Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI...
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
a'kum...

salam perkenalan dr saya.

-asma-

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 15 jam, 17 minit yang lalu


Review Buku
Topik: Novel Cinta


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, istisafa
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Review Buku
    »» Novel Cinta

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Novel Cinta

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 04:52


selaut kasih...em...rasenya dh slalu dgr citer camtu..wanita yg snggup berkorban...em..kalo nk tambah yg lagi best....baca 'dosa mlm pengantin' ... 'arca kasih' ... 'original'...tp bagi aku ..novel plg tebal penah aku baca adalah novel 'salina' hasil pak samad...kenal kan ? penah baca ? aku katam buku tuh tiga kali sbb nk fahamkn msg nyer..akhirnya aku fhm...korang fhm tak ?


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 180
Posting: 28
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 05:02


selaut kasihbaru dua minggu lepas teman baca..tangkap nangis tul..sedih...sadis...kesian popuan tu kan?kena perkosa tapi suaminya tetap menerimanya..temanhappy tul biler ending dia best..akhirnya..happy ending gak..


citer yg teman tak pernah luper dr teman skul dulu..

novel donia ngan cinta abadi...mmg best giler..tahap cipan best...

naper?tak cayer ker? tak cayer belilah..takkan nak bagi free..hehehe...




Quote:
teman pun pinjam member novel tu..maner pernah beli sendiri..



-----------------
YaNg IndaH hANya SemEntaRa


Bookmark and Share




  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Send ICQ Meesage To mawardah_ilmi   Send AIM Meesage To mawardah_ilmi   mawardah_ilmi's MSNM Number Is ilhamna   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 20-05-03 11:15


syaiz, kaklong pun pernah baca novel "salina" tu... Best citer dia. Orang lain tak tau la...tapi memang best...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

suemaiyah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2003
Ahli No: 1086
Posting: 15
Dari: 0511

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 11:47


akum....
membaca novel ni adalah minat ana dr dulu lagi... bukannyer apa cume nak release tension jer...novel terbaru yg ana baca adalah hadirnya cinta..
ianya menceritakan mengenai konflik dalam keluarga....oklah selamat membaca..
wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For suemaiyahProfil   Hantar PM kepada suemaiyah   Pergi ke suemaiyah's Website   Send ICQ Meesage To suemaiyah   Send AIM Meesage To suemaiyah   suemaiyah's MSNM Number Is 0511   Quote dan BalasQuote

wana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1159
Posting: 21
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 13:47


citer-citer novel ni best lak...
wana sepanjang cuti sem ni dok baca novel..lepas satu-satu..penuhi masa lapang di samping bukak komuniti muslimah ni...
memang banyak yang best.. ader sampai nangis-nangis..hai..syahdu betoi!!!!
novel selaut kasih tu best gak la...ni ade yang terbaru bicara hati....best ker tak tau la lagi...
tapi biasanyer novel2 ni banyak yang citernyer yang tragis-tragis...

jangan sampai si pembacanya yang lara hati udah lah yerrr!!!!

-----------------
ukhwah itu sesuatu jalinan kasih sayang yang indah


Bookmark and Share




  Member Information For wanaProfil   Hantar PM kepada wana   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 14:28


yelah tu wana...mmg ko suka baca novel sampai 2,3 kali ko khatam satu2 buku.....
maafler kalo ko marah aku ckp camtu....kita kan dah biasa gurau camni..yetak my twins...!sayang wana......ahaks......!

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

mas
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1494
Posting: 6

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 10:30


assalamualaikum wrt....

novel cinta??? tak salah kalau kita rajin membacanya..janji yang baik tu jadikan pengajaran dan yang buruk tu...tak yah ikutlahkan... k.mas ni memang peminat setia novel cinta...bayangkanlah daripada anak dara sampaikan sekarang ni dah jadi 'emak orang' pun masih lagi minat baca novel2 cinta ni....
...kalau kena yang betul2 sedih tu sampai teresak-esak nangis....apa pun 'semangat membaca' harus dipupuk...tak kira apa jenis bacaan pun..
BANYAK MEMBACA LUAS PENGETAHUAN


Bookmark and Share




  Member Information For masProfil   Hantar PM kepada mas   Quote dan BalasQuote

an_nurr
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 1897
Posting: 33
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-03 10:43


assalamualaikum wr..

emmm..novel cinta ekss..tak minat sgt baca novel nih..kalo baca novel nih an_nurr biasanya baca depan,tgh skit pastu baca blakangg..ehehehe
..malas laa...tapi tgk gakk..kalo boring sgt sampai tatau nak watpe..baca gakk..tapi tunang an_nurr ade bagi satu novel suh baca..tajuk buku tu Lakaran Sahrawi..best gak laa..cite pasal wanita yg suaminya kahwin dua...sedihh wooo..tangkap nangis bila baca..masa last skalii..tapi ade mesej yg dibawa dlm cite tuu...leh la sahabat2 seme try bacaa..


Bookmark and Share




  Member Information For an_nurrProfil   Hantar PM kepada an_nurr   Pergi ke an_nurr's Website   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
WARGA RASMI
Menyertai: 25.08.2003
Ahli No: 2290
Posting: 3
Dari: kelantan

australia   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 12:54


assalamualaikum,

novel cinta? heh.. bagi ana.. novel cinta ni bagus je tapi novel cinta yg macam mana? kalau novel melayu yg jiwang2 ni.. hmm.. ana kurang minatlah. no 1.. penggunaan bahasa pun kurang berkualiti rasanya. bercampur bahasa melayu bahasa inggeris dsb. no 2.. tema dan persoalan biasanya agak sempitlah. x banyak ruang utk kita luaskan pemikiran. dan bagi ana.. klu membaca biarlah dapat ilmu.. pengetahun baru.. x dinafikan membaca ni xkiralah membaca apa pun dapat mematangkan diri kita. pengalaman yg ditonjolkan melalui pembacaan juga boleh menjadi pengalaman yang mematangkan kita. tapi novel yg jiwang2 ni.. pun tidak menggambarkan cinta sebenarnya. cinta sebenarnya adalah cinta pd Allah.. cinta pd Rasul.. dan cinta pada sesiapa yg mencintai Allah dan Rasulnya.. cinta berlandaskan syara'. kalau nk baca novel cinta.. cubalah baca karya HAMKA. tenggelamnya kapal van der wijk.. merantau ke deli.. dsb. memaparkan kisah cinta tetapi lebih menekankan persoalan adat.. letih emosi juga malah kaum muslimin pun leh nangis bila baca karya HAMKA ni.. x salah baca kisah cinta.. tapi pandai2 lah pilih kisah cinta yg kita baca. bukannya karya yg membazir masa kita semata2. hidup x panjang.. semua yg kita lakukan biarlah ada faedahnya betul x. klu setakat baca.. nangis.. xde apa2 pengajaran atau iktibar.. ana ingat.. lebih baik kita tinggalkan je buku2 camnie.

wallahua'lam
wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   sara_mujahidah's MSNM Number Is sara_unefleur   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-03 12:18


novel cinta..huh..mmg bess..semenjak 2 minjak ni...kidot mmg giler ngan novel..lelebey agi novel cinta....hmmm....alaf 21 sumenye bess bess...stakat ni yg kidot dah baca.. ombak rindu, cinta pertama ngan satu janji mmg bess...menyentuh perasaan tul...))

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-03 17:37


assalamualaikum.
fizah pun memang suka baca novel cinta nie,semuanya alaf21 punya.sampai tak teringat tajuknya .banyak sangat.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-03 10:05


sapa yg nak baca novel terbaru alaf 21... ana cadangkan...

1. Satu Janj - Ramlee Awang Murshid
best jugakk.. ana dah baca...
2. Hadirnya Cinta - Nia Azalea
ok gakkk... tapi biasala... cintann
3. Cinta Pertama - (tak ingat)
belum baca lagi...
4. Sehangat Asmara -(tak ingat)
pon belum baca lagi... tapi kwn ana kata memang best 4 novel ni...

Nantikan pula kemunculan Ria Qistina dan Angkara Saka

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 15:42


Masa sue mula - mula baca buku cerita cinta ketika itu sue tingkatan satu, laila azwa karya khadijah hashim. tapi dalam banyak - banyak novel yang pernah dibaca, ombak rindu memang menyentuh perasaan dan satu lagi tangisan bulan madu.. masa sue baca kat office waktu rehat, teresak - esak menangis bila sampai bab yang akhir.. tak pasal - pasal lepas tu digelar ratu airmata

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-03 17:31


assalamualaikum kembali..

nur_indah ana pun minat sangat ngn cite "bila sena kembali berbunga tu"... byk pengajaran dia.

ada lagi tak novel keluaran amaruszati tu??

sebenarnya ana x minat sangat baca novel..nak abiskan satu novel pun hampir seminggu . tapi ..tetiba je kawan cakap citeni menarik.. ana try bace.. memang menyentuh perasaan. lepas pada tu ana jadi minat ngn novel..tapi tgk pada pengarang.

satu lagi novel" temggelamnya kapal van der vitch" .. dari Dr. Hamka.

ade yg penah bace? bukuni dah lama..masa zaman mak ana kecik2 lagi dah ade. kalau tanya org lama2 mesti tau pasal bukuni.
crita dia menyentuh perasaan. kisah dia ringkas tapi olahan ayat dia yg maksud sangat teliti dan dalam maksudnya.


-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yg terbaik dan Dia jugalah yg paling Penyayang di ntara yg Penyayang" (Yusuf : 64)


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

ummu_amir
WARGA RASMI
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2796
Posting: 2
Dari: USM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-03 21:53


ana nak cadangkan antunna semua try baca novel tulisan sahabat ana.Alhamdulillah,ptghn thn ni dapat dia publish novel tu.ana baca novel tu & diceritakan sendiri dr mula sampai habis oleh penulis tu sendiri dari dia masih tulis tangan masterpiece tu.
tajuknya...CEMBURU SEORANG PEREMPUAN
oleh Siti Hazneza Abdul Hamid terbitan Novel Creative


Bookmark and Share




  Member Information For ummu_amirProfil   Hantar PM kepada ummu_amir   Quote dan BalasQuote

pu3_solehah
WARGA RASMI
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 4258
Posting: 7
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-04 23:08


cinta pertama tu norhayati berahim.. best... yg lain tu cam satu janji tu biasa jerk.. hadirnya cinta bukan nia azalea.. tp pitteriah abdullah.. best gak.. sehangat asmara tu bleh tahan jerk. ombak rindu tak lah best sgt kalau nak dibandingkan dgn bicara hati and cinta pertama..ria qistina,bikash nur idris pun best. kau yang satu, nia azalea pun syok gak. tp novel plg best alaf21 nyer.. ialah.. sambutlah cintaku, bikash nur idris.. kalau rhythm, princess, bikash nur idris. creatif, dan, mimpi pun berguguran, liana afiera malik.


Bookmark and Share




  Member Information For pu3_solehahProfil   Hantar PM kepada pu3_solehah   Quote dan BalasQuote

Musy_Fathz
WARGA RASMI
Menyertai: 23.12.2006
Ahli No: 7162
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 14:57


sapa dah baca ayat2 cinta karya haiburrahman el-shirazy?...bagi saya,tu laa novel yang paling terbaik setakat ni...baca jangan tak baca !


Bookmark and Share




  Member Information For Musy_FathzProfil   Hantar PM kepada Musy_Fathz   Quote dan BalasQuote

mastura_nabilah
WARGA RASMI
Menyertai: 11.12.2007
Ahli No: 8123
Posting: 1
Dari: skudai,JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-07 15:35


sya ada dengar juga novel ayt2 cnta2.. bez tak? cerita lyen2 ke brsmbng?


Bookmark and Share




  Member Information For mastura_nabilahProfil   Hantar PM kepada mastura_nabilah   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 15:50


novel yang lebih kurang macam ayat2cinta
iaitu Diatas Sajadah Cinta
dan Ketika Cinta Bertasbih-V1

dalam bahasa Indon sikit...
tapi best


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

enterintopeace
WARGA RASMI
Menyertai: 26.12.2007
Ahli No: 8162
Posting: 3
Dari: anywhere, everywhere

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-12-07 22:09


novel 5tahun5bulan (hovate) & RADHA best juga...
ada unsur keIslaman diterapkan...


Bookmark and Share




  Member Information For enterintopeaceProfil   Hantar PM kepada enterintopeace   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, istisafa
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Review Buku
    »» Novel Cinta

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.069058 saat. Lajunya....