Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya...

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Dari Galeri
salam ukhuwwah dr bumi UK .. ana bertudung hitam. =) * org tak habis solat lagi kami dah makan biskut *

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 15 jam, 34 minit yang lalu
uzmawahida: 7 hari yang lalu
fayyzah: 19 hari yang lalu
bintanghatee: 26 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: kenapa muslimah mudah tertipu...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» kenapa muslimah mudah tertipu...

Please Mendaftar To Post


Oleh kenapa muslimah mudah tertipu...

sumayyah91
WARGA RASMI
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 303
Posting: 20
Dari: pahang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 17:16


assalamualaikum....kat sini ana nak luahkan sikit masalah ana ...tapi bukan ana yang hadapinya...tapi kawan ana....ana ada seorang kawan....dia telah dilamun cinta...dgn pelajar ipt juga tetapi umur mereka tidak sama...melalui cerita kawan ana sijejaka memang seorang yang baik...tapi bila dengar cerita dari pihak yang lain...lain pula ceritanya...malah sijejaka pernah cakap sendiri pada orang terdekat kawan ana nie....msalah sekarang nie kawan ana nie susah sangat nak percaya dgn apa2 tentang jejaka tersebut...malah dia lebih pentingkan jejaka tersebut dari keluarganya sendiri walaupun tidak ada apa2 pertalian lagi...ana tak tahu macam mana nak explain pada dia....tolonglah ana....

-----------------
MUSLIMAH SEJATI LAMBANG UMMAH BERVISI TINGGI


Bookmark and Share




  Member Information For sumayyah91Profil   Hantar PM kepada sumayyah91   Quote dan BalasQuote

farhah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 190
Posting: 42
Dari: negeri pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 08:59


assalamualikum...sebenarnya saya ni tak lah pandai sgt nak nasihat kat org..tp sumayyah91 boleh bawa berbincang baik-baik ngan dier..dan nasihati lah dia dgn kata-kata yg lembut .manalah tau dia akan sedar dari lamunannya tuh.

whatever pun keluarga mestilah diutamakan betul tak..

selamat mencuba key..


Bookmark and Share




  Member Information For farhahProfil   Hantar PM kepada farhah   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 11:04


tuh sepatutnya muslimah patut berhati-hati.dan lagi satu jangan mudah percayakan seseorang.sebab ida nih memang tak percayakan org.tapi kalo benda tuh dah nak jadi jangan dipertikaikan lagi


Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

sumayyah91
WARGA RASMI
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 303
Posting: 20
Dari: pahang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 17:10


syukran jazilan kpd yang sudi bagi idea...tapi sampai sekarang ana masih belum berani explain pada kawan ana....ana takut....Insya-Allah ana akan cuba.....

-----------------
MUSLIMAH SEJATI LAMBANG UMMAH BERVISI TINGGI


Bookmark and Share




  Member Information For sumayyah91Profil   Hantar PM kepada sumayyah91   Quote dan BalasQuote

greenleaf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 684
Posting: 26
Dari: hokkaida

japan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 18:47


hmmm,....susah nie....kalau sy dlm situasi mcm ni pun sy penin'....btul tak kalau sy ckp sumayyah91 nak explain kat dia tp takut dia berase hati?....sb mmg lumrah org berase hati sbb ditegur apatah lg psl peribadi....^_^

-----------------
obey ALLAH,
obey RASUL,
SUCCESS will be yours....


Bookmark and Share




  Member Information For greenleafProfil   Hantar PM kepada greenleaf   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 23:12


erm... assalamua'laikum

dahulukan akal dan iman dalam setiap perkara ...

jaga diri tak semudah jaga mata
jaga mata tak semudah jaga hati
diri...mata ... dan hati sumer perlu di jaga
yg penting ... berhati2 di mana kita berada...

hakikatnyer....diri kita ini fitnah buat akhir zaman ini
jadikanlah dirimu sebaik2 perhiasan di dunia ..


Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

sumayyah91
WARGA RASMI
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 303
Posting: 20
Dari: pahang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 14:36


memang betulpun ana takut coz`nanti dia akan berasa hati...satu lagi dia susah nak percaya apa yang kita cakap..kalau pasal benda lain tak apa...kalau dah tentang pakwe dia memang susah....sekarang ana dah jarang bertegur dgn dia...sbbnya ada seorang kawan ana tolong explain pada dia...kiranya mewakili ana...dia tahu apa yang dia buat tu ada yang salah...dan apa yang berlaku antara dia dan pakwe diatu...tapinya dia tak nak berubah....ana doakan semoga dia lembut hati satu hari nanti....

-----------------
MUSLIMAH SEJATI LAMBANG UMMAH BERVISI TINGGI


Bookmark and Share




  Member Information For sumayyah91Profil   Hantar PM kepada sumayyah91   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 14:57


Assalamualaikum warahmatullah...

ukhti Sumaiyyah91..ana simpati dgn masalah ukhti..ana pun ada sahabat ana yg mcm tu..memang susah untuk kita berkata2 dihadapan dia..susah sgt....cuma satu cdgn dr ana..ukht try tulis surat kpd dia..tapi jgn mentionkan siapa penulis dia..selitkan kisah2 dan kata2 cthnya..xsemestinya lelaki yg dia kawan itu adalah yg t'baik tp may be ada lg yg lebih baik yg menanti..better serah segalanya pd Allah..

Hanya cdgn..ia b'gantung kpd situasi ukht dgn shbt uhti..

Wallahua'lam

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-03 15:23


assalamualaikum...
mmmm...susah gak ni.tu la..kita sebagai manusia tak boleh la nak percaya kat org sangat.kene tapis la kalo nak percaya pun.mmg la mudah tertipu kalo kita ni seorang yang terlampau jujur.kalo kita rase kawan kita bermimpi baik kita kejutkan die agar die tersedar dr alam mimpinya tu.wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-05-03 15:43


A'kum...macam nih la,bg pandangan ana la kan,kalau ingin menegur seseorang tuh biarlah kene pada tempatnya...kengkadang tuh kita x tahu hati org nih...sukar utk diramal...betul tak?? biarlah kalau nak menegur tuh dgn cara yg berhikmah...yg penting niat kita utk die sedar...kita nak selamatkan kaum kita sendiri drpd terpedaya...dan seandainya dgn cara kita tuh die takmau berubah jugak....terpulanglah pada die...asalkan kite dah menjalankan tanggungjawab kita sebagai sahabat...sama² lah kita berdoa agar die akan diberi petunjuk oleh Allah s.w.t...insyallah...Aminnn...tapi jgn cepat berputus asa berhadapan dgn masalah sebegini...All The Best to u!!


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

Noorul_Adha
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 441
Posting: 32
Dari: Kajang,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-03 16:06


Assalamualaikum...

Hmm.. rumit jugak masalah nie.. Untuk pengetahuan Sumayyah91, dulu.. ana pernah ada pengalaman mcm ni masa ana sekolah menengah. Kawan ana yg kemaruk bercinta tu..ialah orang yang duduk kat sebelah ana sendiri. Dan bf nyer pulak, adalah budak sekelas. Jadi, setiap hari berjumpa..

Kadang2 tu.. ana pulak yg naik segan biler bf nyer dtg utk berbual-bual dgn shbt ana tu. Tapi, selalunyer ana melarikan diri. Bukan nak sakiti hati dia.. tapi, ana mmg segan dgn mana2 lelaki pun.

Sampai satu ketika, pasangan kekasih ni semakin menjadi-jadi. Shbt2 lain.. menyarankan ana bg nasihat kat dia. Mula2 tu.. mmg terasa berat. Tapi, memandangkan ana dikire org terdekat dan bertanggungjawab utk tidak membiarkan pasangan kekasih tu terus hanyut.. ana cuba! Biarlah.. ape respon drpd dia sekalipun. Asalkan ana tak tanggung dosa krn membiarkan..

Ana memang tak berani nak cakap face 2 face. Tapi ana guna cara bertulis. Ana bagi surat kat sahabat ana tu.. Tapi, gunakanlah perkataan yg ringkas & padat. Paling penting.. gunakan bahasa yg halus.

Cubalah..

-----------------
Kata Saidatina Aisyah,"Wanita solehah adalah wanita yang tidak memandang lelaki bukan mahram dan yang tidak dipandang oleh lelaki bukan mahram."


Bookmark and Share




  Member Information For Noorul_AdhaProfil   Hantar PM kepada Noorul_Adha   Noorul_Adha's MSNM Number Is Mawaddatul Wardiinah   Quote dan BalasQuote

Noorul_Adha
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 441
Posting: 32
Dari: Kajang,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-03 16:12


Kalau tak berjaya jugak..
Tak pe lah.. sekurang-kurangnya Sumayyah91 dah tunaikan tanggungjawab sbg seorg sahabat. Pastikan dulu, maklumat yg diperolehi ttg lelaki tersebut.. adalah BENAR. Kadang2 kiter pun kena berhati-hati jugak. Siasat dulu.. biler betul2 sahih. Barulah beritahu pd sahabat anti. Kalau boleh, carilah seseorg yg berpengaruh @ yg disegani untuk menasihati sahabat anti tu.. Mungkin dgn cara tu, sahabat anti.. akan percaya & boleh menerimanya.

-----------------
Kata Saidatina Aisyah,"Wanita solehah adalah wanita yang tidak memandang lelaki bukan mahram dan yang tidak dipandang oleh lelaki bukan mahram."


Bookmark and Share




  Member Information For Noorul_AdhaProfil   Hantar PM kepada Noorul_Adha   Noorul_Adha's MSNM Number Is Mawaddatul Wardiinah   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-03 23:52


hehehe..eRm...

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-05-03 04:00


nak tahu satu lagi cara nak solve masalah tue ? ade dua...dan cara nih berkesan sbb kawan2 aku penah buat dan aku penah amalkan...it's happen seprti mana yg dirancang...1st..xcam sape ckp cari org yg berpengaruh..contohnya sape ? kalo pempuan atau yg kwn pempuan sebaya....80 peratus..depa,sukar sket nk terima...tapi apa kata try cuba suruh sang lelaki yg kirenya baik sket akhlak budinya...tegur..sure malu pempuan tuh...bukan nk malu apa...kat cni malu biasa je..tp nun...kt akhirat sana...berapa juta milion org nengok nanti...?? cube pk ? 2nd...bagitau je pengetua,guru disiplin atau mak abah dia...mgkn caraa nih kejam sket...tp percaya tak percaya...insya-Allah..pempuan mgkn sedar,..kalo tak tersedar skrg...mgkn akan dtg......ye...tak caya ? aku dh try......ternyata berkesan....febreeze....!!


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

ai_za82
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 49
Posting: 36
Dari: pagoh

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 22:35


mmm...

nasihatkan kawan anti tu agar lakukan solat istikharah...
Insya Allah...Allah sentiasa membantu hambaNya yang memerlukan pertolongan...

-----------------
bukankah ini suatu dugaan
dari Tuhan yang Pengasih Penyayang
kita sekadar dapat merencana
hanyalah Dia yang menentukannya


Bookmark and Share




  Member Information For ai_za82Profil   Hantar PM kepada ai_za82   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 00:59


a'kum

kenapa muslimah mudah tertipu...

sebab muslimah ni terlalu percayakan seseorang...maknanya peratusan kepercayaannya terhadap orang lain amat tinggi ..

terutama sekali klu muslimah tu penah terhutang budi pd seseorang [itu yg sampai tergadai body]

muslimah pun jenis lembut hati..bak kata keras2 kerak nasi..jika direndam ngan air lembut jugek...

klu dah camtu sumayyah91..

mintak la kawan tu fikir secara rasional dan logikal..

mmm masa sumayyah91 nak berhujah ngan dia..kasi betul2 reason yg logik..pastu dah byk2 cakap dia taknak trime...berdoa je la

cam ai_za82 kata buat semayang istikharah..

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

sumayyah91
WARGA RASMI
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 303
Posting: 20
Dari: pahang

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 13:52


ana dah cakap apa-apa yang patut pada dia..ana ada juga ikut nasihat yang akhawat semua bagi...Alhamdulillah sekarang nie okey sikit....

-----------------
MUSLIMAH SEJATI LAMBANG UMMAH BERVISI TINGGI


Bookmark and Share




  Member Information For sumayyah91Profil   Hantar PM kepada sumayyah91   Quote dan BalasQuote

nurana
WARGA RASMI
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 576
Posting: 17
Dari: uniten,bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 12:17


kesian gak dgn kawan saudari tu..tp nak buat cam ner..benda dah berlaku,yg penting kat sini kuatkan semangat dan banyak2 muhasabah diri..muslimah kena sedar betapa kita insan yg lemah..tp tidak mudah utk ditipu kalau kita sentiasa beringat2..jgn tunjukkan kelemahan kita..


Bookmark and Share




  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   nurana's MSNM Number Is nurul_1103   Quote dan BalasQuote

nur_imah85
WARGA RASMI
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1881
Posting: 3
Dari: kolej matrikulasi perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 12:06


assalamualaikum w.b.t.
ana rasa enti sendiri perlu ada kekuatan sendiri untuk menasihati sahabat lain.sebenarnya sahabat enti tidak akan ditipu jika dia hanya mempercayai allah swt dan tidak pernah menipu kawan 2 yang lain..ana rasa jika enti dah abis ikhtiar untuk nasihat dia,enti berdoa dan berserah kepada allah swt.y yakinlah dengan zat allah dan sifat2-Nya.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_imah85Profil   Hantar PM kepada nur_imah85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.064642 saat. Lajunya....