Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-05-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Ramai yang berasa sendirian kerana mereka membina tembok, bukan jembatan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Alexsmith001
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13710

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Dari Galeri
Assalamualaikum semua

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 3 jam, 19 minit yang lalu
cida1019: 1 hari, 7 jam, 24 minit yang lalu
Swarig123: 6 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: pemakaian purdah


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» pemakaian purdah

Please Mendaftar To Post


Oleh pemakaian purdah

azuani
WARGA RASMI
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 4408
Posting: 3
Dari: azuani

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 11:04


,apa pendapat antum berkenaan dengan pemakaian purdah?


Bookmark and Share




  Member Information For azuaniProfil   Hantar PM kepada azuani   Pergi ke azuani's Website   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 13-10-04 13:28


Kalau rasa kuat utk istiqamah pakai purdah, go on dan saya respek sape yg boleh istiqamah pakai.. cuma niat pakai tu tak menyimpang.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

HeartBrokenkiD
WARGA RASMI
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 2592
Posting: 11
Dari: Anak Jati Kuala Lumpur
KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-04 11:56




niat pakai menyimpang tu camne ekss??

yg tau, penting kena istiqamah la... pemakaian purdah pun kena selari dgn character & attitude. secara luaran & dalaman menunjukkan imej islam..

wallahu a'lam. wassalamu'alaikum,.

-----------------
[Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah]

^_^' Nihlah @ heartbrokenkid
»Bertemu & Berpisah Kerana ALLAH«


Bookmark and Share




  Member Information For HeartBrokenkiDProfil   Hantar PM kepada HeartBrokenkiD   Pergi ke HeartBrokenkiD's Website   Quote dan BalasQuote

syaukah_wardah
WARGA RASMI
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 4437
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-04 14:29


kalau dulu mase saya dok di kg. sg. penchala.. mmg majoriti penduduk terutama Al -Arqam.. pakai purdah... mmg kalau dihalusi mmg baik la! tp jgn pakai kejap2.. biar la istiqamah...
Selalunya yg pakai purdah ni dikaitkan ngan org cantik... camner tu? mintak pendapat semua


Bookmark and Share




  Member Information For syaukah_wardahProfil   Hantar PM kepada syaukah_wardah   Pergi ke syaukah_wardah's Website   Quote dan BalasQuote

Ukhti-Mawaddah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2004
Ahli No: 4166
Posting: 11
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 20:45



emmm agaknya bagaimana nak pakai purdah tu? emmmm lg satu macam mana nak jahitnya, tak tahu, pelik....


Bookmark and Share




  Member Information For Ukhti-MawaddahProfil   Hantar PM kepada Ukhti-Mawaddah   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-12-04 17:06



kalu nak pakai purdah kena istiqamah ler..

p/s: ana tak pakai,,

camne sahbiah smue?


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

pious_1004
WARGA RASMI
Menyertai: 27.07.2003
Ahli No: 2089
Posting: 5

blank  


posticon Posting pada: 27-12-04 18:07


.....

in my opinion, bagus & baik pakai purdah...but, aspek kekemasan perlu dijaga. mana2 pun mmg stp org perlu sedar n ambil berat aspek kemas dan bersih. tapi disebabkan wujudnya 1 lg penambahan dalam penyempurnaan pemakaian tudung kita, yang agak 'tidak biasa' dikenakan di negara kita, bagi saya pemakainya perlu buktikan bahawa corak pemakaiannya itu selesa dipakai,selesa dipandang dan dapat diaplikasikan dalam situasi2 yang sepatutnya. oleh kerana kekadang ia dipandang agak janggal dipakai pd event2 tertentu, eg: dinner, tp buktikan anda boleh bersosial dgn baik n dlm waktu yg sama anda masih di landasan Syariat Islam....tp sekiranya anda tidak mampu.....timbang2kan....


Bookmark and Share




  Member Information For pious_1004Profil   Hantar PM kepada pious_1004   Quote dan BalasQuote

safiyyah
WARGA RASMI
Menyertai: 02.11.2004
Ahli No: 4539
Posting: 1
Dari: ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 12:13


saya rasa pemakaian purdah ni sesuatu yg positif utk kita ikut.kakak ipar saya memakai purdah.saya amat menghormatinya kerana akhlaknya yg menawan.pakai purdah dapat mengelak pandangan lelaki bukan mahram.lagi elok kalau dipakai oleh wanita yg sudah berkahwin kerana dirinya hanya utk suami.apepun,ini pendapat saya.


Bookmark and Share




  Member Information For safiyyahProfil   Hantar PM kepada safiyyah   Quote dan BalasQuote

azuani
WARGA RASMI
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 4408
Posting: 3
Dari: azuani

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-05 13:14


assalamualaikum............

emmmmmmmmm,nampaknya pemakaian purdah di malaysia ni tak mendapat mane2 tentangan dari sesiapa
tapi rasa- rasanya orang yang dapat pakai ni tentu bukan calang2 orangkan
bilalah agaknya ana dapat pakai


Bookmark and Share




  Member Information For azuaniProfil   Hantar PM kepada azuani   Pergi ke azuani's Website   Quote dan BalasQuote

fatunah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.12.2010
Ahli No: 12664
Posting: 8

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-10 20:56


Assalamua3laykum,

Saya membuat dan menjual niqob, tudung bulat, Abaya dan telekong.

Sila lawat laman web saya di

http://righthijaab.blogspot.com/

JZK


Bookmark and Share




  Member Information For fatunahProfil   Hantar PM kepada fatunah   Pergi ke fatunah's Website   Quote dan BalasQuote

Sari72
WARGA RASMI
Menyertai: 01.01.2011
Ahli No: 12670
Posting: 1
Dari: Kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-01-11 22:58


salam semua... macam mana kalau pakai purdah atas permintaan suami.



Bookmark and Share




  Member Information For Sari72Profil   Hantar PM kepada Sari72   Quote dan BalasQuote

TamanAbadi
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2010
Ahli No: 12491
Posting: 10

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-11 15:13


"purdah bukan tuntutan agama. sebab aurat perempuan semua kecuali tapak tangan dan muka. dalam sembahyang pun kita dedahkan muka kita. pemakaian purdah meniru budaya arab. orang arab memakai untuk mengelak debu."

saya pernah terbaca jadi saya ingin memohon pendapat sahabat-sahabat semua.


-----------------
Himpunan Hadis
Cahaya Kehidupan


Bookmark and Share




  Member Information For TamanAbadiProfil   Hantar PM kepada TamanAbadi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.075028 saat. Lajunya....