Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Dari Galeri
assalamualaikum ...
semoga kita semua jadi muslimah solehah ... insya Allah ....
let's fren ....

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 15 jam, 27 minit yang lalu
uzmawahida: 7 hari yang lalu
fayyzah: 19 hari yang lalu
bintanghatee: 26 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: SEJARAH CINTA PERTAMA ANDA?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» SEJARAH CINTA PERTAMA ANDA?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 5

Go To Page: 1 · 2 ... 4 · 5  
Jump To Page:

Oleh SEJARAH CINTA PERTAMA ANDA?

imah3
WARGA RASMI
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 4076
Posting: 15
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-08-04 11:05


ceritalahh sama ada yg lucu atau yg sedihh


Bookmark and Share




  Member Information For imah3Profil   Hantar PM kepada imah3   Quote dan BalasQuote

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-04 11:23



terima kasih la sbb sudi bg msg kat saya.
cinta tue memang indah.tapi klu dah dikecewakan akan mencari parah.oleh itu klu x de kekuatan jgn la bercinta.tapi klu nak bercinta pun cukup la berikannya kpd yg Maha Kuasa.cintanya kekal x macam cinta yg diberikan org manusia.cinta manusia ini sering kali berubah2.cinta kpd bunga pun tak kekal lama ianya akan layu. bernah dgr lagu hijjaz kan ianya menceritakan pasal cinta.jdikan lagu pun sbg pengajaran kpd kita.
wallah'hualam....


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

imah3
WARGA RASMI
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 4076
Posting: 15
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 10:59


emmm, sy sokong.


Bookmark and Share




  Member Information For imah3Profil   Hantar PM kepada imah3   Quote dan BalasQuote

nurani
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.03.2004
Ahli No: 3487
Posting: 90
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-08-04 16:58




Macamne nak citer erk.. tak pernah ada cinta pertama...
tengok ornag bercinta ade la, macam2 ragam..namun.. apa yg pasti..cinta ilahi lebih indah untuk digapai, so.. sama2 lah kita mencari cinta yg diberkati lagi diredhai..setiap insan ada rasa cinta sejak azali lagi.


Bookmark and Share




  Member Information For nuraniProfil   Hantar PM kepada nurani   Pergi ke nurani's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 3733
Posting: 58
Dari: heilbronn

germany   avatar


posticon Posting pada: 24-08-04 19:55




first love saya.. tunggu dekat 8 thn last2 dia kata nak jadi kawan jer.. anyway saya dah lama lupakan kisah tu.. dah mmg bkn jodoh, bersyukur gak.. mudah-mudahan lps ni dikurniakan jodoh yg jauh lbh baik.. insya Allah..


Bookmark and Share




  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

ainaiman
WARGA RASMI
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 4192
Posting: 1
Dari: putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-08-04 12:24




cinta [email protected] lebih dikenali sebagai first love ni memang menggembirakan.. alhamdulillah, setakat ni, saye da ketemu dgn cinta sejati saye. dan alhamdulillah, cinta pertama saya ni akhirnya menemui penyelesaian baik. kami selamat bertunang minggu lepas, dan Insya"Allah kalau x der aral melintang, next year nikah. pada saye, cinta kepada Allah itu yang hakiki tapi kita tetap manusia biasa yang diciptakan Tuhan utk hidup berpasang-pasangan..
oleh itu, x salah kalu ditakdirkan berjumpe dan bercinta namun biarlah berlandaskan syariat-Nya. bagi saye, x salah kalau nak berjumpe, cume perlu bawa wakil bersama2 dan tidak berdua2an..x salah kan? yang penting sekali ialah kasih sayang kepada Allah..itu utama. Oleh itu, bagi pasangan2 bercinta sekarang ni, jgn asyik sangat bercinta sehinggakan kite lupe adab dan agama kite. biarlah ape yang kite lakukan diredhai-Nya..


Bookmark and Share




  Member Information For ainaimanProfil   Hantar PM kepada ainaiman   Quote dan BalasQuote

nurraudhah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 3938
Posting: 23
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-04 08:53




dari dulu sy berniat n bersungguh dgn niat di hati, menjadikan yg pertama itu yg terakhir buat diri ini, mudah-mudahan.. maksudnya bercinta bukan untuk suka-suka tapi utk bersama selamanya
setakat ini (moga utk selama) alhamdulillah.. telah bertemu dgn cinta pertama hampir 5 tahun jadi kenalan.. kini hampir 3 tahun menjadi teman.. keluarga kedua-dua belah pihak sudah pun bertemu dan berkenalan.. sdg dlm perancangan untuk mengukuhkan lagi ikatan ini dengan jalinan suci, insyaallah..





-----------------
Manusia jgn menyangka mereka mudah sahaja dibalas dgn syurga, selagi tidak diduga dengan berbagai musibah & kesusahan... Kesenangan di dunia belum boleh dijadikan bukti tanda Allah menyayangi mereka.. Begitu juga kesusahan di dunia bukan menjadi bukti tanda Allah membenci mereka..

[ Posting ini telah di edit oleh: nurraudhah pada 2004-08-30 08:55 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurraudhahProfil   Hantar PM kepada nurraudhah   Quote dan BalasQuote

sokmo_penyu
WARGA RASMI
Menyertai: 31.12.2003
Ahli No: 3014
Posting: 14
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-04 01:33


..love story..cinta monyet zmn sek..hmpir 2 thn tapi lastly berpisah..huhu..skrg,si dia dah selamat diijabkabul dgn org lain..alhamdulillah..moga berkekalan hingga akhir ayat..insyaallah


Bookmark and Share




  Member Information For sokmo_penyuProfil   Hantar PM kepada sokmo_penyu   Quote dan BalasQuote

eyma
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 4229
Posting: 2

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-09-04 11:15



Bg eyma cinta itu mmg indah tp kalau takder ketabahan dlm dr,takder kesabaran jgnlah nk bercinta.Kelak dr sendr jugak yg merana.Tp eyma tak berapa percayakan lelaki thats why eyma tak berapa nk lbh2 dr kwn.Mungkin blm terbuka pintu hati tp yg paling ptg kita cinta akan allah swt.....paling ptg sgt2 dlm hidup.Lgpun masih studi so perkara dibelakangkan .


Bookmark and Share




  Member Information For eymaProfil   Hantar PM kepada eyma   Pergi ke eyma's Website   Quote dan BalasQuote

asue
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 2777
Posting: 40
Dari: Tawau

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-04 11:43



cinta pertama memang indah. terasa diri bak di awangan.disayangi,dihargai dan segalanya.seolah olah dunia ini aku yang punya.itulah cinta... namum sahabatku.... berhati-hati dengan cinta samaada cinta pertama atau kedua atau ketiga dan seterusnya. asue mengalami cinta pertama seawal usia remaja..tp itu cinta monyet sebab masa itu asue terasa jahil dengan cinta, dosa dan pahala. namum bila asue dah sedar dan atas pengalaman dan nasihat, asue belajar untuk mencari cinta yang sejati berlandaskan syariat. alhamdulillah.. walaupun cinta pertama tidak kesampaian kerana asue ingin mempertahankan maruah dan syariah..ia tidak melemahkan semangat asue untuk mencari cinta kedua. memang pedih untuk melupakan cinta pertama...tapi ALLAH telah menganugerahkan kita akal untuk kita berfikir. ada hikmah disebalik perpisahan cinta pertama. kini asue rasa cinta kedua lebih meyakinkan asue dan lebih mendekatkan diri pada ALLAH kerana bersyukur dengan cinta yang ALLAH telah kurniakan pada asue. sahabatku... sekiranya kecewa dengan cinta pertama, jgn putus harapan dengan cinta kedua.belajar menerima takdir tentang jodoh kita. ingat ni ...... WHEN LOVE BECOME AN OBSESSION , OUR BRAIN BECOME MULFUNCTION. okkkeey.


Bookmark and Share




  Member Information For asueProfil   Hantar PM kepada asue   Pergi ke asue's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 544
Posting: 28
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-09-04 12:28


cinta pertama adalah suatu pengalaman yang sukar tuk digambarkan....6 tahun bersama...dari form 3 ...di alam persekolahan sehinggalah mencapai umur 20 thn....

namun bahagia yang dikecapi..dinikmati...dirasai hanyalah seketika cuma....tali yang mengikat hubungan kami putus di tengah jalan angkara tiada persetujuan dari keluarga...semuanya berakhir sekelip mata.....

namun cinta pertama adalh cinta yang amat bahagia....cinta kedua adalh cinta yang paling menyakitkan...sehingga merakan diri ni serik untuk mengenali hati seorang lelaki.....

-----------------
ku biarkan kalam berbicara..meluahkan hasrat di jiwa..agar terubat segala keresahan di jiwa..bibir tidak perlu berkata...bila hati sudah mula berbicara...&l


Bookmark and Share




  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-04 14:32


cinta pertama...???amat menyakitkan... tapi ana dh lupakan..ana anggap itu satu pengalaman tuk diri ana tuk mematangkan diri di masa depan..

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

elin
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2004
Ahli No: 4225
Posting: 7
Dari: putrajaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 16:33


A'KUM..ELIN MEMANG TERTARIK DENGAN TOPIK NI...ELIN PERNAH ALAMI CINTA YANG BEBERAPI KALI DAN GAGAL DITENGAH JALAN..TAPI KESEMUANYA TIDAK BERAPA MENYEDIHKAH SEBAB KEBANYAKANNYA ELIN JARANG BERJUMPA...CUMA ADALAH CINTA PERTAMA TU 7 TAHUN..TAPI GAGAL..SEDIH..TAPI NAK BUAT MCM MANER TUHAN DAH TENTUKAN...SEKARANG NI ELIN IKUT PILIHAN KELUARGA TAPI ATILAH BELUM SEPENUHNYA PADA DIA...TAPI ELIN NAK CUBA....MUDAHAN2 TUHAN LEBIH MEMBERKATI PILIHAN KELUARGA ELIN TAPI JAUH D SUDUT ATI "DIA" TETAP DHATI


Bookmark and Share




  Member Information For elinProfil   Hantar PM kepada elin   Quote dan BalasQuote

nurraudhah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 3938
Posting: 23
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 13:58




tapi.. betul ke ramai yg berkata, cinta pertama selalunya tak kesampaian..?? mmg tak semua begitu, tapi banyak terjadi...

hmm.. moga yg pertama ini yg terakhir..


Bookmark and Share




  Member Information For nurraudhahProfil   Hantar PM kepada nurraudhah   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-04 23:37


Cinta pertama.. tak semua gagal.. saya sendiri alhamdulillah just 1st love dlm hidup saya. Dah 5 thn kami kenal dan kami pun dah jadi suami isteri yg sah sejak sthn lalu. MMg byk dugaan kami kena tempuh ditambah pulak kena berjauhan sejak mula2 bercinta..sorang kat mesia sorang oversea... tp yg tu sblm kawen le. Masa tu mmg tak yakin dan takut nak taruh harapan yg tinggi, cuma kekuatan hati masing2 yg mengekalkan kami.

Baru2 ni allah menganugerahkan kami cahaya mata pengerat kasih antara kami berdua. Alhamdulillah.....

Kawan2 saya pun ramai gak yg akhirnya berkahwin dgn 1st love masing2, walaupun mmg ada juga terjadi kes2 clash byk2 kali- mcm2 dah jumpa.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

sweet_srikandi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4340
Posting: 73
Dari: uia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 12:26




1ST LOVE...

MENARIK TU..

SELAMA BERBELAS TAHUN SAYA MENCARI CINTA SEJATI AKHIRNYA SAYA BERTEMU JUA..
TIKA ITU UMUR SAYA 13 TAHUN..
BETAPA RAHMAT DAN NIKMAT DLM JIWA INI BILA KETEMU SATU-SATUNYA CINTA YANG BAKAL MEMBAWA SAYA KE SYURGA...INSYAALLAH.

PERTAMA KALI MENGENALINYA..MEMBACA WARKAH NYA YANG PENUH DENGAN USLUB BAHASA YANG TIADA TANDINGANNYA... HATI INI SEPERTI TERTARIK UTK M'UBAH CARA HIDUP SEBAGAI SEORG MUSLIMAH YG SOLEHAH. CARA PENAMPILAN SAYA MULA BERUBAH.. SAYA MULA MENGENAKAN TUDUNG LABUH.. SENTIASA BERHATI DLM PERCAKAPAN..PENDEK KATA DIRI INI SEPERTI BARU DILAHIRKAN..BETAPA HEBAT PENANAGANNYA..
KU RAFAK KAN KESYUKURAN KRN BERPELUANG MENGENALINYA SEBELUM JASAD DI KANDUNG TANAH..ALHAMDULILLAH..
ITULAH CINTA PERTAMA DAN HAKIKI.
SESUNGGUHNYA PABILA KITA MENCINTAI MANUSIA BERPADA-PADALAH..
MENYINTAI ALLAH ITU MAHA HEBAT SEHINGGA DI MANA SAJA KITA BERADA PASTI HATI,JIWA DAN SEGALA APA YG KITA LAKUKAN PASTI ADA NAMANYA.



Bookmark and Share




  Member Information For sweet_srikandiProfil   Hantar PM kepada sweet_srikandi   Quote dan BalasQuote

datapower6
WARGA RASMI
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 4412
Posting: 1
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 14:36


susah nak cita nii..


Bookmark and Share




  Member Information For datapower6Profil   Hantar PM kepada datapower6   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 00:12


wrth wbth...

Erm..tertarik pulak ngan tajuk ni
Well...penah gakla ana terjebak ngan kes ni tp lucunye...sbb bertepuk sebelah tangan je...and lastly...huhu...sedih

Tapi,tu semua ada hikmahnya..ana percaya
Satu je pesan ana..jangan sia-siakan air mata tu kerana LELAKI...ish.teruk tau!baikla nangis sebab takutkan azab Allah..dapat gak pahala

Sekian
Wassalam

-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku..


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

aishah_mawaddah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 4265
Posting: 1

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 09:58


cinta pertama???ntahlaa saya gagal kot...sedangkan dia laa insan terbaik pernah saya kenali tapi tak semua kekal.antara saya dan dia jurang kehidupan sangatlaa berbeza.kami berbeza dari segi perwatakan tapi kami cuba untuk adapt dgn semua ni.cuba sesuaikan diri.tapi setelah 3 tahun saya menjadi semakin matang dalam hidup ini dan terus terang saya katakan banyak lagi hal lain yang perlu saya buat selain memikirkan soal cinta ini.saya nak berjaya dalam pelajaran dan membantu keluarga saya dahulu.soal jodoh saya berserah pada allah s.w.t sahaja. namun dia tidak dapat menerima kenyataan ini dan merayu2 dengan saya.entahlaa saya rasa macam saya nie kejam sangat, sampai sekrang saya menyesal kerana melepaskan insan yang baik seperti dia.inilah pusingan hidup.


Bookmark and Share




  Member Information For aishah_mawaddahProfil   Hantar PM kepada aishah_mawaddah   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-04 15:46





Cinta?... cinta ni mempunyai banyak definisinya..
Cinta pd manusia memang indah, tapi ianya tidak
indah apabila ianya tidak kekal lama...
Tapi Cinta pd Allah.. adalah yang kekal
selamanya..

CINTA PD BUNGA LAYU,
CINTA PD MANUSIA MATI,
CINTA PD ALLAH KEKAL SELAMANYA...


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» SEJARAH CINTA PERTAMA ANDA?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 5

Go To Page: 1 · 2 ... 4 · 5  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.101909 saat. Lajunya....