Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan (Terhadap Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat Berbanding Dunia.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Dari Galeri
assolehah

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 hari yang lalu
Laurenjoy: 35 hari yang lalu
jackurban: 36 hari yang lalu
porkalwais: 36 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: camane nak pujuk hati ek?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» camane nak pujuk hati ek?

Please Mendaftar To Post


Oleh camane nak pujuk hati ek?

adikcomot
WARGA RASMI
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 5427
Posting: 13
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-06-05 15:59


assalamualaikum wbt...

kita tahu sahabat2 kat sini banyak pengalamn dan bijak berhadapan dengan masalah jadi kita nak minta tolong...huhuhu...ramai yang telah berlalu, tapi kita tgh nak hadapi, camane ek? camni kita kenal dengan muslimin ni dan kitaorg kawan agak rapat. sebenarnyer muslimin ni orang yang kita minat sejak kita masuk belajar kat U tu lagi tapi kita taktau siapa dia.bila kenal muslimin terus terang yang dia dah berpunya. tapi kitaorg masih berkawan macam biasa. kitaorg agak rapat sebab banyak berprogram bersama. lepas itu pula dia jenis yang caring. jadi makin lah kita suka kat dia.

entah camane rahsia kita minat kat dia terbongkar, dia minta maaf sebab tak dapat time kita sebab dah ada insan yang lebih dahulu bertakhta di hati dia. jadi kitaorg ambil keputusan jadi kawan baik. dia ni selalu take care pasal kita, apa-apa masalah dialah tempat kita rujuk, kalau kita sakit ke dia yang kalut.

tapi perlahan2 kita rasa dia mula jauhkan diri dari kita..kita pelik lah apa salah kita? lepas itu dari seorang kawan muslimin ni kita dapat tau yang dia bimbang hati dia akan berbolak-balik jadi dia jauhi kita..sedih sangat sebab kita dah tiada kawan yang rajin berkongsi ilmu dan sentiasa menegur kita tambah2 bab tggjwb sbg muslimah.

kitorg dah tak rapat lagi...kita dapat tau dia nak kawin next year..kita sedih sangat sebab kita blm berjaya buang perasaan kat dia. kita takut sangat nak hadapi saat menerima jemputan kawin dia...kita tau kita tak kuat nak pergi tapi kalau tak pergi nanti semua orang akan tertanya2 sebab kawan2 tau yang kitaorg kawan rapat...camaner ek? kita tgh sedih ni...tu yang buka ruang luahan hatiku...kita susah nak suka orang bila suka susah nak lupa...camaner nak pujuk hati ni? kita fenin lah...

kadang-kadang kita menyesal mengapa mesti ada pertemuan itu jika di akhirnya ada kepahitan? muslimin tu bgtau kat kawan dia perkenalan dia ngan kita agak lambat hanya setelah dia berpunya...dia pun menyesal mengapa mesti kami bertemu...huhuhu...kita cedihh... :-?


-----------------
ooo...kudaku berlari gagah berani...lalalalalllaaa...


Bookmark and Share




  Member Information For adikcomotProfil   Hantar PM kepada adikcomot   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-07-05 16:57


Assalammualaikum..
benarlah kata pepatah..."tangisi pertemuan kerana setiap pertemuan itulah adanya perpisahan''... sayang, kasih dan cinta tak semestinya sampai ke jinjang pelamin.. rasanya,apa yang dia lakukn tu mungkin ada benarnyer.. perasaan tu hadir secara tiba-tiba... bnyk2 kan lah beribadat kepada Allah s.w.t... minta petunjuk-Nya.. Insyallah.. saudari boleh menghadapinya..


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 10:03


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah. Semoga anakanda adikcomot tak comot lagi ya :). Maafkan umi sebab nak bergurau sikit ni. Bila hati seperti terluka maka ubatilah segera dengan ubat yang bersesuaian. Jadi anakanda rasa anakanda menyintai muslimin itu tetapi sebenarnya sekedar admire saja. Antara 'cinta' dan 'admire' ni berbeza. Jadi sekiranya anakanda rasa hati tu? kekosongan maka isilah dengan ilmu dan iman. Cuba uruskan diri menurut tahap pemikiran seorang yang bakal bergelar siswazah muslimah ya. Usah 'patahkan hati' tetapi 'suburkan hati' itu dengan dicurahkan dengan iman dan ukhwah sesama insan di mana letak diri anakanda dalam diri muslimin itu. Apakah tindakan anakanda dalam keadaan dirinya? Tentu sekali anakanda akan sependapat untuk mengelak demi menjaga hati dan juga wanita yang telah mendapat dalam hatinya itu. Jadi bila sudah ada empati akan timbul simpati dan akan hilang rasa iri hati dan sebagainya.

Maka anakanda bangkitlah dari kesayuan dan senyumlah dengan riang dan melihat dunia ini dari tingkap ilmu dan iman ya.

take care.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan". (mafhum Surah Al Mujadalah:11)


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

naemah
WARGA RASMI
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 3373
Posting: 16

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 00:22


sgt2 setuju dengan ibu...memang ALLAH akan kurniakan perasaan sebagai dugaan atau rahmat..sedih lah dengar citerr adik comot,ana nak bagi sikit pendpt kalau blh cari bestfriend carilah muslimah juga..kalau muslimin itulah dugaannyerr perasaan ..bisikan2 selalu mengganggu..papepun kalau bertemu dan berpisah kerana ALLAH kita takkan kecewa. kuatkan semangatmu..tingkatkan pengabdian dan taqarrub diri pada ALLAH nescaya ketenangan itu pasti hadir..


Bookmark and Share




  Member Information For naemahProfil   Hantar PM kepada naemah   Pergi ke naemah's Website   Quote dan BalasQuote

faqihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 21.02.2002
Ahli No: 5474
Posting: 29
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 00:42


assalamualaikum ukhti

ukhti berdoa dan yakinlah bahawa Allah akan temukan ukhti dengan insan yang lebih baik darinya.. insya-Allah


Bookmark and Share




  Member Information For faqihahProfil   Hantar PM kepada faqihah   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 4989
Posting: 23

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 01:27


assalamualaikum wbt...

alhamdulillah...ana pun doakan agar ukhti kuatkan semangat.setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya.


Bookmark and Share




  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Quote dan BalasQuote

adikcomot
WARGA RASMI
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 5427
Posting: 13
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-05 07:08


terima kasih semua....


Bookmark and Share




  Member Information For adikcomotProfil   Hantar PM kepada adikcomot   Quote dan BalasQuote

cintarashidah
WARGA RASMI
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 3508
Posting: 11
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 10:11


Assalamualaikum.....

Harap agar adikcomot bersabar dan kuat semangat.. Nasib kita serupa.. Memang ambik masa untuk kita memahami segala yang berlaku. Sabarlah....


Bookmark and Share




  Member Information For cintarashidahProfil   Hantar PM kepada cintarashidah   Pergi ke cintarashidah's Website   Quote dan BalasQuote

nurun_najah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.07.2005
Ahli No: 5536
Posting: 18
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 11:13


Assalamualaikum
Ukhti...
Walau apa sekalipun yang berlaku, yakinlah bahawa ALLAH akan memberikan yang terbaik buat kita..
So,in whatever u do,put ur trust in Allah...
Semoga hidup dan mati kita hanya dalam redhaNYA...ameen ya rabbal 'alamin


Bookmark and Share




  Member Information For nurun_najahProfil   Hantar PM kepada nurun_najah   Quote dan BalasQuote

kak
WARGA RASMI
Menyertai: 04.02.2005
Ahli No: 4910
Posting: 2
Dari: nashville, TN

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 02:01


Asalamualaikum..

Before I start, hopefully adikcomot and antunna all be in good health and iman.
Aminn....

In my view, adikcomot should ask urself, what is ur intention to close and be a good friends with him? Is it because of Allah ?
Alhamdulillah, ur relationship with him is qada' dan qadar Allah.
Pray for Allah altho u have a hard time right now.
Be patient because Allah will be with those who are be patient and pray to Allah.

InsyaAllah, adikcomot will see someone who is better especially to be your husband. Remember that. The most important thing, go back to Allah.

Wasalam.


Bookmark and Share




  Member Information For kakProfil   Hantar PM kepada kak   Quote dan BalasQuote

nur_firdaus
WARGA RASMI
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 5840
Posting: 16

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 21:15


Cinta Allah... DIA sumber inspirasi... juga pada DIA kita bergantung segalanya..
Bila hati dekat dengan Allah, pasti hati menjadi tenang..


Bookmark and Share




  Member Information For nur_firdausProfil   Hantar PM kepada nur_firdaus   Quote dan BalasQuote

shanis
WARGA RASMI
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 6478
Posting: 1
Dari: petaling jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 23:50


Assalamualaikum..
saya ahli baru..ni pun kawan yang ajk.menarik juga lmn web ni..
adikcomot,apa yang berlaku kat awak memang same 99% dengan apa yang berlaku kat saya.cuma si dia belum lagi bertunang.memang sakit bila kita suka kat orang yang dah berpunya.
saya pun memang payah nak lupekn dia.dia banyak bagi nachat kat saya pasal hal2 agame.dia care pasal saya..kadang-kadang saya terfikir patut tak saya terus m'harap kat dia.sekarang dia dah putus dengan kekasih dia.apa-apa pun saya dah nekad untuk lupekn dia.dia tak cari saya lepas dia putus dengan kekasih dia.mknenye dia bukan betul-betul suka kat saya.muka saya dah cukup tbl nak berkawan dengan dia.sekarang saya nak lupekn dia.memang ambil masa nak lupekn orang yang betul-betul kita sayang,lagi-lagi dia adalah 1st love kita.sekarang dia cuba nak usha kawan saya.nampak sangat dia nak suka-suka saja.cuma saya nak mntak pendapat warge portal muslimah sekalian.saya dah serik nak percaya pada laki2 lagi.rasa benci pun ada.patut ke kita m'benci kaum adam ni,sebab pada saya mereka semua same saja.suka main2kn prasaan kaum hawa.kawan-kawan saya dah ramai terkena.apa patut saya buat.bertambah2 lagi parents saya bercerai sebab ayah saya ada hubungn dengan perempuan lain.semua apa yang berlaku kat saya ni m'buatkn saya bertmbah2 hlg kepercayaan terhdp laki2.patut ke?????


Bookmark and Share




  Member Information For shanisProfil   Hantar PM kepada shanis   Quote dan BalasQuote

adikcomot
WARGA RASMI
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 5427
Posting: 13
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 21-05-06 08:49


time kasih semua sebab sudi bagi pandangan dan nasihat kat kita...sekarang ni kita ok dah sikit...kita dah mula belajar time ini sebagai takdir...tapi kita dengan muslimin tu masih bersahabat...dan adakala kita pula jadi rujukan dia jika bermasalah dengan bakal isteri dia tu...kita pun apa lagi walau pun tak kawin lagi tapi bagi sajalah nasihat bab2 munakahat ni sebaik mungkin...hehe

muslimin tu insyaAllah nak kawin bulan 12 nanti...sekarang tengah kumpul duit...hehe....tapi untuk lupakan dia memang susah cuma boleh redha dia bukan untuk kita sajalah...kita dah boleh time dah cuma hari tu bila dia kata nak kawin bulan 12 tu kita demam juga la 10 hari walaupun dalam galak mengusik dia....hehe...ingatkan dah boleh time rupa2nya demam juga...

pada shanis, sabar ek...kalau dia untuk kita dia akan datang pada kita, kalau bukan maknanya ada yang lebih baik untuk kita....kan?


-----------------
ooo...kudaku berlari gagah berani...lalalalalllaaa...


Bookmark and Share




  Member Information For adikcomotProfil   Hantar PM kepada adikcomot   Quote dan BalasQuote

aihara
WARGA RASMI
Menyertai: 24.05.2006
Ahli No: 6587
Posting: 7
Dari: Jelebu - dan.Sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 23:16


saya pun ada juga pengalaman canih...cinte tak bersambut...rasa-rasanya saya pun ada buat silap agaknya..tapi pepehal pun kena banya sabar sebab nak lupekan si dia itu bukannya mudah kannn...yele..kalau dengar lagu2 sedih ke..dok sorang2 ke musti teringat kat dia...tapi lama2 OKlah..nak lupekan dia dalam masa yang singkat itu susahh agaknya...tapi lama2 insyaALLAH boleh hadapinyer...saya sampai rasa dah tak larat nak ingatkan dia..rasa kalau boleh cepat2 la lupee si dia itu..so pepehal pun kena sabar dan percayalah apa-apa jugak yang berlaku pasti ada hikmahnyer...


Bookmark and Share




  Member Information For aiharaProfil   Hantar PM kepada aihara   Quote dan BalasQuote

huruniin
WARGA RASMI
Menyertai: 01.02.2006
Ahli No: 6253
Posting: 11
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-06 01:06


ksiannya adik..sampai deman2 dibuatnya..bangkitkan smangat dik..mungkin ada baiknya untuk adik lepas ni...mana mungkin kita boleh mnyingkap rahsia Allah kan???"kita inginkan sesuatu urusan, Allah jua m'hendaki sesuatu urusan..namun kehendak ALLAh adalah yang terbaik"


Bookmark and Share




  Member Information For huruniinProfil   Hantar PM kepada huruniin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080921 saat. Lajunya....