Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-01-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Janganlah hendaknya kecintaan anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi lupa dan kebencian anda terhadap sesuatu itu membuatkan anda menjadi hancur"
--
Saidina Umar Ibnul Khattab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Waldor263
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13708

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Dari Galeri
Salam alaik pada semua Muslimah!

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 9 jam, 53 minit yang lalu
Waldor263: 8 hari yang lalu
CrazyWood69: 22 hari yang lalu
Swarig123: 25 hari yang lalu


Dalaman dan Lanskap
Topik: Yang mana lebih cantik hiasan pokok warna warni atau kehijauan?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dalaman dan Lanskap
    »» Yang mana lebih cantik hiasan pokok warna warni atau kehijauan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Yang mana lebih cantik hiasan pokok warna warni atau kehijauan?

noorhidayah_82
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3671
Posting: 7
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 01:54


assalamualaikum...

ana nak kongsi bersama ukthi2 sekalian...
mana lebih cantik kalau hias halaman rumah atau dalam rumah dengan pokok bunga yang warna warni atau pokok yang warna hijau (pokok hutan)?

bagi ana, dalam rumah ana berminat untuk hiaskan dengan pokok hutan, kalau luar rumah tu....pokok yg berwarna yang banyak...



Bookmark and Share




  Member Information For noorhidayah_82Profil   Hantar PM kepada noorhidayah_82   Pergi ke noorhidayah_82's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-04 17:23




kalau ana la... kalau rumah tue ada ciri2 klasik, mcm rumah kampung ke, rumah kayu ke lagi cantikla dihiaskan dgn pokok2 kehijauan ala2 hutan gitu... nampak ketenangan dan kedamaian.. tapi jgn silap hias kang rasa semak mata memandang...

kalau rumah taman... rumah teres.. rumah batu atau yg sewaktu dgnnya... indah lagi kalau dgn pokok pelbagai warna... nampak ceria sikit... yg mana halaman tak beberapa luas nak hias ngan pokok hutan... tapi ada juga pokok hutan yg sesuai taman dekat rumah mcm nie mcm keladi liar tue... langsuyar...

mcm kat umah ana mak ana gabungkan kedua duanya skali... tapi pokok hutan pun yg tak besar2 sgt.. kiranya ada kombinasi kedua duanya la... so nampak ketenangan dan kecerian skali gus... tapi takut jugak ana... pokok makin byk.. kang org ingat hutan plak.. lagipun rumah ana rumah kampung dan kat kampung...

sekadar pandangan dr ana yg dhaif

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

Angel_dust1412
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.10.2004
Ahli No: 4466
Posting: 50
Dari: Kuala Lumpur

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-10-04 21:23




Ana sokong dgn noorhidayah_82...
Utk dlm rumah lebih elok diletakkan pokok2 hijau @ hutan yg kecil2...
Dan utk kat luar pula lebihkan yg berwarna-warni...
Tapi jgn banyak colour sgt nnt bercelaru...
Semak pulak tengok...

-----------------
- PatAH tUMbuH HilANg bERgaNTi -

Pecah Gayong di dalam dulang,
Dulang hanyut lautan tujuh,
Pecah Gayong perpecahan sayang,
Di satu masa kembali berteguh.



Bookmark and Share




  Member Information For Angel_dust1412Profil   Hantar PM kepada Angel_dust1412   Pergi ke Angel_dust1412's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 14:04


pokok hiasan tentunya saya pilih yang warna hijau..
teringat pokok keladi palsu kat dalam rumah tu.. 8-)
kalau warna warni ni,saya tujukan pada dinding rumah saya..
setiap ruang warna yang berlainan..

hmm saya tak minat sangat dengan hiasan pokok dalam rumah tapi kalau setakat bunga-bunga tu ada lah..
bagi saya,nampak serabut lah ada pokok dalam rumah..
lepas itu kan.. nyamuk suka duduk tempat2 macam tu.. :sopan:


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 11:31


suka kedua-duanya.. kat rumah ada banyak... tapi parent suka bunga orked.. hihi
bak kata orang orked ini manja sikit...
hihi
bunga2 dalam rumah ni tak ada sangatla.. semuanya kat laman..
saya suka sangat Kalau ada kartus yang berbunga.. tapi tak ada pun berbunga kat nusery bunga ada saja kartus yang berbunga..adehh.. nak kasi baja apa ye?
hihi...oh kartus ku...berbungala engkau... agar hatiku berbunga2 hihi..
[ Telah diedit oleh: suterakasih85 pada 15-02-09 11:33 ]


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 10:20


Pada 15-02-09 11:31 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

suka kedua-duanya.. kat rumah ada banyak... tapi parent suka bunga orked.. hihi
bak kata orang orked ini manja sikit...
hihi
bunga2 dalam rumah ni tak ada sangatla.. semuanya kat laman..
saya suka sangat Kalau ada kartus yang berbunga.. tapi tak ada pun berbunga kat nusery bunga ada saja kartus yang berbunga..adehh.. nak kasi baja apa ye?
hihi...oh kartus ku...berbungala engkau... agar hatiku berbunga2 hihi..


Ya ke, orang suka orkid ni manja.. Ana suka sangat orkid, apatah lagi yang purple..

Cuba pergi tanya kat nursery, baja apa yang sesuai, nanti salah bubuh baja karang kaktus tu terus merajuk tak nak berbunga-bunga.. :-)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-09 20:45


bukan suka orkid manja.. hihi
tapi orkid ini spesis' manja' manja.. kena jaga elok-elok..pencahayaan dia.. baja etc..hihi..tapi orkid ini menarik... suka tengok warna yang warna warni itu..
dah tanya.. dah syor macam-macam baja.. tapi tak ada pun... huhu..
tak mengapa.. bersabar... =)


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mama52
WARGA RASMI
Menyertai: 27.02.2010
Ahli No: 11939
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-02-10 13:04


bab hiasan landskap ni sebenarnya ikut cita rasalah, yang penting apa yang kita suka dan sesuai kan...ada orang suka yang hijau2 tu lagi-lagi kalau laman kita agak luas ditambah pula dengan kolam ikan dekat sudutnya dan cukup dengan pancuran airnya, seronok kan... boleh lapangkan fikiran dan cari ilham lagi , banyak lah portal2 lanskap dalam alam maya ni cubalah cari.....

bab pokok orkid ni mama pun minat sangat, yang mama tahu dia ni kena rajin belai sikit, kena bercakap2 dengan dia, lagi satu kena taroh baja jenis semburan ikut jadual, inshaallah .....suterakasih85 cuba ye lepas tu bagitahu mama ye...tak.


Bookmark and Share




  Member Information For mama52Profil   Hantar PM kepada mama52   Quote dan BalasQuote

Liyana_
WARGA RASMI
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 11894
Posting: 10
Dari: Rawang, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 17:15


saya suka pokok orkid dan pokok bunga ros (esp ros kecik)..banyak warna

bagi saya, kalau rumah kampung, laman kena ada banyak pokok berwarna, sebab keliling dia dah banyak hijau.
kalau rumah kat bandar, boleh tanam pokok hijau, sebab keliling dia dah banyak warna.. hehe

tapi, yang saya paling suka tanam kat laman ialah, pokok sayur..hehe..segala cili,pandan, serai, kacang panjang, bayam, halia, limau purut, limau nipis, pisang, ubi kayu..macam-macam semua ditanam. hehe
masak2, kebanyakan bahan dah tak kena beli, dah ada kat laman.
kacang panjang pula saya biar melilit pagar, dah banyak kali berbuah dan bagi kat jiran2


Bookmark and Share




  Member Information For Liyana_Profil   Hantar PM kepada Liyana_   Pergi ke Liyana_'s Website   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-10 16:20


Amboi!!Puan Liyana kita nak jadi rumkebun contoh agaknya...maaf saya gurau saja,apapun teruskan usaha yang baik.Insyallah

ps:rumkebun istilah baru untuk rumah kebun
[ Telah diedit oleh: Qamarina pada 09-05-10 16:24 ]


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.049527 saat. Lajunya....