Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang hebat ialah orang yang sederhana dalam kata-katanya tetapi hebat dalam tindakannya

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
Nostalgia MegaJK:
wah.. kak alin.. semanat kesukanannn btull..
caio’caio’…

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 hari yang lalu
Laurenjoy: 35 hari yang lalu
jackurban: 36 hari yang lalu
porkalwais: 36 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: Mengantuk masa study????


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» Mengantuk masa study????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Mengantuk masa study????

Perfume
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 335
Posting: 8
Dari: PPUM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 12:26


Adakah anda mengantuk masa study.Apabila mengantk masa study cuba ketip jari kelengking pada kuku dengan sekuat hati.Ketip dengan menggunakan jari juga.Kuat-kuat tau...insya-Allah hilaglah mengantuk tu..
Atau kalau dah buat tu mengantuk juga tido ajerlah.....


Bookmark and Share




  Member Information For PerfumeProfil   Hantar PM kepada Perfume   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 12:44


alah nape lah ana baru tau petua ni sekarang...heh dulu kat dalam klas pun salu mengantuk,depends sape yang ajar,da cuba sedaya upaya tahan ngantuk..tapi tertidur gak,hihi,syukran dengan petua ni...


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 13:47


Biasanya utk hilang ngantuk masa study, ana study berteman kan kopi, kalau takder air kopi, gula2 kopiko pun jadilah. Hehehe....

Tapi, kalau kita study tgh malam, cuba sebelum study tue qiam kejap, pastu baca Quran. Insya Allah, rasa ngantuk akan hilang secara automatik. Tapi syaratnya, sebelum bangun qiam tue kena tidur dulu. Tidur sekejap pun takper, janji tido.

Ana mula rasa petua nie berkesan bila ana amal lepas solat subuh. Kita nie biasanya nak bangun solat subuh liat sikit kan. Jarang antara kita yg solat subuh di awal waktu. Kebanyakannya buat "subuh gajah". Itupin secara tergesa2 sebab nak sambung tido balik lepas tue.

Bila ana amal buat solat sunat lepas solat subuh + baca quran sikit, lepas tue rasa mengantuk hilang walaupun mlm tue ana stay up sampai lewat mlm. Alhamdulillah...

Dulu masa amik spm, suka study sampai ke subuh. Nak elak rasa mengantuk, ana calit minyak cap kapak kat kelopak mata. Pedih memang pedih, malah kalau tak biasa boleh merah2 mata, tapi Alhamdulillah... berkesan. mata terus jadi segar bugar. Tapi effect kat mata lepas tue ana tak tahulah...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

tetamu_senja
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.04.2003
Ahli No: 532
Posting: 29

Perak  


posticon Posting pada: 27-04-03 14:31


erm...assalamua'laikum

apsal yerk leh ngantuk ??

ader kaitan ngan saraf kiter tak ??

kadang tu kat kelas...takde niat langsung nak tido....alih2 terlelap !!

adusss


Bookmark and Share




  Member Information For tetamu_senjaProfil   Hantar PM kepada tetamu_senja   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-04-03 15:48


terima kasih atas petua nie..
qaulah mmg slalu ngantuk..

hehehe

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 00:18


akum

nanti sayaa cube...tp setan kacau la..

tp ada jugek yg bekesan


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

farhah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 190
Posting: 42
Dari: negeri pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-03 15:29


assalamualaikum...baru saye tau ade cara lain nak hilangkan rase mengantuk....kalo saye ,saye buat senaman ringkas...


Bookmark and Share




  Member Information For farhahProfil   Hantar PM kepada farhah   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 02-05-03 21:17


cuba cara ni...bila rasa ngantuk, try pegi satu tempat lapang, tarik nafas berulang kali. insya-allah ngantuk akan hilang. kalau tak hilang jugak, pegi tempat yg ada katil, lepas tu...apa lagi tidurla...hahaha

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

aisyatul_auni
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 177
Posting: 124
Dari: amman

jordan  


posticon Posting pada: 03-05-03 02:13


hmm..dedulu masa study, kalau ngantuk je..mesti excuse nak pi toilet..ba'dein, on the way pi toilet..makan menthol sweet atau something yg sour..and minum air mineral..
tapi, certain case...kalau takleh keluar, duduk dediam..tarik nafas...berzikir dan baca asmaulhusna dalam hati..or slow-slow..lega sket, leh tumpukan perhatian

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For aisyatul_auniProfil   Hantar PM kepada aisyatul_auni   Quote dan BalasQuote

NuRIn_FakHIRa
WARGA RASMI
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 425
Posting: 10
Dari: BuMi ALLah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-05-03 13:46


HEHEHE..
saya pun selalu sgt rasa ngantuk time dalam kelas.. pastu yang jadik mangsanya ialah kawan2 kat sebelah..diaorg yang tulun picit2 ngan urut2 tangan...hehehe...kelakar jer..pastu kalau yang best lagik,bila cikgu menulis kat depan, kitaorang pakat bangun beramai2 pastu gerak2 badan ( konon bersenam ler).mujur cikgu tak perasan...


Bookmark and Share




  Member Information For NuRIn_FakHIRaProfil   Hantar PM kepada NuRIn_FakHIRa   NuRIn_FakHIRa's MSNM Number Is MSNM   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-05-03 15:45


erm.. masalah yang memang dah kronik.. bilik kuliah ngan bilik tidur pun dah mcam sama..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-05-03 01:16


a'kum...
la..ye ke?? nasib dah form 5 nie baru dpt tau..sempat lg kalu nak amal kan...
macih wat yg kasi petua tu yee...

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-03 14:35


assalamualaikum warahmatullah...

klu ngntuk waktu study.....cuba ambil wudhuk ataupun cuba pandang keadaan disekaliling kita...better klu nak study cari tmpt yang boleh beri ketenangan bila kita memandang....tmn bunge ke...ehekk222lawak je...

ana suka study dkt library..
wallahua'lam

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-03 14:38


hah mengantuk masa study.ida selalu senggini.hehe risau gak.tq ye kak atas petua ini.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

nurin
WARGA RASMI
Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 1092
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 11:06


assalamualaikum... Sahabat saya ada satu petua nak elakkan rasa ngantuk ni kalau boleh cubalah bila tengah rasa ngantuk lunjurkan kedua-dua kaki dalam keadaan duduk dengan menolak jari2 kaki kehadapan kemudian akan rasa kaki meregang lepas tu tarik nafas dalm2 dan lepaskan secara kuat .insyaAllah dapat mengelakkan rasa mengantuk . Wassalam.8-] 8-]


Bookmark and Share




  Member Information For nurinProfil   Hantar PM kepada nurin   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 13:23


mmm...kat tempat ana dalam bilik kuliah selalu ana perhatikan, banyaknyer orang Melayu yang ngantuk termasuk lah ana ni..hikhikhik...

sampaikan lecturer ana pernah kata, kenapa orang bukan islam tak ngantuk? naper syaitan tak kacau mereka? sebab.......syaitan tu kawan mereka. kan syaitan tu musuh orang islam....

ish...kelakar pulak ana dengar lecturer ana kata cam tu...tapi fikir2 ada betulnye jugak...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

PurnamaDiPantai
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 835
Posting: 41
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-05-03 23:38


Assalamualaikum...
saya ada petua juga...
kalau ngantuk masa study kat bilik...
petuanya ialah....geng..geng...
GOSOK GIGI...
kenapa!!!!tak percaya????
betul ni tak main-main...
tapi kalau ngantuk kat bilik kuliah pulak bawa bekal gula-gula...atau pun air...
tapi kalau dah kritikal macam kak hanan....tak tahulah tak sempat belajar buku terbakar...
sorry gurau je tau....tapi petua tu betul...
kak hanan gurau je tau jgn marah senyum sikit...
ok yang penting tido cukup pastu masa bangun tido terus SENYUM....ok selamat mencuba...


Bookmark and Share




  Member Information For PurnamaDiPantaiProfil   Hantar PM kepada PurnamaDiPantai   Pergi ke PurnamaDiPantai's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 01:53


a'kum

ngantuk nye...tp sbb tgh surfing hanan.com ni..abaikan jela..

berkait ngan minat sebenarnya

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 23:51


hmmm....ana pun slalu gak ngantuk dlm klas..terutamanya kelas ekonomi dan kelas perniagaan...ngantuk giler...abis tu, takkan laa nak bawak berus gigi pi klas...??? kat sek men dulu, ana dpt gelaran sleeping beauty...hehe...
kepit jari kelingking??? waaa.....sakit laa....

wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-08-03 08:42


assalamualaikum,
ngantuk dlm kelas?mmg masalah besar tue..time study kat library pon samer,ngantuk!tp biasernyer kat bilik kalo ngantuk time study,sweet_darling akan psg 'halwa telinga' tp kalo ngantuk tahap kronik jugak,tidur la penyudahnyer.


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» Mengantuk masa study????

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.083851 saat. Lajunya....