Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Pengetahuan adalah harta yang patut dimuliakan, perilaku baik adalah busana baru, dan fikiran adalah cermin yang jernih
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 10
Ahli: 0
Jumlah: 10




  Dari Galeri
erm.. perkenalkan... ni lah ana.. ismi_atikah.. :)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: Petua Menjaga Bayi Dalam Pantang..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Petua Menjaga Bayi Dalam Pantang..

Please Mendaftar To Post


Oleh Petua Menjaga Bayi Dalam Pantang..

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-04 11:10


,

Saya rasa mungkin petua ni telah diketahui oleh sesetangah orang tapi just nak share info. dengan ahli muslimah lain yang tak tahu tentang petua ni.

Petua Menjaga Bayi Dalam Pantang:
(Biasanya bayi dari usia 1 hari hinggalah ke setahun...paling minimum)

1) Bagi baby yang baru lahir, selalulah gunakan minyak telon untuk disapu ke seluruh badannya utk memastikan bayi sentiasa dlm keadaan selesa dan tidak kembung.

2) Bagi bayi lelaki, ketika di dalam hari lagi, kalau boleh tuamkan bhg bawah kemaluannya dan perutnya dengan jintan hitam(boleh didapati di kedai India menjual ubat). Ini utk mengelakkan bayi dari mendapat
kembung dan penyakit pasang.

3)Sekiranya bayi kembung perut, cubalah mengurut belakang betisnya secara perlahan2 ...bayi akan selesa dan juga gunakan inggu (boleh di dapati di kedai India menjual ubat). Cairkan inggu itu dgn air suam dan
sapukan di perutnya. Inggu itu berbau busuk sikit.

4)Bagi bayi yang baru tanggal tali pusatnya, biasanya spirit tidak akan dibubuh lagi di bhg pusat itu. tetapi sebaik2nya, bubuh lah spirit itu di pusatnya sehingga ianyna benar2 kering. Adakalanya akan keluar
sedikit darah kering....kotoran itulah yang perlu dibersihkan.

5) Bagi bayi lelaki, sebaik2nya, setelah dimandikan dia, sapukan sedikit Vicks dibawah kemaluannya. Ini untuk menghindar dari penyakit pasang.

Cubalah jika sudi,saya sendiri telah mencubanya...ianya amat membantu saya(Oppss.. )
Wassalam


-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 21-05-04 00:12


Thanks info tu..

penah juga jaga baby laki (adik) dan baby pompuan (sedara)... mmg berbeza menjaganya.. baby laki ni mmg kena jaga lebih skit.

skang ni selalu dengar baby kena penyakit kuning, sbb ramai yg dah malas nakjemur baby pagi2 kat luar sekejap. so kalau takut kuning, jemur la kejap pun jadi sbb belum tentu pemakanan kita masa mengandung tu betul2 bg baby sihat sepenuhnya...


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-05-04 13:54




Bagus kak alin.. dah selangkah maju ke hadapan. Kudoakan agar kak Alin akan dapat baby yang soleh atau solehah nanti. Begitu juga kak nuarii yang bakal menimang cahayamata tidak lama lagi....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

aireen
WARGA RASMI
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 7168
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 11:30


kak hanan bila lagi? :)


Bookmark and Share




  Member Information For aireenProfil   Hantar PM kepada aireen   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.065505 saat. Lajunya....