Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Seinci tindakan adalah lebih baik dari sebatu teori
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 5
Ahli: 0
Jumlah: 5




  Dari Galeri
bersama sahabat baik...
salam ukhwah buat semua teman di luar sana

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 31 hari yang lalu
jackurban: 32 hari yang lalu
porkalwais: 32 hari yang lalu


Kenalkan Diri
Topik: bagaimana nak tingkatkan keyakinan diri


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kenalkan Diri
    »» bagaimana nak tingkatkan keyakinan diri

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana nak tingkatkan keyakinan diri

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 00:05


warahmatullahiwabarakatuh.....

emmm... di sini ... kalau tak keberatan, ana nak mintak pendapat daripada semua muslimah....
macammana nak tingkatkan keyakinan diri sendiri... ana suka nak perkenalkan sikit tentang diri ni. ana ni orang yang mudah gelabah. kalau nak buat presentation kat depan kelas pun dah naik gelabah. suara jadik terketar. tak taulah nak buat cammana. dah tu ana rasa .... satu kelas sebenarnya tak paham apa yang ana terangkan...
mintak tolong sangat daripada muslimah semua. insyaallah... kalau dipanjangkan umur ana akan ke matrikulasi tak lama lagi dan lebih banyak presentation yang nak kena buat.
... jadi tolong lah ana yee kalau tak keberatan.......................


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 00:13


salam ukhwah dari ana...
eratkan silaturrahim sesama kita...
tolong-menolong amalan mulia...
mudah-mudahan diberkati olehNya...
---------------


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-05 19:31




dulu, nur pun sama macam alia, mudah gelabah,

tapi alhamdulillah sekarang ni, dah banyak yg berubah, nur cuba utk jadi yakin... kalau dulu, nak bagi pendapat dlm kelas pun rasa malu dan segan, apatah lagi kalau cikgu suruh buat presentation

yg penting, kita kena latih diri kita supaya berkeyakinan, memang pada mulanya kita rasa susah. rasa gelabah, tak yakin dan segan tu memang dah asam garamnya, jadi tak boleh manjakan diri dgn sifat macam tu, kena lawan perasaan gelabah tu

dan kalau kita dah ada maklumat dan pengetahuan yg cukup tentang sesuatu tajuk yg cikgu suruh buat presentation, kita akan lebih berkeyakinan nak terangkan utk org lain, barula bila org soal kita apa yg diorang tak faham, kita boleh jawab

banyakkan baca buku-buku motivasi dan minta nasihat org-org yg lebih berpengalaman, insyallah dapat membantu




Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 01:08




syukran banyak2 nur. mintak2 ana boleh berubah lepas ni. tak de lagi ke yang nak bagi pendapat...


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-05 11:27


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah maafkan umi kerana lambat memberi jawapan dan pandangan di hanan.com.my sebab bila umi masuk ukhwah untuk klik ke hanan selalu pc hang jadi itu yang buat umi hati-hati sangat. Bila dah klik hanan kena keluar dari ukhwah.

Beginilah anakanda sekiranya rasa gelabah itu maka tenangkan hati dengan banyak berselawat dan juga beristighfar disamping amalkan surah An-Nuur ayat 35 di mana bila tiba ayat nurruun 'ala nur gunakan tapak tangan kanan untuk usap bahagian di mana letaknya hati kita sebanyak tujuh kali sambil sebut perkataan nuurrrun 'ala nurr dan niat agar hati dan jiwa akan tenang serta buat diri tidak menggelabah.

Bila buat presentation bayangkan anda seorang diri saja usah kisah orang ramai ke tidak ke pensyarah ke tetapi tumpukan pada apa yang nak dipresentkan tu ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - ingat bila berhadapan dengan orang yang lebih tua atau autoriti dari kita beri salam kalau islam, terlebih dulu dan kemudian teruskan perjalanan.


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 12:29



bleh tahuu...skit..
nuril ni.. study mane ekk...?

ok..ana sekadar berkongsi pndpt..pglmn..
cmne nk hilangkn rase gentar + tingkatkn keyakinan..

1- bacec buku berbentuk motivasi...tntg keyakinan diri..how to be more confidet...

2- bile turn nk present..make sure prepare dulu..
dptkn all info...utk persediaan kalu ade sesi soal jwb..

3- bile waktu present..pegang sebatang pen @ pensel.. ni bg elakkan kite m'geleter or m'gelabah..

4.bykkn selawat sebelum nk mule present tu..

5- eye contact... pndg audience.. anngap anda bercakap sorang je.. w/p dpn anda ramai nye...
*mcm yg ummiq punye pndpt.. =)

6- dlm [email protected] kampus..
aktifkan diri mu...
maksud ana.. join laa ape2 aktiviti...
bile kite byk join..kiite byk interaksi..
bile byk interaksi..dpt tingktkn skill komunikasi + sedikit sebanyak dpt naikkn keyakinan diri....

wahh..tu di...ana dh berfalsafah...hehe..
so.. ::practise make perfect::
sekadar berkongsi pndpt..
i'm not so good at all..
we learn from the lesson...
ialliqa'..

best of luck..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 23:36


terima kasih banyak2 ana ucapkan kepada ibu angkat & kaunselor kominiti ni (ummimq) dan simple_shida atas nasihat/ pandangan/ pendapat yang diberikan mintak sangat lepas ni rasa gelabah dan gementar tu hilang.
ana pelajar lepasan SPM dan insyaallah, kalau umur panjang, tak lama lagi ana mungkin ke matrikulasi (perak). baru nak merangkak keluar dari sekolah.....
sekali lagi ana nak ucpkan terimakasih yang teramat banyak kepada ibu (ummimq) terutamanya, serta muslimah lain yang sudi baca topik ni dan yang memberi pandangan......


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-05 12:09


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah dan tahniah kerana dapat ke matrikulasi Perak. Allah izin ada anak kepada pekerja di kedai syarikat yang umi pegang amanah menjaganya dapat ke sana juga. Lupa nama dia tetapi dia adalah bekas student dari Sekolah Menengah agama Segamat dan nama ibunya ialah Shila dari Simpang Rengam. Dia intake kedua rasanya (pergi awal Jun).

Disamping itu teruskan bina keyakinan dengan membaca buku-buku motivasi dan umi galakkan anakanda carilah buku motivasi Islamik yang tersohor dan amat terkenal di dunia Islam hari ini - La Tahzan. carilah ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Hadis riwayat Abu Hurairah ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Hindarilah oleh kamu sekalian berburuk sangka karena buruk sangka adalah ucapan yang paling dusta. Janganlah kamu sekalian saling memata-matai yang lain, janganlah saling mencari-cari aib yang lain, janganlah kamu saling bersaing (kemegahan dunia), janganlah kamu saling mendengki dan janganlah kamu saling membenci dan janganlah kamu saling bermusuhan tetapi jadilah hamba-hamba Allah yang bersaudara
Nomor hadis dalam kitab Sahih Muslim [Bahasa Arab saja]: 4646


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.06622 saat. Lajunya....