Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-03-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang hebat ialah orang yang sederhana dalam kata-katanya tetapi hebat dalam tindakannya

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
Dari alam siber ke alam nyata. Ukhwah yang indah dan unik!

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 4 hari yang lalu
Laurenjoy: 23 hari yang lalu
jackurban: 24 hari yang lalu
porkalwais: 24 hari yang lalu
sarahhanee: 25 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: dah berapa lama pakai tudung (tetap)?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» dah berapa lama pakai tudung (tetap)?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh dah berapa lama pakai tudung (tetap)?

noraisa
WARGA RASMI
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 6572
Posting: 11
Dari: singapura

singapore  


posticon Posting pada: 18-05-06 17:30


asalamualaikom,

Inila 1st time saya post topik, maklumla baru join website yang menarik ni. Saja nak share pengalaman.. alhamdulilah dah nak masok 6 tahun saya bertudung secara tetap (azam ku sejak 2001 iaitu pakai tudung).

teringat saat saat nak "convert" image.. tutup auratla, best friend sekolahku yang bangsa cina kata dia tak terima jika saya bertudung. :-( last last hubungan renggang dan kami berpisah.

time apply kerja pula, alhamdulilah dapat sebagai engineer (bestnya tak sangka boleh dapat). Buat kawan baru - berbangsa cina sebab tak banyak kaum kita pat s'pura. Kawan kerja tanya banyak soalan tentang tudung... Kita bersahabatlah hingga detik ini, susah senang dan ketika saya sakit pun dia ambil berat lebih dari apa yang saya dapat dari kawan sekolahku.

kawan2 bagaimana pulak, dah berapa lama bertudung?


Bookmark and Share




  Member Information For noraisaProfil   Hantar PM kepada noraisa   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 6581
Posting: 13
Dari: Malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 20-05-06 13:26


alhamdulillah...kiranya...enti ni agak kuat juga. tak terpengaruh dengan environment dan kawan2. ana sebenarnya dari kecik dah diajar pakai tudung. tapi macam biasa la...kejap pakai...kejap bukak. on dan of begitu.

but since i dah 'baligh'...dan sedar dengan kewajipan tu...dan sedar dosa dan pahala ana akan ditanggung sendiri...ana start pakai tudung walau apa pun keadaan (mengikut keperluan) contohnya ketika keluar rumah, ada tetamu datang, dengan sepupu lelaki, ipar duai mak ayah ana, dan bila berdepan dengan semua yang wajib ana tutup aurat ana didepannya.

kiranya dah 7tahun la...since i was 13years old. dan ana sekarang cuba bertahan dengan cara bertudung biasa yang sentiasa melabuhkan tudung melebihi paras dada seoperti yang dianjurkan agama. ana cuba jauhkan diri dan hati ana daripada bertudung atas dasar fesyen kerana itu bukanlah tujuan utama kita semua saudara seISLAM untuk menutup aurat. semuanya pasti LILLAHI TA'ALA...semoga setiap amalan kita memperoleh ganjaran dan keredhaan dari NYA...amiin...


Bookmark and Share




  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 08:50


Alhamdulillah semuanya dah faham mengapa kita perlu bertudung..mungkin ana sebelum berumahtangga memang tudung sekejap, 3 segi sekejap labuh tapi bila dah bergelar isteri tetap pada yang satu, tudung labuh, lebih selesa dan yakin.. :)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

gegirl
WARGA RASMI
Menyertai: 13.03.2006
Ahli No: 6412
Posting: 6
Dari: yemen

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 22:11


kita pakai tudung dari form one..alhamdulillah..kekal sampai sekarang.. ;)


Bookmark and Share




  Member Information For gegirlProfil   Hantar PM kepada gegirl   Pergi ke gegirl's Website   Quote dan BalasQuote

jannah_nur
WARGA RASMI
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 6160
Posting: 12
Dari: Shah Alam

micronesia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 18:27


Dari start Baligh....


Bookmark and Share




  Member Information For jannah_nurProfil   Hantar PM kepada jannah_nur   Quote dan BalasQuote

aLeEyA
WARGA RASMI
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 5655
Posting: 6
Dari: DePaN KoMpUtEr

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-06-06 00:29


saya bermule pakai tudung tetap ketika darjah enam...ada peristiwa yang tak boleh dilupekan mengapa saya pakai tudung tetapi...


Bookmark and Share




  Member Information For aLeEyAProfil   Hantar PM kepada aLeEyA   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 15:30


Saya sejak form 1.. Alhamdulillah,walaupun persekitarn dan kawan2 banyak mcabar.. tapi kekal samapai sekarang..


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

shai
WARGA RASMI
Menyertai: 29.03.2006
Ahli No: 6456
Posting: 1
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 09:21


sejak dari kecik


Bookmark and Share




  Member Information For shaiProfil   Hantar PM kepada shai   Quote dan BalasQuote

ygriang
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.06.2006
Ahli No: 6639
Posting: 21
Dari: tengah rumah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-06-06 14:43


alhamduliLlah,dari kecik lagi makayah dah pastikan pakai..mudah-mudahan zuriat akan datang pun begitu jua..


Bookmark and Share




  Member Information For ygriangProfil   Hantar PM kepada ygriang   Pergi ke ygriang's Website   Quote dan BalasQuote

wardatul_syauqah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.06.2006
Ahli No: 6653
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 15:57


ana pakai tudung sejak umor 5 tahun... mak dengan abuya an yang ajar... rambut tu aurat...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatul_syauqahProfil   Hantar PM kepada wardatul_syauqah   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:27


kami adik beradik memang dah dilatih dari kecik pakai tudung (start darjah 1)... masa dulu (kecik2) kalau pergi sekolah, tak ada masalah, ada segelintir kawan-kawan yang pakai tudung...tapi masa kat rumah nak pergi main2 pun kena pakai tudung..kelonggaran, cuma boleh pakai skaf yang tutup semua rambut...walaupun masa tu tak faham, Kenapa kena pakai tudung, rasa tension pun ada sebab kawan-kawan suka pandang pelik...
Alhamdulillah banyak manfaatnya... :-)


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

widad_awny
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 6367
Posting: 38
Dari: bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-06-06 22:04


dari darjah satu juga......tapi start darjah 4 memang tak pernah buka tudung.......hingga kini...semoga Allah tetapkan hati widad dan minta dijauhkanlah dari di bolak balikkan hati ini setelah di beri petunjuk...ameen


Bookmark and Share




  Member Information For widad_awnyProfil   Hantar PM kepada widad_awny   Quote dan BalasQuote

syaz_muslimah
WARGA RASMI
Menyertai: 26.06.2006
Ahli No: 6682
Posting: 5

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-06 15:49


dari start baligh jugak...


Bookmark and Share




  Member Information For syaz_muslimahProfil   Hantar PM kepada syaz_muslimah   Quote dan BalasQuote

una_durrani
WARGA RASMI
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 6873
Posting: 10

malaysia  


posticon Posting pada: 13-09-06 17:29


sejak dari umur 5 tahun lagi...
lagipun saya sekolah agama...
tak ada apa-apa masalah.


Bookmark and Share




  Member Information For una_durraniProfil   Hantar PM kepada una_durrani   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 18:55


em.. mula bertudung.. masa sek tadika..
rasanya tetap.. masa sek ren..
tapi tak ingat tahun berapa??

:roll: :roll:

jom tutup aurat sokmo..hehe..




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 19:11


comeynya picture tu shida....
kita nak copy boleh....
so 'ciut' -di eja oleh kawan sekolah dulu untuk karangan BI..tak boleh nak lupa..hehe...
actually 'cute'...
[ Telah diedit oleh: myway pada 13-09-06 19:12 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Durrani_Damia
WARGA RASMI
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 6875
Posting: 10
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 22:29


start darjah 4..tapi masuk form 1 bhenti kejap sampai form 2..form 3 pakai balik sampai sekarang...alhamdulillah...


Bookmark and Share




  Member Information For Durrani_DamiaProfil   Hantar PM kepada Durrani_Damia   Pergi ke Durrani_Damia's Website   Quote dan BalasQuote

alyya
WARGA RASMI
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 6888
Posting: 16
Dari: Johor Bahru, Johor, Malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 19:48


ana start pakai tudung tetap time darjah 3 tapi dengan sepupu masih lagi tak pakai tudung.
waktu ana darjah 5 ke 6 (tak ingat) ana pakai tudung tetap. dengan sepupu tak bukak dah.
alhamdulillah, stay sampai sekarang


Bookmark and Share




  Member Information For alyyaProfil   Hantar PM kepada alyya   Pergi ke alyya's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga89
WARGA RASMI
Menyertai: 10.01.2007
Ahli No: 7215
Posting: 19
Dari: malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 23:06


assalamualaikum

alahamdulillah...ana dididik dengan tegas oleh bapa ana sendiri untuk menjaga aurat sejak di kecil lagi
ayah ana sangat cerewet tentang pemakaian ana
ana sangat bersyukur
tambah lagi ditakdirkan belajar di sebuah sekolah agama
berkatNYA ana dapat menambah ilmu akirat dan memantapkan iman
ana bermohon pada ALLAH supaya ditetapka iman
dan dijauhi dari tipu daya syaitan
sama-sama kita berdoa


Bookmark and Share




  Member Information For setanggi_syurga89Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga89   Quote dan BalasQuote

wearzana
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 3069
Posting: 98
Dari: Petaling Jaya

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-07 16:52


assalamualaikum

saya start pakai tudung umur 13 tahun.....bagi saya bila start pakai tudung tu tak penting tapi keikhllasan kita untuk memakai tudung tu....
kalau dah dipaksa dan diri tu tak nak...baik tak payah....
bagi saya, dari kecil agi kita patut dah diterapkan untuk mengetahui batas2 aurat kita.....


-----------------
Don't wait till the last buzzer sound....
[ Telah diedit oleh: wearzana pada 03-03-07 16:54 ]


Bookmark and Share




  Member Information For wearzanaProfil   Hantar PM kepada wearzana   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» dah berapa lama pakai tudung (tetap)?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.085059 saat. Lajunya....