Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 26
Ahli: 0
Jumlah: 26




  Dari Galeri
salam ukhwahfillah dari kami bertiga....

~~seErat sImpulan SeInteam Ukhwah~~

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 4 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: resipi dadih


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» resipi dadih

Please Mendaftar To Post


Oleh resipi dadih

wearzana
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 3069
Posting: 98
Dari: Petaling Jaya

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 14:05


Assalamualaikum

Sapa2 kat hanan ni yang tau resipi dadih.....bagi lah kat saya.... :-P :lol: :-di 8-)


Bookmark and Share




  Member Information For wearzanaProfil   Hantar PM kepada wearzana   Quote dan BalasQuote

Jundullah_7981
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 5757
Posting: 14
Dari: Perak

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-05 12:55


DADIH COKLAT

Bahan
1 lter susu coklat ducth lady
3 cawan air
1 s/b serbuk agar-agar
1/2 cawan gula

Cara
1. Masakkan agar dan air sehingga mendidh.
2. Masukkan gula dan kacau.
3. Masukkan susu coklat.
4. Masukkan adunan kedalam cawan kecil dan sejukkan.
5. Simpan dalam peti sejuk semalaman.

NOTA
Bolah digantikan dengan perisa Strawberry atau sebarang perisa.


Selamat Mencuba...


Bookmark and Share




  Member Information For Jundullah_7981Profil   Hantar PM kepada Jundullah_7981   Quote dan BalasQuote

wearzana
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 3069
Posting: 98
Dari: Petaling Jaya

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:17


Thanks....:di


Bookmark and Share




  Member Information For wearzanaProfil   Hantar PM kepada wearzana   Quote dan BalasQuote

si_comel
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 4727
Posting: 185
Dari: putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-10-05 00:14


comel ada jual serbuk dadih itu..kalau nak hanya PM comel..:)..
tapi area2 kuala lumpur dan selangor la ek..


Bookmark and Share




  Member Information For si_comelProfil   Hantar PM kepada si_comel   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 12:28


jundullah_7981..saya try tak jadi..kenapa ek? :-?


-----------------
Sesungguhnya manusia itu diciptakan lemah. Maka bergantunglah kepada Allah kerana Dia sebaik-baik tempat bergantung.


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 15:57


biasanya ana gunakan agar - agar dalam plastik.. untuk satu plastik (harganya dalam rm1 lebih), gunakan : -

800ml susu segar coklat/strawberi (bersamaan dengan 3 gelas)
1/2 cawan gula
1/4 sudu kecil pewarna

masak agar2 dengan 3 gelas air - masak sehingga tinggal angaran 2 gelas . tambahkan susu dan gula, kacau dalam masa 5 minit, tambahkan perasa..

sejukkan dalam bekas..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 16:12


lama betul xmkn dadih.. last dan 1st time makan di trggnu.. tahun 2000..
hehhe. ustazah ana bagi makan.. memula makan rasa macam xbrp..
dah lama-lama.. ok juga..banyak khasiatnye.. makan boleh jadi cerdik.. =)

** kak sue nanti poskn pada simple-shida ek.. hehehe..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 16:21


poskan??? errrr... macam mana ek... tak apa nanti kalau ada mana-mana Jk kak su bawak ya.. nak suruh shida makan banyak2.. biar makin tinggi dan berisi... hehehehe...


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 16:56


assalamualaikum wbt...

akhirnya alin dapat resepi salah satu makanan kegemaran alin... alhamdulillah... thanks, jundullah... nak kena try ini...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-11-05 09:44


!!! QUOTE !!!

tak apa nanti kalau ada mana-mana Jk kak su bawak ya.. nak suruh shida makan banyak2.. biar makin tinggi dan berisi... hehehehe...


hehehhe.. hehehee.. ok.. nanti shida makan ek..
kak sue kena bawa tau.. bagi simple-shida ni besaUU sikit..
hehehe.. :-di :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-11-05 15:24


sedapnye bila baca resepi ni..baru tau buat dari agar2 terima kasih ek..nak cuba la lepas ni..:) nyam nyam..


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-07-06 11:07


salam.

ni resepi keuarga ana turun temurun. ana dapat bila dah nak begelar ahli keluarga. alhamdulillah, first time try jadi. yang penting ikut betul2 sukatan.

RESEPI DADIH (Untuk 50 bekas kecil)

Bahan-bahan :-

-    20 gm agar-agar (ada pack 20gm)
-    400 gm susu tepung Everyday (Refill Pack)
-    2 cawan gula
-    1 tin susu IDEAL
-    Perisa (Boleh guna Emulco kek/perisa minuman double lion)

Cara-cara :-

1.    Rebus agar-agar dengan 10 cawan air sampai semua agar-agar larut
2.    Tambah lagi 10 cawan air dengan 2 cawan gula
3.    Sementara tunggu mendidih, blend/mix susu tepung, susu IDEAL dan satu cawan air.
4.    Masukkan bahan-bahan yang telah diblend/mix ke dalam periuk agar-agar tadi.
5.    Sentiasa kacau untuk elak meruap. Bila dah didih, tutup api.
6.    Bahagikan kepada beberapa bekas besar mengikut bilangan perisa
7.    Masukkan satu persatu sudu perisa sehingga ada warna, bau dan rasa.
8.    Kacau selama 15 minit untuk suamkan.
9.    Masukkan dalam bekas-bekas kecil dan simpan dalam peti sejuk.
10.    Selepas 3-4 jam, you can eat....
11.    Selamat Mencuba !!!!


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.077089 saat. Lajunya....