Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 25
Ahli: 0
Jumlah: 25




  Dari Galeri
Perlawanan Sukan Gelanggang

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 31 hari yang lalu
jackurban: 32 hari yang lalu
porkalwais: 32 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: apa hukum sukakan seseorg?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» apa hukum sukakan seseorg?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa hukum sukakan seseorg?

ijjah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.01.2005
Ahli No: 4865
Posting: 4

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-01-05 03:18


confuse.......... everybody said everything diffrent.....


Bookmark and Share




  Member Information For ijjahProfil   Hantar PM kepada ijjah   Quote dan BalasQuote

uBaiDiLLaH
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 78
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-01-05 20:23


Mana ada hukum pada persoalan macam ini... Apa contoh hukum yang awak pernah dengar?

-----------------
Ya Allah...
Aku memohon cinta-Mu...
Dan cinta orang yang mencintai-Mu...
Serta semua amalan yang mendekatkanku kepada cinta-Mu...


Bookmark and Share




  Member Information For uBaiDiLLaHProfil   Hantar PM kepada uBaiDiLLaH   Quote dan BalasQuote

PuteriBongsu
WARGA RASMI
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 4899
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 16:22


tgok pd niat la..ape sebab kita ska seseorang tu...


Bookmark and Share




  Member Information For PuteriBongsuProfil   Hantar PM kepada PuteriBongsu   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-05 18:32


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah hukum menyukai seseorang itu adalah harus. Cuma apa ya maksud anakanda di sini? Sebenarnya apa yang anakanda ingin luahkan? harap penjelasan yang lebih teliti ya.

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "None of you is a true believer of Islam until and unless he loves for his fellow man what he loves for his own self."


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

syazwani86_adnan
WARGA RASMI
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 5051
Posting: 13
Dari: sE|@NgOr

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 15:59




macam puteri bongsu kater gak la...
".....Innal a'amaalu binniyyaat...."


wassalam....


Bookmark and Share




  Member Information For syazwani86_adnanProfil   Hantar PM kepada syazwani86_adnan   Quote dan BalasQuote

laura_ashley
WARGA RASMI
Menyertai: 14.03.2005
Ahli No: 5044
Posting: 3
Dari: newcastle

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 01:53




hukum menyukai seseorang secara dasar bergantung kepada samada org itu adalah muslim ataupun kafir.

ini kerana,kita diharamkan menyukai org kafir.kalau org itu adalah islam pula ia nya mestilah kerana Allah swt.tidak lah boleh kita menyukai seseorg hanya kerana paras yg cantik etc..malah kita mesti menyukai dia kerana amalan nya yg soleh.

hukum tidak mesti rigid,..tidak boleh hanya tahu hukum tetapi kita kena lebih peka terhadap kaedah yg membawa kepada sesuatu hukum supaya kita tak keliru..insyaAllah
wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For laura_ashleyProfil   Hantar PM kepada laura_ashley   Quote dan BalasQuote

sal_selamanya
WARGA RASMI
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1822
Posting: 3
Dari: subang jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-05 22:42


as'kum...sal menyampuk sket bleh???? =)

actually,dlm bab2 hukum nie kite kena tanye yg pakar la.but so far, as far as i concern,melalui ape yg penah sal dgr la kan...kalau kite sukekan seseorg tu tapi kite tak luahkan sampai kite meninggal, maksud sal,suka yg betul2 suke tp tak menyimpang dari maksudnye la kan..i'allah meninggalnye kite itu nnt dikira sbg satu mati syahid.

nway,wallahu'allam...hopefully


Bookmark and Share




  Member Information For sal_selamanyaProfil   Hantar PM kepada sal_selamanya   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 23:15




thanks for da info....syukran...

-----------------
Success Through Endeavour ;


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.01.2005
Ahli No: 4866
Posting: 30
Dari: 'sintok' indah permai

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-05 12:59


mEnyukai & disukai..
macam mana ek..


Bookmark and Share




  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 4996
Posting: 27

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-05 12:10


...
Segala-galanya indah bila kita sukakan seseorang kerana Allah


Bookmark and Share




  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Pergi ke puteriayahanda's Website   Quote dan BalasQuote

nuril_alia
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.11.2003
Ahli No: 2867
Posting: 31
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 00:45


bagi ana tak salah, asalkan perasaan tu dalam keadaan terkawal...


Bookmark and Share




  Member Information For nuril_aliaProfil   Hantar PM kepada nuril_alia   Quote dan BalasQuote

hurin
WARGA RASMI
Menyertai: 26.07.2005
Ahli No: 5517
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 23:24


salah ke sukakan seseorang? naluri ni tak boleh ditahan sebab Allah yang berikan pada semua manusia..


Bookmark and Share




  Member Information For hurinProfil   Hantar PM kepada hurin   Quote dan BalasQuote

alazack
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.06.2005
Ahli No: 5366
Posting: 23
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-07-05 00:19


Pada 21-03-05 22:42 , sal_selamanya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...pasal menyampuk sikit boleh???? =)

actually,dalam bab2 hukum ini kita kena tanya yang pakar lah.but so far, as far as i concern,melalui apa yang pernah pasal dengar lah kan...kalau kita sukekan seseorg tu?? tapi kita tak luahkan sampai kita meninggal, maksud pasal,suka yang betul2 suka tapi tak menyimpang dari maksudnye lah kan..i'allah meninggalnye kita itu nanti dikira sebagai satu mati syahid.

nway,wallahu'allam...hopefully



pernah jugak dengar sebelum ni,.. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alazack pada 27-07-05 00:21 ]


Bookmark and Share




  Member Information For alazackProfil   Hantar PM kepada alazack   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
WARGA RASMI
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 5318
Posting: 16
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 19:58


assalamualaikum...
ana pun pernah dengar...sekiranya kita suka kat seseorg tu? tapi kita tak cerita kat sesiapa pun...itu diibaratkan seperti jihad...erm sejauh mana kebenarannya ana tak pasti..


Bookmark and Share




  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
WARGA RASMI
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 5318
Posting: 16
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 20:08


assalamualaikum...
ana pun pernah dengar...sekiranya kita suka kat seseorg tu? tapi kita tak cerita kat sesiapa pun...itu diibaratkan seperti jihad...erm sejauh mana kebenarannya ana tak pasti..


Bookmark and Share




  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Quote dan BalasQuote

hurin
WARGA RASMI
Menyertai: 26.07.2005
Ahli No: 5517
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 21:03


jihad melawan nafsu daripada bagi tau orang yang kita sukakan tu?...mengelakkan berlakunya zina..


Bookmark and Share




  Member Information For hurinProfil   Hantar PM kepada hurin   Quote dan BalasQuote

nurun_najah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.07.2005
Ahli No: 5536
Posting: 18
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 17:11


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum.....
'Untuk memastikan cinta yang kita jalin mampu merentas alam,hendaklah cinta kita itu didasarkan kepada cinta Allah....Cinta yang kita berikan semata-mata kerana mengharapkan keredhaan Allah dan boleh menghampirkan diri kepadaNya.
Cintailah sesiapapun tetapi pastikan cinta itu dapat memudahkan kita mencintai Allah.Sehubungan dengan itu ,cinta antara lelaki dan wanita mestilah diniatkan untuk memiliki cinta Allah.Tapi bagaimana ya?Iringi dengan niat untuk berkahwin kerana berkahwin itu lebih memudahkan seseorang lelaki atau wanita menyempurnakan agamanya.Sabda Rasulullah s.a.w:
"Apabila seseorang itu berkahwin,sempurnalah separuh agamanya,tinggal lagi separuh untuk disempurnakannya,"
Jangan sesekali bercinta sekadar untuk suka-suka.Lebih buruk lagi janganlah ada niat-niat yang jahat dalam bercinta sama ada didorong oleh hasutan nafsu atau pujukan syaitan.Jika tidak ada niat untuk berkahwin,cinta sudah pasti bukan kerana Allah.Hakikatnya cinta itu adalah cinta terlarang yang akan membawa kemusnahan.
Mematuhi syariat adalah benteng terkuat daripada terjebak ke dalam jurang cinta terlarang.Kekuatan dan kemampuan untuk mematuhi syariat pula hanya dapat dimiliki bila hati meletakkan Tuhan sebagai cinta teragung.Hati yang mencintai hanya kerana Allah.Perasan cinta adalah amanah dari Allah,maka pastikan ia hanya diberikan kepada yang akan sama-sama menjaga amanah ini.Maka,pohonlah kekuatan dari Allah,Tuhan yang menciptakan cinta agar cinta yang kita jalinkan tidak membawa kita menjauhi Nya dan sekali gus tidak membawa kita ke neraka....
'Doa mencintai Allah'
"Ya Allah....Kurniakanlah untukku cintaMu dan cinta orang-orang yang mencintai Mu serta cinta yang dapat mendekatkan ana kepada cintaMu"
"Ya Allah....Segala pemberianMu yang ana sayangi ,jadikanlah ia kekuatan bagiku untuk mencintaiMu.Segala yang engkau pisahkan dariku,sedangkan ia sangat ana sayangi,jadikanlah ia ruang untuk cintaMu dalam diriku"
"Ya Allah....Berikanlah kekuatan untukku mengutamakan cintaMu berbanding cintaku kepada keluarga,harta dan air dingin ketika dahaga"
"Ya Allah....Berikanlah ana kekuatan untuk mencintaiMu,para malaikat,nabi-nabiMu dan hamba-hambaMu yang soleh"
"Ya Allah....Hidupkanlah hatiku dengan cintaMu dan jadikanlah ana hambaMu yang engkau cintai"
"Ya Allah....Berikanlah ana kekuatan untuk mencintaiMu sepenuh hatiku dan redha kepadaMu dalam setiap usahaku...."Amin.


Bookmark and Share




  Member Information For nurun_najahProfil   Hantar PM kepada nurun_najah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 21:55


salam.....

gelak kejap baca topik ni... :D

setakat terrjatuh suka.. tak salah agaknya..... suka saja bukan terrrjatuh CINTA kan? :D

suka... semua orang boleh suka.. suka sikap.. suka tengok rupa...tapi jangan lelebih... sebab taaaakut terrrjatuh CINTA.bila CINTA.. jejaga.. lelebih antara bukan mahram... risau ada pula tak pasal pasal jadi 'orang ketiga' :D

**lama dah topik ni.....


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076051 saat. Lajunya....