Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan buat esok, jika boleh dibuat hari ini

-- Abraham Lincoln

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Dari Galeri
Tu dia pengantin tanpa calitan sebarang mekap.  lawa kan? :D

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: perigi cari timba...wajar atau x ??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» perigi cari timba...wajar atau x ??

Please Mendaftar To Post


Oleh perigi cari timba...wajar atau x ??

syazwani86_adnan
WARGA RASMI
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 5051
Posting: 13
Dari: sE|@NgOr

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 19:13


assalamualaikunna...yaa sodiqaati..
erm..
sbnrnyer...tgh confused ni...
heheheh..bukannyer aper..ana sajer jer nak timbulkan persoalan nii..yerla..dalam zaman serba canggih nii...bnyk perkara yg berlaku..termasuklah masalah ana skrg nii..
erm..tp..jgn salah sangka..
bukannyer yg sdg hadapi masalah nii....saper2 ader pendapat tu....hulur2kanlah yerr....

ilalliqa'..ma'assalamah...

wassalam...

-----------------
" Sedikit KASIH membuat kita SAYANG. Sedikit JANJI membuat kita PERCAYA. Sedikit KECEWA membuat kita LUKA. Tapi sedikit PENGORBANAN membuat kita TERAS


Bookmark and Share




  Member Information For syazwani86_adnanProfil   Hantar PM kepada syazwani86_adnan   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 14:49




Perigi cari timba?.. wajar.. klau kita tgk zman Rasulullah dan Siti Khadijah dulu.. Rasulullah kawin ngan Siti Khadiajah coz Siti Khadijah y melamar dia.. Perigi cari timba kan?...


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

syazwani86_adnan
WARGA RASMI
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 5051
Posting: 13
Dari: sE|@NgOr

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-05 01:30


Quote:

On 2005-03-27 14:49, Fasihah_Husniyah wrote:


Perigi cari timba?.. wajar.. klau kita tgk zman Rasulullah dan Siti Khadijah dulu.. Rasulullah kawin ngan Siti Khadiajah coz Siti Khadijah y melamar dia.. Perigi cari timba kan?...



..
erm..syukran sbb sudik jwb soklan ana tuu..erm..btol kater fasihah_husniyah tuu...biler kiter ingat2kan balik...mmg btol...
erm...sbnrnyer...ana nak mintak pandangan jer..yerla..zaman skrg nii..ader lelaki2 yg pemalu..ader yg susah nak luah prasaan diorg..erm..sbb tuh la ana timbulkan persoalan ni...
syukran ilakunna yg sudik membalas topik remeh ni..
wassalam..

-----------------
" Sedikit KASIH membuat kita SAYANG. Sedikit JANJI membuat kita PERCAYA. Sedikit KECEWA membuat kita LUKA. Tapi sedikit PENGORBANAN membuat kita TERAS


Bookmark and Share




  Member Information For syazwani86_adnanProfil   Hantar PM kepada syazwani86_adnan   Quote dan BalasQuote

shemizz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 5152
Posting: 49

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-04-05 22:45


kalau ade kberanian boleh cuba..
tp saya..erkk...


Bookmark and Share




  Member Information For shemizzProfil   Hantar PM kepada shemizz   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-05 00:26


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah sekiranya ikut sunnah memang berlaku perigi cari timba dalam kes Rasulullah saw dipinang oleh Khadijah TETAPI bukan secara direct. Beliau (Khadijah) meluahkan perasaannya pada Nafisah yang menjadi orang tengah dalam hal ini. Sesungguhnya malu itu adalah pakaian wanita maka jagalah maruah ya wahai anak-anak. Walau suka macam mana pun kenalah ikut prosedur yang telah ditunjukkan dalam Sunnah.

Semoga anak-anak semua diberi petunjuk dan hidayah serta jodoh yang soleh.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Kualiti sesuatu bangsa itu masih kekal kualitinya selagi akhlaknya dipertahankan jika akhlak tidak dipertahankan, bangsa itu akan runtuh. (pepatah Arab).


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 12:07






-----------------
Success Through Endeavour ;


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syazwani86_adnan
WARGA RASMI
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 5051
Posting: 13
Dari: sE|@NgOr

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 12:29





-----------------
" Sedikit KASIH membuat kita SAYANG. Sedikit JANJI membuat kita PERCAYA. Sedikit KECEWA membuat kita LUKA. Tapi sedikit PENGORBANAN membuat kita TERAS


Bookmark and Share




  Member Information For syazwani86_adnanProfil   Hantar PM kepada syazwani86_adnan   Quote dan BalasQuote

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-05-05 23:55




setuju 100% dengan ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

Aezza
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 5768
Posting: 51
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 17:05


bukan lah kata 100% tak wajar,cuma lebih baik lelaki yang cari perempuan.tapi jgnlah pula bila saya kata macam tu..semua perempuan jadi sangat..pasif...ok.


Bookmark and Share




  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

ieyman
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 5839
Posting: 4
Dari: .::-s-ok-u-di-a-i-::.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 20:07


mesti betul pada cranya kut..


Bookmark and Share




  Member Information For ieymanProfil   Hantar PM kepada ieyman   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 07:57


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah suasana kini memudahkan untuk bertemu antara lelaki dan wanita bukan mahram - di sekolah, di tempat kerja, di luar sana kerana wanita kini berjalan ke sana sini tanpa mahram. Jadi sebenarnya jika wanita itu sudah sampai peringkat untuk berkeluarga maka ibu bapa harus carikan jodoh untuk mereka maka tidak timbul masalah perigi cari timba. betul tak?

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - bila ibu bapa yang uruskan maka mudahlah dan juga terurus.


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

widad_awny
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 6367
Posting: 38
Dari: bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-06 16:36


Assalamualaikum...

saya setuju pendapat ummi....saya rasa perigi mencari timba memang tak berapa sesuai walau apa pun keadaan kerana wanita memiliki rasa malu dan untuk melahir perasaan @ mencari pasangan hidup lebih di galakkan kepada lelaki......itu hanya pendapat widad...maaflah Kalau ada yang kurang setuju....wallahualam


Bookmark and Share




  Member Information For widad_awnyProfil   Hantar PM kepada widad_awny   Quote dan BalasQuote

huurun_in
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 6427
Posting: 30
Dari: alor gajah

Melaka  


posticon Posting pada: 08-07-06 12:08


assalamualaikum..erm, maybe ada pendapat yang kurang setuju dengan prinsip perigi cari timba ini(ye lah kan, fitrah wanita sendiri yang sememangnya pemalu), tapi Islam sendiri tak menghalang perkara sebegitu, kita ada alternatif. bak kata ummimq, khadijah tak pergi meluahkan perasaan straight kepada nabi, tapi menggunakan orang tengah. orang tengah adalah elemen paling penting untuk melicinkan pross sebegini. lelaki punya hak untuk memilih, wanita pun begitu jugak. jangan tak tahu, lelaki zaman sekarang ni ramai yang pemalu. kalau boleh mereka nak di'approach' oleh wanita, berbanding mereka sendiri yang pergi meng'approach' wanita tersebut. hermm, saya sendiri mempunyai banyak contoh terdekat di sekeliling saya. akhir sekali, saya tekankan di sini, gunakan lah orang tengah dengan sebaiknya. cariklah orang tengah yang boleh dipercayai, yang boleh simpan rahsia, dan yang soleh sebaiknya. Insya Allah..=)


Bookmark and Share




  Member Information For huurun_inProfil   Hantar PM kepada huurun_in   Quote dan BalasQuote

fieyda
WARGA RASMI
Menyertai: 14.06.2006
Ahli No: 6644
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-07-06 13:30


assalamualaikum...
kalau diikut memang perempuan ada sifat malu...tapi tula perigi cari timba tak semestinya secara direct...kiranya guna orang tengahlah...ok apa???pandai2lah...


Bookmark and Share




  Member Information For fieydaProfil   Hantar PM kepada fieyda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.074287 saat. Lajunya....