Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Barangsiapa mengambil serakah sebagai kebiasaan, ia menurunkan harga dirinya sendiri, barangsiapa membeberkan kesukaran –kesukarannya, ia menyetujui penghinaan, dan barangsiapa memperkenankan lidahnya menguasai jiwa, ia akan mengaibkan jiwanya
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri
Salam ukhuwwah!!

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: kasih sayang seorang ibu


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» kasih sayang seorang ibu

Please Mendaftar To Post


Oleh kasih sayang seorang ibu

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 12:51


17 September 2004
Dead Soldier's Mother Handcuffed & Arrested at Laura Bush Speech
(John P. McAlpin, Associated Press, September 16, 2004)
A woman wearing a T-shirt with the words "President Bush You Killed My Son" and a picture of a soldier killed in Iraq was detained Thursday after she interrupted a campaign speech by first lady Laura Bush. . . . Police escorted Sue Niederer, of Hopewell, N.J., from a rally at a firehouse after she demanded to know why her son, Army 1st Lt. Seth Dvorin, 24, was killed in Iraq. Dvorin died in February while trying to disarm a bomb. . . . As shouts of "Four More Years" subsided, Niederer, standing in the middle of a crowd of some 700, continued to shout about the killing of her son. Local police escorted her from the event, handcuffed her and put her in the back of a police van. . . . Niederer was later charged with defiant trespass and released. . . . The first lady continued speaking, touting her husband's record on the economy, health care and the war on terror to those attending the rally in this suburban community of 90,000 people near Trenton. . . . "Too many people here had a loved one that went to work in New York that day," Bush said. "It's for our country, it's for our children, our grandchildren that we do the hard work of confronting terror."

[COMMENT: That quote is quite chilling when thought of in the context of Orwell's "1984". This is definitely newspeak, "the hard work of confronting terror." Give me a break!]

petikan - islah-net

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-04 22:37




Hari yang di lalui kini
Tak seindah semalam
Bintang yang bersinar sudah tiada lagi
Mentari yang terpancar kini semakin suram

Bayangan wajahmu kini tiada lagi
Apa yang harus di tangisi
Penyesalan sudah tiada gunanya
Biar air mata darah ku tumpahkan

Tidak bisa mengundur masa
Kini bonda tiada lagi
Apa yang ada hanya secebis kenangan
Ditabir seribu penyesalan

Kerana belum sempat Ku menabur budi
Kau pergi menghadap illahi

Oh Bonda
Ampunilah segala dosa anakmu ini
Bukan sengaja aku mengasari mu
Bukan jua ingin ku sakiti hatimu

Apakan daya diri ini tak terdaya
Menahan gelora yang membara
Akhirnya ku tersiksa sendiri

Bonda
Andainya ku punya aktu
Ingin ku abadikan diri kepadamu
Kerna kasih yang kau curahkan
Belum tentuterbalas
Dengan curahan budi yang ku siram



ibu.. ibu.. engkaulah ratu hatiku, bilaku berduka.. kau hiburkan selalu.. ibu.. ibu.. engkaulah ratu hatiku...

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

al-hijazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 816
Posting: 79
Dari: serambi mekkah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 17:48


ibu..mak..ummi..mama..adalah satu yg sama maknanya..cuma kita sbg anak yg boleh panggil nama tu..


Bookmark and Share




  Member Information For al-hijaziProfil   Hantar PM kepada al-hijazi   Quote dan BalasQuote

al-hijazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 816
Posting: 79
Dari: serambi mekkah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 17:49


KASIH IBU MEMBAWA KE SYURGA


Bookmark and Share




  Member Information For al-hijaziProfil   Hantar PM kepada al-hijazi   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 09:57


assalamualaikum wbt ...

syurga tu bawah telapak kaki ibu ...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-04 17:38


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah sebagai seorang ibu kekadang umi belas juga melihat anak-anak yang tidak mempunyai ibu yang mithali - maksud umi, ibu yang solehah dan sabar serta mendidik anak-anak dengan penuh kasih sayang. Jadi sekiranya anak-anak rasakan tertekan dengan sikap ibu yang baran atau yang tidak pandai berkomunikasi dengan anak-anak maka cubalah beri tips secara hikmah pada ibu-ibu tersebut.

Contohnya kalau ibu gemar keluarkan perkataan negatif terhadap anak-anaknya maka anakanda bolehlah sebut secara hikmah bahawa syorga sememangnya di bawah telapak kaki ibu dan ibu berhak mencorakkan anak-anaknya. Jadi kami anak-anak harap ibu dapat doakan kami dengan doa yang baik kerana setiap patah perkataan yang keluar adalah doa. cubalah disamping munajat kepada Allah SWT agar hati ibu diberi petunjuk dan hidayah-Nya.

Kemudian cubalah ajak duduk berbincang masa di dapur ke di ruang tamu ke atau masa tengok drama tv ke. layanilah ibu dengan lemah lembut dan kasih sayang ya walau ibu baran. kalau boleh ibu panggillah kami semua anak bertuah ya bu .... nanti betul betul kami jadi anak bertuah ... ibu juga yang akan senang kemudian nanti. Cubalah ya !

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

al-hijazi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 816
Posting: 79
Dari: serambi mekkah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-04 17:41


ibu tak pernah jemu mendoakan kita..namun kita si anak yg tak tahu menghargainya..


Bookmark and Share




  Member Information For al-hijaziProfil   Hantar PM kepada al-hijazi   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
{ SRIKANDI }
Menyertai: 23.09.2003
Ahli No: 2502
Posting: 90
Dari: Ardul Amin

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-04 10:54


kasih ibu membawa ke syurga.....


Bookmark and Share




  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

Ukhti-Mawaddah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2004
Ahli No: 4166
Posting: 11
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 21:07



emmm tetiba hati ni terlorong untuk buka forum ni untuk melihat isi hati setiap manusia terhadap ibunya... emmmm mmg cedih, if setiap kali baca, rasa nak nagis..... emmm ibu saya study, saya dalam kandungannya..... emmm pas tu habis ja pantang, dia terpaksa sambung pelajarannya di upm..... setiap kali mak saya nak langkah naik bas atau teksi untuk pergi, dia ludahkan sedikit di hujung kelima-lima jario yang dibuat seperti kuncup...... dia kata if takut dengan situasi yang dialami, ingat ibu ada tinggalkan azimat yang bersama-sama untuk menemani mu...... emmm ... pas habis ja blaja mak dicampakkan sempadan thailand dengan malaysia di belah utara sana untuk berkhidmat sebagai kaunselor kat sana..... rasa sedih, time tadika dah dipisahkan.... pas tu pula ayah dapat tawaran buat master kat upm juga, jadinya saya dan adik beradik lain terpaksa tumpang di rumah mak sedara, di sana kami di seksa dan adik lelaki saya di dera untuk memuaskan nafsu anak lelaki mak cik saya, sehinggalah sekarang adik saya lari dari fitrah alam, minat lelaki..... emmm dari itu, saya tekad untuk belajar rerajin dan alhamdulillah habis upsr saya dapat tawaran ke salah sebuah mahaad di terengganu..... terpisah lagi, lagi jauh...... emmm time saya form 3 mak saya sambung buat master manakala ayah saya buat phd pulak..... rasa sedih lagi kerana terpisah..... buat pengetahuan semua time kami untuk berjumpa adalah di perhentian lebuh raya..... lebuh raya yang menjadi saksi segala tangisan setiap kali dipertemukan adalah perhentian lebuh raya machap..... utara- selatan..... rasa sedih yang amat sangat...... sekarang mak saya sambung buat phd dan dia tak akan menyambut syawal berasama saya dan adik beradik lain.... rasa sedihnya....... orang lain dapat cium tangan ummi dan abbi..... kami adik beradik langsung tak dapat, malah untuk merasa masakkan ummi pun tak dapat.... emmmm rasa sedih di hati ini...... wahai kaum muslimah semua..... hargailah setiap apa yang telah ditentukan oleh Nya untuk kamu kerana dari situ terdapatnya kemanisan iman......


Bookmark and Share




  Member Information For Ukhti-MawaddahProfil   Hantar PM kepada Ukhti-Mawaddah   Quote dan BalasQuote

Ukhti-Mawaddah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2004
Ahli No: 4166
Posting: 11
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-04 21:11


sekarang ummi dan abbi kat london... abbi jadi lecturer kat sana manakala mak pulak sedang sambung phdnya di unversiti of london.....


Bookmark and Share




  Member Information For Ukhti-MawaddahProfil   Hantar PM kepada Ukhti-Mawaddah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.066043 saat. Lajunya....