Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
NOTHING WORTHWHILE EVER HAPPENS IN A HURRY - SO BE PATIENT...
-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Dari Galeri
hidup mesti ceria walau sedang berduka

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 15 jam, 30 minit yang lalu
uzmawahida: 7 hari yang lalu
fayyzah: 19 hari yang lalu
bintanghatee: 26 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: Mandi lulur


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» Mandi lulur

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Mandi lulur

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 13:38


Assalamualaikum....

Ada tak sesiapa yang tau pasal lulur ni?...bukan apa..tak lama lagi kakngah nak kawin tapi bingung pula memikir pasal lulur apa yang bagus..kakngah ada survey kat kedai cari lulur, yang kakngah jumpa lulur mustika ratu dengan brand binari tapi tu semua lulur moden saja..tak ada pun bau rempah ke...kalau boleh kakngah nak cari lulur yang betul2 tradisional punya....ada tak sesiapa yang tau?...please.....
:-?


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

islamic_nymph
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 481
Posting: 30
Dari: jakarta, indonesia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 22:12


kak ngah mai la kat Indonesia ni... sgala macam jenis lulur ada... perawatan dari mula nak melangkah ke alam perkahwinan semua ada... solehah tak tau la kalau kat malaysia macam mana... tapi kalau kat sini memang murah dan berbaloi....


Bookmark and Share




  Member Information For islamic_nymphProfil   Hantar PM kepada islamic_nymph   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 09:25


Terima kasih kakngah ucapkan kepada solehah atas maklumat yang diberikan. Kalau kakngah ada pesawat, sekarang juga kakngah terbang ke Indonesia cari lulur....
He..he..


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 10:03


kak ngah boleh beli serbuk lulur dimydin atau dipusat -pusat jamu, kadang kadang dipasar malam pun ada.. mustika ratu dan sariayu ada macam2 produk untuk lulur.. bengkoang (sengkuang) untuk memutihkan kulit, manggir dan apa lagi ya, macam macam sampai akak pun lupa nama namanya..

kalau nak lulur rempah boleh juga beli rempah mandi..

Herbal Bath (Rempah Mandi)
Function
Membuat tubuh rileks dan segar, membantu mengatasi bau badan, pegal dan rasa lelah


sebaik-baik lepas lulur, buat mandi susu atau mandi bunga..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 11:56


Terima kasih sekali lagi kakngah ucapkan kepada timbalan presiden..
nanti kakngah try cari kat mana-mana kedai jual jamu or mydin ke..
means memang ada jual serbuk lulur lah..sebab sebelum ini kakngah cuma jumpa lulur moden saja(dah tak ada bau2 rempah)....mmmm....lagi satu kakngah nak tanya, bila agaknya ye kita kena start mandi ini..tolonglah..kakngah kurang arif!!


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 14:56


sekarang ni banyak produk lulur, tapi kalau nak betul2 tradisional lebih baik cari produk dari indonesia seperti ratu ayu, sari ayu, mustika ratu dan sewaktu dengannya.. lulur moden ni mahal pun ya, sebab mungkin orang moden ni tak suka bau rempah, itu yang produk binari pun dah tukar jadi lulur wangi.. :)

sebaik baiknya boleh lakukan 3 ke 4 bulan sebelum hari bersejarah tu.. awal lagi pun boleh juga.. kalau berkemampuan, boleh pergi ke salun untuk mandi wap (sauna) atau buat facial.. tapi itu hanya sampingan.

kalau nak cari dimydin, ada juga jamu khas untuk bakal pengantin, dalam satu bekas ada 4 jenis jamu.. ada peraturan pada bekas jamu tu, misalnya hari isnin jamu A, hari selasa jamu B.. .. tapi akak betul2 lupa apa nama jamu tuu.. harganya pun dalam rm10.. untuk sebulan punya..
[ Telah diedit oleh: istisafa pada 23-03-06 14:57 ]


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-03-06 19:37


assalamualaikum kak ngah...pasal lulur ek?? hanny pun memang pengguna lulur...seminggu sekali memang lulur 1 badan...elok tau...badan lembut saja...tak daq daki...eheheh...tapi hanny guna lulur putri binari yang haruman apple...akak try la...nak kahwin ini kena bersih luar dan dalam...hehehheeh...maklumlah nak menempuhi "alam baru"....hehhhe...apa pun selamat pengantin baru dari hanny untuk kak ngah...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 11:08


Assalamualaikum...
Terima kasih ye buat istisafa dan honey...
mmm...kalau begitu kakngah cuma ada masa 2 bulan saja lagi
untuk buat mandi lulur..pasni kena cpt2lah kakngah cari lulur kat mydin... ;-)
Actually kakngah dah beli lulur binari minggu lepas(yang warna oren dan ada bau orange sikit) dan kakngah dah try...tapi kakngah rasa tak puas hati lagilah dengan lulur tu..memang lembut bila dah apply kat kulit tapi ia tak betul2 sental daki kat badan kita last2 kakngah guna tuala sental..
thanks sebab honey sudi share pengalaman guna lulur...kepada sesiapa yang pernah guna lulur tu bolehlah share same maybe ada member lain juga yang nak menuju ke gerbg p'kahwinan...dan dapat info yang berguna ini..pasal jamu tu....kempas kempis hidung kakngah dengan bau dia.... :-) tak taulah kakngah tahan kex nanti tapi kakngah rasa kalau sesiapa yang tak boleh telan jamu boleh juga makan royal jelly(product sini) untuk persediaan dalaman...banyak khasiat dia yang kakngah pernah dengar...


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 15:59


Betul kata honey, bagus buat lulur ni bukan semata - mata nak kahwin saja.. sebab sabun biasa tak boleh nak tanggalkan daki atau kulit mati yang ada.. biasanya akak pakai bedak kulit rambai, ambil 2 sudu besar dan sedikit air, sapu pada badan.. lepas bilas, terasa licin sangat kulit..

jamu sekarang ni pun dah jadi pil dan kapsul, maka mudahlah nak makan.. :)
amalkan makan vitamin, royal jelly pun bagus, awet muda tuu..

kalau nak petua sendiri, ambil kelapa parut dan dibungkus dalam kain perca.. gosokkan dibadan, insya Allah hilang daki, terasa kulit licin..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 16:32


mmm....bedak rambai...biasa dengar itu tapi tak tau kat mana ada jual.
Maybe kat mydin ada agaknya..Pernah tengok dalam rancangan kat tv pasal bedak rambai ini..banyak khasiat diakan.....?


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-03-06 20:56


ahhh kak.....banyak khasiatnya tau...tak percaya try la...biasa kat kedai2 jamu ada jual...lmbut saja bila pakai...tapi the best lulur putri binari la....lagi lmbutt...amboi nak promote pula...hehe...apa pun akak try ok.....hanny 1 minggu sekali lulur 1 badan....pas kahwin kena la juga jugak kan...agar abang sentiasa puas hati dengan diri kita....hehe...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 08:32


betul tu hanny, tak kan awal kahwin saja wangi.. sampai bila bila pun wangi sokmo.. hehehehe...


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 09:25


Yang tak kahwin lagi nak mencelah boleh..
Ana pun pernah guna bedak rambai dan lulur ni, tapi biasalah tak istiqamah, time rajin saja. Selain dari bersihkan kulit, parut2 lama boleh hilang tak ye guna lulur ni.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-06 11:34


Tak kisah hanan, bukan semata - mata lulur ni untuk yang dah berkahwin, yang belum kahwin pun boleh juga.. sebenarnya lulur lebih membersihkan badan berbanding sabun.. lulur bukan sahaja mencantikkan kulit tetapi juga membersihkan badan dari bau yang tidak menyenangkan.. kalau nak hilangkan parut lama, contohnya bekas jerawat, boleh gunakan pegaga yang telah ditumbuk dan diambil airnya, sapu pada muka atau campur dengan bedak sejuk..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 09:34


mmm..kakngah dah try bedak kulit rambai...memang ternyata terasa kulit lembut sesangat...1 paket tu harga rm3..bolehlah pakai 4 or 5 kali...kat muka pun kakngah try..baunyer boleh tahun juga..bau2 rempah begitu....sekarang ni pun baunyer masih melekat kat tangan lagi...heheh...rasanya bedak kulit rambai tu boleh jadi lulur juga....lepas itu kakngah try carik lulur putri binari macam honey cakap tu tapi kedai jamu tu cakap dah habis pula....mmm nampaknyer kena carik kat mydin pula pasni..heheh...


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 18:14


kakngah78,kalau nak beli lulur putri binari...elok beli kat mydin lagi...harga murah...dalam 6 rgt lebih....tapi sekarang ini susah nak dapat botol macam dulu....dia pek yang baru...tak suka sangat beli...seboleh2 nya kalau dah habis...mesti carik yang lama jugak...puas hati bila guna....tapi kan,kalau tak ada yang wangian buah apple pun....beli la yang sari bunga punya...itu pun wangi juga......tapi lulur jenama lain tak pernah pula beli...suka yang putri binari jugak...heheheh....betul kata istisafa...lulur ini bukan untuk ilang daki saja....macam-macam boleh....1001 rahsia la....hehehehe......apa pun kepada sesiapa yang belum pernah mencuba...cuba la...pasti anda semua puas hati....:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 09:49


honey..lulur binari yang harga rm6 tu dalam bekas macam mangkuk ke....masa kakngah tanya kat kakak yang jual tu, dia cakap sekarang dah pack baru dalam tiup lepas itu dia tunjuk kat kakngah lulur binari yang kakngah cakap kakngah pernah beli tu(warna oren)...harga rm17..rasanya kakngah kena klentong saja sebab tak same..lagipun brand putri binari ada gambar pompuankan?.....yang dalam tiub tu nama dia lulur binari tapi tak ada gambar perempuan....lepas itu kakngah tanya lulur brand lain(dalam bks macam mangkuk juga)...oooii mahal..rm 12....


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 12:28


kakngah78....akak bukan kena klenteong tapi orang itu nak kenalkan pek yang baru...memang putri binari juga...tapi yang pek baru itu tak best la kak...yang best macam mangkuk itu...macam2 pilihan ada...sekarang susah nak carik.....tapi hanny kalau beli...beli sekali banyak2...senang buat spare...sebab susah nak jumpa....kalau brand lain ada jugak macam mgkuk tapi tak tahu labest ke tak....hanny maintain guna binari.....jenama lain tak best.....heheehhee....tak pun akak try tanya kedai2 jamu...mesti ada punya....apa-apa hal...akak pm hanny ok....nanti bagi nak phone akak sekali...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

kakngah78
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6432
Posting: 37
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-06 08:28


Assalamualaikum...
Banyak sungguh maklumat berguna tentang lulur yang kakngah terima.
Terima kasih kepada kawan2 yang sudi bagi petua dengan maklumat kepada kakngah especially istisafa dengan honey_nurhaliza...
rasanya untuk persediaan dalaman hampir settle hanya tinggal untuk persediaan dalaman pula.... :-)
Kakngah dah try lulur kulit rambai dan rasanya kakngah puashati..so kalau tak jumpa lulur yang tradisional lain pun tak apa sebab bedak kulit rambai pun ok...so bolehlah kakngah amalkan sebelum nak kawin ini dan lulur putri binari pula insyaAllah kakngah akan amalkan lepas kawin nanti...yelah untuk suami supaya suami tak cari yang lain..
heheeh :-) betul cakap honey, kita mesti jaga luar dengan dalam..dan bukan sahaja bagi orang yang nak kawin saja...rasanya kawan-kawan yang belum nak kawin pun elok amalkan dari sekarang.....


Bookmark and Share




  Member Information For kakngah78Profil   Hantar PM kepada kakngah78   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 15:51


hai kakngah78......disebabkan lulur, akhirnya terjalin juga ukhwah antara kita....ehehhhe...moga ianya diberkati....amin!!


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» Mandi lulur

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082242 saat. Lajunya....