Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-08-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI...
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 7
Ahli: 0
Jumlah: 7




  Dari Galeri
saya sewaktu semester pertama di UTP

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: apa pendapat korg pasal bercouple2 dan bertunang2 ni..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» apa pendapat korg pasal bercouple2 dan bertunang2 ni..

Please Mendaftar To Post


Oleh apa pendapat korg pasal bercouple2 dan bertunang2 ni..

insyeerah
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 4224
Posting: 2
Dari: adelaide,australia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 13:03


akum..aritu ade ustaz saye kate...kalo nk becouple boleh..tp jgn chat..jgn emel..jgn tepon..jgn jumpe...mcm kite skrg ni student lagik kan..mesti ramai parents yg suruh kawin lepas abes blaja..n byk lagik persepsi msyrakat kite mcm tu..byk masalah la katenye nnti..dgn anak la dgn itula dgn inilah....tp kalo dlm islam tu seniri..kalo duer2 pihak da besetuju nk dirikn rumah tangga besame,maknenye da betunang da dlm senyap2 sbnanye..betunang tu,bukannye kne tunggu ade majlis sarung cincin atau kenduri kendara mcm adat kite...tp tunang ni juga bukannye nk cop2 org...ustaz saye kate,it's just like give a sometime to prepare for the wedding...maknenye tunang tu seboleh2nye x lame la...tunang is not a platform for the couple behaves like the married person..ntahla..kgkdg bile tgk masyarakt keliling buat kite keliru..rimas kgkdg..cemane tu?? sape leh kasik komen sket...


Bookmark and Share




  Member Information For insyeerahProfil   Hantar PM kepada insyeerah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 09:50


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah semoga anakanda tenang dalam menghadapi ujian dan cabaran belajar di negara orang. Sememangnya kita hidup di dunia yang serba serbi penuh kecanggihan. Walau apapun yang penting ialah innamal a'malu binniat - setiap sesuatu itu bermula dengan niat.

Bab couple ini terpulanglah kepada individu tersebut memahami akan konsep asas Islam - buat yang wajib dan tinggal yang haram. Apa yang wajib dan apa yang haram perlukan kepada ilmu dan juga tunjuk ajar serta latar belakang pendidikan keluarga serta kesedaran dan keinsafan kita sendiri.

Sekiranya kita jelas akan pedoman Al Quran dan Sunnah kita akan elak secara minima yang menimbulkan fitnah dan juga fahaman mendekati zina itu.

InsyaAllah sekiranya kita mendapat redha Allah maka Allah akan permudahkan kita dari melakukan segala perkara yang mungkar.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 4188
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-04 18:08


assalamualaikum ummi.
pasal bab ni...takkan email dan mesej pun tak boleh?sbb kita tak berjumpa dan lagi email dan mesej boleh membantu pasangan menyelami hati masing2 tanpa perlu berjumpa.maaf la kalau soalan ni nmpk trivia skit.terima kasih


Bookmark and Share




  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-04 04:38


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah syukran jazilan atas respons. Sebenarnya apapun interaksi mestilah berdasarkan innamal a'malu binniat sepertimana kisah ummu qais tu. kalau hijrah kerana Allah maka dapatlah hijrah dan kalau kerana wanita dapat wanita saja. Jadi bila kita berinteraksi dalam zaman canggih ni maka berpada-padalah agar asas syarak buat yang wajib tinggal yang haram tidak tercemar. Bercakap, beremel, bertaaruf tetapi ikut kaedah syarak tersebut. InsyaAllah tu yang umi sebut dalam zaman canggih dan pantas ini maka perlu pada ilmu agar kita tidak terjebak akan perangkap syaitan yang sentiasa berusaha membawa orang Islam menemankannya ke neraka. Jadi perlu pada ilmu agar kita tahu mana yang boleh dan mana yang tidak boleh.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

bintang_alam
WARGA RASMI
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 4389
Posting: 3
Dari: bandar baru uda

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-04 13:48




ummi,macam mana saya nak bagi tahu kat buah hati sy yg saya ni taknak selalu berhubung mcm dulu lagi...maksud saya nak kurangkn msg dan sebagainya mcm sellu....sbb byk yg saya belaja dr ukhwah.cm ttg org bercinta dan saya takut dgn dosa yg tidak dapat dilihat dgn mata kasar.....saya selalu runsing ttg ini dan rasa bersalah pd dirir sendiri....sya ade tny kat dia juga....tp dia bg jawapan yg umum,saya tak suka bercinta sebenarnya,tp naluri saya menerimanya...bg saya dia seorg yg berilmu dunia dan akhirat....berbelah bahagi hati saya ni ummi....mcmc maner ekk...

-----------------
terus mengejar kebahagiaan yang harus kumikili kerna hidup ini indah jika semuanya kerana Allah


Bookmark and Share




  Member Information For bintang_alamProfil   Hantar PM kepada bintang_alam   Pergi ke bintang_alam's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-04 23:20



ana pun pernah juga dgr pasal tunang ni....x semestinya tunggu majlis sarung cincin je.tapi dgn kata2 pun leh jatuh tali pertunangan walaupun org tersebut cuma main2 je...tapi x tahu sejauh mana benda tu betul...


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

hurul_aini
WARGA RASMI
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 3040
Posting: 16
Dari: Hulu Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-04 13:59


assalamualaikum..nak bagi pendapat ckit..
bab2 ni couple ni mmg dah biasa sgt dgn muda-mudi..bila bercinta mesti kita rasa syg.dulu sy pun pnh bercinta.mula2 bkn kehendak sy sbb sy nak tumpu blaja dulu tapi org yg mnta nak couple tu mmg sy suka dr zmn sek men lagi.jadi naluri tak dapat menolak.saya terima dan mula2 sy cuba control untuk tak berhubung slalu.tapi org tu macam tak faham je..lama2 kami slalu kerap berhubung mcm tak boleh di pisahkan lagi.first love sy la katakan.kami berhubung melalui phone dan e-mel.kalu bab jumpe2 ni kadang2 dua bulan sekali, tak pun sebulan sekali.kalu jumpe dia pun sy bawa mahram bersama.setakt yg blh sy jg saya jaga la...nak di jadikan cerita hubungan kami tak sampai kemana..keluarga tak restu..jadinya skrang sy dah single..rasa serik untuk bercinta..rasa menyesal bercinta.berdasarkan pengalaman saya, saya nasihatkan agar solat istiqarah dulu sblm terima someone n make sure dpat restu kluarga..rasa mnyesal bercinta dgn dia sbb membazir masa, meningkatkan perbelanjaan as a student dan byk lagi..lagi satu ksian kat suami sya yg sebenar nanti sbb sy dah pnh panggil abg pd X sy tu.kan panggilan tu mahal...hya untuk suami sy jer...wa....sedihnya...
nak couple bole..nak tunang pun bole tapi awas bila dihati kita ada insan lain maka susah untuk kita meletakkn Allah ditempat pertama.


Bookmark and Share




  Member Information For hurul_ainiProfil   Hantar PM kepada hurul_aini   Quote dan BalasQuote

nswar
WARGA RASMI
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 4398
Posting: 4
Dari: Alor Setar ---- Melaka

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-10-04 05:34




saya ada gak kemusykilan mengenai hal ini..
sebenarnya saya telah di tanda (di cup) selepas tamat tingkatan 5. masa tu saya langsung tak kenal siapa "abg" saya tu. dah hampir 4 thn kami 'bertunang' tp masih belum kawin...

adakah ini boleh mendatangkan dosa krn dia berkemampuan cuma saya yg nak lambatkan...
krn nak kenal2 dulu...

harap sesiapa yang lbh arif boleh memberikan pandangan...time kasih...


Bookmark and Share




  Member Information For nswarProfil   Hantar PM kepada nswar   Quote dan BalasQuote

acheek
WARGA RASMI
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 4175
Posting: 2

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 11:04




saya pon nak tanya.. sy kenal sorg guy br sebulan, tp dr awal die kenal saya, dia dah bersungguh2 nak couple..katanya biler tgk gambar saya, terus masuk lam jiwa.. saya dikenalkan ngan dia oleh kawan pompuan yg saya baru gak kenal, baik tapi pon tak pernah jumpa.. dr kawan2 saya yg kenal dia, semua cakap saya bertuah sebab dapat dia.. dia sangat baik.. saya dah istikharah.. tak melalui mimpi, tapi ramai yang setuju saya terima dia wpon diorg sendiri tak kenal dia.. saya pernah baca kdg2 petunjuk kita bleh dapat dr org2 dekat ngan kita kan?? adakah dia memang jodoh saya?? saya dah terima dia, tp takut kalau separuh jalan je.. pendapat sahabat2?? saya taknak couple separuh jalan.. tq


Bookmark and Share




  Member Information For acheekProfil   Hantar PM kepada acheek   Quote dan BalasQuote

Angel_dust1412
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 4466
Posting: 50
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 13:19




Ana nak tanyer,
Sepanjang ana aktif kat dlm ukhwah.com, banyak yg ana tahu pasal bab2 couple nie...

Tapi macam mane ana nak tegur kawan2 ana yg 24/7 berkepit ngan balak masing2???

Kalau tak tegur, nnt ustz tanya apa ajk surau sek buat!

-----------------
- PatAH tUMbuH HilANg bERgaNTi -

Pecah Gayong di dalam dulang,
Dulang hanyut lautan tujuh,
Pecah Gayong perpecahan sayang,
Di satu masa kembali berteguh.



Bookmark and Share




  Member Information For Angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada Angel_dust1412   Pergi ke Angel_dust1412's Website   Quote dan BalasQuote

syaukah_wardah
WARGA RASMI
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 4437
Posting: 4
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-05 06:31


saya kenal sangat hurul ain ni...jangan mare ye "hurul ain"
saya amat bersetuju dengan apa yang hurul ckpkan ni..moga ada benarnyer setiap apa keputusan yang kita nak buat kita kena istikharah...tak semestinya bila hati kita berkenan..maka kita boleh isytiharkan DIA ADALAH KEPUNYAAN KITA ..sbbnya hakikat semua makhluk adalah HAK ALLAH...jadi mempunyai rasa cinta tidak salah...sebab itu adalah anugerah ALLAH..macam dalam lagu hijjaz

rasa cinta pasti ada pada makhluk yang bernyawa..
sejak lama hingga kini...

lagu satu lagu unic

jangan mudah melafaz kasih..
kasih itu pada siapa..
jangan mudah melafaz sayang
sayang itu untuk siapa
jangan mudah melafaz cinta
cinta itu pada yang ESA

cintakan bunga, bunga kan layu
cintakan manusia kan pergi

so... letakkan cinta yng pertama kepada ALLAH..sebab dia yang berhak.
wa akhiran

Kiranya tiada cinta insani buatmu..
cukuplah cinta ALLAH penyuluh hidupmu
kelak kan ada cinta dari insan yang menyintai ALLAH
sebagaimana cintamu kepada-NYA..

same2 lah kita ingat mengingati sesama sahabat untuk mencegah kemungkaran...sebab kadangkala kita alpa dan leka dengan masyuknye cinta...wallahu'alam


Bookmark and Share




  Member Information For syaukah_wardahProfil   Hantar PM kepada syaukah_wardah   Pergi ke syaukah_wardah's Website   Quote dan BalasQuote

nurun_najah
WARGA RASMI
Menyertai: 30.07.2005
Ahli No: 5536
Posting: 18
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 19:57


Manusia akan menderita selagi meletakkan sepenuh cinta dan pengharapan kepada sesama manusia.
Dan bila hilang kasih manusia pada kita biarlah ia hilang selagi kasih dan rahmat Ilahi sentiasa ada untuk kita.
Apalah yang ada pada kasih manusia berbanding dengan kasih Allah kepada hambaNya....
Wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For nurun_najahProfil   Hantar PM kepada nurun_najah   Quote dan BalasQuote

shafiahwafi
WARGA RASMI
Menyertai: 20.06.2005
Ahli No: 5407
Posting: 14
Dari: singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 23:03


assalamualaikum,
bercouple atau bertunang boleh tapi perlu ada batas2nya lebih2 lagi dizaman ini macam-macam boleh terjadi.ada yang putus tunang sebelum kawin dan ada yang dah beberapa tahun bercouple pun boleh berpisah. jodoh dan pertemuan itu ditangan tuhan.jika jodoh kita dengan si dia kemana jauh atau lambat sekalipun tetap jadi milik kita.tapi sebenarnya jika kita sedang bercouple lebih banyak rintangannya jika lebih kerap berjumpa.memang saya ada dengar bahawa kita dilarang bertelefon,berjumpa atau apa sekali pun dengan orang yang bukan mahram kita(lelaki ).
tapi yang penting ialah diri kita sendiri tahu menjaga batas2 dalam pergaulan dan niat kita dalam berkawan atau sebaliknya.
bagi saya pula,saya tak berape suka atau percaya dengan bertunang ni kerana ialah hanyalah adat dan belum tentu orang itu jadi milik kita.walaupun janji ditaburi tapi apa-apa boleh berlaku selama kita dalam bertunang.oleh itu saya terus memilih untuk berkawin sahaja walaupun ibubapa saya meminta saya supaya bertunang dahulu kerana takut kami belum bersedia dan bimbang ekonomi kehidupan kami tidak mantap lagi dan lebih-lebih lagi bakal suami saya orang m'sia dan asal pahang itu yang menyebabkan ibu saya lebih bimbang lagi bermenantukan orang m'sia.tapi alhamdulillah setelah hampir 5 tahun kami berkawin walaupun kehidupan kami sederhana kami hidup bahagia dan akan dikurniakan anak ke-2 tak lama lagi.
bukan apa kalau lama-lama takut berlaku maksiat atau perkara-perkara mungkar yang lebih teruk dan tidak diredhai Allah.
[ Telah diedit oleh: shafiahwafi pada 03-08-05 23:10 ]


Bookmark and Share




  Member Information For shafiahwafiProfil   Hantar PM kepada shafiahwafi   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 23:36


assalamualaikum wbt...

alin setuju dengan shafiahwafi...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

naemah
WARGA RASMI
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 3373
Posting: 16

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 00:09


hmmm...rate2 kat u ni macam-macam fiil orang bercinta dan bertunang...nak kongsi pengalaman shbt ana..baru kenal dah tunang dan then aderr lerr masa yang ditentukan tapi sebab sokmo bertemu dan berurusan cal dan so on mereka ambil kptsn untuk nikah sebelum abeh masa yang dtetapkan..ana tumpang gembira bagi shbt anan xnak timbul fitnah dan lamerr dalam melakukan perkara yang melanggar syara' alhamdulillah...ana sukerr jdkn dierr cnth dalam perhubgn lelaki dan perempuan..sangat menjaga alhamdulillah ALLAH permudahkan...memang payah wanita muslimah nak menjaga dalam perhubungan kan..tapi tu? yang penting ilmu dan segala apa yang kiterr buat berlandaskan ilmu...ketenangan each person berbaza2..somebody lagi tenang if tak ada perhub dengan lelaki dan terus saja kawin (kuasa ALLLAH) somebody tenang if ada 'somebody' yang bersama2 beri dorongan dan semangat utkn meneruskan hidup dan mendekatkan diri dengan allah...bisikan-bisikan syaitan selalu mengganggu anak adam..awas..


Bookmark and Share




  Member Information For naemahProfil   Hantar PM kepada naemah   Pergi ke naemah's Website   Quote dan BalasQuote

hurul_aini
WARGA RASMI
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 3040
Posting: 16
Dari: Hulu Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-09 10:46


alhamdulillah...kini ana dah berkahwin dan punya seorang cahaya mata..dah lama rasanya ana tak online..pesanan dan pedoman buat yang lain...kahwinh itu tidak seindah yang kita impikan,,,bukan bermakna ana tak bahagia...ana cukup bahagia dengan perkahwinan ana namun kita perlu berusaha untuk perbaiki diri untuk menjadi isteri solehah..dan ibu mithali..selalu cari ilmu2 agama insyaAllah kita bahagia...Pegangan agama tunggak kebahagiaan kita..lagi satu siapa yang berpeluang cari buku2 motivasi Dr HM Tuah Iskandar Al-haj..bukunya sangat bagus untuk memberikan kita kekuatan dalaman yang mana buku2 beliau begitu santai sekali dan selalu merujuk kepada kehendak agama..


Bookmark and Share




  Member Information For hurul_ainiProfil   Hantar PM kepada hurul_aini   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.057505 saat. Lajunya....