Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan biarkan apa yang tidak boleh anda lakukan mempengaruhi apa yang boleh anda lakukan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 4
Ahli: 0
Jumlah: 4




  Dari Galeri
inilah puteri_syahadah_ aka mardhiyah~salam ukuwwah

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Belas Kasihan
Topik: ummie nasuha minta tolong...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Belas Kasihan
    »» ummie nasuha minta tolong...

Please Mendaftar To Post


Oleh ummie nasuha minta tolong...

ummie_nasuha
WARGA RASMI
Menyertai: 09.11.2003
Ahli No: 2798
Posting: 3
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-08-04 07:47




Saya ingin meminta bantuan rakan-rakan di sini untuk mengatasi penyakit saya ini. saya tahu penyakit saya ini memudaratkan diri saya sendiri.

Saya mudah sangat cemburu dgn kejayaan orang lain lebih2 lagi kalau orang itu muslimah. contohnya: katalah ada kawan saya namanya "H". H lebih cantik lebih pandai dari saya lebih bagus sikapnya lebih diberi perhatian menuntut di universiti yang lebih bagus. saya akan mula cemburu dan cuba untuk merosakkan hubungan sesiapa saja yang baik dengan H. saya juga akan melakukan apa saja supaya orang mengalih perhatian pada saya. saya memburuk2kan H supaya H tidak diberi perhatian.

ini memang dosa dan saya menyesal. bantulah saya....


Bookmark and Share




  Member Information For ummie_nasuhaProfil   Hantar PM kepada ummie_nasuha   Pergi ke ummie_nasuha's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-04 08:16


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah soal hati ini adalah soal iman. InsyaAllah sekiranya kita berusaha untuk mencari ilmu dan juga mempertingkatkan keimanan kita kepada Allah SWT dengan secara tidak langsung penyakit hati tersebut akan hilang. Itu saja yang mampu umi katakan setakat ini.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-04 13:08



menemui sahabiah ummie nasuha semoga Allah bersama kita dalam segala perkara.Amin

setelah menghayati coretan sahabiah dan mengulangi pembacaan buat kali ketiga, saya cuba mengajukan kepada sahabiah cara dan penyelesaian masalah yang dihadapi oleh sahabiah. insyaAllah.

sahabiah,
sikap mencemburui orang lain di dalam kehidupan adalah sesuatu yang perlu ada. sebagai manusia saya akui bahawa kita tak dapat lari dari mencemburui insan lain tidak kira dalam apa jua aspek.sahabiah, saya berpendapat sikap itu PERLU ADA, namun apa yang lebih penting adalah kuantiti dan penekanan di dalamnya. jika sahabiah mencemburui seseorang lantaran kerana penguasaan ilmu yang ada padanya, alhamdulillah itu satu cemburu yang diwajibkan. supaya dengan itu, sahabiah akan menggiatkan pula usaha sahabiah mengejar ilmu pengetahuan. ini satu bentuk persaingan yang sihat sebenarnya.

jadi yang penting sesuatu yang kita ketahui negatif yang ada pada kita, kitalah yang seharusnya menjadikannya positif. tiada yang mustahil untuk dicapai. saya percaya sahabiah pasti boleh.

KITA SERING MERASAKAN DIRI HEBAT, SEOLAH-OLAH KITA DAPAT CAPAI SEMUA YANG TERBAIK DALAM KEHIDUPAN, KITA PERLU AKUI KELEMAHAN DIRI SEKALI SEKALA. BAK KATA PUJANGGA...

*sESeKALi mENdongAK BIntANG Di LaNGit...Jangan LUpakAn rUMpuT Di BUmi"

sahabiah, kita semua adalah hamba allah, adalah bersaudara. ikatan yang terjalin ini tidak akan putus untuk selamanya. jadi tanyalah diri sahabiah sendiri, apakah yang saudari peroleh apabila saudari cuba memutuskan silaturahim yang sedia terjalin sesama manusia?

menjadi seseorang terbaik adalah sukar, namun belajar menjadi terbaik itu bukanlah sesuatu yang sukar..."

RENUNGAN BERSAMA


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-04 16:06




Jangan biarkan cemburu yang melampau memakan diri...
terimalah diri seadanya...
percayalah.. Tuhan tidak menjadikan kita dengan sia-sia
pasti ada kelebihan diri yang tersembunyi
cuma kita sahaja tidak menyedarinya...

cubalah berusaha untuk memperbaiki diri..
yang penting ubah sikap kita terhadap orang lain..
biarkan mereka dengan kelebihan mereka...


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

nad
WARGA RASMI
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1630
Posting: 18
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-04 11:54


assalamualaikum....

sifat cemburu ni, elok juga ada dalam diri. tp biarlah perasaan cemburu tu membawa kita ke arah yg positif.

eg:cemburu pd org yg cantik, kita akan berusaha menjadi cantik...x salah nak kelihatan cantik tp biar semuanya ada batasan, iman dan islam sbg panduan hidup kita...
tp kalo kita nak cantik, dalam masa yg sama kita x nak org cantik, itu satu sifat yg merosakkan diri..bukan sj diri kita tp org disekeliling kita....

bg akak, setiap hari kita cuba berdoa...mohon pada Allah moga kita dikurniakan hati yg bersih.jauhkan dan sembuhkan segala penyakit yg ada dlm hati kita.

seterusnya kita cuba lawan perasaan tu.kalau kita ada rasa nak kawan kita tu kelihatan kurang cantik dari kita, kita cuba buat perkara yg berlawanan.
cthnya bagi petua kecantikan buat kawan kita tu supaya kawan kita tu kelihatan sentiasa cantik.

insyaAllah, lama kelamaan perasaan cemburu dan iri hati tu akan berkurang....

yg penting jgn putus asa berdoa pd Allah disamping tambahkan amalan kita supaya Allah sentiasa bg hidayah buat kita...

akak pun bila ada rasa iri hati dgn org, itu yg akak buat...lagi rasa iri hati, lebih lagi akak buat kebaikan terhadap org tu....
memang kita sebagai makhluk Allah sentiasa diuji, penyakit hati ni pun tak terkecuali sbg satu ujian...Sebenarnya makin Allah uji kita,makin dekat kita padaNya.Itu sbg tanda kasih Allah pd hambaNya..kerana Allah nak kita ingati dia sebagaimana Dia ingati diri kita...

Lagi satu kita perlu sentiasa ingatkan diri matlamat kita ada di muka bumi..selagi hayat dikandung badan...jadilah manusia yg berguna...

Ok...ummie_nasuha moga berjaya.
Mudah2an Allah sentiasa bersama kita


Bookmark and Share




  Member Information For nadProfil   Hantar PM kepada nad   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 3733
Posting: 58
Dari: heilbronn

germany   avatar


posticon Posting pada: 24-08-04 19:34




bykkan istighfar & zikrullah.. belajar utk ikhlaskan diri dlm setiap amalan & perkataan.. sentiasa berlapang dada dlm setiap urusan, rasa qana'ah dgn aper yg kita ader.. setiap kali rasa cemburu tu dtg, cuba alihkan perhatian utk buat suatu kebaikan atau aper2 yg positif.. jadikan amalan membaca surah an-Nas & surah al-Falaq.. berdoa dgn ikhlas pd Allah agar perasaan hasad tu dpt dibuang jauh2.. & yg penting, jgn lupa mohon kemaafan drp sahabat yg dizalimi tu..

ingatlah, hasad tu salah satu drp sifat syaitan.. & salah satu drp pintu utk mrk masuk ke dlm diri kita.. so jgn bg peluang pd syaitan utk menjahanamkan kita & menyeret kita ke neraka bersama2 mrk.. moga urusan enti dipermudahkan..


Bookmark and Share




  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-12-04 10:09




Erm, sifat cemburu memang elok.. ia boleh meningkatkan pretasi seseorang itu.. tapi cemburu yang melebihi batas dan had akan merugikan seseorang itu.. Fasihah nasihatkan saudari byk-bykkan lah berdoa, berishtighfar dan zikrullah kpd Allah. Moga Allah mendenar setiap permintaan mu...


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 3162
Posting: 49
Dari: KUCHING,SARAWAK

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-04 20:45




ana nasihatkan agar anti beristigfar dan memujiNya jika perasaan itu menghantui perasaan anti...Banyak-banyak buat Solat Tahajjud...Insya-Allah

ilaliqa'



to love someone is NOTHING,
to be love by someone is SOMETHING,
to be love by someone u love is EXCITING,
to be love by ALLAH is EVERYTHING.

WASSALAM


[ Posting ini telah di edit oleh: uqu pada 2004-12-12 20:45 ]


Bookmark and Share




  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Pergi ke uqu's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 15:23



betul tue...tak baik cemburu memakan diri...banyakkan solat taubat dan tahajud supaya dapat mewujudkan ketenangan dalam diri...kembalilah pada Allah...Dialah yang memegang kunci yang anti mahu...kecantikan, kepandaian, pangkat, malah segala2nya.... kembalilah...maafkan ana kalau kata2 ni kasar sikit
wallahualam

-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-04 22:23


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah boleh umi tumpang bertanya? Ummie_nasuha ini adakah orang yang sama dengan yang di blacklist di ukhwah.com? Kalau bukan harap maaf dan kalau betul kenapa ya di blacklist?

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

SuTeRaSyuHaDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 4717
Posting: 32
Dari: BuMi TuHaN

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-12-04 21:10


Yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari diri kita sendiri


Bookmark and Share




  Member Information For SuTeRaSyuHaDaProfil   Hantar PM kepada SuTeRaSyuHaDa   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 3138
Posting: 24
Dari: uTm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-04 15:22


istighfar banyak2...moga Allah jaga hati kita...

-----------------
lakukanlah apa yang diamanahkan dgn hati yang lapang dan redha...
disebalik tiap ujian-Nya pasti terselit 1001 kemanisan...


Bookmark and Share




  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Quote dan BalasQuote

syukriah
WARGA RASMI
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 4475
Posting: 12
Dari: macquarie road

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 10:14


..

Buat ummie nasuha yang dikasihi Allah...

perkara macam nie lumrah bagi manusia ,

cuma mungkin 'degree of severity' yang berbeza2x bagi org yang berlainan,

Cara untuk mengurangkan perasaan yang tak diingini ni:

-setiap kali doa lepas solat /doa waktu lain sebutkan nama org yang kita cemburui tu , minta supaya diampunkan dosanya, murahkan rezeki dll...minta disatukan hati kita dengannya

-kalau boleh jupe org tu, salam sambil cium pipi

Ape2x bagusla sebab ummie Nasuha dah masuk 1st step dalam mujahadatunnafs nie i.e.ummie nasuha dah kenalpasti bahawa perasaan tu x baik dan cuba nak buang .

OK... Semoga Allah memberkati!


Bookmark and Share




  Member Information For syukriahProfil   Hantar PM kepada syukriah   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 4188
Posting: 18
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 15:09


syukriah dekat macquarie road?
Study kat McQuarie University of Sydney ke?


Bookmark and Share




  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.058652 saat. Lajunya....