Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Engkau tidak akan memperolehi apa yang engkau sukai melainkan kesabaranmu ke atas apa yang engkau tidak suka..
--
Nabi Isa a.s

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainersmith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13712

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Dari Galeri
gambar ni dgn rakan-rakan di UTP sewaktu semester pertama.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 19 jam, 41 minit yang lalu
rainersmith: 3 hari yang lalu
Swarig123: 22 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: siapa bertudung Labuh?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» siapa bertudung Labuh?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 8

Go To Page: 1 · 2 · 3 ... 7 · 8  
Jump To Page:

Oleh siapa bertudung Labuh?

puteri_JIHAD
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 2451
Posting: 55
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 18:12


put3 pun pakai tudung labuh.start bila masuk IPT.berkat persekitaran islamik.tp memang byk cabaran terutamanya keluarga.tau2 ajelah,keluarga put3 bukan fikrah islamik dan diorg anggap org yg berjubah n pakai tudung labuh tu tuntut ajaran sesat.tp alhamdulillah,berkat kemahuan dan niat,mereka dah faham.

-----------------
salam Ikhlas Penuh Ukhuwwah


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_JIHADProfil   Hantar PM kepada puteri_JIHAD   Quote dan BalasQuote

Srikandi
WARGA RASMI
Menyertai: 25.03.2004
Ahli No: 3462
Posting: 11

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 10:35




Ana pun pakai tudung labuh...sebab pertama pakai kerana suka tengok orag pakai...pas tu baru tau kenapa kite perlu labuhkan tudung..yang pastinya tutup dada..tudung bidang 60 pun kalau kena gaya pakainya labuh jugak....

Wassalam.

" hiasilah peribadi seindah akhlakmu"


Bookmark and Share




  Member Information For SrikandiProfil   Hantar PM kepada Srikandi   Quote dan BalasQuote

nailah_miz
WARGA RASMI
Menyertai: 15.04.2004
Ahli No: 3594
Posting: 14
Dari: Universiti Utara Malaysia

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 11:04




Ana pun pakai tudung labuh... Rasa selamat sentiasa... Terhindar dari pandangan2 orang yang tak tau jaga mata ni...

-----------------
Beramal kerana Allah :)


Bookmark and Share




  Member Information For nailah_mizProfil   Hantar PM kepada nailah_miz   Quote dan BalasQuote

epiphyllum
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 66
Posting: 141
Dari: bumi mesia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-04 16:45


alhamdulilLah ramai gak yer sahabah yg pakai tudung labuh ni..
harap istiqomah..
hm ana ni dr kecik mmg skola agam.. so dr kecik la pakai tudung labuh..
since tgk kakak2 kt skola pakai tudung 3 segi rase t'ingin lak.. pastu try la..
skang ni ana pakai dua2 la.. hheh
tp labuh la ana nyer tudung 3 segi tuh
hm skang kt kolej bape org je yg pakai tudung labuh.. derang suke sgt sakat ana sbb ana je lain dr yg lain
heheh ana x kesah asalkan derang senang ngan ana dah lah.. itu dah cukup.. bkn nye senang nak ajak derang jd cam kiter.. kena byk b'sabar..

-----------------
[IMG]http://animegifs.free.fr/games/streetfighter/page1/streetfighter-05.gif[/IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For epiphyllumProfil   Hantar PM kepada epiphyllum   Quote dan BalasQuote

Raihanah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2144
Posting: 47
Dari: singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 14:10



ana nak pakai...tapi...blum diizinkan...
Skrg pakaai tudung tiga segi lebar...
doa2kan lah ana daapat pakai satu ari nanti....insyallah...
teringin sgt...


Bookmark and Share




  Member Information For RaihanahProfil   Hantar PM kepada Raihanah   Quote dan BalasQuote

senyum_ukhuwah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 3713
Posting: 19
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 14:25




alhamdulillah ana jugak salah seorang yang bertudung labuh.. harap ana istiqamah.. ana minat pakai tudung labuh nih dah lama.. alhamdulillah masa ana masuk sem 2, try sket2 dulu pakai.. xsentiasa la.. tp bila dah masuk sem 3, sentiasa ana pakai.. perubahan yg sikit demi sikit.. nanti org tak terkejut sangat..



Bookmark and Share




  Member Information For senyum_ukhuwahProfil   Hantar PM kepada senyum_ukhuwah   Quote dan BalasQuote

zawina
WARGA RASMI
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1158
Posting: 13
Dari: serambi madinah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 16:07



saya dulu masa sekolah menengah pakai tudung labuh tapi dipendekkan (tak lepas siku lerrr walaupun pihak sekolah mewajibkannya). masa sem 1 ketika diploma, pakai tudung 3 segi, tapi bila sem 2 hingga 6 pakai tudung labuh ler (bila g kuliah jerrrr). pastu bila buat degree, pakai tudung 3 segi. kalau pakai tudung 3 segi, saya akan pastikan ia menutupi bahagian dada dan pakai baju yang longgar. mungkin ada rakan-rakan yang berkata, mustahil pakai tudung 3 segi tapi tak nampak dada : untuk pengetahuan, saya ni bertubuh kecil dan bila pakai tudung 3 segi pun, masih labuh lagi..hehehehe
memang saya ni tak istiqamah.....sekejap tudung labuh, sekejap tudung pendek...tapi saya tetap bertudung ketika bersama bukan mahram. saya tak nak hipokrit. tapi dalam bab stoking, saya istiqamah. saya kesal pada hari ini ada juga muslimah yang pakai tudung labuh, pandai bagi nasihat kat kawan2 supaya pakai tudung labuh, tapi bila bab stoking, dia sendiri yang lagha...sape nak jawab tu?

ada juga yang ambik kos agama, bila dah abis belajo, tudung dan stoking seme terbang dibawa angin lalu.

saya bukan nak menyalahkan sesape, tapi itulah hakikatnya kita perempuan di akhir zaman ini. minta maaf jika ada yang tersinggung. wa allahu'alam.


-----------------
bertemu kerana allah,
berpisah jua kerana Nya
bertemu dan berpisah adalah kerana Nya


Bookmark and Share




  Member Information For zawinaProfil   Hantar PM kepada zawina   Quote dan BalasQuote

adra
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 2756
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 17:04


....
adra pun nak pakai tudung labuh..tp tak tercapai lg hasrat tu..terpikat ngan akak2 yg pakai tudung labuh ni..tp adra mcm famili put3 la... takut diorang tak suka..adra harap satu hari nanti adra akan bertudung labuh dan istiqamah..


Bookmark and Share




  Member Information For adraProfil   Hantar PM kepada adra   Pergi ke adra's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_nymph
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 481
Posting: 30
Dari: jakarta, indonesia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-05-04 20:55




saya juga bertudung labuh .... doakan intiqomah


Bookmark and Share




  Member Information For islamic_nymphProfil   Hantar PM kepada islamic_nymph   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-06-04 23:32



Quote:
ana juga bertudung labuh

insya-Allah ana kan terus istiqamah. tapi kadang2 ana pakai tudung labuh yang tak jahit tengahnya tue (malas nak jahit) tapi leceh sikit sebab kena guna banyak peniti...tudung nie ana pakai masa kat rumah je. kat sekolah...of corse kena jahit.

p/s - doakan rajin jahit

wallahualam,wassalam

-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

annisak
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1059
Posting: 96

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-06-04 22:14


alhamdulillah..ana skrg masih bertudung labuh..skrg byk dah tudung fesyen menyebabkan ramai yg pakai tdg ikut fesyen..misalnya pendakwah..tapi ana tak naklah salahkan mrk kerana masih menutup aurat lg dan mgkin ada yg terpaksa menukar krn pekerjaan..Buat sahabat2 yg ingin bertudung labuh ana doakan antunna pulak akan memakainya..biar nanti anaa pulak yg sejuk hati tgk antunna..hisi peribadi ya...


Bookmark and Share




  Member Information For annisakProfil   Hantar PM kepada annisak   Pergi ke annisak's Website   Quote dan BalasQuote

cODa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 3720
Posting: 26
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 09:13




Alhamdulillah...cODa dah hampir 6thn berhijrah imej nih...doluĀ² abah ader jugak suruh pakai, macam umi...tpkn..
biaselah degil sket kate org bebudak, kalo disuruh nih mmg liat sket...
Apapon jk nak melakukan sst perkara, musti dtg dr dlm diri kite...dr niat kite...insyaAllah istiqamah!

p/s: doakan diri ini tetap istiqamah di jln ini...jua buat sahabatĀ² yg lain...


Bookmark and Share




  Member Information For cODaProfil   Hantar PM kepada cODa   Quote dan BalasQuote

fiafarha83
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 3814
Posting: 40
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 14:10



sayer jgk brd di klgn yg b`tudung labuh..
sjk dr form one..mmg ler kdg2 raser jgk nak ikut trend skrg
tapi biler fikir blk..rasernyer baik tak payah lah.....
rase lbh selesa begini..pesan ustzh sayer...kiter tak boleh t`ikut2 sgt dgn arus kemajuan fesyen ni...tak der kelebihannyer...
jgn raser segan lakukan sesuatu jika aper yg kiter buat tu betul dr pandangan Allah...
yg penting betulkan niat kiter selalu....


Bookmark and Share




  Member Information For fiafarha83Profil   Hantar PM kepada fiafarha83   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-06-04 14:20



memang tak dapat dinafikan yang pakai tudung labuh ni manis nampaknya....
fizah pun ada niat nak pakai tudung labuh ni....
Insya-ALLAH jika diizinkan....
kalau boleh biarlah ia secocok dengan kelakuan fiza ni.....


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

DiAnAh
WARGA RASMI
Menyertai: 11.06.2004
Ahli No: 3879
Posting: 19
Dari: JoHoR BaHrU

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-06-04 23:46


..

Sejuk hati ana melihat kaum muslimah bertudung labuh
di iringi ketinggian peribadi yang menawan hati sape-sape yang memandangnyer.isk..isk..isk..ana ader pakai tudung labuh itupun macam biskut jer..kini tudung ala wardina jer! kalo boleh doakan ana terus beristiqamah kerana Allah s.w.t pakai tudung labuh suatu ari nanti ,biarlah hadir sendirinya.insya allah.



wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For DiAnAhProfil   Hantar PM kepada DiAnAh   Pergi ke DiAnAh's Website   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-06-04 11:03




janganlah tudung labuh yang dipakai tu menjadi kebanggaan kepada kita pulak. takut2 kita lupa diri dan niat asal.

apa pun pemaikaian kita baik tudung labih mahupun tudung biasa, janganlah sampai ia menghalang mesej dakwah kita untuk sampai kepada mad'u dan masyarakat sekeliling.

kepada sahabiah yang nak membuat perubahan, janganlah terlalu drastik dan pastikan dengan kefahaman yang jelas agar boleh terus istiqamah. wallahua'lam...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

sepi
WARGA RASMI
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 3863
Posting: 15
Dari: Klang

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-06-04 16:19




Pastikan kita semua menutup aurat seperti yang telah diperintah oleh Allah.



Bookmark and Share




  Member Information For sepiProfil   Hantar PM kepada sepi   Quote dan BalasQuote

najwaarifah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 3142
Posting: 120
Dari: alor star

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-06-04 19:54



saya juga merupakan slh sorg perempuan yg pakai tudung labuh..sejuk mata saya memandang org yg pakai tudung labuh..tetambah lagi yg pakai purdah..ciutnyaaaaaa.....

-----------------
wanita solehah:::.
akhlak mulia~peribadi tinggi~jadi sanjungan~bunga di taman~penyejuk mata~bintang di langit~ indah di pandang....


Bookmark and Share




  Member Information For najwaarifahProfil   Hantar PM kepada najwaarifah   Pergi ke najwaarifah's Website   Quote dan BalasQuote

safrah
WARGA RASMI
Menyertai: 17.06.2004
Ahli No: 3901
Posting: 5
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-06-04 16:49



maser safrah sekolah kat ma`ahad tahfiz..safrah pakai tudung labuh..memang raser diri kiter terpeliharakan..tp biler naik form 4..safrah tukar sekolah biasek..dan pakai tudong tak selaboh kat tahfiz dulu..walo pape pon safrah totap jagek aurat ...lagi satu..safrah memang suker tengok orang pakai tudong laboh dan rase hormat sangat kat dier...


Bookmark and Share




  Member Information For safrahProfil   Hantar PM kepada safrah   Pergi ke safrah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 21-06-04 21:49


wbt...

ana pun sama juga... dedulu masa sek f1 smp f4 ana pakai tudung labuh... masa tuh aliran agama.. tapi naik f5 dah tuka pulak saiz tudung... sampai matrix.. sampai lah ana masuk kuktem nih... lepas tu alhamdulillah, doa ana diperkenankan... dan hati ana dibuka semula... dan skrg ni, inilah ana...

berpakaian begini, ana rasa selamat... rasa best aje... lepas tu rasa cool... nak wat perangai tak senonoh pun rasa malu...(ke mmg ana ni pemalu..huhuhu)...
insyaAllah... suatu hari nanti ana nak berhijab pula... doa2kan lah... amiiinnnn....

-----------------
ya ALLAH, hamba-Mu ini memohon pandangan rahmat dari-Mu


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» siapa bertudung Labuh?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 8

Go To Page: 1 · 2 · 3 ... 7 · 8  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.09145 saat. Lajunya....