Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal.

-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 10
Ahli: 0
Jumlah: 10




  Dari Galeri
Assalamualaikum...


Assalamualaikum pembuka bicara,
buat sahabat muslimah semua,
nur_tinta kini senyum tertawa,
melihat gambar sendiri rupanya :)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 20 jam, 22 minit yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: Benarkah perempuan lebih matang drpd lelaki seusianya..???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Benarkah perempuan lebih matang drpd lelaki seusianya..???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Benarkah perempuan lebih matang drpd lelaki seusianya..???

nurraudhah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 3938
Posting: 23
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-04 14:02




Sekadar ingin berkongsi pandangan dengan teman2 komuniti muslimah semua..

benarkah perempuan lebih matang drpd lelaki seusia..?
sampai selalu sy dengar kata2 orang, terutamanya org yg lebih tua.. lebih baik cari pasangan hidup yang lebih tua, dia akan lebih mudah memahami dan lebih lembut dgn kita..

macam mana pulak andai sebaya? katanya, sama2 panas.. ada pulak yg kata perempuan 2 tahun lebih matang drpd lelaki seusia... pastinya tidak semua, dan bergantung pada individu..

tapi.. andai boleh dikongsi bersama komuniti muslimah semua, apa pulak pendapat dan pengalaman..??





-----------------
Manusia jgn menyangka mereka mudah sahaja dibalas dgn syurga, selagi tidak diduga dengan berbagai musibah & kesusahan... Kesenangan di dunia belum boleh dijadikan bukti tanda Allah menyayangi mereka.. Begitu juga kesusahan di dunia bukan menjadi bukti tanda Allah membenci mereka.

[ Posting ini telah di edit oleh: nurraudhah pada 2004-07-19 14:03 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurraudhahProfil   Hantar PM kepada nurraudhah   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 23-07-04 11:31




Bercakap tentang usia dan kematangan ni....bagi saya lebih bergantung kepada didikan dan cara individu itu sendiri. Kalau dah dibesarkan dan didedahkan dalam suasana yang matang, maka kesannya pun insyaAllah sama....usia tak menjamin kematangan seseorang secara total. Sebagai contoh, perkahwnan sahabat-sahabat saya kebanyakan di antara usia yang sama dan Alhamdulillah nampaknya mereka bahagia sehingga kini.Dalam keluarga saya sendiri ada ahli keluarga yang mempunyai suami yang berusia lebih muda tetapi pernikahan mereka bahagia sehingga harini dan contoh paling dekat ialah ibu dan bapa saya serta ibu saudara saya.

-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

puspa_kemboja
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 3529
Posting: 35
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-07-04 12:34




ana bersetuju dgn saudari hajidah_aiman...
bab matang ni...bergantung pada individu jugak..
ana pun ade dengar org kata perempuan cepat matang..
tapi pada ana kematangan seseorg bergantung pada diri org tu jugak...
kekdg cara didikan dan pemikiran org tu jugak boleh buat org tu cepat atau lebih matang berbanding umurnye...

dan...
pada ana kite tak boleh paksa diri kite jadi matang...
kematangan tu akan datang sendiri..bile kite dah benar2 bersedia..dan masa tu kite tak sedar yg kite sebenarnye dah matang...
ade jugak org kata..seseorg tu dah matang bile dia dah mula berfikir sebelum melakukan sesuatu...mungkin jugak..ntah...



Bookmark and Share




  Member Information For puspa_kembojaProfil   Hantar PM kepada puspa_kemboja   Quote dan BalasQuote

aysha
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 456
Posting: 62
Dari: seremban,ng 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 13:35



hm...kebarangkalian utk soalan itu adalah benar...ialah 90% berdasarkan satu kajian yg dilakukan pada sekumpulan pelajar.tapi...bergantunglah pada setiap individu itu utk mentafsirkan makne kematangan seseorg.saye lebih prefer lelaki yg matang dlm erti kate independant n tak kebudak2an. maybe tua sikit dari saye pun jadilah. tapi tak pernah memilh umur kalu saye lah dlm bab berkawan ni. tapi kawan2 saye selalu cakap kaul pilih yg muda ni tak syok... pucuk muda la katekan.tapi bergantunglah.umur tak melambangkan kematangan seseorg...sometimes...


-----------------
ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah


Bookmark and Share




  Member Information For ayshaProfil   Hantar PM kepada aysha   Quote dan BalasQuote

UmmiLuqman
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 3810
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-07-04 17:30


..

Sebenarnya soalan ni dah lama dah ada jawapannya. Perempuan mempunyai 9 nafsu 1 akal dan lelaki sebaliknya, tetapi golongan mana yg lebih menggunakan akal (kematangan) berbanding nafsu?

Dari segi kajian sains kesihatan, semasa kecil, bayi perempuan lebih cepat membesar berbanding lelaki sama ada secara fizikal atau mental, tetapi selepas akil baligh pertumbuhan akan menjd semakin perlahan, tetapi tidak bagi kaum lelaki di mana mereka lebih cepat membesar slps akil baligh.. cuba anda tanya jururawat ttg tafsiran Carta Denver (ni sapa2 yg ada baby tu tahu la, carta yg ada kat dlm kad kesihatan anak kita)..

Jadi, pd asasnya perempuan adalah lebih matang dr lelaki, tetapi jika terdapatnya faktor2 persekitaran yg mempengaruhi kehidupan dan pemikiran cthnya anak yg dimanjakan, bilangan adik beradik lelaki,perempuan yg x seimbang, kurang zat makanan, emosi dan sebagainya, maka kemungkinan menjadikan perempuan mjd kurang matang dr yg sepatutnya dan begitu juga lelaki.


Bookmark and Share




  Member Information For UmmiLuqmanProfil   Hantar PM kepada UmmiLuqman   Quote dan BalasQuote

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-04 15:10



saya rasa saya setuju kpd tajuk ini.
menurut sains perempuan cepat matang sbb mrk baligh cpt.ada yg baligh masa umur mrk 9 thn.lelaki pula lambat matang sbb mrk baligh lambat.umur 15 thn baru baligh.dgn itu sbb itu perempuan itu lebih matang sedikit drp lelaki.
wallah'ualam.....


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-08-04 08:23



...
ana juge sokong..dgn tajuk bg topik ni..
UmmiLuqman.. boleh guna pakai lg ke..
Perempuan mempunyai 9 nafsu 1 akal dan lelaki sebaliknya
em..ana la arif... quite difficult to explain more..
ada juge terbaca.. mengenai kaum hawa lebih cepat matang dr kaum adam.. apepun.. ia bergantung juga sejauh mana tahap pemikiran.. tahap pendidikan..gaya.. tingkah laku juga boleh dilihat sama asa dia seorang yg matang atau dlm proses...
pengalamn mengajar erti kehidupan..

so.. knowledge is power.. just get the opportunnity n alwyss think to be better..
wallahualam'..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

nur_mumtazah89
WARGA RASMI
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 4178
Posting: 13
Dari: kejadian Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-04 13:15


,

Boleh dikatakan saya bersetuju dgn. pendapat UmmiLuqman tu.Tapi bagi saya,pada asasnya,orang yang suka mencari ilmu dan mengamalkannya, lebih cepat matang daripada orang lain.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_mumtazah89Profil   Hantar PM kepada nur_mumtazah89   Pergi ke nur_mumtazah89's Website   Quote dan BalasQuote

nurraudhah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.06.2004
Ahli No: 3938
Posting: 23
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 13:48




hmm.. raudhah juga bersetuju dgn ummiluqman.. semuanya banyak bergantung pada persekitaran seseorang tu dibesarkan..

cuma.. kalau mcm tu, boleh jadi mangsa keadaan jugalah kan bagi seseorang yg dibesarkan dlm persekitaran yg kurang membantu dalam proses kematangan mereka..

tapi.. seperti kata nur_mumtazah89, even dia krg matang tapi andai nak perbaiki diri dgn mencari ilmu serta mengamalkannya.. dgn cara itu juga, kematangan boleh dipupuk..

kena selalu muhasabah diri, juga tanya pndpt org lain secara ikhlas ttg diri kita.. sejauh mana kematangan diri..??

[ Posting ini telah di edit oleh: nurraudhah pada 2004-09-29 13:49 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nurraudhahProfil   Hantar PM kepada nurraudhah   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
WARGA RASMI
Menyertai: 21.03.2005
Ahli No: 5070
Posting: 13
Dari: ~PermatA_JohoR~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-05 13:26




tak semua lelaki seusia tak matang..bergantung pada didikan dan persekitaran..mmg betul perempuan lebih cepat matang pada usia akil baligh..tp pabila lelaki juga dewasa dan seusia wanita sepert umo 20an,mereka juga akan berfikiran matang..malah perempuan juga akan bersikap kebudak-budakan bila di samping sumami ,,,tu tak?sbb sebenarnya..pemikiran lelaki adalah lebih terbuka dan berpandangan jauh..

telah jelas..lelaki 1 nafsu,9 akal..tetapi wanita 9 nafsu.1 akal..

wallahu a'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

Afee_fah
WARGA RASMI
Menyertai: 21.03.2005
Ahli No: 5068
Posting: 5
Dari: Temerloh Bandar Ikan Patin

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-05 16:24



Ana setuju jugak dgn pendapat UmmiLuqman tapi ape yang ana lihat setakat ni kaum Adam kat madras ana rata-ratanya belum matang.Nak turun tanggapun melompat-lompat macam budak2 umur 3 thn. he..he..he...

-----------------
Amar makruf nahi munkar


Bookmark and Share




  Member Information For Afee_fahProfil   Hantar PM kepada Afee_fah   Quote dan BalasQuote

sufi109
WARGA RASMI
Menyertai: 21.02.2006
Ahli No: 6332
Posting: 10
Dari: kuala terengganu

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-03-06 16:26


Bagi ana,usia bukan isunya...contoh yang paling dekat perkahwinan antara Rasulullah dan siti khadijah....perbezaan umur mereka amat ketara...yang penting sejauh mana kefahaman dan pengamalan agama isalm yang tercinta dan akhlak islami tu sendiri yang membezakannya...


Bookmark and Share




  Member Information For sufi109Profil   Hantar PM kepada sufi109   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 21:25


emm, nak mencelah juga laa...bagi jijot,memang wanita ni proses kematangan dia lebih cepat berbanding lelaki. tapi bila sampai satu tahap, kematangan wanita tu akan jadi statik.kalau tak statik pun, movement dia dah makin slow. berbanding dengan lelaki, kematangan mereka agak lambat, tapi bila sampai satu tahap, kematangan mereka akan berdouble2.maybe, sebab tu kuasa talak dan kepimpinan lebih layak dipegang oleh lelaki.perempuan walaupun matang, tapi bila dipengaruhi emosi, boleh jadi hilang rasional...tapi kalau masuk bab nak pilih bakal suami atau isteri,emm bagi saya umur tak jadi masalah. sebab kematangan tak diukur pada umur.....
em wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 08:18


ermmm...betul apa yang dikatakan oleh jiejot itu...hanny sokong 100%...hehehe...sebenarnya umur itu tak menjadi ukuran,yang penting bagaimana seseorang itu nak mengendalikan sesuatu problem....tapi yang hanny respect orang laki ini( my husband) mereka ini buat apa-apa pun mesti ikut akal...orang perempuan pula...majorotinya ikut nafsu....tapi dalam bab memilih pasangan,tak semestinya umur yang lebih tua dari kita itu matang dan tak semestinya umur yang muda dari kita itu tak matang....sebab suami hanny muda "2 tahun " dari hanny tau....alhamdulillah dia dapat bimbing hanny untuk menjadi seorang isteri yang solehah...insyallah...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 21:42


amin ya ROBB.... moga semua ahli hanan ni dari kalangan ister2 solehah:-)


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 12:18


assalamualaikum wbt...

alin setuju dengan tajuk ini... ingat lagi, mama alin selalu bagitahu dulu, carilah suami yang umurnya lebih tua sebab mereka akan lebih matang dari kita... tapi wallahualam...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

ieyman
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 5839
Posting: 4
Dari: .::-s-ok-u-di-a-i-::.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 16:49


saya sokong jiejot 200%


Bookmark and Share




  Member Information For ieymanProfil   Hantar PM kepada ieyman   Quote dan BalasQuote

ummul
WARGA RASMI
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 5745
Posting: 15
Dari: uk

ireland  


posticon Posting pada: 08-03-06 23:09


perempuan mempunyai 9 nafsu dan satu akal tu bukan hadis sahih..wallahua'lam!


Bookmark and Share




  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

QingZhen
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.06.2007
Ahli No: 7706
Posting: 32
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-04-08 09:44


assalamualaikum...

yepp. betul. usia yang sebaya tak semestinya org lelaki kurang matang dr kita, nak tahu dia matang atau tidak, lihatlah history dia, cara dia dibesarkan, yang penting diri dia sendiri...sama ada mempunyai sifat2 sentiasa memperbaiki atau memajukan diri sendiri atau pun tidak... itu tandanya matang... =)


Bookmark and Share




  Member Information For QingZhenProfil   Hantar PM kepada QingZhen   Pergi ke QingZhen's Website   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 10:57


sokong pendapat qingzhen itu 300%..huhuh


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Benarkah perempuan lebih matang drpd lelaki seusianya..???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080077 saat. Lajunya....