Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur"
--
Saidina Umar Ibnul Khattab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Dari Galeri
Salam kasih sayang dan salam perkenalan dari saya...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 22 jam, 19 minit yang lalu
rainersmith: 2 hari yang lalu
Swarig123: 21 hari yang lalu
Gordon29: 30 hari yang lalu


Masa Lapang
Topik: sape suke baca novel?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» sape suke baca novel?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh sape suke baca novel?

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 00:56


suke gak, tapi tak leh bace lelame..nanti ngantuk

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 00:20


assalamualaikum.
fizah pun memang suka baca novel. kalau waktu sekolah suka baca novel tentang budak sekolah.kat rumah pun boleh tahanlah novel yang ada. waktu kat pesta buku kat pwtc tu memang rambang mata taktau nak beli yang mana satu.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

nur_indah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 174
Posting: 193
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-06-03 08:45


hehehe.... minat bace novel??? akak mmg minat sesangat membaca x kire la ape pon... bukan kira hobi masa lapang dah, dah mmg tebiat kut... pi mane2 mesti nak bawak mende nak dibaca...

kalo pasal novel, akak byk gak koleksi novel dari dolu2 sampai la ni... tapi akak nye koleksi malay novel la... kalo english tu bace member punye... dia rajin menyewa, akak tulung bace je.. hehehe... cume bace novel english ni 'bercinta' rasanya... take time la nak abiskan... lembab skit...

biasanye akak suke tema yg berat2 kalo bace novel tu... kalo tema cinta pon, biasanye suke yg byk konflik.. kirenye realiti dalam hidup kite la... sebab akak ni jenis suke menyelami perasaan org skit(ala2 kaunselor gitu) lagi berat konflik n problem dalam novel tu, lagi la best... kekadang sampai letih emosi dibuatnye.. hehehe... nak carik novel yg islamik skang ni pon x byk sgt dalam pasaran... tapi boleh dikatakan byk yg akak dah bace mcm cinta madinah, sesegar nailofar, maria dll... bagus novel2 ni, byk ilmu leh dapat selain tema yg nak diketengahkan penulis2 tu...

so, selamat membaca la ek kpd sume yg minat membaca.. yg xminat pon kena minatkan diri gak... membaca kan jambatan ilmu....


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Pergi ke nur_indah's Website   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 09:30


assalamu`alaikum
erm, sayang sgt, tak dpt pergi KL book fair hari tu..nk sgt pergi, tapi ujung minggu balik kampung, isk sedih la melepas semuanya..semenjak kerja dan kahwin nih, jarang sikit baca novel, sebab sibuk-kitab agama pun buka time ada kelas je..adui adui , nak buat camne dpt suami yg kurang baca novel. akak paling tak suka baca buku-buku fakta boring, tapi suami suka sgt baca benda-benda tu..especially fakta-fakta kes. kalau fasal tulis esi ke artikel yg research semua dia minat, tapi akak ..malasss...

erm, cerita 'hartini' tu, suami hadiahkan waktu bertunang dulu


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

ratu_syahadah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1647
Posting: 56
Dari: Balik Pulau

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-06-03 18:33


Assalamualaikum w.b.t.
Saya suka jugak baca novel.. citer apa pun tak pe.. asalkan sesuai dibaca oleh golongan remaja..


Bookmark and Share




  Member Information For ratu_syahadahProfil   Hantar PM kepada ratu_syahadah   Quote dan BalasQuote

wardah_iium
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 120
Posting: 50
Dari: Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-03 13:23


mmg seronok baca novel kan kak?


Bookmark and Share




  Member Information For wardah_iiumProfil   Hantar PM kepada wardah_iium   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 02:19


saya klau dpt novel mmg tak ingat benda lain la...kadang2 tu sampai tertido baca novel..heheh..mmg dah minat tu membaca,so bila dah dpt tu mcm org mengantuk disorongkan bantal la...


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

aini_gurl
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 80
Posting: 16
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 08:17


a'kum!! fuyoooo,ramainyer yang suka baca buku...kak kaei pun suka baca buku..yon pun suka gak..tapi bukan novel la..citer cintan-cintan nie tak minat ler...org suka baca buku UJANG,THE WORLD OF DISNEY.yon pun ader buku JUDITH MCNAUGHT,judul UNTILL YOU.yg paling yon suka baca,cite Bicycle Magic,The Little Old Toymaker.Penulis dia Grid Blyton.Skang nie,yon tgh baca buku MOUNTAINS OF THE SUN,penulis evelyn heart..Baca buku nie best tau.boleh lepas tension..buku nie senang nak bawak kemana2.boleh baca kat mana2 je.tapi jgn baca dlm gelap,nanti mata rosak mcm yon.umur baru 13 tahun dah pakai cermin mata...


Bookmark and Share




  Member Information For aini_gurlProfil   Hantar PM kepada aini_gurl   Quote dan BalasQuote

aiz
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 167
Posting: 12

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 15:12


aiz pun suka baca novel..tp time ada masa free je,klau baca pun ikut mood klau mood baik..cepat le aiz abis baca novel tu


Bookmark and Share




  Member Information For aizProfil   Hantar PM kepada aiz   aiz's MSNM Number Is ramadhan_eza@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 14:05


Assalamu'alaikum wrt wbt

topik yg menarik utk menarik jari jemari ana utk klik dan join sekaki

wah..nampaknya ahli2 komuniti ni mmg rajin membaca ye..
tak kirala..novel melayu ke inggeris ke..semua baca kan..alhamdulillah... membaca menambahkan ilmu pengetahuan.

ana ni nak kata really minat baca novel takde la sgt..dulu time skolah rendah,rajin jugak bace novel remaja DBP.. ttg kehidupan..dah lama tak baca novel ni.antara yg pernah baca BABALIAN,AIRMATA DI LUBUK MANDI,KENYIR..ape lg ye..dah lupa la..
satu lagii jenis bacaan time skolah rendah..siri penyiasatan ,konon2 nak jadi 007 james bond gitu..ana baca siri penyiasatan Hardy Boys..ade ramai penyiasat dlm tu seroja,gemuk,aru,mary dll best!

pegang semula novel time form 5 ..novel JULIA-sbb masuk spm! then ter"influence" pulak!!..tp,lepas spm baru baca..novel CINTA MADINAH..best!
then ade kawan kenalkan pulak ngan novel karya alaf21..karya ramlee awang murshid..SATU JANJI..alhamdulillah...seronok jugak..kisah kehidupan dan kekeluargaan.

ttg novel Inggeris ni ana jarang2 baca sbb utk bacaan jenis ni ana baca Reader's Digest.
insyaALLAH lepas ni kita dpt kongsi pulak sinopsis kisah2 novel yg telah dibaca,nak? saje je

okla..moga jumpa lg!
teruskan membaca..
mari kawan kita membaca!!

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 22:40


huh...kite skarang mmg dah gile ngan novel...

mmg dah angau..lelebey lagi pas bace novel tajuk ombak rindu ..rase jln citenye cam real jek...

baca jgnx baca...



-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

ţĂňРâ ĶĕßēŔǻŇĭåŃ ΜĩΜΡĭ
ŤāĶ ĂķĀñ ßẽŔΜâĶñÂ

[ Posting ini telah di edit oleh: maricella pada 2003-08-02 22:46 ]


Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

Sakinatul_Qalbi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.04.2003
Ahli No: 533
Posting: 39
Dari: Kelantan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 05-08-03 08:16


minat tu ada la..tapi saya ni tak mampu nak beli sebuah novel , maklumlah harganya bukan seringgit dua...so kadang-kadang tu pinjam dengan kawan jelah.....

kalau ada kawan-kawan kat sini yang bermurah hati nak pinjamkan saya novel ...gembira rasanya...

-----------------
Moga Ukhwah kan Berpanjangan


Bookmark and Share




  Member Information For Sakinatul_QalbiProfil   Hantar PM kepada Sakinatul_Qalbi   Pergi ke Sakinatul_Qalbi's Website   Quote dan BalasQuote

peNGhuNIbuMIseMEntARa
WARGA RASMI
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2143
Posting: 7

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 11:05


saya pon suka baca novel speselly alaf 21 punyerlaa such as kau untukku(aisyasofea)..and of course ahadiat akashah pon ok jugak...

-----------------
*pEnGhUnI_bUmI*


Bookmark and Share




  Member Information For peNGhuNIbuMIseMEntARaProfil   Hantar PM kepada peNGhuNIbuMIseMEntARa   Quote dan BalasQuote

caramelo
WARGA RASMI
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 22
Posting: 15
Dari: RuMaH

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-08-03 15:26


a'kum..saya pun minat membaca novel..especially alaf 21...tajuk buku yg palingf saya minat skali ialah tak seindah mimpi,sambutlah cintaku dan sukma rindu..jalan cerita die bez.


Bookmark and Share




  Member Information For carameloProfil   Hantar PM kepada caramelo   Pergi ke caramelo's Website   Send ICQ Meesage To caramelo   Send AIM Meesage To caramelo   caramelo's MSNM Number Is hiphop_galz   Quote dan BalasQuote

nur_hati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 565
Posting: 80
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 09:52


minat gak baca novel.. tp skrng ni jarang dah baca...
ana kalau baca novel mesti lambat habis... kenkadng bosan gak.... bilelah nak habis.... kirenyer ana jenis baca lambat... nak menghayati jln ceritanyer..........

-----------------
MuHaSaBaH DiRi.... Insyallah dapat Kenali Diri Dengan Lebih Dekat...

Salam Perjuangan!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hatiProfil   Hantar PM kepada nur_hati   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-09-03 10:19


Assalamualaikum..

Hmm...mulanya, ana takde la suka sangat baca novel ni..tapi, sejak masuk matrik ni...terpengaruh la pulak!
Tapi, bukannya sepanjang masa ana baca novel sampai abaikan study ana...never!!

Ana tak kisah sangat baca novel jenis apa, tapi...lebih suak baca English novel...tak suka baca novel thriller atau novel pasal hantu...mengarut je...baik la baca novel pasal kisa sebenar kehidupan masyarakat kat dunia ni...macam novel pasal pesakit AIDS ke...KEMARAU DI HATI...sedih la pulak baca novel ni...ketabahan seorang insan yang terpaksa menanggung AIDS tanpa disedari..

Itu aje..
Wassalam..

-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku..


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-09-03 10:35


Quote:

On 2003-08-02 22:40, maricella wrote:

mmg dah angau..lelebey lagi pas bace novel tajuk ombak rindu ..rase jln citenye cam real jek...



-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku.."http://www.hanan.com.my/images/maricella.gif">




hehe...nama ana ada dalam novel tu...siap watak utama lagi...tapi, nama ayah ana lain, bukan Amir....lagi satu, ana ada Nurul, dia takde..

-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku..


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-09-03 10:34


assalamualaikum...

ana pun suka baca novel gak..dekat nak exam lagilah ana suka baca novel nie..selalunya ana baca novel yg karya berrunsurkan perjuanagn dan islamik. lagi satu majalah Ujang pun ana suka gak..
ana ada koleksi novel..byk tue tak lah..tapi saper nak pinjam silaknnnnnn....

paling suka baca Duri Sarajevo...kisah perjuangan...

ok,
wasalam

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

najaharis
WARGA RASMI
Menyertai: 10.03.2007
Ahli No: 7408
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 03:55


ana suka baca novel yang ditulis oleh Ramlee Awang Mursyid


Bookmark and Share




  Member Information For najaharisProfil   Hantar PM kepada najaharis   Quote dan BalasQuote

acik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.05.2003
Ahli No: 1532
Posting: 91
Dari: BUMI TUHAN YANG AGUNG

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 00:17


assalamualaikum
ramai juga yang suka baca novel ni ye..macam2 favourate novel itu..hehehe..acik suka juga baca novel..tak tidur pun tak apa asal dapat habiskan baca novel ni..hehe..novel aisya sofea, damya hanna, fauziah ashari, norhayati berahim, liana afiera malik, anis ayuni, dan ramai lagi la...memang best..daripada cerita0cerita tu kita boleh ambil pengajaran nya.. semoga hidup kita akan lebih mantap..insyaallah :)


Bookmark and Share




  Member Information For acikProfil   Hantar PM kepada acik   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» sape suke baca novel?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080761 saat. Lajunya....