Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Manusia lahir ke dunia disambut dgn azan, manusia meninggalkan dunia diiringi solat, Alangkah singkatnya hidup ini hanya diantara azan dan solat.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Dari Galeri
Ukhwah muslimah:
Dari kiri: Presiden, Chef Fizah, Wida_Smiley. Duduk: s_wani, s_wana

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 23 jam, 2 minit yang lalu
nishazainal: 5 hari yang lalu
sarahhanee: 10 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: tanggungjawab melaksanakan nahi mungkar


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» tanggungjawab melaksanakan nahi mungkar

Please Mendaftar To Post


Oleh tanggungjawab melaksanakan nahi mungkar

raihanahdaniah
WARGA RASMI
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4092
Posting: 14
Dari: kusza terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 10:36


askum...tak dinafikan ramai dikalangan kita selalu memperkatakan tentang amar ma'ruf..tapi sejauh manakah perlaksanaan kita dlam nahi mungkar, hakikatnya memang sukar nak lakukannya tapi itulah kewajipan kita yang faham islam sbnrnya..nahi mungkar menuntut keberanian, kesabaran,keteguhan iman menghadapi cacian dan kritikan orang....walau sukar camner pun laksanakanlah kerana semakin perit sesuatu perjuangan tue semakin tinggi makamnya disisi ALLAH SWT....kalau takut lakukannya jangan berani bercakap soal perjuangan sebagai khalifah ALLAH dimuka bumi ini...ayuhlah sahabatku kaum muslimah yg disayangi sekalian..bagaimana anda nak berperanan nak menahi mungkarkan kemungkaran dibumi TUHAN ni? beranikah kita sebenarnya?


Bookmark and Share




  Member Information For raihanahdaniahProfil   Hantar PM kepada raihanahdaniah   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 3733
Posting: 58
Dari: heilbronn

germany   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 12:42




berjuang mmg pahit krn syurga itu manis.. tp adakalanya lebih sukar utk berdakwah pd kaum keluarga & sahabat2 yg sgt kita kasihi drp berdakwah dgn org luar..



Bookmark and Share




  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

insyeerah
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 4224
Posting: 2
Dari: adelaide,australia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-04 13:31


akum..
ni saje je la nk share ngn korg..aritu saye ade pegi satu prog ni...byk sgt saye blaja dari prog ni..slalu kite denga psl amar ma'ruf nahi mungkar ni..saye seniri kgkdg xtau nk buat cemane kalo behadapan dgn org yg xfhm bab2 agame2 ni..kalo salah cara menegur,kgkdg boleh jadik begaduh..bemasam muke...lebey2 lagi kalo yg ditego tu adalah kaum kite seniri..p'puan ni kalo silap sket mulela..cebik sane..cebik cni...

dari prog yg saye pegi tu,kalo kite imbas blk dari sejarah nabi dpt wahyu nk smpaikn islam tu kt mekah dulu smpaila tetegaknye negara islam di madinah...then bile nabi wafat,dakwah islam tu diteruskn oleh khilafah rasyidun n smpailah islam tu penah menguasai 2/3 dari dunia...then smapilah islam tu jatuh blk lepas zmn turki uthmaniyah....

zaman sekrg kite da tade negare islam yg betul2 melaksanekn islam tu...rimas btul bile denga kate negare islam..tp bile tgk umat negare tu,masyaAllah..mcmni ke islam?

nk relatekn blk dgn sejarah2 td,it's just like skrg ni mcm zaman mekah blk..tgk la keliling..maksiat beleluasa...zina sane cni..kalo kite secare drastiknye nk laksanekn hukum hudud ke ape,kite tade kuasa...kite taleh laksanekan..selagi kuase tu tade dlm tgn org islam,sumer hukum2 ni susah nk laksanakn...

tp it doesnt mean that kite as muslims cannot do anything..mcm nabi memula duk kt zaman mekah which is similar to our condition rite now....fes skali nabi tekankn bab aqidah..aqidah is the main tool in individual of a muslim...bile ssorg tu kenal Allah tu,sape penciptanye,brla rase kehambaan diri tu mcmane..takut nk buat salah..

kdg tu,kite ni misalnye, bile tgk org x pakai tudung(maksud saye bukan org ni saje2 bukak tudung..maksud saye,budak ni background family dier yg dlm mnjadi mangsa keadaan..tade kefahaman agama langsung..),ade tu kdg tego men fire je ke hape...sepatutnye kite yg da faham ni,kne dari hati ke hati try smpaikn cemane nk dier kenal Allah tu...kite kne bijak befikir mcmane nk selesaikn masalah.....ade org suke gune care kekerasan..marah2 kalo tgk org buat salah..

bagi saye,kite taleh tgk org berubah secare drastik ikut ape yg kite faham...tp..org yg nk berubah tu,kne berubah secare drastik bedasarkn ape yg dier faham sebenarnye..maknenye,once dier da tahu ade mnde yg dier buat selame ni salh,dier seniri kne berubah...

saye rase,dlm konteks zmn sekarang ni,pendekatan mcm ni la kite kne buat dlm konteks amar ma'aruf....tekankan bab aqidah dlm diri individu...bukan focus ape yg dibuat salah...ni la dakwah yg sebenarnye...mcm2 pndekatan kite leh buat...cm buat usrah ke,rehlah ke..tp biarla ape yg kite nk buat tu niat nk smpaikn risalah Allah...mission oriented...kite build ukhuwah among kwn2 kite...mnde2 mcmni lagik mnjadik kalo kite duk dlm klompok yg satu fikrah..tp jgn sala fhm lak..it doesnt mean kite neglect kwn2 kite yg still mncari2 arah tujuan hidup..kdg ade antara kite2 ni...kwn ngn set2 baik2 je...niat kite bersahabat tu biarla betul..lillahita'ala...ingt mmperingati satu same lain...

saye xtau la komen orglen mcmane..tp nilah yg saye dan kwn2 saye dpt mase pegi ade satu prog ni bebaru ni kt cni..

sape2 ade pndpt lain,boleh kemukekn kt saye..

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For insyeerahProfil   Hantar PM kepada insyeerah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-04 07:01


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah satu tajuk yang menarik dan anak-anak matang menangani tajuk tersebut. Apabila amar ma'ruf maka mesti selari dengan nahi munkar kerana kalau tidak amar ma'ruf tu sesia saja (mafhum hadis). Sebab itu Islam yang paling asas ialah buat yang wajib dan tinggal yang haram.

Maka bila dikaitkan kedua-duanya ialah kita boleh solat tapi kena tinggal juga berdua-duaan dengan bukan mahram (termasuk sepupu, ipar duai (mahram sementara saja) dan juga suasana yang boleh menimbulkan fitnah. Sekedar sedikit contoh. Umi harap anak-anak carilah ilmu dan usah putus asa apabila tidak faham tapi terus munajat mohon Allah SWT beri petunjuk dan hidayah agar segala kerja-kerja kita Allah redhai.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Dan janganlah engkau memalingkan mukamu (kerana memandang rendah) kepada manusia, dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.
Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah
suara keldai". [Luqman 31:18-19]

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063397 saat. Lajunya....