Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Adakalanya kita perlu menangis, supaya kita tahu bahawa hidup ini bukan sekadar untuk ketawa dan adakalanya kita perlu ketawa supaya kita dapat menilai betapa mahalnya harga setitis air mata.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Dari Galeri
Salam....

selamat berkenalan....
ukhuwah fillah fi amanillah..

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 1 jam, 42 minit yang lalu
Laurenjoy: 26 hari yang lalu
jackurban: 27 hari yang lalu
porkalwais: 27 hari yang lalu
sarahhanee: 29 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Camne nk makmurkan masjid/surau?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Camne nk makmurkan masjid/surau?

Please Mendaftar To Post


Oleh Camne nk makmurkan masjid/surau?

adneen
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 3553
Posting: 84
Dari: darr an naim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-04 07:16


..

Mohon pertolongan sahabat semua..ade tak cadangan mcm mane nk makmurkan masjid/surau serta program2 kerohanian?mgkn ade pengalaman shbt2 kat tempat msg2 sbb ana tgh buat survey psl ni..syukran!


Bookmark and Share




  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

inah_Qamariah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 710
Posting: 24
Dari: singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-12-04 14:24


Bismillah

Sebenarnya terdapat pelbagai macam program yang boleh di organise kan oleh pihak masjid itu sendiri. Yang penting, sesebuah masjid itu perlulah mempunyai sebuah organisasi yang mengendalikan program tersebut. Contohnya, masjid2 di Singapura. Selain mempunyai staff2 yang berdedikasi,masjid2 di Singapura juga tidak lekang dgn sukarelawan yang bergiat aktif membantu masjid dalam merealisasikan setiap program dan majlis yang di anjurkan. Ukhti boleh,mendapat informasi mengenai program masjid2 yang menjadi pembantu bagi memakmurkan masjid dilaman web berikut:

www.mosque.org.sg

sekian
wslm
inah_Qamariah
Masjid Kg Siglap Singapura.

-----------------
www.umairah-sh.blogspot.com


Bookmark and Share




  Member Information For inah_QamariahProfil   Hantar PM kepada inah_Qamariah   Pergi ke inah_Qamariah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mumtazah89
WARGA RASMI
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 4178
Posting: 13
Dari: kejadian Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-04 21:58



Saya tahu serba sedikit ttg. cara2 utk. memakmurkan masjid @surau. Antaranya ->>

Mengadakan majlis2 ilmu /ceramah2 agama
beberapa kali dlm. seminggu.
melakukan ibadah scr. berjemaah

Em.... itu dululah.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_mumtazah89Profil   Hantar PM kepada nur_mumtazah89   Pergi ke nur_mumtazah89's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mumtazah89
WARGA RASMI
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 4178
Posting: 13
Dari: kejadian Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-04 21:59



Saya tahu serba sedikit ttg. cara2 utk. memakmurkan masjid @surau. Antaranya ->>

Mengadakan majlis2 ilmu /ceramah2 agama
beberapa kali dlm. seminggu.
melakukan ibadah scr. berjemaah

Em.... itu dululah.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_mumtazah89Profil   Hantar PM kepada nur_mumtazah89   Pergi ke nur_mumtazah89's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mumtazah89
WARGA RASMI
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 4178
Posting: 13
Dari: kejadian Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-04 22:02



Saya tahu serba sedikit ttg. cara2 utk. memakmurkan masjid @surau. Antaranya ->>

Mengadakan majlis2 ilmu /ceramah2 agama
beberapa kali dlm. seminggu.
melakukan ibadah scr. berjemaah

Em.... itu dululah.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_mumtazah89Profil   Hantar PM kepada nur_mumtazah89   Pergi ke nur_mumtazah89's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-04 23:48


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah umi cadangkan agar kelas al quran bagi anak-anak di kawasan tersebut di buat di masjid atau surau. Insyaallah masjid akan sentiasa ada orang kerana anak-anak akan memakmurkan masjid.

Sebelum mengaji di suruh ambil wudhu dan dididik agar berwudhu dengan betul dan kemudian di suruh solat sunat tahyatul masjid barulah belajar mengaji.

Bagi ibu bapa pula adakan kuliah motivasi dan panggil penceramah bukan ustaz tapi islamik seperti dr fadzilah kamsah agar dapat didengari oleh masyarakat.

Adakan jadual kerja bagi penduduk sekitar masjid surau bagi membersihkan kawasan dan juga bilik air agar kebersihan terjamin dan cantik dipandang dari lanskap dan sebagainya.

Adakan jamuan bulanan bagi semua penduduk untuk dapat beramah mesra sambil berjemaah maghrib hingga isya'.

Adakan peraduan - siapa paling rajin ke masjid / surau ikut kategori umur dan hadiah yang agak lumayan derma dari orang ramai atau minta sponsor dari jabatan agama islam negeri dan sebagainya.

Lepas tu adakan pertunjukan vcd haji atau tentang palestin atau iraq dan sebagainya selesai solat isya di perkarangan masjid atau surau.

InsyaAllah sekedar cadangan untuk difikirkan bersama.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Age is no barrier. It's a limitation you put on your mind.
--Jackie Joyner-Kersee




-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

adneen
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 3553
Posting: 84
Dari: darr an naim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 00:30


wbth

Syukran jazilan atas pandangan semua..ana amat hargainya.actually,ana tgh survey cmne nk makmurkan masjid/surau kat tempat ana belajar ni..dan mcmmane nak attract student supaya berminat dtg ke masjid/surau..maaf la tak mention awal2..tp pndgn2 sblm ni blh diambil untk diaplikasikan..syukran again!


Bookmark and Share




  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-04 20:11


assalamua'laikum...
camne yer nak makmurkan masjid/ surau ?
selagi mana kita nak imarahkan rumah Allah tersebut... insya Allah kat situ la kita rasa rumah Allah tersebut di imarahkan...
depend pd diri kita ..
hadirkan diri .. solat ataupun attend apa2 jua majlis di surau atau masjid...
dalam erti kata lain, kita tunjuk muka...
dan yg penting sekali niat kita hanya laa kerana Allah...
lazimnya, banyak dah program yang telah di atur oleh pihak masjid/surau ni...
jom ke surau/masjid!!!!

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

SuTeRaSyuHaDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 4717
Posting: 32
Dari: BuMi TuHaN

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 20:09


Jika kita lihat isu memakmurkan masjid/surau adalah peranan setiap individu itu sendiri dari rumah lagi. Pendedahan awal tentang solat berjemaah perlu di serahkan oleh masyarakat/ibu/bapa dalam sesuatu kelompok masyarakat. segala aktiviti yang di jalankan tidak akan bermakna juga jika yang pergi hanyalah muka tue je hari-hari yg sememangnya ahli ibadah..habis yg mula nak menjinakkan diri dengan masjid bagaimana???nak di heret??nak di ikat di tiang masjid??fikir-fikirkan lah wahai antumma sekelian


Bookmark and Share




  Member Information For SuTeRaSyuHaDaProfil   Hantar PM kepada SuTeRaSyuHaDa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.067246 saat. Lajunya....