Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...

-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Dari Galeri
Bersama facilitator KRIS.. Terima kasih atas jasa kalian..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Dalaman dan Lanskap
Topik: Kesegaran Bunga


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dalaman dan Lanskap
    »» Kesegaran Bunga

Please Mendaftar To Post


Oleh Kesegaran Bunga

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 11:22


Supaya rangkaian bunga tetap segar, Anda perlu merawatnya setiap hari. Berikut adalah anggapan umum tentang bunga potong. Benar atau salah ya ?

Jika sudah menggunakan media oasis, tetap perlu air dalam vas
Fakta : benar, sebelum memakai oasis terlebih dahulu rendam oasis dalam air sampai gelembung udara pada oasis hilang. Kemudian penuhi vas dengan air segar.

Rangkaian bunga diletakkan di tempat yang terlindung supaya telihat segar
Fakta : benar, usahakan agar rangkaian bunga tidak terkena benda panas dan sinar matahari langsung. Letakkan di tempat sejuk, agar tak mudah layu.

Tak perli memotong tangkai bunga karena makin panjang tangkai akan semakin tahan lama
Fakta : salah, untuk menghindari tangkai bunga membusuk, setiap hari Anda perlu memotong tangkai bunga terbawah kira-kira sepanjang 1 cm. Gunakan pisau yang tajam agar potongannya sempurna.

Daun/bunga yang mulai layu harus dibuang agar tidak berbau
Fakta : benar, pindahkan daun/bunga yang layu/mati agar tidak mencemari bunga lain yang masih segar. Bau tidak enak disebabkan oleh pembusukan daun/bunga. Jika terlihat kosong, tambahkan dengan bunga/daun yang baru, atau pindahkan rangkaian ke vas baru yang lebih kecil.

Mengganti air pada rangkaian bunga dilakukan pada saat airnya sudah hampir habis
: salah, Anda harus tetap mengganti air pada rangkaian bunga setiap hari meskipun air yang lama masih banyak. Gantilah seluruh air tersebut dengan air bersih yang baru.

sumber : wanita.com

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 174
Posting: 193
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-04 22:50




hehehe... tgk Hanan posting tajuk ni.. rasa lah dah beso adikku yg sorang ni.. pandai lak berkebun bunga2an... hehe... jgn mare Hanan... lawak aje...

akak minat gak bunga2 ni... tapi x sempat la nak jaga... x reti pon iye gak(ni le sebenanya sebabnye).. ehehe...

p/s:Hanan... selamat menanam bunga2an... jgn tanam anggur lagik....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Pergi ke nur_indah's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-04 17:01



Alahai Kaei, mana pandai tanam bunga pun Hanan ni, tanam tauge pandailah... saja terjumpa artikel ni masa ronda2 di web wanita lain...

dah besar kebun bunga akak tu nanti, hantarlah gamba ye..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Aina94
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3478
Posting: 62
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-05 09:11




aina minak bunge gak....kekadang tuh aina tolong mak aina tanam bunge...tapi umah aina umah taman..... tanam bunge dalam pasu jele.......


Bookmark and Share




  Member Information For Aina94Profil   Hantar PM kepada Aina94   Quote dan BalasQuote

al-hijazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 816
Posting: 79
Dari: serambi mekkah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-05 17:21


samer cam alia gak..alia pun minat bunga gak..kalu nak pokok bunga yg cantik mai la ke rumah alia..


Bookmark and Share




  Member Information For al-hijaziProfil   Hantar PM kepada al-hijazi   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 14:08


satu lagi petua..
kalau nak tahan kesegaran bunga tu..
masa batangnya rendamkan dengan air..bubuh sekali panadol..
eh,betul ke petua ini?..
:berfikir:


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

anshu
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.01.2009
Ahli No: 9759
Posting: 21
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 13-02-09 20:21


tak minat ngat bunge lah...tapi kadang-kadang tengok cantik juga..hm kena tanamkn minat pada bunge ni..hehe demi masa depan yang gemilang,cemerlang dan terbilang...:-D


Bookmark and Share




  Member Information For anshuProfil   Hantar PM kepada anshu   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.061454 saat. Lajunya....