Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan biarkan apa yang tidak boleh anda lakukan mempengaruhi apa yang boleh anda lakukan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
walimah 26/03/2005...:)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 32 hari yang lalu
jackurban: 33 hari yang lalu
porkalwais: 33 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: Apa yang dirasa bila difitnah rakan sendiri


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Apa yang dirasa bila difitnah rakan sendiri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Apa yang dirasa bila difitnah rakan sendiri

norsha
WARGA RASMI
Menyertai: 22.09.2004
Ahli No: 4334
Posting: 9
Dari: dungun

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 11:41


........

Sekadar ingin mendengar rintihan dan luahan akibat fitnah daripada rakan kita sendiri.Memang sedihkan bila kita difitnah.Saya pernah mengalaminya dan apa yang berlaku betul-betul telah memberi pengajaran pada saya.Cuma, sekarang ni saya susah nak percaya pada sesiapa kecuali keluarga sendiri.

Hampir setahun saya tidak dapat menjalankan tanggungjawab saya sebagai pelajar dan result SPM saya tidak memuaskan. Semuanya kerana fitnah dan hubungan yang terjejas antara rakan-rakan. Kadang-kadang tu rasa macam dipinggirkan. Kalaulah dapat diputarkan masa lalu, tentu saya tidak akan biarkan perkara ini terjadi. Tapi apa nak buat, dah lepas. apa yang pasti kejadian itu banyak memberi pengajaran kepada saya dalam menjalinkan hubungan persabatan. Sampai sekarang saya tak boleh melupakannya. Dan setiap kali memikirkannya, setiap kali jugalah hati ini menjadi sebak.

[email protected]

Kepada teman-teman baru, terima kasih andainya sudi mendengar luahan hati ini.


Bookmark and Share




  Member Information For norshaProfil   Hantar PM kepada norsha   Quote dan BalasQuote

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 12:12



ana faham apa perasaan anti.skrg ni pun ana tgh mengalaminya..memang bila dikenang hati jadi serbak.tapi apa yg ana boleh tulis cuma bersabarla...itu adalah satu ujian drp Allah utk menguji kekuatan iman hambanya.


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Raihanah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2144
Posting: 47
Dari: singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 16:00



Ujian ALLAH...
Redha lah... Sesungguhnya ALLAH ingin menaikkn darjat kita di sisiNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For RaihanahProfil   Hantar PM kepada Raihanah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 10:30


Norsha,
Anggaplah itu ujian. Memang susah nak menjangka hati manusia. Banyakkan bersabar. Moga dapat temui sahabat yang benar2 sejati. Memang terkilan kalau difitnah kawan sendiri tapi itulah dunia....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 12:19




ana juga pernah mengalami apa yg ukhtie norsha rasai tu.. Lebih sedih bila segala rahsia yg diketahuinya telah dijadikan senjata untuk menjatuhkan kita. Akhirnya.. ana terpaksa memutuskan hubungan persahabatan dengannya.. Walaupun selepas tu dia cuba mohon maaf tapi ana tak boleh nak terima dia sebagai sahabat lagi. Sebagai kawan tu bolehlah tapi ada hadnya.

erm.. sejak peristiwa tu jugaklah ana tak berani nak bersahabat dengan mana2 kawan muslimah.. entahlah.. semuanya anggap macam kawan biasa saja.

walau sekali dikhianati..
seumur hidup akan diingati..
bukan musuh dicari..
cuma sekadar berhati-hati..


p/s:lebih senang 'bersahabat' dengan suami

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

tinta_mahabbah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 4382
Posting: 4
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 23:21




Sabarlah akhawat sekelian. Sebenarnya ana pun pernah mengalami nasib yang sama mcm kalian.Insan yang paling ana percayai akhirnya telah merosakkan kehidupan ana dgn fitnahnya. Setiap kali terkenangkan betapa tertekannya jiwa dgn dugaan yang maha hebat ditambah pulak terpaksa bertarung dgn peperiksaan S>M>R>A. Kerana itu ana telah menerima keputusan s.m.r.a yang kurang memuaskan. Walaupun begitu Tuhan tidak pernah sia-siakan kita.Akhirnya dia beri ketabahan hingga kita blh bangkit dari kekalahan dan bina hidup baru. Walaupun peristiwa itu dah lama berlalu. Alhamdulillah bila dikenang kembali itulah azimat sbnar disebalik kejayaan.Tuhan menguji kita kerana dia ingin mengajar kita sebuah pengalaman dan mengajar kita erti sebuah ketabahan. Ingatlah

Allah berfirman: Sesungguhnya orang yang berhati teguh (sabar) itu akan dibalas dengan pahala yang tiada batasan. (Az-Zumar 10)

tinta


Bookmark and Share




  Member Information For tinta_mahabbahProfil   Hantar PM kepada tinta_mahabbah   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 13-10-04 13:22


SALAM

sebenarnya perkara ni mmg selalu terjadi. Saya dulu masa kat U pernah kena fitnah..boleh kata fitnah yg amat besar le sehingga menjatuhkan maruah wanita saya. Padahal saya tak pernah ganggu hidup diorang. Dah le org yg menyebarkan fitnah tu boleh katakan 'alim' dari segi luarannya. Mungkin sbb perwatakan yg dirasakan dah cukup kuat agamanya berbanding saya yg biasa2 aja menyebabkan dia boleh kata saya macam2...depan saya dia berlagak baik,Tapi belakang kita dia tikam habis2.. mmg susah nak maafkan. Muka dia pun saya susah nak pandang. Tapi saya dah maafkan dia walopon dah tak percaya kat dia walau sekelumit. Cuma masa tu saya pk dunia ni ada hukum karma, allah akan terbalikkan kat dia apa yg pernah dia buat kat kita.. mmg perkara tu terjadi sekarang ni. Saya cuma diam memerhati apa yg terjadi kat dia sekarang... ujian yg allah beri kat dia tu telah menggoyahkan iman yg dikata terlalu kuat waktu dulu. Wallahua'lam...


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

xara_fatima
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 4478
Posting: 54
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 09:42


alhamdulillah, saya tidak pernah berhadapan dengan peristiwa sebegini. walaubagaimanapun, sahabat serumah, pernah mengalami. asal mulanya, kerana politik kampus.pihak lawan sang sahabat menyebarkan cerita, kononnya ada seorang lelaki mengetahui semua rahsia sahabat saya. (sehingga kini kami x kenal siapa pun orgnya).kononnya lagi, lelaki nipernah berjumpa sahabat ni di kl dlm keadaan tidak bertudung.

kemudian, cerita ini sampai pada rakan si sahabt.malangnya, si rakan ni menyebarkannya dgn bersungguh2.

apabila kami serumah mendapat berita ni, memang marah. tapi allah nak tunjuk agaknya..sudahnya, org bukan bercerita mengenai sahabat ni tadi..tapi org bercerita pasal rakan yg menyebar brite tu tadi


Bookmark and Share




  Member Information For xara_fatimaProfil   Hantar PM kepada xara_fatima   Quote dan BalasQuote

Angel_dust1412
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 4466
Posting: 50
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 17:44




Sabarlah... Ana pun pernah merasainya...
memang menyakitkan hati

-----------------
- PatAH tUMbuH HilANg bERgaNTi -

Pecah Gayong di dalam dulang,
Dulang hanyut lautan tujuh,
Pecah Gayong perpecahan sayang,
Di satu masa kembali berteguh.



Bookmark and Share




  Member Information For Angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada Angel_dust1412   Pergi ke Angel_dust1412's Website   Quote dan BalasQuote

cynognathus
{ SRIKANDI }
Menyertai: 01.06.2003
Ahli No: 1564
Posting: 23
Dari: Sunway

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-04 17:46




ANdai difitnah dengan orang biasa pun dah menyakitkan hati..Inikan kawan sendiri.. confirm laa sedih sangat2.. dah lah kena fitnah.. dengan kawan sendiri pulak tu.. Isk..~

Macam nilah manusia... ada je benda2 yang nak disebOkkan... padahal betul ke tak, semua nak diceritakan....




-----------------
¤kini....bê®mu£ã£ãh êpi§0d bã®u¤


Bookmark and Share




  Member Information For cynognathusProfil   Hantar PM kepada cynognathus   Pergi ke cynognathus's Website   Quote dan BalasQuote

daezy
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 1221
Posting: 21
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-04 16:14


saya pun pernah alami jugak...sebak rase hati kalau diingatkan...tapi tu semua dugaan...kite manusia kenalah bersabar...tapi kekadang saya pun salahkan diri sendiri jugak sebab senang sangat nak bercerite ngan orang...sejak tu saya berhati-hati memilih kawan...


Bookmark and Share




  Member Information For daezyProfil   Hantar PM kepada daezy   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-04 09:18




Biasalah.. manusia memang tak senang apabila org lain bahagia.. ada je yang tak kena walaupun semuaya kena... Macam Fasihah, kwn sggp fitnah kerana dia jeles Fasihah agak rapat ngan boy ni...
Dia sggp mgata tntg Fasihah dan cakap pkara yg bukan2 utk memutuskan tali persahabatan Fasihah dgn boy tsebut.. Sakitnya hati time tu, susah dgambarkan.. hanya ALLAH yg tahu betapa pedihnya hati ini di kala itu...


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-04 13:49


ya ukhti bersabar la... cari jalan penyelesaian yang terbaik...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

auni_nabilah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 5275
Posting: 2
Dari: selangor darul ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 19:21




saya pun ada macam tu jugak.......eee.....geramnya
rasa nak tumbuk-tumbuk je mulut budak tuh........

-----------------
jangan lupa SoLaT......


Bookmark and Share




  Member Information For auni_nabilahProfil   Hantar PM kepada auni_nabilah   Quote dan BalasQuote

arini_nur
WARGA RASMI
Menyertai: 13.12.2004
Ahli No: 4694
Posting: 2
Dari: villa mawaddah

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-05-05 22:54


Alhamdulillah setakat ini tak pernah alami benda mcm nie..kwn2 semua yg baik2..tp pernah terjadi pada kawan ana..kesian jugak dekat dia..benda yang dia tak buat orang kata dia buat..tapi apa2 pun kemenangan pasti berpihak kepada kebenaran..


Bookmark and Share




  Member Information For arini_nurProfil   Hantar PM kepada arini_nur   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-06-05 12:48



Senyumlah sebagai senjata kekuatan kita..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-05 21:44


Assalamualaikum

Bergembiralah selagi ada teman disisi
Bacalah quran untuk menenangkan hati
Berilah kemaafan selagi dikau hamba Illahi

Kadangkala kita tak pernah menduga... DIsebalik dugaan yang menimpa terselit kemanisan yang tiada tara... Bersabarlah kerana kebenaran adalah nyata...


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

wasilah15
WARGA RASMI
Menyertai: 14.06.2005
Ahli No: 5386
Posting: 8

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 11:42


Allah Maha Pengasih menguji hamba2-Nya untuk meningkatkan iman mereka dan sedarlah kita bahawa kita selalu dijaga & disayangi-Nya..
Dia selalu menyebut-nyebut dan manduga mereka untuk mengingatkan kita bahawa Dia lah yang Esa yang selalu di sisi bila kita dipingirkan dan disisihkan..

dan tinggi manalah nilaian manusia itu berbanding nilaian Allah S.W.T.

WAHAI KEKASIH ana INGIN MABUK DALAM CINTAMU YANG AGUNG ITU... RAHMATI DAN BIMBINGLAH KAMI SOKMO..AMEEN


Bookmark and Share




  Member Information For wasilah15Profil   Hantar PM kepada wasilah15   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 21:27


When things are down
And you are out of your mind
Remember just remember
Allah is The Kind.

When your life is in darkness
And nothing is right
Remember just remember
Through the darkness, Allah is The
Light.

When nothing makes sense
And your heading for demise
Remember just remember
It doesn't make sense, but Allah is The
Wise.

When times are troubled
And no one seems to care
Remember just remember
Allah won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking
And your pain makes you fall
Remember just remember
Allah Sees it all.

When you are weak
And the road seems long
Remember just remember
Seek strength from The Strong.

When life is a burden
And everything is unstable
! Remember just remember
Allah is The Able.

When the way is cloudy
And there is no one by your side
Remember just remember
Allah is The Only Guide.

When no one wants to listen
Or is willing to lend an ear
Remember just remember
Allah is always ready to hear


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

safia14
WARGA RASMI
Menyertai: 10.11.2009
Ahli No: 11593
Posting: 9
Dari: kajang

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-11-09 14:57


assalamualaikum..
ana pun pernah merasa di fitnah oleh kawan sebilik dan sekelas..rasanya tuhan saja tau bagaimana keadaan ana time 2..ana hilang kawan yang ana rapat dan teman untuk ana belajar..sudh nya ana terpaksa repet paper akaun yang selama ni ana boleh buat..ana langsung tak boleh tengok muka orang yang membuat fitnh kat ana..tapi ana banyak dengr bermacm musibh menimpa dye..mungkin pembalsan dr tuhan ana tau ana da melakukan kesilapan dekat dye..tapi tak bermakna dye boleh menyebarkan fitnah terhadap ana..ana manusia biasa yang tidak terlepas dari melakukan dosa..ana dah tiada semangat untuk pergi ke kelas lagi..ana terasa dipinggirkan..


Bookmark and Share




  Member Information For safia14Profil   Hantar PM kepada safia14   Pergi ke safia14's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Apa yang dirasa bila difitnah rakan sendiri

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.084103 saat. Lajunya....