Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Segenggam benih akan menghasilkan sekebun pokok

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Dari Galeri
assalamualaikum untuk smue sahabiat.....
salam perjuangan dari ana di ardul kinanah.......

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 8 jam, 53 minit yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Bolehkah antum bagi ana pendapat???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Bolehkah antum bagi ana pendapat???

Please Mendaftar To Post


Oleh Bolehkah antum bagi ana pendapat???

kegembiraanygmulia
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 6497
Posting: 85
Dari: di atas bumi Allah s.w.t

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 17:49


ana nak pendapat kalau boleh daripada semuaorg dalam portal ni tentang gejala sosial remaja yang semakin berleluasa dekat malaysia ini dan apakah lgkh2 yang boleh dbuat untuk menangani dan mencegah perbuatan ini??...ana harap antum dapat berikan kerjasama......(",)javascript: tak()
;-)


-----------------
~SeSuAtU yang BaIK BeLum TenTu BenAR,SesuAtU yang bNaR beLum TenTu Baik,SesUatU yang BaiK bELuM teNtu BeRhaRGA,SesuaTu yang BerHarGa Belum TenTu BaiK~


Bookmark and Share




  Member Information For kegembiraanygmuliaProfil   Hantar PM kepada kegembiraanygmulia   Quote dan BalasQuote

naj_jieha
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 6124
Posting: 88
Dari: di hadapan komputer

japan  


posticon Posting pada: 15-04-06 20:43


bagi ana setiap orang kat dunia ni kenalah ada kesedaran diri sendiri... janganlah nak harap orang lain saja...


Bookmark and Share




  Member Information For naj_jiehaProfil   Hantar PM kepada naj_jieha   Quote dan BalasQuote

HaLiBaN
WARGA RASMI
Menyertai: 27.06.2007
Ahli No: 7700
Posting: 11
Dari: Dekat Sawah Bendang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 23:59


Assalamualaik...

Sekadar pendapat!

gejala sosial dalam kalangan remaja ni memang penyakit yang pantas merebak.

Contoh masalah sosial ni: couple, melepak, lari dari rumah, vandalisme dan macam2 lagi.

Masalahnya adalah berpunca daripada remaja sendiri sebenarnya. Tiada kesedaran. Walaupun di sekolah tetap belajar ilmu agama, tak kira lah Pendidikan Islam ke, Pendidikan Moral ke, Pengajian Al-Quran & Sunnah atau Pendidikan Syariah Islam...semua tu ada ajar tentang hal2 Islam.

Tapi mungkin mereka sengaja membutakan mata dan me'tuli'kan telinga. Mungkin mereka rasa, 'alah, susahlah nak buat begitu'. Mungkin sekali.

Pernah ana terfikir, mereka tak terfikir ke apa yang mereka akan hadapi selepas mati nanti? Sesungguhnya, mati itu pasti. Dan mati tidak akan cepat atau lewat sesaat...

Mungkin mereka sengaja tak mahu amalkan apa yang mereka belajar, sebab nak 'enjoy' dulu. Padahal semua itu hanya sementara. Bukan tak sedar, tapi sengaja pura-pura tak sedar...

Cara untuk mengatasi masalah ni sepatutnya bermula dari rumah lagi. Bermula dari ibubapa. Mereka yang mencorakkan gaya hidup anak-anak. Anak2 ibarat kain putih,kan? ibubapa yang mencorakkan mereka. Seawal umur yang muda, anak2 harus didedahkan dengan hidup cara Islam.

Kalau ibubapa sendiri yang bermasalah, anak mereka apatah lagi?

Maaf kalau ada yang terasa. Maaf kalau terkasar bahasa.
Ana orang baru. Minta tunjuk ajar akhawat semua, ya!

Salam Ukhwah.


Bookmark and Share




  Member Information For HaLiBaNProfil   Hantar PM kepada HaLiBaN   Pergi ke HaLiBaN's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
WARGA RASMI
Menyertai: 01.07.2008
Ahli No: 8654
Posting: 18
Dari: irbid

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 01:20


ye... kena ada kesedaran.. agame.. dan perhatian..

ibubapa kena bagi perhatian kat anak-anak dari kecik lagi... care didikan.. tak boleh pilih kasih..
anak ni sayang lebih.. anak ni anak ayah, yang ni anak mak...


-----------------
http://ciksantun.blogspot.com


Bookmark and Share




  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 14:52


Pendidikan pertama bermula dari rumah. Kalau dari awal ibubapa menerapkan ilmu agama pada anak-anak, insya Allah mungkin anak-anak akan lebih kebal menghadapi dunia luar. Adakalanya ibubapa cukup didikan agama tapi faktor rakan sebaya dan pengaruh luar yang lebih kuat boleh menyebabkan anak-anak muda terpedaya.

Oleh itu ibubapa tidak boleh juga dipersalahkan seratus peratus.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 5768
Posting: 51
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-09 17:49


sokong dengan pendapat kak istisafa..

pendidikan awal dari ibu bapalah memainkan peranan penting..

dan bila besar pula anak-anak tu pula yang kena benar-benar menjaga dirinya daripada terjebak dengan pengaruh sosial yang negatif dari rakan sebaya...

pokok pangkalnya kekuatan iman seseorang..


Bookmark and Share




  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.073539 saat. Lajunya....