Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur"
--
Saidina Umar Ibnul Khattab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
Bersama facilitator KRIS.. Terima kasih atas jasa kalian..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 jam, 48 minit yang lalu


Ukhwah
Topik: Macam mana ni ek?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» Macam mana ni ek?

Please Mendaftar To Post


Oleh Macam mana ni ek?

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-02-05 13:21


assalamualaikum warga hanan sumer...
nak minta pendapat sesape yg baca. Cenggini citer nyer....saya pnh berkenalan dgn sorg pemuda nih menerusi chating sethn yg lalu. masa tu dia study di yaman. Pnh kol saya sekali. Pastu trs lost kontek. sy pun dh x ingat psl dia. tup2 baru2 nih dia msg sy dan kenalkan diri dia. Then sy pun ingat la dia blk. Dia tye psl sy dan dia citer yg dia baru sj clash dgn tmn istimewanya sbb ayah perempuan tu nak tunangkan anaknya dgn lelaki lain. Dia kata dia kecewa sgt. dia bace yassin utk lupakan ex-gf dia tu, dan dia kata dia berdoa spy tuhan tunjukkan saper jodoh dia. Lps tu tetiba dia kata dia tergerak nak msg sy. Dan dia kata dia yakin dgn ape yg dia rs dan betul2 ikhlas nak jd teman sy. Tp pd ms yg sama sy sdg berkwn dgn org lain. Sy tye dia balik betulkah dia yakin dgn ape yg dia rs, dan dia mengiakan nya...so skang ni sy pun xtau le camner....
to warga hanan,
i just need ur point of view... plz answer me


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-05 10:00


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah semoga anakanda di dalam ketenangan dan ceria menyambut Ma'al Hijrah 1426. Bersyukur kita kepada Allah yang memanjangkan umur kita dalam rangka ubudiyah kepada Nya semata-mata.

Masalah yang anakanda hadapi ini adalah lumrah di kalangan remaja hari ini yang bebas berkawan antara bukan mahram. Sebab itu di dalam Islam kita ada kaedah tertentu terutama dalam bab jodoh ini. Yang utama ialah sebagai wanita kita adalah diberikan kemuliaan untuk menerima atau menolak sesuatu lamaran itu.

Dalam kes anakanda ni anakanda sudah ada teman dan sudahkah istikhorah sebelum ini? Dan bagi yang dari yaman itu adakah beliau juga sudah istikhorah atau sekedar bertindak setelah keciwa? Amalan baca yasin adalah untuk memantapkan keimanan si pembaca bukannya kerana yang lain.

Jadi anakanda kenalah munajat kembali kepada Allah SWT dan sekiranya betul anakanda ingin menjadi muslimah solehah maka beritau mereka - teman yang sekarang dan juga yang dari yaman tu datang menemui ibu bapa dan beritau mereka hajat di hati dan terpulanglah kepada kedua ibu bapa memilih bagi pihak anakanda. Mereka lebih banyak 'makan garam' dan berpengalaman dalam hidup untuk mengenal mana satu intan mana satu kaca insyaAllah.

Bab jodoh ni bukan main-main kerana ia adalah masa depan wanita dunia akhirat. Maka anakanda fikirkanlah serta teruslah munajat pada Nya memohon petunjuk dengan istikhorah dan elak dari melakukan perkara yang Allah larang.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Kebocoran yang kecil masih boleh menenggelamkan sebuah kapal yang besar.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-02-05 20:57


tima kasih ummi...wat masa skang saya belom wat solat istikharah...yg sdg kwn skarang pun belom. Insya Allah sy akan buat lps nih...


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-05 22:06


ermm...assalamua'laikum

sy setuju ngan pendapat ummi tuh
keputusan kt tgn saudari....
jgn cuba untuk mengecewakan org...
lazimnya akan dikecewakan kembali
hanya dgn kembali kepadaNya...
kita tidak mungkin akan kecewa....
wallahu a'lam


Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.060258 saat. Lajunya....