Sebagai panduan ini adalah rujukkan menimbang..
1 oz (cecair) = 29.5735297 ml = 2 sudu besar
1 oz (bahan kering) = 28.3 gram
mangkuk = mangkuk acropal
gelas = gelas yang dasarnya berbintang (gelas dulu-dulu)
TALAM JIWA MELAYANGLapisan Bawah
600 gram beras pulut (direndam)
2 cawan santan cair (dari 1 biji kelapa)
1 cawan kelapa (dibuang kulit arinya dan diwarnakan ungu)
2 sudu teh pewarna ungu
2 sudu teh garam
Lapisan Atas
6 biji telur
2 cawan gula pasir
3 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa tadi)
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh pewarna kuning
sedikit garam
Cara untuk Lapisan Bawah
Kukus pulut bersama santan cair dan garam. Apabila masak, gaulkan kelapa yang berwarna ungu tadi. Gaul rata-rata dan ditekan-tekan sedikit adunan itu supaya mampat dan dikukus sekali lagi.
Cara untuk Lapisan Atas
Telur dipukul dan masukkan tepung gandum, santan, vanilla dan pewarna kuning. Masak diatas api sehingga berwap dan tuangkan adunan ini kedalam loyang dan kukus. Apabila masak, masukkan loyang itu kedalam oven sehingga atasnya berwarna kekuningan.
TALAM TOKYOLapisan Bawah
300 gram sagu biji (berwarna putih, merah, hijau)
1/2 biji kelapa parut
50 ml santan
sedikit garam
Lapisan Tengah
3 biji telur
150 gram gula melaka
50 gram gula
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
Lapisan Atas
3 biji telur
200 gram gula
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
sedikit pewarna kuning
Cara untuk Lapisan Bawah
Campurkan kesemua bahan dan kukus selama 10 minit didalam loyang 7" persegi.
Cara untuk Lapisan Tengah
Campurkan kesemua bahan dan pukul sedikit supaya sebati. Tapis diatas lapisan bawah dan kukus selama 15 minit.
Cara untuk Lapisan Atas
Campurkan kesemua bahan dan pukul sedikit supaya sebati. Tapis adunan diatas lapisan tengah dan kukus selama 20 minit. Sejukkan sebelum dipotong.
TALAM SUJIAdunan Pertama
1 1/2 cawan tepung suji (direndam selama 15 minit)
1 1/2 cawan santan pekat (dari 2 biji kelapa parut putih)
3/4 mangkok santan cair
1 cawan gula pasir
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
Aduanan Kedua
5 oz gula melaka (atau 1/4 kati)
5 biji telur
1 cawan gula pasir
1 mangkok santan pekat
2 1/2 sendok nasi tepong gandum
3 sudu makan tepung kanji
Cara-caranya
Adunan Pertama
1. Campuran tepung suji, gula, pewarna kuning, telur dan santan. Kemudian dimasak dan dikacau rata-rata.
2. Apabila adunan tadi menjadi 1/2 masak, tuangkan kedalam loyang dan kukus.
Adunan Kedua
3. Pukul 5 biji telur hingga kembang bersama dengan gula pasir dan gula melaka.
4. Masukkan 1 mangkok santan pekat dan tepung gandum, tepung kanji dan kacau adunan ini diatas api hingga keluar wap.
5. Tuangkan adunan ini keatas adunan pertama dikukusan dan kukus sehingga masak.
TALAM PULUT HITAMLapisan Bawah
14 oz pulut hitam
16 oz pulut putih
24 oz santan pekat
sedikit garam
20 sen daun pandan
Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
6 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung kanji
6 biji telur
2 cawan gula pasir
sedikit pewarna hijau
Cara membuat Lapisan Bawah
Pulut hitam dan pulut putih dicampurkan, dicuci dan direndam selama 1 jam.Kemudian toskan airnya, masukkan pulut tadi kedalam loyang, tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan garam dan kukus selama 1 jam.
Cara membuat Lapisan Atas
Satukan kesemua bahan-bahan tadi dan gaul hingga rata. Bubuh sedikit pewarna hijau dan masak sehingga berwap. Tuangkan adunan ini keatas adunan yang pertama didalam loyang dan kukus sehingga masak.
TALAM KACANG HIJAU NONA MANISBahan-bahannya
43 oz santan pekat
48 oz santan cair
12 oz gula pasir
12 oz gula melaka
8 oz tepung kacang hijau
1 paket tepung kanji
1 paket tepung Hong Kwee
sedikit garam
daun pandan
pewarna hijau dan kuning
Cara-caranya
1. Santan pekat dan cair, gula melaka, gula pasir dan daun pandan dimasak sehingga mendidih dan kemudian disejukkan.
2. 3 macam tepung dicampurkan. Tuangkan adunan yang telah sejuk tadi dan gaul hingga rata.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan 1 bahagian dengan warna hijau dan 1 lagi dengan warna kuning.
4. Kukus berlapis-lapis (2 cawan bagi setiap lapis).
TALAM NYONYABahan-bahannya
3 gelas tepung beras (gelas dasarnya berbintang)
4 gelas tepung kanji
9 gelas santan pekat
4 gelas gula pasir
20 sen daun pandan
sedikit garam
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning
Cara-caranya
1. 2 gelas santan pekat dimasak bersama gula pasir, daun pandan dan garam.
2. Tepung beras dan tepung kanji dijadikan satu dan digaul dengan 7 gelas santan. Gaul rata-rata dan tuangkan adunan pertama kepada adunan tepung dan kacau.
3. Tapis adunan tadi dan bahagikan 3 dan warnakan pewarna merah, hijau dan kuning.
4. Kukus selapis demi selapis sehingga masak.