Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur"
--
Saidina Umar Ibnul Khattab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Dari Galeri
Bergambar kenangan beramai2..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 5 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: masalah keguguran rambut ketika datang haid


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» masalah keguguran rambut ketika datang haid

Please Mendaftar To Post


Oleh masalah keguguran rambut ketika datang haid

e-fah
WARGA RASMI
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4346
Posting: 7
Dari: gua musang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-05 12:00




e-fah ada satu masalah nak mintak pandangan ngan kawan2. harap kwn dapat bantu e-fah
seperti yg kita tahu, apabila kita dtg haid kita tdk dibenarkan membuang sebarang benda yg gugur dr tubuh kita. masalahnya saya mengalami masalah keguguran rambut. spt kuku, kita perlu menyimpan rambut itu. apa yg perlu saya buat ? sebab rambut saya byk sgt gugur. saya takut nanti saya mandi x bersih

harap kwn dpt bantu saya


Bookmark and Share




  Member Information For e-fahProfil   Hantar PM kepada e-fah   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 28-02-05 22:18


erm, tak tahu jugakla sangat.tapi,apa yg saya amalkan dr dulu,kuku ker,rambut ker yg jatuh/gugur pada masa kita tak suci,buang atas tanah/tempat2 yg ada possibility terkena air.macam tanah tu, kalo hujan,nanti kene la airnya.itulah yg palng senang, tak tahula kalau ade pendapat lain.yang penting di sini, kebersihan diri sewaktu datang bulan kene jaga, sbb masa datnag bulan perempuan ni senang kene sakit macam2, vulnerable.


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 4989
Posting: 23

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 01:42




erm..bagus soalan tu..ana pun tak tahu..mak ana..pun mcm was2..mak ana ..tanam..aje dalam tanah..tapi salah ke..


Bookmark and Share




  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Quote dan BalasQuote

Dla
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 3766
Posting: 74
Dari: alam Cyber

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-05 12:39


...

emm...ana pun alami masalah yg sama cam e-fah..
so..ape yang ana amalkan sama cam ukhti BAIKsss...
kumpul rambut yg gugur dlm bekas... then tanam dalam tanah...niat agar air hujan yg turun menyucikan mana yg tak suci...(betulkan andai ana silap) kay...

...


Bookmark and Share




  Member Information For DlaProfil   Hantar PM kepada Dla   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-03-05 10:50




setahu ana rambut yang gugur secara tidak sengaja dimaafkan kerana ia telah tercerai dr badan...
ada banyak pendapat yang menyatakan bahawa kuku @ rambut yang terlerai dr badan semasa haid tidak perlu dimandikan ketika mengangkat hadas besar... namun ade juga pendapat lain kena dimandikan bersama ketika mngangkat hadas besar...
jika kita was² atau ragu² baik kita kumpul . sucikan dan tanam ...seelok²nya la...

ana pun x tau sangat pasal nih..so kita tunggu reply dr org lebih arif ye... sama² kita selesaikan hal nih...
kalau salah silap tolong perbetulkan ye...
wassalamualaikum...


-----------------
Success Through Endeavour ;


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

e-fah
WARGA RASMI
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4346
Posting: 7
Dari: gua musang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-03-05 01:04



terima kasih sebab sudi jawab soalan efah nie
efah betul2 hargai


Bookmark and Share




  Member Information For e-fahProfil   Hantar PM kepada e-fah   Quote dan BalasQuote

hurul_aini
WARGA RASMI
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 3040
Posting: 16
Dari: Hulu Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-05 10:28


as.kum..saya pun confuse bila ada byk pendapat.dulu sy kumpul jg rambut gugur s.ada bila dtg bulan atau tak.tapi kdg2 susah jg rmbut yang jth tanpa kita sedari mcm mn?bila ada kawan cakap yang rambut ni dah tanggal dari diri kita tak perlu di angkat hadas saya pun ikutlah..tapi tak pasti lah..minta pendapat yang lebih arif lah! tapikan ada topik artikel dalam ni juga bagitau kata kalau kita simpan dan tanam rambut gugur tu, salah satu petua aweks muda tau...so...sape rasa nak jd aweks muda boleh lah amalkan..wallahualam.


Bookmark and Share




  Member Information For hurul_ainiProfil   Hantar PM kepada hurul_aini   Quote dan BalasQuote

intan_z
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.12.2004
Ahli No: 4752
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-03-05 17:19




makruh saja hukumnya membuang mana2 anggota badan sewaktu haidh.. jd tak payah risau2..

Wallahu a'lam bissawab..


Bookmark and Share




  Member Information For intan_zProfil   Hantar PM kepada intan_z   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-03-05 10:55


Quote:

On 2005-03-25 17:19, intan_z wrote:


makruh saja hukumnya membuang mana2 anggota badan sewaktu haidh.. jd tak payah risau2..

Wallahu a'lam bissawab..





a'aa kita x perlu risau ... tak perlu disucikan....
ana harap smua nih betul² jeles ye...
wa

-----------------
Success Through Endeavour ;


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 00:36




betul ke hukumnya makruh. boleh ana tau dari sumber mana suterakasih85 ambil yang mak ana ajarkan sebelum ni kena kumpulkan rambut atau apa2 sajalah yang bercerai dari anggota badan dan dimandikan katika mengangkat hadas besar.... wallahua'lam...............


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-05-05 10:39


ukh nuril_alia

hukum makruh diqiaskan ngan hukum ketika kita melakukan haji @umrah.. seorg jemaah haji yg berhadas besar boleh melakukan smua rukun haji kecuali tawaf krn ia terletak dlm masjid..
namun seorg jemaah haji perempuan berhadas boleh bertahlul iaitu bercukur atau bergunting
hal ini lah diqiaskan seperti gugur nye rambut, memotong rambut @ memotong kuku... ini menunjukkan bahwa hukum itu makruh . boleh juge kita tunggu kite suci dr hadas besar..tapi had kita sebg jemaah malaysia x leh duk lame² kat sane...

jika kita was² atau tak yakin.. kita boleh kumpul @ simpan utk disucikan semasa mengangkat hadas besar nnt..itula sebaik²nye..waallahua'lam..

p/s: jika salah tolong perbetulkan syukran..nak lebih jelas tanye pada yg lebih arif... bleh diperbetulkan ape yg silap.. insyaallah..


-----------------
Success Through Endeavour ;


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

GhaizahNorazra
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 5328
Posting: 46

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 14:18


macam mana jika rambut gugur walaupun datang haid ataupun tidak...setiap kali nak bersikat pasti rambuk ghaizah akan gugur...

ghaizah ada baca 1 artikel tentang keguguran rambut...Seingat ghaizah pasal keguguran tu lazimnya wanita akan mengalami keguguran rambut antara 70-150 helai sehari....jika sesapa yang terbaca..kalo salah perbetukanlah yerk...


Bookmark and Share




  Member Information For GhaizahNorazraProfil   Hantar PM kepada GhaizahNorazra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.056425 saat. Lajunya....