Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sesiapa yang tidak pernah melakukan kesilapan dan mengalami kegagalan adalah orang yang tidak pernah mencuba sesuatu yang baru

-- Albert Einstien

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Dari Galeri
Saya embunsetitis..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 22 jam, 20 minit yang lalu
rainersmith: 2 hari yang lalu
Swarig123: 21 hari yang lalu
Gordon29: 30 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: siapa bertudung Labuh?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» siapa bertudung Labuh?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 8

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 ... 7 · 8  
Jump To Page:

Oleh siapa bertudung Labuh?

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-04 10:59




akak bukanlah asal dari sekolah agama.. masa jadi pelajar pun nakal, pakai baju selabuh - labuhnya, pakai kain cam orang nk ke sawah..
tapi bila dah kerja, terus pakai tudung labuh.. dugaan memang banyak.. satu office, akak sorang aje yang pakai, ada aje perkara yang akak buat semua dipandang serong..

bayangkanlah akak pakai kereta ke pejabat, akak hias teddy bear kat belakang pun orang dah kutuk akak.. macam tak tahu agama dan sebagainya.. bukan apa, anak buah sesekali nak naik kereta, nak suruh depa duduk senyap, bagila teddy bear.. dan apa apa lagila yang orang lain selalu cari pasal cari kesalahan akak..

sedih.. tapi sabar ajelah..
sorry.. terluahkan perasaan lak..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

zeikiyya
WARGA RASMI
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 4081
Posting: 8
Dari: serambi mekah

yemen   avatar


posticon Posting pada: 15-08-04 17:33


ana ni tak istiqomah pakai tudung labuh...tengok keadaan...gi kuliah pakai tudung labuh...sesekali ade jugak pakai tudung 3segi gi kuliah...rasa malu jugak...malu kat diri sendiri...rasa bersalah jugak......
ana kalau boleh nak istiqomah pakai tudung labuh...tapi...ana ni lemah sangat...pendirian tak tetap....wallahu 'alam


Bookmark and Share




  Member Information For zeikiyyaProfil   Hantar PM kepada zeikiyya   Pergi ke zeikiyya's Website   Quote dan BalasQuote

ana_lia
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 4093
Posting: 46
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-04 18:33



ana dulu dr sekolah biasa teringin juga la nak pakai tudung labuh tu sbb tgk org yg memakai tudung labuh nampak ayu.jadi ana pun try la memakainya.tapi setelah pakai malang sekali kwn2 ana suka sgt lap kat tudung ana masa tgn dorg kotor.time tu juga la ana tukar balik pakai tudung 3 segi.dlm hati tersimpan niat nak cari kolej yg islamic sikit.yg pelajarnya kebykan pakai tudung labuh.masa habis sekolah menengah ana suruh la mak bapa ana cari kolej yg islamic.
jadi skrg alhamdulillah setelah dpt masuk kolej tu ana dah jadi biasa memakai tudung labuh walaupun pergi keluar bandar.kadang2 tue ada la juga kwn2 komen.tapi ana kata memang niat ana drp sekolah lagi nak pakai tudung labuh.mak ana pun pernah bg komen.salah satu komennya tak panas ke pakai tudung labuh.ana jawab benda yg sama kat mak ana tu.dia tak sangka anaknya berubah sampai macam tu sekali.alhamdulillah....


Bookmark and Share




  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-04 22:04



bertudung labuh semasa di UTMKL tahun 2 sem 4..alhamdulillah, cuma sekarang ni alternatif kalau takpun bertudung 4 segi yang bidang 60. insyaAllah, tunang dah bagi green light untuk istiqomah dengan apa yang tersarung di badan sekarang, malah dia menggalakkan untuk memakai hijab, insyaAllah.alhamdulillah.

-----------------
“kalaupun cinta kita tidak bertaut di dunia, biarlah ia bertaut di syurga. Kerana cinta kita ialah cinta perjuangan..!!”


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

UmmiLuqman
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 3810
Posting: 54
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-04 12:55




Bagus, bagus semua manis2 dgn tudung labuh masing2...tudung,asalkan menutup aurat dan berwarna yg dibenarkan....tetap manis dipandang walau jenis apa pun..

saya cuma berharap perbincangan tentang perkara ini tidak menjuruskan kepada sifat riak terhadap kebaikan yg dilakukan....

pujian, biarlah dtg dr org lain dan diterima dgn penuh kesederhanaan..


Bookmark and Share




  Member Information For UmmiLuqmanProfil   Hantar PM kepada UmmiLuqman   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 3138
Posting: 24
Dari: uTm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 00:19



ein....cuba teka...emm, ein mula pakai sms ein mula kenal tadika...hehe.. time tuh ikut peraturan... tp, lama2 bila masuk sekolah rendah, ummi pun wat tudung cam tuh, ein continue je...
bila ein masuk ke sekolah menengah, ein masuk sek.agama, peraturan pun mcm tuh...lama2, ein terfikir, why not ein fikir yg ein pakai tudung labuh tu, sbb mmg dr naluri ein...cuba menutup aurat sebaiknya.... then, ein tanam azam bhw ein akan cuba istiqamah...bertudung labuh/bulat (istilah femes) ini sedikit usaha utk ein laksanakan sebaiknya perintah-NYA utk tutup aurat...
ein berdoa agar usaha kecil ein ini dpt sedikit sebanyak mendidik hati, peribadi ein supaya ein dpt jd hambaNYA yg solehah...

-----------------
lakukanlah apa yang diamanahkan dgn hati yang lapang dan redha...
disebalik tiap ujian-Nya pasti terselit 1001 kemanisan...


Bookmark and Share




  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-04 07:23


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tahniah kerana mampu tutup aurat ... dan semoga istiqomah hingga ke akhir nanti. Yang penting untuk mampu istiqomah menutup aurat dalam ertikata sebenar ialah 'MENUTUP HATI DULU' dari segala yang mungkar dan maksiat. InsyaAllah bila hati sudah soleh bukan toleh ya maka iman akan masuk dan naluri kita akan membuat kita menutup aurat sepertimana kehendak Islam. terimalah nasyid khas untuk anak umi di sini

agalah hati jangan kau kotori
Jagalah hati lentera hidup ini
Jagalah hati jangan kau nodai
Jagalah hati cahaya Illahi

Bila hati kian bersih
pikiranpun akan jernih
Semangat hidup nan gigih
Prestasi mudah diraih

Namun bila hati keruh
Batin selalu gemuruh
Seakan di kejar musuh
Dengan Alloh kian jauh

Jagalah hati jangan kau kotori
Jagalah hati lentera hidup ini
Jagalah hati jangan kau nodai
Jagalah hati cahaya Illahi

Bila hati kian suci
tak ada yang tersakiti
Pribadi menawan hati
dirimu disegani

Namun bila hati busuk
Pikiran jahat merasuk
Akhlak kian terpuruk
Jadi makhluk terkutuk

Jagalah hati jangan kau kotori
Jagalah hati lentera hidup ini
Jagalah hati jangan kau nodai
Jagalah hati cahaya Illahi

Bila hati kian lapang
Hidup sempit terasa senang
Walau kesulitan dagang
Dihadapi dengan tenang

Tapi bila hati sempit
Segalanya jadi rumit
Terasa terus menghimpit
Lahir batin terasa sakit

Jagalah hati jangan kau kotori
Jagalah hati lentera hidup ini
Jagalah hati jangan kau nodai
Jagalah hati cahaya Illahi

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sweet_srikandi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4340
Posting: 73
Dari: uia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-09-04 11:45


saya pakai tudung labuh juga!!



Bookmark and Share




  Member Information For sweet_srikandiProfil   Hantar PM kepada sweet_srikandi   Quote dan BalasQuote

ainulia
WARGA RASMI
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 4392
Posting: 2
Dari: Puchong

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-04 08:08


askummm...wbt
ana pun suka tengok kakak2 pakai tudung labuh. berseri jek. Ingat nak pakai, tapi takut nanti niat terlari plak. Nawaitu kene betul..kan..kann.hik!


Bookmark and Share




  Member Information For ainuliaProfil   Hantar PM kepada ainulia   Quote dan BalasQuote

azuani
WARGA RASMI
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 4408
Posting: 3
Dari: azuani

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-04 10:58


, ana pun bertudung labuh
ana start pakai setelah habis sekolah ting 5,alhamdulillah
sampai sekarang ana masih pakai lagi, mudah - mudahan biarlah hingga ke akhir hayat.
sekarang ni ana sedang berusaha untuk memakai purdah, insyakAllah suatau hari nanti, memandangkan sekarang ni ada banyak halangan
doakan mudah2 ana dapat memakainya,
assalamualaikum


Bookmark and Share




  Member Information For azuaniProfil   Hantar PM kepada azuani   Pergi ke azuani's Website   Quote dan BalasQuote

Ukhti-Mawaddah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2004
Ahli No: 4166
Posting: 11
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-04 17:24


:
emmm apa khbar? emmm baguslah semua dalam usaha untuk menutup aurat bukannya urat , emmmm tapi yang penting kita menutup aurat, tak kisahlah labuh ataupun tidak tudung kita tu..... emmmmm nak lari sikit dari tajuk asal ni, kita nak tanya kat awak-awak semua, bagaimana kita nak elakkan sarung lengan kita berburas apabila dibasuh, saya rasa dah banyak kali saya beli sarung lengan yang baru dalam tahun ni, lama-lama bengkraplah kita, untung lah toke yang buat sarung lengan tu, ahakzsss... emm bantu nyekkk


Bookmark and Share




  Member Information For Ukhti-MawaddahProfil   Hantar PM kepada Ukhti-Mawaddah   Quote dan BalasQuote

drwina
WARGA RASMI
Menyertai: 22.10.2004
Ahli No: 4489
Posting: 1
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 13:13


..tahniah akak ucapkan pada adik2 yg bertudung labuh...akak dulu masa sek. pakai bila keje ubah style...niat tu ada..tapi tak laksanakan lagi...


Bookmark and Share




  Member Information For drwinaProfil   Hantar PM kepada drwina   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-10-04 14:39


assalamulaikum wbt...

kiter x pakai tudung labuh... p kiter pakai tudung tiga segi yg bidang 60 tu... yg besar... selesa ckit coz raser tertutup berbanding pakai tudung bidang 45 dulu...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

ili
WARGA RASMI
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 4498
Posting: 5
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-04 13:27



ili tgh blaja bertudung labuh.br ada dua tudung labuh.pakai hari jumaat jer.


Bookmark and Share




  Member Information For iliProfil   Hantar PM kepada ili   Quote dan BalasQuote

fadhlina
WARGA RASMI
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 4496
Posting: 1
Dari: jitra

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-10-04 14:37


,

Masa sekolah menengah dulu, sekolah kebangsaan , memang minat tengok muslimah pakai tudung labuh tetapi tahu saja la ... Sekolah Men. Kebangsaan nie....multiracial, banyak cabaran, rakan-rakan berbangsa Cina. Tapi tetap simpan niat nak pakai tudung labuh.

Lepas SPM, d IPT saya pakai. seronok jumpa kakak2 yang pakai tudung labuh. Pada masa itu, walaupun bertudung labuh namun saya rasa tidak mencukupi sekiranya tidak mengisi keperluan rohani terlebih dahulu. Perubahan drastik ini menyebabkan saya keliru.

Oleh itu, saya kembali menutup aurat tetapi memakai tudung biasa. Alhamdulillah......kini hidup saya lebih tenang ............

Kepada muslimah yang memakai tudung labuh, teruskan kerana ia dituntut oleh Agama Islam. Perjuangkanlah !




Bookmark and Share




  Member Information For fadhlinaProfil   Hantar PM kepada fadhlina   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-04 04:56


Quote:

On 2004-05-26 16:45, epiphyllum wrote:
alhamdulilLah ramai gak yer sahabah yg pakai tudung labuh ni..
harap istiqomah..
hm ana ni dr kecik mmg skola agam.. so dr kecik la pakai tudung labuh..
since tgk kakak2 kt skola pakai tudung 3 segi rase t'ingin lak.. pastu try la..
skang ni ana pakai dua2 la.. hheh
tp labuh la ana nyer tudung 3 segi tuh
hm skang kt kolej bape org je yg pakai tudung labuh.. derang suke sgt sakat ana sbb ana je lain dr yg lain
heheh ana x kesah asalkan derang senang ngan ana dah lah.. itu dah cukup.. bkn nye senang nak ajak derang jd cam kiter.. kena byk b'sabar..

-----------------





same la kite...saye pun bertudung labuh jgk.but,kat kolej mmg x ramai yg bertudung labuh...so,kene byk² b'sabar..semoga niat bertudung labuh terus kekal...insyaAllah...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

kinobaik
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 5251
Posting: 23
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 12:19


Saya pakai tudung labuh kalau takde lab. Huuu.. tak istiqamah langsung. Hmm.. kalu time lab, agak sukar untuk mengendalikan mesin...sy stdnt chemical engine.. demonstrater ada gak ckp, kita kena berhati-hati gan mesin nih.. kekadang kain baju kurung ditariknya....

-----------------
We are the youth
Let us Bring Islam Back
We did it in the past
So let us do it again


Bookmark and Share




  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

Annur_862000
WARGA RASMI
Menyertai: 02.10.2005
Ahli No: 5767
Posting: 7

blank  


posticon Posting pada: 02-10-05 17:43


bertudung labuh


Bookmark and Share




  Member Information For Annur_862000Profil   Hantar PM kepada Annur_862000   Quote dan BalasQuote

ummul
WARGA RASMI
Menyertai: 28.09.2005
Ahli No: 5745
Posting: 15
Dari: uk

ireland  


posticon Posting pada: 03-10-05 08:48


ummul pun pakai tudung labuh..adik-beradik semua xpkai tudung labuh sedangkan mereka sekolah agama..entah r,tak semua orang dapat hidayah yang sama.ada pula kata pakai tudung labuh ni nampak serebeh saja..dangkal betul akal kan?semoga dbukakan hati mereka,amin! ;-)


Bookmark and Share




  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

Jundullah_7981
WARGA RASMI
Menyertai: 30.09.2005
Ahli No: 5757
Posting: 14
Dari: Perak

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 11:23


Assalammualaikum wth..

Safiah ,alhamdulillah istiqamah smpi sekarang....dari umur 13-sekarang 24 tahun
memang tak dinafikan Safiah dapat banyak tentangan dari keluarga terdekat...
Dengan alasan,kolot orang yang pakai tudung labuh ni.
ada juga yang cakap, orang tudung labuh ni,susah nak dapat jodoh...
Namun Alhamdulillah...dengan izin Allah dapat istiqamah smpi sekarang..
Safiah amt bersyukur kepada anugerah Allah, ditunangkn dengan muslimin yang sefikrah dengan Safiah.Malah banyak bimbing fiah...:)

Teruskan Perjuangan...
TAKBIR!!!!!!!

wasalam


Bookmark and Share




  Member Information For Jundullah_7981Profil   Hantar PM kepada Jundullah_7981   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» siapa bertudung Labuh?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 8

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4 ... 7 · 8  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.087336 saat. Lajunya....