Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sempurna ilmu kerana aqal , sempurna agama kerana taqwa , sempurna amal kerana niat dan sempurna kehormatan kerana wibawa ..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Dari Galeri
akum semua..:)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Kenapa KITA SOLAT????


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Kenapa KITA SOLAT????

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa KITA SOLAT????

wearzana
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 3069
Posting: 98
Dari: Petaling Jaya

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 19:07


Assalamualaikum....

Sebagai umat islam kita diwajibkan untuk mengerjakan solat 5 waktu. Ia merupakan salah satu dari rukun islam dan merupakan perkara pertama yang akan dituntut apabila kita mati dan berada di padang masyar.
Tetapi ia tetap dipandang remeh oleh sebahagian umat islam. Dengan mudah mereka sengaja meninggal solat sedang mereka tau apa akibatnya. Ada yang ditanya Kenapa mereka tidak menunaikan solat...dengan selamba mereka menyatakan....suka hati ana lah......dosa pahala masing2 punya...lubang kuburpun sendiri2.
ana mula bertanya sendiri...Kenapa boleh berlaku perkara ini dan yang pertama terlintas adalah......Kenapa KITA SOLAT????
:-? :-? :-?


Bookmark and Share




  Member Information For wearzanaProfil   Hantar PM kepada wearzana   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-09 13:31


Assalamualaikum

dedulu lah..
pernah saya tanyakan pada sahabat..
untuk mengajaknya solat..
jangalnye saya dengar jawapannya..
walaupun nada bergurau..
katanya kubur lain-lain..
dia solat ke tidak ke..
tiada kaitan dengan saya..

uhuk terkedu juga mendengar jawapan tu..
hmm saya pun jawap lah..
sebab kubur lenlain lah kita kena saling mengingati..
sebab nanti bila dah dalam kubur..
siapa lagi nak tolong ingatkan..
siapa lagi nak tolong kita..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-09 20:55


betul lah tu cik hales kan.
kalau kubur sesama, dapatlah kita bantu membantu.tak begitu.hihih.
sempat ke nak membantu tu. gurau saja ya.
Kenapa kita solat? banyak yang perlu dirungkaikn dalam persoalan ni.

kita solat kerana, termaktub dalam rukun islam 'solat 5 waktu'.
that's the rules. kalau kita masuk sekolah, kita kena ikut peraturan sekolah.
kita pergi konsert, pakai baju konsert. kita pergi kenduri, pakai baju kenduri. kita tak pergi kenduri pakai baju pergi konsert. apa yang saya melalut ini.

solat sangat diperlukan bagi kita kerana waktu itu seumpama kita berkomunikasi dengannya.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-09 20:55


betul lah tu cik hales kan.
kalau kubur sesama, dapatlah kita bantu membantu.tak begitu.hihih.
sempat ke nak membantu tu. gurau saja ya.
Kenapa kita solat? banyak yang perlu dirungkaikn dalam persoalan ni.

kita solat kerana, termaktub dalam rukun islam 'solat 5 waktu'.
that's the rules. kalau kita masuk sekolah, kita kena ikut peraturan sekolah.
kita pergi konsert, pakai baju konsert. kita pergi kenduri, pakai baju kenduri. kita tak pergi kenduri pakai baju pergi konsert. apa yang saya melalut ini.

solat sangat diperlukan bagi kita kerana waktu itu seumpama kita berkomunikasi dengannya.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

HafaazMuslim
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10089
Posting: 22
Dari: Bumi ALLAH S.W.T. -Kompleks Balai Islam, KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-09 22:25


Assalamualaikum

Sebagaimana semua umat Islam tahu, solat dari segi bahasa ertinya doa. Dari segi syarak pula, solat bermaksud beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri dengan salam dengan mengikut syarat-syarat yang tertentu.

Di sini ana sertakan Firman Allah swt:

"Dan dirikanlah olehmu solat, kerana sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar" (Al Ankabut : 45)

Paling utama, solat ialah rukun islam yang kedua daripada lima:

(1) Mengucap dua kalimah syahadat
(2) Sembahyang lima waktu sehari semalam
(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan
(4) Menunaikan haji ke Baitullah (Jika berkemampuan)
(5) Menunaikan zakat

Oleh yang demikian, kita diwajibkan menunaikan solat lima waktu sebagaimana yang diajarkan Nabi Muhammad SAW...Ana sendiri tidak dapat membayangkan bagaimana keadaannya seseorang yang tidak bersolat di akhirat kelak...Sudah pasti seksaan itu begitu mengazabkan...Semoga kita semua sentiasa menjaga solat dan berada dalam Rahmat-Nya...


-----------------
Blog Ana >>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com
Walakin kunu Rabbaniyyin
Ihfazh Allah Yahfazhk


Bookmark and Share




  Member Information For HafaazMuslimProfil   Hantar PM kepada HafaazMuslim   Pergi ke HafaazMuslim's Website   Quote dan BalasQuote

HafaazMuslim
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10089
Posting: 22
Dari: Bumi ALLAH S.W.T. -Kompleks Balai Islam, KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-09 22:32


Sambungan.....

Bercakap tentang solat tetap dipandang remeh oleh sebahagian umat islam, ana teringat sesuatu....

Ana sendiri pernah menasihatkan ramai rakan ana untuk sentiasa bersolat...Tapi apa boleh buat, mereka tetap selesa dengan apa yang mereka lakukan; meninggalkan solat fardhu...

Pernah suatu ketika di dalam surau, habis sahaja amali PAFA atau hafazan, ramai muslimah lari...Jika pada awalnya ada dalam 60 orang, yang tinggal xsampai 20 dan pernah 1ketika, hanya tinggal 4org....Astaghfirullahal'azim...Pengawas2 yang sepatutnya memberi contoh kepada semua juga 'melarikan diri'...


-----------------
Blog Ana >>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com
Walakin kunu Rabbaniyyin
Ihfazh Allah Yahfazhk


Bookmark and Share




  Member Information For HafaazMuslimProfil   Hantar PM kepada HafaazMuslim   Pergi ke HafaazMuslim's Website   Quote dan BalasQuote

HafaazMuslim
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10089
Posting: 22
Dari: Bumi ALLAH S.W.T. -Kompleks Balai Islam, KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-03-09 22:34


Sambungan.....

Bercakap tentang solat tetap dipandang remeh oleh sebahagian umat islam, ana teringat sesuatu....

Ana sendiri pernah menasihatkan ramai rakan ana untuk sentiasa bersolat...Tapi apa boleh buat, mereka tetap selesa dengan apa yang mereka lakukan; meninggalkan solat fardhu...

Pernah suatu ketika di dalam surau, habis sahaja amali PAFA atau hafazan, ramai muslimah lari...Jika pada awalnya ada dalam 60 orang, yang tinggal xsampai 20 dan pernah 1ketika, hanya tinggal 4org....Astaghfirullahal'azim...Pengawas2 yang sepatutnya memberi contoh kepada semua juga 'melarikan diri'...


-----------------
Blog Ana >>>
http://hafaazmuslimislami.blogspot.com
Walakin kunu Rabbaniyyin
Ihfazh Allah Yahfazhk


Bookmark and Share




  Member Information For HafaazMuslimProfil   Hantar PM kepada HafaazMuslim   Pergi ke HafaazMuslim's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.02.2009
Ahli No: 9802
Posting: 22
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-09 14:04


Salam..

Solat itu tiang agama..
Agama Islam yang suci itu terbina melalui 5 tiang
yang mana salah satunya adalah solat fardhu 5 waktu..
sesiapa yang meninggalkannya, bermakna ia meruntuhkan agamanya sendiri,bukan orang lain..sekadar pendapat dari kolam ilmu yang cetek..
Wallahu'alam..


-----------------
Bekunya airmata dari kerasnya hati, kerasnya hati dari banyaknya dosa, banyaknya dosa dari lupanya mati, lupanya mati kerana terlalu cintakan dunia..


Bookmark and Share




  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056907 saat. Lajunya....