Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Seinci tindakan adalah lebih baik dari sebatu teori
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
nila gambar jejak kasih kidot,amie dan qing er  di seremban...sory gambar tak terangla..tapi yg tgh tu kidot..yg ungu tu qing er or julia ashila dan yang comei tu amie yg cun...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 32 hari yang lalu
jackurban: 33 hari yang lalu
porkalwais: 33 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: belajar tinggi...jadi suri rumah


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» belajar tinggi...jadi suri rumah

Please Mendaftar To Post


Oleh belajar tinggi...jadi suri rumah

bintu_ruQaiah
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 6581
Posting: 13
Dari: Malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 21:01


assalamualaikum...
mohon pendapat daripada sahabat2 semua.

ana merupakan seorang pelajar di ipt tempatan. alhamdulillah...ana merupakan seorang best student di tempat ana ni. insyaAllah...ana akan melanjutkan pelajaran lagi ke peringkat yang lebih tinggi...

masalahnye...parents ana berharap sangat ana jadi lawyer pas habis belajar nanti. tak mungkin ana akan hampakan harapan parents ana...tapi ana mempunyai rancangan hidup yang tersendiri.........

--> sebelum kawin...mungkin ana akan bekerja...tapi bila ana dah kawin nanti...ana berharap sangat agar ana jadi suri rumah sepenuh masa..buat semua kerja rumah, masak, tunggu kepulangan suami, jaga anak2 sendiri, jadi guru kepada anak2...dan segala tugas di rumah...ana nak ana sendiri yang lakukan semuanya. ana tak hendak ada maid yang buat semua tu dan jaga anak2 ana. biar anak2 ana ni dapat ilmu dan didikan daripada ana di pringkat kecil dan walaupun dah bersekolah...ana masih mahu menjadi guru kepada mereka di rumah.

apa pendapat sahabat2 semua? adakah patut ana buat begitu setelah apa yang ana lalui selama ni (belajar tinggi2 dan menjadi pelajar terbaik)?


Bookmark and Share




  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 6581
Posting: 13
Dari: Malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 21:49


Pada 21-05-06 21:01 , bintu_ruQaiah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
mohon pendapat daripada sahabat2 semua.

ana merupakan seorang pelajar di ipt tempatan. alhamdulillah...ana merupakan seorang best student di tempat ana ni. insyaAllah...ana akan melanjutkan pelajaran lagi ke peringkat yang lebih tinggi...

masalahnye...parents ana berharap sangat ana jadi lawyer pas habis belajar nanti. tak mungkin ana akan hampakan harapan parents ana...tapi ana mempunyai rancangan hidup yang tersendiri.........

--> sebelum kawin...mungkin ana akan bekerja...tapi bila ana dah kawin nanti...ana berharap sangat agar ana jadi suri rumah sepenuh masa..buat semua kerja rumah, masak, tunggu kepulangan suami, jaga anak2 sendiri, jadi guru kepada anak2...dan segala tugas di rumah...ana nak ana sendiri yang lakukan semuanya. ana tak hendak ada maid yang buat semua tu dan jaga anak2 ana. biar anak2 ana ni dapat ilmu dan didikan daripada ana di pringkat kecil dan walaupun dah bersekolah...ana masih mahu menjadi guru kepada mereka di rumah.

apa pendapat sahabat2 semua? adakah patut ana buat begitu setelah apa yang ana lalui selama ni (belajar tinggi2 dan menjadi pelajar terbaik)?



-----------------
kepada si MaWaR iDaMaN..semoga dikau sentiasa MeKaR di taman..diakari rasa berTUHaN..dihiasi haruman aKhLaK&iMaN..kerana disitulah UkUrAn..JeLiTaNyA seorang perawan


Bookmark and Share




  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 6581
Posting: 13
Dari: Malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 21:50


eh...silap klik la pula...


Bookmark and Share




  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 08:47


Pada 21-05-06 21:01 , bintu_ruQaiah posting:

!!! QUOTE !!!


--> sebelum kawin...mungkin ana akan bekerja...tapi bila ana dah kawin nanti...ana berharap sangat agar ana jadi suri rumah sepenuh masa..buat semua kerja rumah, masak, tunggu kepulangan suami, jaga anak2 sendiri, jadi guru kepada anak2...dan segala tugas di rumah...ana nak ana sendiri yang lakukan semuanya. ana tak hendak ada maid yang buat semua tu dan jaga anak2 ana. biar anak2 ana ni dapat ilmu dan didikan daripada ana di pringkat kecil dan walaupun dah bersekolah...ana masih mahu menjadi guru kepada mereka di rumah.

apa pendapat sahabat2 semua? adakah patut ana buat begitu setelah apa yang ana lalui selama ni (belajar tinggi2 dan menjadi pelajar terbaik)?


sebaik-baiknya berbincang dengan bakal suami.. tanyalah pada ibu-ibu yang bekerja sekarang ini, kalau diberi pilihan pasti mereka juga mahu menjadi surirumah sepenuh masa kalau suami benarkan berhenti bekerja. Tapi tidak semuanya benarkan.. :)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

tokmasoon
WARGA RASMI
Menyertai: 26.04.2005
Ahli No: 5223
Posting: 14
Dari: eastcoast

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 10:44


Waalaikumussalam,
     Alhamdulillah..... tokmasoon ingin berkongsi pendapat mengenai 'belajar tinggi-tinggi kemudian jadi surirumah'........ anda kenalah fikir panjang-panjang dan masak-masak sebelum buat keputusan untuk jadi surirumah sepenuh masa setelah belajar tinggi-tinggi ni....
     Mula-mula tanya diri sendiri..... sebab apa nak bersusah payah duduk di rumah mengerjakan segala titik bengek seperti sapu kemas rumah, kotor berjelueh dengan periuk belanga, duk terperuk menyiang ikan dan sayur .... tu semua orang gaji boleh buat.... awak boleh dapat duit beribu-ribu ..... gaji orang buat semua tu cuma beberapa ratus sahaja......
     Awak pun tak bolehnya nak jadi 24 jam smart semedangnya ..... mesti banyak juga hari2nya dalam seminggu awak terpaksa berbau hapak ..... dengan macam2 bau dan habuk.....tak sebebas orang lain pulak tu nak ke sana kemari terutama bila dah ada anak-anak......
     Kemudian ..... congak diri anda tu berapa banyak anda boleh ikhlas sentiasa 'at your service' dengan suami dan anak2...... kerenah mertua dan ipar duai bagaimana.... berapa persen yang awak yakin boleh dapat sokongan moral daripada suami untuk anda backing anda sebagai surirumah ini.....
     Congak juga diri anda ..... kalau misalnya sesekali anda berjumpa teman2 kerjaya anda yang segak bergaya dengan kerier yang bagus.... pakai suit dan berbriefcase..... muka siap make-up...... kulit halus mulus dan kasut berkilat... Boleh tahan tak 'kecil hati sendiri' ke..... tak irihati ke..... Kalau kawan-kawan bercakap perkara yang 'standart-standart' tu nanti.... anda redha ke ternganga mendengarnya.......?
     Kalau anda memang sedar akan hal-hal tersebut dan berani nak lalui dan atasi perkara-perkara ni baru boleh cakap fasal nak duduk di rumah dan jadi surirumah sepenuh masa....... jangan hentam keromo sahaja .... nanti menyesal tak sudah.... tak sempat sekejap dah mengharu nak kerja balik semula......
     Ni tokmasoon nak cerita:...... (tapi orang lain pun boleh jugak cerita hihihi...) Mula-mula surirumah sepenuh masa ni. kena ada dalam minda dia... yang dia kena ajar sendiri anak dia baca al-Qur'an dan mendirikan solat .... latih seawal mungkin .... latih pergaulan dan percakapan anak dengan betul mengikut akhlaq Islam......
     Diri sendiri pun tak boleh berhenti membaca ..... majallah-majallah ilmu pengetahuan..... buku-buku ilmiah dan separa ilmiah...... dan kehidupan beragama harus dijaga sepenuhnya...... kerana kesabaran, keridhaan dan keberkatan dalam rumah tangga itu diberi Allah melalui keikhlasan dan amalan keagamaan ... terutama di dalam kerja-kerja pendidikan terhadap anak-anak dan ..... jangan tak tahu....... sebagaimana wajib suami mendidik isteri dan anak2... maka isteri juga 'kena pandai sangat secara halus dan lembut' mendidik suami ke arah kerukunan rumah tangga......
        Weh!!!..... BEST jugak tahunya jadi surirumah sepenuh masa ni apalagi bila dah belajar tinggi-tinggi ni...... BANYAK yang boleh dibuat juga kat rumah ni .... jangan hangpa tak tahu......
        Nantilah..... in the next episode .... bolehlah tokmasoon berkongsi pengalaman dalam hal ni...... suka-duka dan malu-kelakar melalui pengalaman mendidik anak dan mengimbangi kerjaya suami setelah bergelar surirumah professional........ kihkihkih.......


Bookmark and Share




  Member Information For tokmasoonProfil   Hantar PM kepada tokmasoon   Quote dan BalasQuote

aLeEyA
WARGA RASMI
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 5655
Posting: 6
Dari: DePaN KoMpUtEr

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 00:26


ermm...saya rasa awak boleh tunaikan kedua2 nya...yaitu keinginan parents awak dan juga keinginan awak sendri...saya rasa slepas tamat belajar..awak carik lah kerja seperti apa yang diimpikan oleh parents awak...slepas awak berkahwin kalau awak rasa untuk berhenti kerja adalah terbaik tuk diri keluarga dan anak2 berentilah..mungkin parents awak akan paham....dan awak pun dah tunaikan impian mereka untuk melihat awak jdi lawyer yang berjaya...dan kalau anak2 dah besar sdikit boleh berdikari..kerje lah kembali...:)


Bookmark and Share




  Member Information For aLeEyAProfil   Hantar PM kepada aLeEyA   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 13:20


cita-cita awak sama macam cita-cita saya...

tapi...

saya anak sulung dr 6 beradik...5 perempuan + 1 llaki...

masa sek rendah...

"mak...kak jnj kak kan belajar rajin-rajin kak akan tolong mak + ayah" mak hanya senym mdgr

masa sek mngh...

"mak...nanti kak habis sek kak nak kerja nak tolong mak ayah nak ubah khdpn kat nak hantar mak ayah p hj" mak hanya snym mdgr

masa di univrct...

"mak...kak jnj kak kan belajar tol2 dan dapat 4.00 flt evry sem" mak hanya snym mdgr

masa mohon kerja...

"mak...kak harap sangat dapat kerja nanti bila dapat kerja kak boleh bantu mak payah dan adk2 nanti mak senang" mak masih lagi dengan symn

masa interview...

"mak...doakan kak" mak hdhkn symn yang bmkna

masa dapat srt plntikan...
"mak...kak dapat kerja alhamdulillah" mak menangis,

"kenapa mak nangis?mak tak suka ke kak dapat kerja?

jawab mak...

"alhamdulillah...mak suka sangat anak mak dapat kerja buat lah kerja sgh2 mak senang anak mak dapat kerja anak mak dah ada pndptn sendiri sekarang ni tgl 5 org lagi adk2 yang mak kan tgg mkm mnm dan cost belajar saja kak dah lepas dah..."


bukan wang rggt yang dhrpkn mak dan ayah sbnrny tapi kejayaan anak 2 adalah yang paling berharga...


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.064702 saat. Lajunya....