Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan tumbuh pada hati yang kotor, sepertimana biji benih tidak akan tumbuh di tanah yang gersang..
--
Jijah

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
salam ukhuwwah dr bumi UK .. ana bertudung hitam. =) * org tak habis solat lagi kami dah makan biskut *

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 9 jam, 34 minit yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Bercinta di alam persekolhan


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Bercinta di alam persekolhan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Bercinta di alam persekolhan

e-fah
WARGA RASMI
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4346
Posting: 7
Dari: gua musang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 20:38


A'kum

Harap semua sentiasa berada di dlm keadaan sihat di dlm bulan Ramadhan yg penuh keberkatan ini. Macam maner persediaan utk Ramadhan ? Okey ke tak ?

Di sini saya nak minta pendapat muslimah tentang dunia percintaan di alam persekolahan.

Ini kerana saya terlalu banyak pengalaman mengenai kawan2 saya yang bercinta di alam sekolah. Saya rasa ini sesuatu yang tidak elok kerana mereka tidak tahu batasan yang sebenar.

Tolong bagi pendapat tentang batasan dalam percintaan tidak kira di alam sek men atau universiti.

Walaupun saya tidak pernah terlintas untuk bercinta lagi, namun saya rasa saya perlu tahu batasan pergaulan di antar lelaki dan perempuan kerana saya tahu suatu hari nanti saya pasti akan jatuh cinta.

Hope muslimah sudi bagi pandangan.


Bookmark and Share




  Member Information For e-fahProfil   Hantar PM kepada e-fah   Quote dan BalasQuote

Angel_dust1412
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 4466
Posting: 50
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 21:19




Ana pun sering tertanya-tanya berkenaan topic nie...

-----------------
- PatAH tUMbuH HilANg bERgaNTi -

Pecah Gayong di dalam dulang,
Dulang hanyut lautan tujuh,
Pecah Gayong perpecahan sayang,
Di satu masa kembali berteguh.



Bookmark and Share




  Member Information For Angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada Angel_dust1412   Pergi ke Angel_dust1412's Website   Quote dan BalasQuote

FatimahNisyampuri
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 16.08.2003
Ahli No: 2214
Posting: 71
Dari: Mafraq, Jordan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-04 20:52




em, bagi pendapat saya.. bercinta kat sekolah tak salah tapi biarlah betul perjalanan nya.. hehheh.. macam ada pengalaman je...
bercinta banyak katogeri.... jangan sampai nyusahkan kita....
biar dia jadi semangan kita untuk blaja...


Bookmark and Share




  Member Information For FatimahNisyampuriProfil   Hantar PM kepada FatimahNisyampuri   Pergi ke FatimahNisyampuri's Website   Quote dan BalasQuote

ein
WARGA RASMI
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 3180
Posting: 14
Dari: ina

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 11:39



bagi ein la kan.... bercinta di alam sekolah nie kalu ikut standard sek. men tue baik la hentikan jer... bukan aper ... coz ein rasa ianyer tak kesampaian nanti... coz ianyer lbh kpd cinta monyet la kut......bukan aper dah banyak ein tengok couple2 sekm men nie... bila tamat sek ... habis gitu je hubungan diorang.... sbbb dah nampak dunia luar skit tul tak.....lagi pn umur muda lagi... banyak benda nak buat.... but klu budak U tue lain citer la , kbnykkan diorg nie dah ada matlamat hidup masing 2 and dah mula fikir ttngtg masa depan diorg...
apa pn pada ein kalau nak bercinta tue hati2 la skit... sakit cinta nie bahaya...... selamat bercinta di dunia dan akhirat.... biar tujuan cinta kita utk mendapat mardhotillah....
cheee wah.... ein ckp nie berdasarka pemerhatian dan pengalaman..... ceeeeewah... macam wat kajian plak.... bye...
assalamualaikum....


Bookmark and Share




  Member Information For einProfil   Hantar PM kepada ein   Quote dan BalasQuote

najah17
WARGA RASMI
Menyertai: 20.06.2003
Ahli No: 1759
Posting: 6
Dari: johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 15:52



bg najahkan utk adik-adik yg masih disek.menkan tak perlulah nak bercinta-cinton ni sbb kite ke sek utk belajarkan.so.. t/jwb utama kiter belajar. bile kite bercinta ni kiter akan makin TENSION, mana taknya nak pikir pasal pelajaran pastu dibebankan dengan masalah org tue lagi dok memikirkan perasaan dia pulak pastu dok pikir kenapa dia tak contact dan byk lagi.kalau nak ikutkan kiter byk pikir pasal org tu drpd pelajaran. kekadang tu ia akn menyebabkan kiter TENSION sampai kiter tak boleh nak belajar.macam kata sahabat kita cinta masa sek ni mcm cinta monyet dan cinta monyet ni hanya sementara. jangan pulak nanti kita jd mcm monyet


Bookmark and Share




  Member Information For najah17Profil   Hantar PM kepada najah17   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-11-04 12:12



Cinta?... cinta di sek. menengah lebih kpd cinta monyet.. kbanyakkannya tak kekal lama.. lgpun di usia smuda itu, kita lebih byk mgikut prasaan..


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 03:40


betul tu...seelokĀ² nyer mase skolah blaja la betulĀ²..tumpu pd study k

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 08:56



Pada pendapat ana, bercinta di alam persekolahan ni hanya membuang masa sahaja. Terlalu sedikit ataupun jarang2 dijumpai pasangan yg bercinta di alam persekolahan yang berjaya mendirikan rumahtangga. Memang ada tapi terlalu sedikit. Biasanya yang sama sekolah tapi tak bercinta dan kemudian berjumpa semula selepas tamat berlajar di IPT. Tu yg lebih selalu terjadi.

Sebaiknya elakkan bercinta ketika sekolah. Masa tu perancangan hidup pun belum jelas malah nanti bila di IPT, ramai yang hati berubah sebab dah banyak pilihan dan fikiran pun lebih matang so nampak lebih jelas pasangan mana yang lebih sesuai dan serasi. Kalau di sekolah lebih fokus pada rupa paras dan emosi. Perkahwinan bukan untuk sehari dua, banyak aspek yang perlu diambil kira dan dipertimbangkan.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 10:11



buat apa nak bercinta di alam persekolahan.kebanyakannya cinta monyet je...kan buang masa tu...lebih baik tumpukan pada pelajaran kan bagus....


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 00:06


heheh..nk tergelak bc topik ni...

erm..xpenah ada pengalaman pon bercinta zaman skolah...tapi klu tgk kwn2 tu adalah...hasilnya spt kata kak hanan tu..xde couple yg kekal...

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

nur_ila
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.11.2004
Ahli No: 4622
Posting: 23
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-04 12:09




bagi nur

nur rasa baik tak bercinta masa bersekolah

sebab takut akan jejaskan pelajaran

ramai juga kawan-kawan nur yg couple waktu sek....


Bookmark and Share




  Member Information For nur_ilaProfil   Hantar PM kepada nur_ila   Quote dan BalasQuote

sweet_srikandi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4340
Posting: 73
Dari: uia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-12-04 10:48


assalamualaikum...

pd pendpt saya... cinta d alam persekolahan ibarat menempah kegagalan dlm hidup.
saya ada sorg kawan skelas saya masa zaman sek dulu.bercinta bagai nak rak..dr sek keb...sampai sek men...
sampai sekarang...dah dekat 9 tahun bercinta...
tp yg saya tau diaorg ni slalu bergaduh tak kira masa..depan org ke..dlm kelas ke...dah naik muak saya tengok..tak de langsung faedah...buang masa...
skarang ni diaorg sama2 dlm kegagalan mengendali kehidupan...dlm pelajaran tentu skali fail..dah nasihat tp camtu gak..

nasihat saya, slagi mana kita tak dpt mengendalikan kehidupan kita,jgn hrplah kita dpt mengemudi hal percintaan.ada apa dgn cinta di zaman sek...

cinta yg hanya krn allah dapat memberi 1000 nikmat cinta sesama manusia..

syukran,


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_srikandiProfil   Hantar PM kepada sweet_srikandi   Quote dan BalasQuote

hawaniswah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.02.2009
Ahli No: 9895
Posting: 20
Dari: Kedah

Sarawak  


posticon Posting pada: 24-02-09 20:38


Cinta itu abstrak Betulkah cinta? Atau sekadar mainan perasaan? Kalau jodoh, tak ke mana. Jadilah seperti epal di puncak pokok. Sega dan eksklusif. Hanya pemuda yang gigih akan dapat merasai kemanisannya.. (sebab perempuan takkan panjat pokok sampai pucuk..) Hehe..


Bookmark and Share




  Member Information For hawaniswahProfil   Hantar PM kepada hawaniswah   Pergi ke hawaniswah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-09 10:15


teringat kisah arwah adik farid.. tak silap saya namanya.. yang menenui ajal selepas koma akibat dibelasah kerana rebutkan seorang perempuan..
banyak kes macam ni berlaku..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

I_Luv_mySelf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 09.10.2009
Ahli No: 11463
Posting: 23

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 15:01


salam....

tak pernah couple masa sekolah menengah...teringin juga tapi

tak ada org nak sebab saya tak cantik...huhuhu..alhamdulillah..terjaga

juga sikit...


Bookmark and Share




  Member Information For I_Luv_mySelfProfil   Hantar PM kepada I_Luv_mySelf   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 23:20


Pada 10-10-09 15:01 , I_Luv_mySelf posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

tak pernah couple masa sekolah menengah...teringin juga tapi

tak ada org nak sebab saya tak cantik...huhuhu..alhamdulillah..terjaga

juga sikit...


cantik 2 kan subjektif..beauty lies in the eyes of beholder..
ana pun tak pernah couple masa sekolah..sebab dulu ana anti lelaki..hehe..sekolah ana semua perempuan mana ada laki..haha..tejaga juga..tapi penahla rasa couple..3x..2x dengan org yang same.. :-P


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

I_Luv_mySelf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 09.10.2009
Ahli No: 11463
Posting: 23

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 07:22


Pada 10-10-09 23:20 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-09 15:01 , I_Luv_mySelf posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

tak pernah couple masa sekolah menengah...teringin juga tapi

tak ada org nak sebab saya tak cantik...huhuhu..alhamdulillah..terjaga

juga sikit...


cantik 2 kan subjektif..beauty lies in the eyes of beholder..
ana pun tak pernah couple masa sekolah..sebab dulu ana anti lelaki..hehe..sekolah ana semua perempuan mana ada laki..haha..tejaga juga..tapi penahla rasa couple..3x..2x dengan org yang same.. :-P


hehe....ye...betul3...2x dengan org yang sama tu,break sekali lepas itu

couple balik eh? 8-) 8-)


Bookmark and Share




  Member Information For I_Luv_mySelfProfil   Hantar PM kepada I_Luv_mySelf   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 07:42


assalamualaikum semua dan selamat pagi. sebut pasal bercinta dialam sekolah. kak limah 101% tak setuju. sebelum tu akak teruskan hujah2 akak (ewah-ewah ) anak-anak atau adik-adik akak nak tanya tujuan pergi sekolah tu apa? sapa yang beri perbelanjaan sekolah? ibu atau sendiri?

ya bercinta pada zaman sekolah memang seronok tapi....keputusannya hampas.....anda tak kasihan ke kat mak ayah yang pagi2 kalau kerja kg bangun pergi noreh , pergi sawah atau buat kueh untuk cari rezeki nak bagi anda.

kalau sebelum tidor tu anda jangan fikir pasal bf tapi fikir pasal mak ayah. adakah patut. kalau anda rasa bercinta itu lebih adalah baik. akak atau ibu nasihatkan anda pergi tau mak dan ayah anda nak berhenti kerja dan terus kawin tak payah menyusahkan mak ayah nak cari duit untuk anda ada baiknya duit tu mak pergi buat gelang rantai dan sebagai nya ayah pula ambil duit tu beli kereta atau pun pergi haji atau umrah. dari bagi kat anak yang tak nak belajar.

ini bukan saja untuk yang masih bersekolah tapi untuk yang kat u tu pun. jangan ingat masuk u dah cukup pandai dan boleh buat keputusan sendiri. eeemm tu sebab mengapa orang melayu MUNDUR. memang elok pun ME (LAYU) anda tak insaf atau takut ke bangsa lain lebih maju dari anda. anda tak teringin ke nak pakai baju jubah naik pentas ambil apa yang patut diambilah. hehehehe (scroll ya) eee akak cukup benci sangat dengan topik ni sebab paling tak suka .

maaf lah adik-adik dan anak-anak. akak masa sekolah tumpukan kat pelajaran tak ada bercinta. akak bercinta bila dah bekerja cari duit sendiri. mana yang bercinta masa sekolah (LU PIKIRLAH SENDIRI OK)


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-09 22:50


Pada 11-10-09 07:22 , I_Luv_mySelf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-09 23:20 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-09 15:01 , I_Luv_mySelf posting:

!!! QUOTE !!!

salam....

tak pernah couple masa sekolah menengah...teringin juga tapi

tak ada org nak sebab saya tak cantik...huhuhu..alhamdulillah..terjaga

juga sikit...


cantik 2 kan subjektif..beauty lies in the eyes of beholder..
ana pun tak pernah couple masa sekolah..sebab dulu ana anti lelaki..hehe..sekolah ana semua perempuan mana ada laki..haha..tejaga juga..tapi penahla rasa couple..3x..2x dengan org yang same.. :-P


hehe....ye...betul3...2x dengan org yang sama tu,break sekali lepas itu

couple balik eh? 8-) 8-)


haha..
aa'ah..pas break 2thn jumpa balik lepas itu sambung..tapi maybe bukan jodoh kut..so baik single..tmpukn prhatian pada study..perbykkan amaln ibadah..insyaAllah nanti akan ada
pemilik hati yang telah Allah pilih untuk kita.. :-) :bunga:


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-09 18:55


dulu dulu.................

tengok kekawan memasing berkapal... kita pun berkenan lah juga. lelebih lah yang berkapal kapalan itu smeuanya cemerlang cemerlang belaka. lelebih laaaaa lagi pulak sesama kapal cemerlang yang tahap gila gila. siaps esama parents mereka boleh jadi baik sebab sesama rasa bangga tengok anak mereka cemerlang tahap dewa

kita? tak macam mereka... kita tak ada pakej pandai + LAWO + keluarga bagus2 + ayu + lomah lembut yang membolehkan kita di admirer sebegitu rupa....

tapi syukur alhamdulillah ada hikmah disebalik semua perkara.... kurang2 tidak lah kan merasa frust me... zaman zaman muda belia..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Bercinta di alam persekolhan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081756 saat. Lajunya....