Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Dari Galeri
posing wif sis dan dad...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 22 jam, 19 minit yang lalu
rainersmith: 2 hari yang lalu
Swarig123: 21 hari yang lalu
Gordon29: 30 hari yang lalu


Masa Lapang
Topik: sape suke baca novel?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» sape suke baca novel?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh sape suke baca novel?

nur_anis
WARGA RASMI
Menyertai: 21.12.2003
Ahli No: 2955
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 14:53


saya memang suka baca novel..antara penulis yang saya suka baca bukunya seperti norhayati ibrahim,anis ayuni,lyna afeera malik.aisyah sofea dan banyak lagi..kebanyakkan keluaran alaf 21..ya keluaran kaki novel pun best..kalau dah start baca novel,memang susah nak behenti


Bookmark and Share




  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

aisha_maria
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.03.2007
Ahli No: 7453
Posting: 23
Dari: MaDiNaH MuNaWwArAh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-07 11:20


ada orang cakap nvl banyak yang mengkhayalkan...betul ke?


Bookmark and Share




  Member Information For aisha_mariaProfil   Hantar PM kepada aisha_maria   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 7461
Posting: 30

blank  


posticon Posting pada: 28-03-07 01:43


tak suka baca novel..boleh kira berapa kali saya baca novel dengan rela hati=1 kali saja..ingat lagi novel pertama kkulit warna merah ada teddybear kat bawah..
yang lain terpaksa=novel sekolah:-P


Bookmark and Share




  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

rohani
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 4629
Posting: 38
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 16:16


saya pun sama macam nur_anis,suka baca novel alaf 21.
tak semua novel mengkhayalkan, banyak novel yang memberi pengajaran...macam novel2 karya norhayati ibrahim.


Bookmark and Share




  Member Information For rohaniProfil   Hantar PM kepada rohani   Quote dan BalasQuote

NurQhazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.07.2007
Ahli No: 7738
Posting: 90

Perak  


posticon Posting pada: 24-07-07 17:55


Novel..?suka sangat..lebih-lebih lagi dari Ramli,hayati dan akashah..kadang-kadang bosan jugak sebab jalan cerita hampir serupa tapi gaya penulisan yang setiap penulis berbeza sebab tu Qhazi baca jugak..


Bookmark and Share




  Member Information For NurQhaziProfil   Hantar PM kepada NurQhazi   Quote dan BalasQuote

anis_farahiya
WARGA RASMI
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 7697
Posting: 10

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-07-07 00:53


salam...
ana suka baca novel karya Ramli Awang Murshid...
satu lagi novel ayat-ayat cinta (Habiburahman El shirazy)


Bookmark and Share




  Member Information For anis_farahiyaProfil   Hantar PM kepada anis_farahiya   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-05-09 12:13


Assalamualaikum
warkah cinta berbau syurga novel islamic
kitab cinta Zulaikha dan Yusuf.. buku best seller..
hihi

novel biasa-biasa ini contoh novel cinta ini just fantasi saja..
khayalan semata-mata... :jangan: tapi ok saja nak tingkatkan bahasa yang bunga2 ini... :-D


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-09 13:16


Assalamualaikum..

try baca 'mikhail'..novel dr ramlee awang murshid.. best..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.01.2007
Ahli No: 7247
Posting: 54
Dari: PaHAnG dArUL MakMuR

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-09 12:15


assalamualaikum

ramainya yang suka baca novel... saya pun suka juga... terutama terbitan alaf21.. saya dah ada lebih dari 30 buah novel terbitan alaf21...biasa beli karya aisya sofea, anis ayuni, norhayati berahim, dan mana-mana yang best lah... paling tebal saya beli bukan puteri lindungan bulan terbitan creative enterprise.


-----------------

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini



Bookmark and Share




  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

naswafa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10600
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-09 14:59


Naswafa suka baca novel ramlee awg mursyhid...boleh katakan semua keluaran novel dia naswafa ada...memang kagumla dengan idea dia..pernah jugak berangan nak jadi macam dia......he he


Bookmark and Share




  Member Information For naswafaProfil   Hantar PM kepada naswafa   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-09 16:32


Pada 25-05-09 13:16 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

try baca 'mikhail'..novel dr ramlee awang murshid.. best..



ooo nak carila..
:)
boleh isi masa sikit dan improve bahasa... :welcome:

ukhti naswafa boleh pinjam :kelip: buat macam library.. lambat hantar kena denda hihi..tak adalah gurau saja...
selamat membaca semua.. :-D


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.03.2007
Ahli No: 7467
Posting: 8
Dari: Kubang Kerian

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-09 22:34


Assalamualaikum..ana suka juga baca novel..kisah yang islamic sikit..macam ayat2 cinta, ketika cinta bertasbih.. banyak unsur nasihat..yang terbaru bertajuk cerita dari hati..memang best..ceritanya simple saja..tapi banyak pengajaran yang boleh dikutip..sekarang nak baca novel yang bertajuk mukjizat cinta..kebyakkan nivel2 yang best ni, datang dari INdonesia, dialih bahasa..kalau penulis malaysia, saya sekolah aina emir..aisya sofia..


Bookmark and Share




  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

naswafa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10600
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-09 14:41


boleh saja ...suterakasih85 he he he....tapi dulu ada bagi 1 buku ramlee ni kat kawan pinjam tapi dah hilang hu hu ....novel lain hilang tak mengapa tapi jangan ramlee awg mursyid...naswafa dah jatuh cinta dengan karya dia...cubela baca novel2 dia....memang best sangat..lain dari yang lain.....


Bookmark and Share




  Member Information For naswafaProfil   Hantar PM kepada naswafa   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-09 17:40


Pada 27-03-07 11:20 , aisha_maria posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang cakap nvl banyak yang mengkhayalkan...betul ke?


It depends on the category :-)
Memang tak dinafikan banyak novel yang mengisahkan cerita yang berkisar impian dan khayalan, yang cintan-cintun..tapi banyak juga novel yang mengungkap kisah benar..

Penggunaan bait-bait kata dan bahasa di dalam penulisan novel memang boleh mempengaruhi para pembaca :-)

(alamak, macam bercakap sebgai penulis novel saja :-P )

Apapun, ana lebih cenderung untuk membaca novel islamik dari Indonesia dan juga English novel. Tak larat dah nak baca kisah cinta yang jiwang sangat hehe :-D


-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku..


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-06-09 21:50


Assalamualaikum
Tokcik ni jenis baca macam-macam jenis buku. Sejak bercuti panjang yang lepas, tokcik try lah baca novel. Kawan tokcik menangis sampai bengkak mata baca novel Andai Itu TakdirNya karya Siti Rumaizah. Novel kisah keluarga yang sangat menyayat hati, melelah juga air mata :-D tapi tak lah sampai bengkak mata. Siapa2 yang nak test sensiviti perasaan sendiri, baca lah buku ni..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

mawar_comeyfaizah
WARGA RASMI
Menyertai: 18.06.2009
Ahli No: 10795
Posting: 3
Dari: city of masjid kristal

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-09 11:52


saya pun suka baca novel....
apa-apa cerita saja...seram,psikik,cinta,islamic....
semua saya baca kalau ada masa terluang....


-----------------
salam sayang dr MAWAR_COMEYFAIZAH...
smile...world will smile with you...:)


Bookmark and Share




  Member Information For mawar_comeyfaizahProfil   Hantar PM kepada mawar_comeyfaizah   Quote dan BalasQuote

safni
WARGA RASMI
Menyertai: 15.04.2009
Ahli No: 10403
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-09 12:58


saya minta novel yang ada something kita boleh belajar. biasalah kalau novel berasaskan cinta itu...tapi biarlah ada isi. macam novel Ramlee Awang Murshid, yang baru ini novel2 dari penulis jemari seni macam imaen dan hlovate. try lah cari mereka nya novel ini. banyak sangat benda yang boleh belajar.


-----------------
::verily after each difficulties there's a relief::


Bookmark and Share




  Member Information For safniProfil   Hantar PM kepada safni   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA RASMI
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10114
Posting: 4
Dari: Tawau to KL

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-06-09 16:25


NOveL...wah suka..suka...lebih-lebih lagi novel karangan Ramlee Awang Murshid..suka---suka---

tulisan dia memang best lah..heee


Bookmark and Share




  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.01.2009
Ahli No: 9660
Posting: 21
Dari: Kuantan, Bangi, Kajang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 07:43


novel..mesti lah suka..siap buat koleksi lagi..ada yang baca berulang2 banyak kali pun ada..tapi buku ilmiah tak dilupakan lah.. :-)


Bookmark and Share




  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 16:15


Pada 25-05-09 12:13 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
warkah cinta berbau syurga novel islamic
kitab cinta Zulaikha dan Yusuf.. buku best seller..
hihi

novel biasa-biasa ini contoh novel cinta ini just fantasi saja..
khayalan semata-mata... :jangan: tapi ok saja nak tingkatkan bahasa yang bunga2 ini... :-D



ira ada buku ini..best..best sangat..
ada lagi 1..
coggito Allah sum(kalau tak salah ini lah tajuknye)hehehhe
cerita ini pun best gila..suka sangat-sangat..


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» sape suke baca novel?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.090835 saat. Lajunya....