Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Pengetahuan adalah harta yang patut dimuliakan, perilaku baik adalah busana baru, dan fikiran adalah cermin yang jernih
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Dari Galeri
hi a'kum
ni lah saya hanya seorang hamba yang dhaif...selamat berkenalan semua

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 5 jam, 27 minit yang lalu


Review Buku
Topik: ::La Tahzan::


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, istisafa
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Review Buku
    »» ::La Tahzan::

Please Mendaftar To Post


Oleh ::La Tahzan::

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-05 01:19


Dipetik dr buku “ LA TAHZAN ” – jgn bersedih.. Dr. Aidh Abdullah Al Qarni – penterjemah Muhammad Huzaifah- terbitan al Hidayah…beli kat international book fair..in pwTc..hehe..

>> jadilah WANITA yg paling bahagia <<
• emas
• kalung
• permata
• mutiara
• berlian
• intan
• yaqut
• nilam
• cincin
• manikam
• kristal..
insyallah.. ade kesempatan..ade kelapangan.. ana akn titpkn kesemuanya..moge kite dpt mengamati…merenung..menghalusi.. mentafsir..maksud yg tersirat lg tersurat..

intan PERTAMA
bertawakallah kpd ALLAH, lalu tidurlah dgn tenang..mudah-mudahan ALLAH menyembuhkn segala rasa yg menyakitkn.. sesungguhnya DIA maha PEMURAH kpd makhlukNya & pasti memberikan kurniaNya..
>> sesungguhnya rahmat ALLAH sgt dekat dgn org-org yg berbuat baik <<
>> rasa percaya diri anda akn memberi makna yg lebih byk bagi kehidupan anda..betapa pun usia anda akan meningkatkan usaha anda dlm kehidupan ini…

intan KEDUA
kebutaan yg sesungguhnya adalah butanya hati masa itu tiada lain hanya kesulitan lalu kemudahan datang mengiringnyaatau kesempitan, lalu kelapangan datang sesudahnya..
>> Allah maha penyayang kpd hamba-hambaNya <<
>> Aku tidak mampu mengubah masa lalu dan aku sekarang tidak mampu utk mengetahui apa yg bakal terjadi pd masa mendatang. Utk itu, mengapa aku harus menyesali masa lalu.. atau merasa cemas dgn masa mendatang…?? <<

intan KETIGA
jgn suka dendam, sebab anda akan menjadi korban yg pertama
sesungguhnya Tuhan telah melindungimu terhadap bahaya yg telah terjadi pd hari kelmarin..DIA pulalah yg akan melindungimu terhadap baha yg akan dtg hari esok….

Intan KEEMPAT
Keistimewaan terletak pd USAHA
Jika tidak ada pertolongan dari ALLAh kpd seseorang, maka hal berguna baginya adalah usaha kerasnya.
>> duduk berpangku tangan tidak akan dpt menyelamatkn kapal yg tenggelam di dasar laut<<<

intan KELIMA
kekafiran menyebabkan kesengsaraan
sekiranya kekekalan itu boleh tentulah aku dpt kekal sendiri tetapi tiada kekalan dlm dunia ini…
>> kita xmampu mengubah masa lalu dan tidak pula merancang masa depan dgn gambaran yg sesuai dgn kehendak kita, utk itu, tidak ada gunanya membinasakan diri dlm kekecewaan kerna sesuatu yg x mampu kita ubah..


intan KEENAM
beberapa sikap pasangan hidup kita
beberapa byk kesulitan mendatangkan kemudahan sehingga yg sulit-sulit menjadi mudah..
>> kehidupan yg sebenarnay adalah apa yg dijalani oleh seseorang setiap saatnya..

intan KETUJUH
redhalah atas pilihan ALLAH
jgn sekai-kali engkau berburuk sangka terhadap Tuhanmu, kerna sesungguhnya ALLAH lebih utama utk disyukuri ( kurniaNYA)

intan KELAPAN
jgn mengasihi dunia
sungguh menghairankan mengapa Tuhan diderhakai atau ada org yg masih mengingkariNYA..
>> sesungguhnya hari kelmarin bagaikan mimpi yg telah berlalu & telah habis waktunya sedang hari esok tinggallah harapan yg indah, adapun hari ini adalah realiti sebenarnya…

intan KESEMBILAN
nikmati keindahan dlm ciptaan yg MAHA AGUNG
biarkanlah hari-hari berbuat sekehendaknya.. dan redhalah bila taqdir ALLAH memutuskan ketetapannya..
* dan ALLAH telah membentuk kamu lalu membaguskn rupamu..
( surah AL Mu’min : ayat 64 )
* sesungguhnya KAMI telah menciptakan manusia dlm bentuk yg sebaik-baiknya
( surah At Tin.. ayat : 4 )

intan KESEPULUH
puncak kedemawanan dan kebaikan
beberapa byk jln keluar yg datang sesudah putus harapan dan beberapa byk kegembiraan yg datang sesudah putus asa..
Jgn anda tangisi apa yg sudah berlalu dan jgn anda hambur-hamburkn air mata dgn sia-sia, kerna dgn cara apa jua pun anda tidak akan dpt mengembalikan apa yg sudah berlalu…




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 08:33




terima kasih simple shida.. menarik buku ini.. sesuai betul untuk muslimah.. ana pun teringin nak dapatkan satu.. untuk bahan bacaan..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

kegembiraanygmulia
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 6497
Posting: 85
Dari: di atas bumi Allah s.w.t

japan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 23:04


hmmh...ana pun merasakn begitu...=)


Bookmark and Share




  Member Information For kegembiraanygmuliaProfil   Hantar PM kepada kegembiraanygmulia   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 16-04-06 15:36


berapa harga nya itu???


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 6407
Posting: 41
Dari: bumi ALLAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 22:37


ana dah beli buku ni...memang sesuai untuk yang bergelar muslimah...yang inginkan kebahagiaan...

amboi, kak shida...rajin menaip...keep it up...berguna untuk muslimat kat sini...

harga nya...berpatutan la...ana punya yang hard cover RM28...yang kulit biasa ana lupa pulak...rasanya RM24 agaknya...kak shida beli kat book fair, mestilah dapat discount...ye tak?


Bookmark and Share




  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 12:37


hihi.. ye naa'm ukhtie..
kak beli di book fair.. tu pun jenoh mintk kurang..hihi..
last dapat =) harga tak ingat berapa entah..hihi.. dah setahun berlalu..
buku tu ada di rumah.. hihi..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

pijah_hepi
WARGA RASMI
Menyertai: 16.04.2006
Ahli No: 6545
Posting: 1

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 19-04-06 19:00


uwaa...
ana teringin nak bc sangat buku tu...kelmarin ada pesta buku kat sekolah ana...memang ana ad terlihat buku tu ....teringin nak beli..tapi wng tak ckap lah...
hari ni bila hantar kedatgn ana nampak guru kllas ana dah beli buku tu.....
nmpaknya tak ada rezeki la nak beli buku tu...
mesti isinyabes kan??
cerita lah sikit buku ni pasal apa?


Bookmark and Share




  Member Information For pijah_hepiProfil   Hantar PM kepada pijah_hepi   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 23-04-06 18:35


Buku ni isnyanya berupaya untuk menceriakan balik muslimah yang sering bermuram-durja, hidup tak keruan dan macam-macam lagi. Dia ada beri nasihat yang banyak agar kita mampu teruskan lagi hidup ni. Ana ada satu. Ayah ana berikan kepada ana...bagi_bunga


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

wawa_1101
WARGA RASMI
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 6429
Posting: 7
Dari: Bukit Mertajam,Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-06 16:18


assalamualaikum...
alhamdulillah....ana pun dah memilikinya...
memang menarik dan banyak pengajaran yang bagus dalam buku itu...suka sangat....


Bookmark and Share




  Member Information For wawa_1101Profil   Hantar PM kepada wawa_1101   Quote dan BalasQuote

NurQhazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.07.2007
Ahli No: 7738
Posting: 90

Perak  


posticon Posting pada: 19-09-07 14:55


Assalamualaikum..
Qhazi dapat buku ni semperna hadiah hari jadi Qhazi yang ke20.
best buku ni..
banyak bahan dan pengajaran yang boleh dijadikan santapan rohani..
Qhazi memang sarankan semua warga hanan dapatkan buku tersebut agar kita benar-benar menjadi muslimah sejati..


-----------------
"Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata yang
bersinar-sinar, tetapi tidak melihat apa-apa"


Bookmark and Share




  Member Information For NurQhaziProfil   Hantar PM kepada NurQhazi   Quote dan BalasQuote

airis_marissa77
WARGA RASMI
Menyertai: 02.07.2009
Ahli No: 10875
Posting: 2

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-07-09 14:45


buku ni memang menarik.banyak memberi ketenangan


Bookmark and Share




  Member Information For airis_marissa77Profil   Hantar PM kepada airis_marissa77   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076262 saat. Lajunya....