Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
WANITA DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS UTK MEMERINTAH, BKN DARIPADA RUSUK BAWAH UTK DIPIJAK, TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BHGN DADA & BERDEKATAN DGN TGN BERMAKNA TGN YG MEMBELAI & HATI YG MEMPUNYAI PERASAAN & KASIH SYG.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Dari Galeri
bersama suami...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
uzmawahida: 6 hari yang lalu
fayyzah: 18 hari yang lalu
bintanghatee: 25 hari yang lalu


Masa Lapang
Topik: sape suke baca novel?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» sape suke baca novel?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh sape suke baca novel?

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-04-03 18:21


sape kat cni ske membaca novel..?

eRm...selalunya golongan remaja suke baca yg berunsurkan cinta..bafaimana pula dgn anda...?

mcm saya..suke baca maj UJANG hehehe

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 03:41


ana suka baca harry porter, atau cerita tentang islam, ana tak minat sangat baca novel cinta sebab sama je isi kandungannya..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

husnatul_atiqq
WARGA RASMI
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 622
Posting: 1
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 09:50


assalamualaikum wbt...

Kalau ana,ana suka baca novel CINTA MADINAH..Novel lain tu ada juga baca cuma dah kurang sejak akhir-akhir nie..sibuk dgn study.

tapi, tak salah kalau kita baca novel yang lain seperti novel original atau novel cinta yang lain.. kita ambil yang baik, teladan yang baik..contohnya, kebanyakkan watak putih dalam novel semuanya digambarkan dengan sifat yang baik dan cukup sempurna..Kenapa kita tak try utk jadi baik seperti tu??walaupun agak susah..

yang salahnya, kebanyakkan daripada kita lepas baca novel seperti tu ramai yang suka berangan..teladan tak diperolehi tetapi khayalan yang megikuti setiap langkahnya..tu yang tak eloknyanya..bukan ke berangan tu melekakan kita??
---------------
hidup didunia ini ibarat tirai lakonan..
takkan kekal untuk selama-lamanya..

[ Posting ini telah di edit oleh: husnatul_atiqq pada 2003-04-29 09:53 ]


Bookmark and Share




  Member Information For husnatul_atiqqProfil   Hantar PM kepada husnatul_atiqq   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 10:17


akak suka baca novel...

akak baca semua jenis novel... tapi, akak lebih prefer novel yg temanya berat, bkn percintaan semata2... akak juga lebih suka membaca novel dlm bahasa inggeris... my favourite novel is "A Woman of Substance" by Barbara Taylor Bradford... ianya mengisahkan tentang ketabahan, kegigihan dan perjuangan seorg wanita yg berjaya dalam hidup dan juga kareernya... byk halangan yg perlu ditempuh sebelum sampai di puncak kejayaan... moga akak juga dpt menjadi spt watak utama novel tersebut, Emma Harte...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

Nabilah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 37
Posting: 241
Dari: PeYrOcK....;)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 11:49


Assalammualaikum...saya pulak suka baca novel tentang kehidupan.Lagi best kalau cerita tu berkisarkan kehidupan berteraskan Islam Novel cinta xminat sangat..tapi baca jgk kekadang tu kalau boring..

[ Posting ini telah di edit oleh: Nabilah pada 2003-04-29 11:50 ]


Bookmark and Share




  Member Information For NabilahProfil   Hantar PM kepada Nabilah   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 12:52


assalamu`alaikum

kita suka baca novel inggeris, oleh sidney sheldon, griiping & powerful. judith mc naught, lepas tu nicholas spark-a walk to remember. then,julia quinn (well, i'm addicted to romance novels esp judith mc naught) dan byk ler novel org putih lagi, termasuklah buku kanak-kanak, harry potter & enid blyton

melayu, suka pada faisal tehrani, ahmad patria abdullah (saga artakusiad) , khadijah hashim & hizairi othman.. begitu juga ramlee awang murshid & azizi hj abdullah

p/s: i'm a bookworm


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 13:23


wah... nampaknya kita ada persamaan mardhiah12... saya pon suka baca novel karya Judith McNaught dan juga novel karya Ahmad Patria Abdullah tu... citer pasal Artakus tu... saudari ada ker koleksi Judith McNaught dan saga artakusiad tu??? bestnya... dah lama baca citer pasal saga artakusiad tu, tapi sekrg dah tak jumpa dah... kat mana nak cari ya???



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

aire
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 352
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 14:37


Aire pulak macam akak berdua juga suka bace novel hasil karya judith mc naught, jude devourox, john grisham barbara standford, hanani ismail,noor amruszati...pendek criter aire suke baca novel... tapi aire paling banyak baca novel john grisham sbb buku dia tu mengisahkan kehidupan seorang lawyer dan prosedur dlm court dan perbicaraannya...dan kejayaan membuktikan seseorang itu bersalah. anyway kalo akak ader menemui buku criter ini khabarkan dengan aire yee...Terima Kasih..


Bookmark and Share




  Member Information For aireProfil   Hantar PM kepada aire   Quote dan BalasQuote

eisya
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 108
Posting: 8
Dari: pj

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 16:04


a'kum...satu topik yg menarik..pasal eisya pun suka baca novel...majalah pun suka...tentunya majalah anis dan nur...isinya padat dan khusus utk wanita...novel pulak memang gemarkan novel yg b'temakan cinta...kadang2 tu kekeluargaan...kadang2 tu suka baca novel inggeris...best jugak...cerita ttg sirah...dsbgnya...asal yg bermanfaat sudahlah...

-----------------
hidup biar dalam redha Allah selalu.


Bookmark and Share




  Member Information For eisyaProfil   Hantar PM kepada eisya   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 16:31


Assalmaualaikum wb...

wah tak sangka pulak saya..ramai jugak yang minat membaca novel tulisan Judith McNaught.. wahh kalau macam tu boleh kita berbincang ttg isi kandungan cerita2 itu...... sbb cerita2 tulisan beliau byk mendewasakan saya.. mungkin ianya kurang sesuai.. tapi sbb susunan cerita.. jalan ayat dan situasi yang diceritakan kadang2 mampun membawa saya ke satu alam yang ckup mesteri lagi indah hehehe...

apa2 pun....

membaca itu jambatan ilmu

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

greenleaf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 684
Posting: 26
Dari: hokkaida

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 18:34


novel?....kalau malay nyer,sy suka keluaran creative enterprise....
bi?....sy lebih gemar bc reader digest....dan sy syorkan sumer bc r.d. sbb byk info kat dlm tu....ok?....^_^



Bookmark and Share




  Member Information For greenleafProfil   Hantar PM kepada greenleaf   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 08:43


assalamu`alaikum

hehe, nampaknya ramai peminat buku nih yer, mmg suka kat judith mc naught, tapi kan ainul, kita tak byk koleksi dia..dulu makcik selalu beli buku judith mc naught, so pinjam ngan dia jer..pastu baseler, kita org pinjam tu, kekdg berkepuk kat rumah jadi mcm buku kita org pulak . paling suka cerita 'paradise'. mungkin org kata buku romance nih, tak berapa memberangsangkan sebab semuanya happy ending, tapi kita admit, buku judith mc naught yg menyebabkan kita start baca novel tebal-tebal. cuma sekarang nih novel dia yg terbaru byk yg kurang sedap, mungkin agaknya effect dari divorce dia dulu..isk

ooo, buku saga artakusiad tu, dulu keluar sekali cetakan jer..itu yg sekarang nih dah byk tader dan susah sgt nak cari. tambah pulak, ahmad patria time tu, sambung belajar dlm bidang farmasi (he might be a pharmacist right now)..tapi kita dpt tahu, yg dia mungkin akan terbitkan buku dia secara eksklusif

***

Kelab Aurora

Sesiapa yang berminat untuk memiliki buku-buku karya Ahmad Patria, sila daftarkan diri anda dengan menyertakan nama penuh, alamat dan nombor telefon. E-mailkan butiran tersebut kepada saya di alamat: [email protected]. Peserta yang awal akan menerima surat ekslusif daripada Ahmad Patria sendiri, dengan Bab 1 buku ke-7 Saga Artakusiad. Mereka yang ingin mengumpul koleksi karya Ahmad Patria, termasuklah siri Saga Artakusiad adalah digalakkan untuk turut serta di dalam Kelab Aurora. Segala buku beliau tidak akan dijual di mana-mana kedai buku melainkan melalui Kelab Aurora sahaja.

Untuk makluman, cetakan untuk buku ke-7 Saga Artakusiad adalah terhad.

Salam hormat.

***

ainul_mardhiah, boleh refer pada link ini : Fajar Online

by the way, ada buku best lain yg kita baru baca (3 novel dlm 1 siri)

1. a child called it
2. the lost boy
3. a man named dave

by dave pelzer

my comment on it: cerita pasal child abuse, hook nak baca, dan mmg tak sangka sesetengah org boleh abuse anak dia sampai taraf mcm tu .. davepelzer.com/

*ops, suka jugak baca readers digest, tapi pinjam jer, beli mahal sgt *

"Tenangkanlah hati dalam waktu-waktu tertentu, kerana jika hati itu merasa letih ia akan menjadi buta"

[ Posting ini telah di edit oleh: mardhiah12 pada 2003-04-30 08:46 ]


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-03 09:47


terima kasih byk2 mardhiah12... atas maklumat yg berguna tu...

dulu, masa baca karya Judith McNaught tu pon, pinjam dari library... dah cukup duit nanti nak buat koleksi...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-05-03 10:19


Assalamualaikum........


kak salina tumpang tanya...setakat nie koleksi Judith McNaught dah banyak mana? dan boleh ke kita tubuh kelab utk bertukar2 pendapat tentang penulisan beliau....

nah kalau sapa2 yg ada author lain yang mungkin sesuai utk saya baca..tolong cadangkan pada saya boleh? sbb saya tgh mencari pelbagai author lain utk menambahkan koleksi saya..


syukran jazillan dan wassalam...

--maaf kiranya terkasar bahasa--

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-05-03 11:06


waalaikumussalam...

nur_tinta, sebenarnya akak belom lagi buat koleksi tu... akak cuma pinjam atau sewa jek novel2 Judith McNaught tu... dah cukup duit nanti barulah boleh beli dan buat koleksi...

antara novel2 Judith McNaught yg tlh dibaca:

1. Almost Heaven (karya pertama yg dibaca)
2. Something Wonderful
3. Until You
4. Whitney, My Love
5. Once and Always
6. A Kingdom of Dreams
7. Remember When
8. Tender Triumph
9. Paradise
10. Double Standards

akak suggestkan nur_tinta membaca karya Barbara Taylor Bradford, Sidney Sheldon, Daniellee Steel dll...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 16:42


assalamu`alaikum

Paradise, her most memorable book
one I like most


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 11:13


Ana suka baca novel jugak...sama mcm sahabat-sahabat lain jugak....ana baca semua...so takde yg betul-betul tumpu...ana pernah & suka baca buku drp. John Grisham, Judith McMaught, Danielle Steel, Sidney Sheldon, Harlequin Mills, Harry Potter(J.K Rowling) dll...


-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 11:19


saya suka sgt2 baca novel... baru2 ni pi pesta buku antarabangsa (24 mei 2003)... beli novel A Woman of substance (Barbara Taylor Bradford), Until You (Judith McNaught), Cinta Madinah dan Sesegar Nailofar... rasa mcm nak beli lagilah... tapi tak cukup duit...

novel inggeris tu dah baca... tapi saja beli, nak buat koleksi... maklumlah murah... nanti nak pi sekali lagi... hehehe... seronoknya beli buku...

Jom pi pesta buku!!!



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 12:29


Assalamualaikum...

MasyaAllah...ramai gaks yang suka membaca ni yer? alhamdulillah,bagus sangat ler tu..ana pun suka sgt membaca...tak kira la novel ke apa ker,yg penting bahan bacaan tu mesti menarik dan membawa faedah...bacaan yg "LAGHO" patut ditinggalkan!

ana minat gak baca buku horror nih...tapi yg budak2 nyer lar,mcm R.L STINE ker,CHRISTOPHER PIKE ker...hehe... rasa mcm di alam fantasi laks...

Buku agama pun minat gak,terutamanya pasal tokoh2 ISLAM lebih2 lagi BAGINDA S.A.W...

[/LIST] ALANGKAH INDAHNYA HIDUP INI...ANDAI DAPAT KU TATAP WAJAHMU..YA RASULULLAH... PASTI MENGALIR AIRMATAKU..KERNA TERPANCAR KETENANGAN..


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 23:14


Assalamualaikum..

Ana pun suke sgt baca novel.Sebelum ni cume baca novel2 malay je..Rase bile tgk ketebalan novel2 in english ni terus lemah semangat nak baca pas tu ditambah lak ngan price die yg agak mahal..

Tapi skang ni, sejak tgk member2 lain bace english nyer novel, ana pun try arr bace..And the result is i'm really2 addicted to it..

Ana mmg kurang minat novel2 cinta ni.. Especially yg malay nyer novel sbb balik2 citer nyer same je.. Tapi ader gak yg ok, best, yg sometimes tu buat kiter terkenang-kenangkan citer tu (ni bab2 citer yg menyayat hati arr)..

Novel2 melayu yg ana pnah bace & ana rase best...
1. Jibam (dah 5-7 kali dah bace)
2. Hartini
3. Donia
4. Camelia Gadisku (ni pinjam punyer, try carik kat kedai, tp tak jumpe2)

Novel english plak, ana byk bace karya2 Jeffrey Archer, Stephen King, Barbara Taylor Bradford, John Grisham dan byk lg arr..Tapi biasanya ana paling suke baca novel2 yg berkisarkan ttg kisah benar kehidupan sesorg tu..sbb citer2 yg mcm tu byk sgt mengajar kite ttg kehidupan..

My Fav English Novel...
1. Chinese Cinderella- Adeline Yen Mah
2. Shall We Tell The President?- Archer
3. The Street Lawyer- John Grisham
4. A Time To Kill- John Grisham

Selain turh ana minat gak baca buku2 yg berunsurkan motivasi, buku2 agama and magazine such as Mingguan Wanita (yg tlh menemukan ana dgn hanan.com)



-----------------
Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Masa Lapang
    »» sape suke baca novel?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082625 saat. Lajunya....