Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sesiapa yang tidak pernah melakukan kesilapan dan mengalami kegagalan adalah orang yang tidak pernah mencuba sesuatu yang baru

-- Albert Einstien

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Dari Galeri
Sambutan hari lahir serentak -- Presiden dengan Maricella yang tarikh lahirnya sama (17 April)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 5 jam, 35 minit yang lalu


Review Buku
Topik: Novel Cinta


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, istisafa
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Review Buku
    »» Novel Cinta

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Novel Cinta

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 00:15


Orange peminat setia novel novel cinta, setakat ni orange dah baa 2 novel iaitu Ombak Rindu...yg menguji ketabahan seorg wanita....di dalam kekayaan dan kebahagiaan yg tdk pernah kekal.....dan terbaru Selaut Kasih...amat menyayat hati....saya advise buku ni coz..iannya byk menilia kepada ketabahan dan kesabaran seorg wanita...


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

mawarputih
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 308
Posting: 152
Dari: Bangsar,KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 08:38


Hmm.. ana kalau bab baca novel cinta nie agak 'kureng' sikit. Dulu masa sek2 dulu ada gak baca, itupun sebab terpaksa, kena buat kajian sastera.

Ana bkn apa, bimbang novel2 cinta nie boleh mengkhayalkan ana, sebab ana ni jenis kuat berimaginasi. So, adalah lebih baik ana hindarkan.

Namun begitu, ana tak nafikan yg novel2 cinta nie ada jugak mesej baik yg hendak disampaikan. Cuma mungkin cara penyampaiannya agak 'lari' sikit dari landasan agama.

Kepada sahabiah yg minat baca novel cinta, kalau boleh kawal diri agar tak meninggalkan impak buruk dalam diri.

WaLlahu Subhanahu WaTa'ala A'lam...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

ai_za82
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 49
Posting: 36
Dari: pagoh

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 08:59


selaut kasih yea...
saye pun minat gak baca novel nie...tapi kekadang je laa...itupun pinjam dari kengkawan...

orange penah baca novel hati seorang wanita?
best gak novel tu....menguji ketabahan hati seorang wanita...
mengalir air mata membacanya...hehehe...

-----------------
bukankah ini suatu dugaan
dari Tuhan yang Pengasih Penyayang
kita sekadar dapat merencana
hanyalah Dia yang menentukannya


Bookmark and Share




  Member Information For ai_za82Profil   Hantar PM kepada ai_za82   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 09:21


akak ni suka baca semua jenis buku...
akak lebih prefer baca novel2 dlm bahasa inggeris...
krn plotnya lebih luas, menarik dan jalan ceritanya tidak stereotype...

kalau novel dlm bahasa melayu tu, akak suka baca novel yg berat2... bukan berkisar pd cinta semata2... spt, novel yg ada tema kekeluargaan... byk novel2 melayu ni yg sama jek jln ceritanya, itu yg boring tu... akak dah baca novel 'selaut kasih' tu... kawan akak yg beli... letih emosi betul baca novel tu... tak berapa minat ler... novel 'hati seorg wanita' tu ok gak, menceritakan ketabahan seorg wanita...



[ Posting ini telah di edit oleh: Ainul_Mardhiah pada 2003-04-25 09:25 ]


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

nur_indah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 174
Posting: 193
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-04-03 15:18


hehehehe... novel cinta??? tipu la kalo kate akak x minat bace novel cinta... biasela, kalo dah name pon minat membaca, x kire la novel ape pon... akak bace je sampai ke noktah yg terakhir... ... lelain sumber bahan bacaan pon akak abce gak...

erm, ape yg akak rase la kan, spjg bace novel cinta ni, mmg meletihkan emosi... letih...letih... ter'emosional' same... ape nak buat... perempuan, mmg la lebih mudah tersentuh perasaan kan??? cuma akak suke amik pengajaran dr setiap novel yg akak baca... lebih2 lagik kalo dalam novel tu ade byk kate2 hikmat yg sgt2 bermanfaat sbg panduan hidup... bukan stkt utk pedoman bg org yg bercinta jek... (tp akak bknnye sdg di alam percintaan aaa!!!)

antara novel yg akak suke sangat dan susah nak lupa ialah novel bila sena kembali berbunga 1&2... mmg menyentuh perasaan dan sgt2 letih emosi bace!!! sampaikan nick akak ni pon akak amik dr novel tu, tp bukan la watak utama, tp salah satu watak sbg penyokong jln cite ni... sbb dalam novel tu, pemegang watak nur indah ni mmg byk sgt kumpul kate2 hikmat...

anyway, sape2 yg suke bace novel cinta ni, sesamelah kite amik pengajaran... yg baik jdkan teladan, yg buruk jdkan sempadan.... gunakan pertimbangan akal yg waras dan dipandu iman dalam ape jua keadaan....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Pergi ke nur_indah's Website   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 18:49


ermm.. novel cinta ???
sesetengah novel cinta nie, ayatnya qaulah susah nak paham..
sikit x2 jerr yg paham ...

actually, qaulah tak minat sangat dgn novel cinta nie...
tp, kalau yg best tue, ok jugak...

Wassalam

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 01:34


Ambil yg baik dan buang yg tdk elok....


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-03 16:34


saye ske bace novel cinta..lagi bess ayat yg bunga2...cam lagu misha omar..bunga-bunga cinta

-----------------



●ŠēВưΜВưňĞ ĶĭţĂ ŝĚťĀρ

Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-03 16:45


hmm novel cinta nih ida tak berape minat la.ntah la tak suker sangat.baca tuh baca cume tak mendalam la


Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-03 10:08




mmm...ana pun tak berapa minat. tapi kalau kawan citer ana dengar je....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-03 14:50


wsalam....

ana nih kalau bab novel.. sanggup berlapaq berjaga nak habiskan novel tuh... kalau kat asrama sanggup baca dalam tandas semata mata nak tau last macam mana... kan bagus klau buku skolah buat macam tuh... tapi setakat nih novel yg paling ana suka lakaran sakhrawi... islamic skit.... ombak rindu pon best... sambutlah cintaku... kau yang satu... banyak jugak keluaran alaf 21 yg ana beli... kalau tak pon pinjam yg kawan punya... tapi novel jendel hati betul betul sedih...sama jugak ngan hati seorang wanita... original betul2 buat sakit kepala... kalau novel ramlee awang mursheed ana suka jugak baca... seram dan pandai jalin plot...
kalau ilmiah pulak ana baca masa tengah ader mood... kalau tak ngantuk... buat masa skarang... banyak dah novel keluaran alaf21... creative enterprise... ana dah baca...ade yg boleh buat pengajaran... banyak jugak yg baiknyer ignore jekk...

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 04-05-03 11:39


novel cinta ni memang seronok kalau dibaca... apatah lagi kalau tengah bercinta tapi dalam banyak2 novel cinta ni saya suka sangat baca novel tajuknya JAUH penulisnya Aisya Sofea......sebab jalan ceritanya macam terkena dgn hidup saya..... [B]


Bookmark and Share




  Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-05-03 12:26


Assalamualaikum wb....

novel cinta? mmm kalau nak kata tak minat kang nampak sangat nak kena kerat lidah nie .. minat tu mmg minat lelebih lagi ada yang minat sama (adik,mak,mak cik).. tapi tiap2 satunya adda minat tersendiri. macam minat saya ngan mak... minat buku inggeris, lelebih tulisan Judith McNought (betul kot eja) sbb cara penulisan dan plotnya.....menarik. lagi satu cerita2 dari Mills & bons (buku lama nie) mm cerita2 terbitan buku nie pun tak kurang menariknya......

nah tu dgn mak, nie ngan mak cik dan adik plak... aa mestilah novel melayu . tak kisahlah penulisan siapa, terbitan mana... kiranya kena dgn rasa hati dan bila last2 bacan tu boleh rasa satu kick aaaa tu mmg kiranya best laa tu.....

cenggitu ler

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-05-03 14:52


ana minat baca novel...Nabila 1 dan 2memang best..cerita pasal ranjau kehidupan seorang wanita yg perlu ditempuhi...kakOrange_Skunky..ombak rindu pun ana dah baca...firt2 tu sedih kan...geram sgt dkt lelaki tu...
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

syaiz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 873
Posting: 51
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-05-03 04:40


selaut kasih....original ... stefaisle...cinta madinah .. apa laie...byk lagi la...wlpun aku rock..tp lepas baca buku kengkawan aku...aku terus cair...waa!


Bookmark and Share




  Member Information For syaizProfil   Hantar PM kepada syaiz   Pergi ke syaiz's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 14:05


MM RAMAI SUNGGUH YANG MINAT CERITA SELAUT KASIH NIE....

MM BOLEH SAPA2 BAGI REVIEW SIKIT TAK TTG CERITA NIE... N BAGI SIKIT INFO SAPA WRITE N PUBLISHER DIER..??

SYUKRAN JAZILLAN

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 14:52


akak tak minat sgt...
sbb letih emosi bila membacanya...
ada ker pompuan yg sanggup berkorban mcm tu???

Tajuk: Selaut Kasih
Penulis: Azlina Mat Angsar
Penerbit : Alaf 21

Ulasan:

Mengisahkan seorg pompuan (dah lupa nama watak utamanya)... hehehe... sorry ya... bercinta dgn seorg muallaf, kacukan cina dan india... sebelum bercinta banyak halangannya... kerana mrk berlainan agama... kalo tak silap nama lelaki tu Jeffry... lagipon Jeffry tu dah ada kekasih/tunang (sherry)... tapi, mrk berjaya mengharungi rintangan dan berkahwin setelah Jeffry memeluk Islam... konflik bermula setelah mrk kahwin... pd suatu hari, pompuan tu tlh dirogol oleh sesorg yg ditolak cintanya... heroin menghadapi masalah slepas peristiwa hitam tu... dia tak dpt 'bersama' dgn suaminya, lalu menyuruh Jeffry berkahwin lain... pd mulanya Jeffry membantah... akhirnya dia akur dan mengahwini sherry kekasih lamanya... konflik berlaku krn kedua2 madu ni tinggal serumah... namun, heroin tetap tabah dan bersabar dgn kerenah madunya...

kwn2 yg lain sambung ler... ana tak reti ler menyusun cerita... takde bakat... hehehe...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 12:21


mm saya nak kongsi sedikit maklumat ler nie...

mm cenggini.., saya baru aja selesai membaca sebuah buku bertajuk BICARA HATI....terbitan alaf 21. bagi saya cerita nie menarik... cuma asas jalan ceritanya agak terpesong dari pegangan kita...

sedangkan kita tahu dalam islam tak wujud istilah kawin kontract (betul kan )...... mm ceritanya mengisahkan ttg perkahwinan yang berasal dari contract.... kita boleh lihat liku2 kepayahan dalam mengharungi kehidupan kawin kontract....

bacalah.. saya rate buku nie 5 dari 10

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 19-05-03 14:28


Dua2 kaklong dah baca. Ombak Rindu ngan Selaut Kasih. Memang best citer dia.
Kaklong kalau novel ni, tak kisah. Semua kaklong baca.
Ada satu novel tu (tak ingat tajuknya), dia pasal student m'sia kat oversea. Depa berjuang utk selamatkan kawan depa yang kena satu tuduhan berat. Kaklong dah tak berapa ingat ceritanya maklum dah lama kaklong baca novel tu.
Yang kaklong ingat nama heronya GHAZI. Ada tak yang pernah baca novel ni? Apa tajuk dia ha?

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 17:48


SELAUT KASIH.............. em ana baru jer abis baca semalam.waa..........sedih giler la........sampai teresak2 ana nangis.....yg plg ana terharu skalai watak najihah sbg seorg isteri yg betul2 tabah...........sanggup bermadu demi kebahagian suami tercinta............kalau ana lah dpt jadi cam najihah alangkah seronoknya....(tp dpt ker...)
ana mmg suka baca buku alaf21..........

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, istisafa
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Review Buku
    »» Novel Cinta

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.083237 saat. Lajunya....