Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-05-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Bila anda telah sampai ke penghujung tali, buat simpulan untuk bergantung

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 11
Ahli: 0
Jumlah: 11




  Dari Galeri
sebhgn muslimah yg hadir...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 17 hari yang lalu
harith: 32 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: Penjagaan Payudara


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Penjagaan Payudara

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Penjagaan Payudara

fit
WARGA RASMI
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 3317
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-05 07:50


Assalamu'alaikum.

Sebagai muslimah, walaupun bertudung, buah dada adalah aset yang amat berharga. Boleh tak kita bincangkan topik ni, bagaimana menjaga buah dada kita. Tentu ada yang mempunya tips or amalan2 yang berkaitan supaya kelihatan menarik, etc.
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 08-10-09 08:53 ]


Bookmark and Share




  Member Information For fitProfil   Hantar PM kepada fit   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 01:10


salam semua sabahat-sahabat forum hanan

sebagai muslimah, kita kena tahu info ini:

Lebih daripada 80 peratus wanita di negara-negara Asia memakai coli yang tidak mengikut saiz buah dada. Ini kerana kurangnya pendedahan terhadap penjagaan buah dada. Adalah satu kelaziman, wanita memakai coli yang mempunyai mangkuk yang terlalu kecil atau terlalu longgar di bahagian tubuh.

Mempunyai buah dada yang cantik merupakan aset wanita. Namun semakin usia meningkat, kelahiran anak, perubahan bentuk tubuh, dan pengabaian penjagaan buah dada, maka menyebabkan buah dada jatuh atau menggelebeh.

Cara mudah untuk mengatasinya ialah memakai coli yang betul mengikut saiz buah dada kerana ia memberi sokongan luar di samping membantu kedudukan tubuh berada dalam keadaan optimum serta mewujudkan penampilan yang sihat, muda dan langsing.

Walaupun secara fizikalnya, buah dada mendapat sokongan anatomi daripada ligamen Cooper yang berfungsi menyambung tisu-tisu yang terdapat di dalam buah dada. Namun, sokongan itu tidak mencukupi untuk menampung buah dada terutamanya di kalangan wanita berusia, telah melahirkan anak atau sememangnya mempunyai buah dada besar.

oleh itu. peliharalah mahkota ini dan lindungilah ia.....


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 15:09


Salam, sememangnya buah dada atau payudara ini adalah aset terpenting perempuan.. betul kata mujadihahsolehah kata, pemakaian coli amat penting, kalau tidak payudara ini akan cepat melayut atau membesar kembang setaman..

Oleh kerana ianya aset berharga, tutuplah ia seadanya, jangan biarkan dia terbuka tanpa beralas dengan baju dan tudung yang sempurna..

Satu lagi pemakaian deodoran yang kononnya menutup liang peluh agar ketiak tidak berpeluh juga sepatutnya dielakkan.. apabila peluh yang sepatutnya keluar disekat, dikatakan memudahkan terkenanya kanser payudara.

Sering periksa sendiri payudara setiap dua bulan sekali, itu pesan doktor..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 21:20


ok.thanks.
ada tips atau petua lain tak?
boleh share.
untuk manfaat bersama.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

zahrahpermata
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.09.2009
Ahli No: 11347
Posting: 39
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 08:34


assalamualaikum..

t.q untuk info berguna ini..

memang tidak dinafikan payudara merupakan aset terpenting setiap wanita. oleh itu hendaklah dijaga dengan baik.

saya ingin kongsikan bersama, selepas saya bersalin payudara saya agak membesar. ini desebabkan air susu saya banyak. alhamdulillah anak saya dapat air susu yang secukupnya.

agak malu jugaklah bila payudara kita besar.tapi nak buat macamanakan....


Bookmark and Share




  Member Information For zahrahpermataProfil   Hantar PM kepada zahrahpermata   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-09 11:15


salamun alaik..

pemakaian bra yang betul mampu smbunyikn payudara..
selalu org mnyusu baby memang akan besar..kak ipar ana pun macam itu..dia selalu cakap kat ana jangan risau kalau payudara kita kecil sebab nanti da bersalin mesti besar..sebab dia pun macam itu..selalu kena ejek papan lapis sebab kecil..huahua..kan tisu2 payudara 2 lemak..kalau kurus mstla kecil..huhu..(T_T)


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

tulip_puteh
WARGA RASMI
Menyertai: 19.02.2009
Ahli No: 9874
Posting: 17
Dari: bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-09 07:36


salam..
saya nak tanya sikit, betul ke pakai coli yang ada besi pada cup boleh menyebabkan kanser??
dulu saya pernah dengar, tapi tak pasti kesahihannya..


Bookmark and Share




  Member Information For tulip_putehProfil   Hantar PM kepada tulip_puteh   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 8035
Posting: 44
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-11-09 01:39


Salam ...

Saya pun pernah dengar bila tidur malam jangan pakai coli supaya darah dibhg situ mengalir dengan baik ... tapi belum dapat dibuktikan secara saintifiknya ...

Ada yang cadangkan mengurut payudara sangat baik untuk pengaliran darah yang teratur dan akan rasa enak selepas seharian memakai coli ...


Bookmark and Share




  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 23:22


ada betulnye......

sebab darah yang mengalir di sekitar payudara kita kurang lancar
lebih-lebih lagi bila memakai coli yang ketat...

jadi size bra/coli kita hendaklah selesa dengan apa yang kita pakai.. kalau tidak ia memberi kesan sampingan yang lain..

berkongsi pandangan


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-09 21:28


macam mana nak pilih coli yang betul-betul ikut saiz eak?saya selalu ukur dengan melilit tali coli tu kat pinggang...Kalau ok..ok lah..tapi ada tak siapa2 tau cara pakai afdal untuk ukur size coli....


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 08:18


salam

hanku: kalau tak faham... boleh minta promoter tu tunjukkan.... kalau di KL, di mana-mana shopping complex memang akan titik beratkan pembelian yang betul.. macam kawan saya dulu siap dia ikut masuk dalam bilik persalinan untuk tunjuk cara pakai. sata tak berapa setuju dengan pembelian melalui katalog esp bra dan girdle sebab tak semua penjual akan tunjuk cara sebegitu

yang lain-lain....- tentang pemakaian akan menjadi penyebab kanser boleh juga diterima pakai.. dalam masa yang sama begitu juga tentang aspek pemakanan.elak dari makan kulit ayam atau daging berlemak keterlaluan.. jangan lupa juga jaga kebersihan bra, dan sentiasa buat ujian 'sendiri' atau melalui memogram.

saya mempunyai keturunan ada kanser payudara & serviks.... baik sebelah ibu dan ayah... dan saya juga dianggap berisiko tinggi mengidap....waktu di hkl dulu dr dah 'warning' siap2...


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 14:59


Pada 08-10-09 07:36 , tulip_puteh posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
saya nak tanya sikit, betul ke pakai coli yang ada besi pada cup boleh menyebabkan kanser??
dulu saya pernah dengar, tapi tak pasti kesahihannya..


Pernah juga dengar, tapi sebenarnya coli yang ada besi ni elok dipakai lebih-lebih lagi pada wanita yang berkahwin, bagi mengelakkan ianya cepat kendur. Kalau pakai coli berbesi ni payudara akan tegang. :sopan:

Dan sebaiknya malam sebaiknya jangan pakai coli..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 14:03


salam istisafa....nak tanya boleh. ada ke jual coli besi...fuh bagus ni. pakai baju mesti nampak cantik punya lah. :-D jangan marah ....gurau saja.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 15:30


Salam kak limah, lucula kak limah ni..

coli besi tu coli yang ada besi atau dawai kat bahagian bawahnya.. akak kat opis ni yang nasihatkan. kalau pakai coli biasa, payudara cepat kendur, kalau pakai yang ada besi ni barulah dia kembang dan tegang, betul tu kak limah pakai baju terletak saja tak lah dia tunduk malu.. hehehehe...


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-09 18:21


kak istisafa mengingatkan saya satu hal pasal 'tunduk malu' ni... ngeee~~~~~ :P

baik.. time pakai bra.... tundukkan badan sedikit....
lepas itu tarik segala lemak keliling kawasan tali tu dan 'kumpulkan' dalam cup...

untuk elak 'tunduk'. pastikan tarik semua lelemak tu ke atas.Kalau nak urut pun.. urut menghala ke atas juga.

Kenapa kena kumpul dalam cup... sebab untuk elak dari 'lemak bersepah keliling.... (lemak bersepah ni kalau org pakai baju ketat boleh nampak terbonjol2 tepi + dalam tali bra). lebih elok.... cari bra yang ada penyokong sisi yang agak tebal


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 13:30


ala saja saja nak buat joke.....hehehehe dah pening buat report . :lol:


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 18:27


Pada 01-12-09 08:18 , nur_kamar posting:

!!! QUOTE !!!

salam
macam kawan saya dulu siap dia ikut masuk dalam bilik persalinan untuk tunjuk cara pakai. sata tak berapa setuju dengan pembelian melalui katalog esp bra dan girdle sebab tak semua penjual akan tunjuk cara sebegitu






siap masuk bilik untuk tunjok macam mana care nak pakai??? aiyo... malu nya


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-09 19:22


cara pemakaian dia...sangkut ke kedua-duanya tali kebahu..lepas itu baru pinkan dia kat belakang tu..lepas itu angkat breast kita sikit bagi dia betul-betul masuk lam coli...huhu...macam tu lah..


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 19:23


banyak info berguna kat sini....

jadi amalkan , agar mahkota kita ni sentiasa dalam keadaan sihat


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 22:13


Pada 04-12-09 18:27 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!


aiyo... malu nya



idok lah dia suruh buka semua... dia tunjuk dari luar baju lah.... :sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Penjagaan Payudara

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082164 saat. Lajunya....