Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sesiapa yang tidak pernah melakukan kesilapan dan mengalami kegagalan adalah orang yang tidak pernah mencuba sesuatu yang baru

-- Albert Einstien

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 11
Ahli: 0
Jumlah: 11




  Dari Galeri
Salam alaik pada semua Muslimah!

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 18 jam, 31 minit yang lalu
nishazainal: 8 hari yang lalu
sarahhanee: 13 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: kakiku mengelupas:apa ubatnya???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» kakiku mengelupas:apa ubatnya???

Please Mendaftar To Post


Oleh kakiku mengelupas:apa ubatnya???

puteri_BULAN
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3471
Posting: 135
Dari: bumi_ALLAH

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 08:39



...

ana ada masalah kesihatan sikit pasal kaki ana ni ...
kulit kat kaki ana jadi kering dan mengelupas....ana ada ty kat member serumah ni....katanya mungkin alahan simen kot....pastu ana pakai selipar yg jenis kain tu dlm rumah..masih lagi kering & mengelupas.....haa.....bila time ana nak mop lantai kan....kena air 'ajak' (jenama pencuci lantai tu...)...uish....gatei benor jadinyer.....

agaknya, siapa lah yg tahu apa benda...bagaimana cara nak ubati penyakit misteri ana ni....




Bookmark and Share




  Member Information For puteri_BULANProfil   Hantar PM kepada puteri_BULAN   Pergi ke puteri_BULAN's Website   Quote dan BalasQuote

Nabilah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 37
Posting: 241
Dari: PeYrOcK....;)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-05-04 16:11



Hehe...misterinye saya pun mengelupas jgk,tp tak byk bubuh krim pun tak jd apa...sapa2 ada petua tertentu utk tlg kami ni?

-----------------
"Apabila nafsu berkuasa,gelaplah hati,
Apabila hati gelita,sempitlah dada,Apabila dada sempit,buruklah lakunya,Apabila buruk laku,ia dibenci semua makhluk"

Bookmark and Share




  Member Information For NabilahProfil   Hantar PM kepada Nabilah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-04 13:18



Ana pula ada masalah senang melecet. Kalau sesiapa ada petua minta tolong juga..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-05-04 18:00




Ana pun mengalami masalah yang sama jugak ni... Ana ada dengar petua yang menyatakan gunakan hati nenas... Lepas dipotong nenas tu, hatinya jangan dibuang. Parut dan lumurkan pada kulit kaki yang kering dan mengelupas tu.. Diamkan sementara, dan lepas tu cuci. Insya-Allah, akan pulih..tapi mestilah amalkan selalu.. Cubalah


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-08-04 20:56




Alhamdulillah.....lama sangat dah kakyong x sempat nk menjenguk ke sini...

tentang kaki kering ye...hermm...apa kata cuba satu ubat ni...boleh didapati di semua farmasi insyaAllah...iaitu...Petroleum jelly...jenamanya nama Vaseline
Cubalah tanya dan pakai...ianya dikatakan baik untuk mengubati kulit2 kering tak kira dimana tempatnya....

Cubalah ye....

wassalam

-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

imah3
WARGA RASMI
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 4076
Posting: 15
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 10:45


1. pastikan anda memaka stokin / tutup aurat
2. basuh stokin d kasut selaluu
3. banyak minum air masak..

harao cuba


Bookmark and Share




  Member Information For imah3Profil   Hantar PM kepada imah3   Quote dan BalasQuote

UmmiLuqman
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 3810
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-04 12:23


ASSALAMUALAIKUM

KAKI MELECET?
KAKI MENGELUPAS?

TAK PERLU RISAU
KAN ADA FRANCH OIL...


Bookmark and Share




  Member Information For UmmiLuqmanProfil   Hantar PM kepada UmmiLuqman   Quote dan BalasQuote

aliyna
WARGA RASMI
Menyertai: 17.06.2005
Ahli No: 5400
Posting: 11
Dari: USJ/saja/SUNWAY/GLENMARIE

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-05 10:42


Setahu liyna pula... tapak kaki berkait rapat dengan organ dalaman kite... macam contoh kalau tumit selalu sakit/pecah2 dia berkait rapat dengan rahim.... tuh yg kadang2 dah pakai berbotol2 krim pun tak jalan.. kalau pecah tgh2 tapak kaki berkait dengan perut/system penghadaman...

kalau nak lebih tahu.... kena tengok refleksologi tgk bahagian mana & organ apa yg kena disitu..

wallahualam...


Bookmark and Share




  Member Information For aliynaProfil   Hantar PM kepada aliyna   Pergi ke aliyna's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-05 12:24




kaki ana pun menggelupas juga, sebab kat rumah cuma beralaskan tikar getah dan simen.. kalau nk elok, bak kata ummi, gunakan franch oil.. tk pun petroleum jelly..

untuk petua tradisional pula, rendamkan kaki dengan air suam bercampur dengan garam.. rendam dalam 5 ke 10 minit.. lepas tu barula sapu apa - apa krim untuk kaki.. amalkan pakai stokin kalau kaki berkerutu sangat..

kalau melecet, biasanya kaki ni dikaitkan dengan kasut.. pilih kasut yang sesuai.. sentiasa pakai stokin.. stokin mengelakkan dari mudah melecet.. mungkin kulit kaki sensitif pada persekitaran kalau ianya mudah melecet.. perlu diingat, tapak kaki adalah terdiri dari kulit yang tebal..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.072699 saat. Lajunya....