Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
BE STRONG ENOUGH TO CONTROL YOUR ANGER INSTEAD OF LETTING IT CONTROL YOU...
-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 8
Ahli: 0
Jumlah: 8




  Dari Galeri
Assalamualaikum...

 Salam mawaddah buat semua kakak,adik dan sahabat.Semoga ukhuwah kita abadan abada.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: Muka berminyak...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» Muka berminyak...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Muka berminyak...

wardatunnisa
WARGA RASMI
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 3401
Posting: 15
Dari: Serdang, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-04 16:53




Buat semua ahli hanan ni, ana nak tanya....sapa-sapa yang boleh tolong ana ni...

Macam ni, ana selalu menghadapi masalah muka berminyak..
Lepas cuci muka ok la.. tapi bila tengahari je, berminyak... Kalau waktu red spot lagi teruk... Rasa tak selesa...sangat........

So, kalau ada sapa-sapa yang boleh tolong ana... Kot ada petua ka....

Tima kacih...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatunnisaProfil   Hantar PM kepada wardatunnisa   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-05-04 12:22


hehe...sy pn kulit muka berminyak...kalo dah tgh ari...mula la bermaharajalela minyak2 tu....
ade petua ckp amik limau nipis tu...belah..then gosok2 kat muka...
biar kering..then bilas la...
ade jgk petua guna asam jawa...cara yg sama jgk dgn limau nipis td....
tp sy tak try lg....ingat nk try jgk


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-04 21:10


...

Bab petua mentua ni ana sungguh teramatlah banyak yang x tahu. Tapi, kalau kulit berminyak tu, memang sah2 lah normal untuk remaja yang masih dara.

Masalah kulit berjerawat dan berminyak ni lazimnya berhenti selepas berkahwin. Kulit berminyak menandakan kulit kita adalah sihat dan insyAllah lambat berkedut.. Tapi kalau kulit kering.. InsyAllah mudah dan jelas sangat kedut2 dan garisan2 pada muka tu akan terserlah.

Untuk mengawal minyak berlebihan pada muka, pastikan tidak menggunakan pencuci muka yang ada tulis 'oily control'. Sekali stop pakai, nescaya rosaklah muka anda. Tapi pakailah yang tak banyak chemical. Sebab salah satu punca minyak di muka tak dapat di kawal ialah chemical yang menyumbatkan liang2 di muka kita.

Mengapa bila pakai pencuci minyak oily control muka dah tak berminyak?? Tapi... bila stop pakai...

Sebabnya, chemical yang dipakai tu bertujuan untuk menyumbat kelenjar minyak kita dari mengeluarkan minyak. Apabila liang tersebut telah tersumbat, kelenjar minyak kita akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak minyak. Maka, apabila kita tidak menggunakan chemical tersebut walau untuk sesuatu fatrah yang singkat, liang yang tersumbat itu dengan bangganya akan mengaktifkan diri dan menampilkan dirinya yang kian tersepit di celah2 liang muka kita.. Sebab tu, minyak di muka akan bertambah banyak..

Mungkin saudari pernah pakai oil control punya pencuci muka kot?? tu muka banyak minyak? ataupun pakai pencuci muka yang banyak chemical?? eh.. toksahlah pakai pencuci muka yang banyak chemical.. rosak muka... sebaliknya.

PAKAILAH yang peratus chemicalnya terlampau2 sikit ataupun takda langsung macam GAMAT, SUSU KAMBING n etc.. INsyaALlah kulit dahtak berminyak..

P/S: KALAU NAK CARI PENCUCI MUKA < DAPATKAN NASIHAT DOKTOR ATAU PAKAR KECANTIKAN DULU... JAngan pakai REFINING LOTION yea> nanti buat treatment sekali dua, dah gaduh pedih muka..

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

LaTomatina
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3666
Posting: 102
Dari: royal town of perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 16:10


MuSaFiR_SaYYaFF:

REFINING LOTION tu aper yer?


Bookmark and Share




  Member Information For LaTomatinaProfil   Hantar PM kepada LaTomatina   Pergi ke LaTomatina's Website   Quote dan BalasQuote

akakfizah
WARGA RASMI
Menyertai: 15.06.2004
Ahli No: 3892
Posting: 1
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-04 18:04





mmm..muka berminyak nie mostly wanita asean yg selalu ada. tak tkecuali dr saya.. time tghari, or one hour after, mula la berminyak.. especially zon t..
skrg nie saya cuma pakai Clean&Clear oil control film tu.. bila rs berminyak, apalgi gunakan la.. tp jgn sapu ganas sgt, coz kalau film tu menyerap terlalu byk minyk, nnti kulit npk mengelupas, at least bia cikit minyak tu kt muka kita..(spya nampk macm moist tp bkn berminyak)..
satu lagi saya pakai bedak maybelline yg baru kuar tu..yg utk remaja konon...hehe..lps cuci muka,letak moisturizer cikit.then alaskn bedak tu tebal cikit kt kwsn berminyak..tp jgn tebal sgt..x elok...insyaallah..tahan lama cikit....

apapun, petua lain, slalu basuh muka, pastu selawat banyak2..moga 'bersih' muka kita bila org lihat...insyaallah..


Bookmark and Share




  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

sali
WARGA RASMI
Menyertai: 04.12.2004
Ahli No: 4662
Posting: 9
Dari: malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 13:08



elakkan dari makan benda -benda yang banyak minyak.


Bookmark and Share




  Member Information For saliProfil   Hantar PM kepada sali   Quote dan BalasQuote

shemizz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 5152
Posting: 49

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 23:14


ilmu baru bg saya..syukran jazilan


Bookmark and Share




  Member Information For shemizzProfil   Hantar PM kepada shemizz   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-04-05 23:37




syukran 4 dis info...

-----------------
Success Through Endeavour ;


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

GhaizahNorazra
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 5328
Posting: 46

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 13:51


muka berminyak???? hmmm...cuci je ngan pencuci muka..berminyak lagi...cuci lagi....cuci n terus cuci...produk2 kat kedai pun tak berkesan....Mungkin ada sesetengahnya...tapi tak larat nak cuba semua...bazir duit je....


Bookmark and Share




  Member Information For GhaizahNorazraProfil   Hantar PM kepada GhaizahNorazra   Quote dan BalasQuote

pu3feesya
WARGA RASMI
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 5609
Posting: 8
Dari: pulau mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 12:21


cara nak ilangkan muka berminyak??nak tau....PM fisha ok...


Bookmark and Share




  Member Information For pu3feesyaProfil   Hantar PM kepada pu3feesya   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.02.2004
Ahli No: 3281
Posting: 30
Dari: Jepun

japan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-05 15:01


Assalamualaikum,

Muka berminyak... masa duduk kat Malaysia dulu kuat berminyak... tapi bila dah sampai jepun, jarang pula kecuali time musim panas, memang berminyak.

Satu sebab yang akak tau, muka kita terlebih minyak sebab pencuci muka yang kita gunakan tu mengeringkan kulit kita. Jadi bila dia kering, dia akan mengeluarkan lebih banyak minyak.

Satu cara nak elak terlebih minyak ialah, jangan bagi kulit terlalu kering selepas basuh muka. So, pakai lotion yang sesuai dengan jenis kulit. kalau tersalah lotion pun jadi masalah juga. Alhamdulillah, akak mula buat camtuh, kulit kurang berminyak infact kurang jerawat.

Satu lagi kurangkan makan makanan berminyak. Lagi kita makan, lagi bertambah2... selalu minum air masak.

Masa jalan2 bawak lah oil control sheet kalau still tak boleh control minyak itu.

Semoga tips berguna.

Wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

azie_redline
WARGA RASMI
Menyertai: 17.11.2004
Ahli No: 4595
Posting: 17
Dari: Malaysia

brazil   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 18:08


pakai loose powder pun okay juga..tapi jangan compact powder.


Bookmark and Share




  Member Information For azie_redlineProfil   Hantar PM kepada azie_redline   Quote dan BalasQuote

azie_redline
WARGA RASMI
Menyertai: 17.11.2004
Ahli No: 4595
Posting: 17
Dari: Malaysia

brazil   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 18:14


cari loose pwdr yang oil free...


Bookmark and Share




  Member Information For azie_redlineProfil   Hantar PM kepada azie_redline   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-05 21:14


sebenarnya kalau nak kulit cantik tak berminyak, gunalah produk yang kaya dengan vit C. paling baik appricot. cubelah carik. nutrimetics ke... hehe, ni bukan iklan tau. cuma nak kgsi ilmu. lepas itu banyakkan makan buah2an yang kaya dengan vit C. apa lagi ek? kalau muka berminyak, elakkan guna krim2 contohnya moisturiser, sbbnya dia menghasilkan lebih banyak minyak. lepas itu elakkan jugak pakai krim malam. sebab malam lah waktu kulit kita nak bernafas dengan sebebas2nya. dan kulit akan lebih cantik.. lagi satu, kalau nak pakai compact powder, cari lah two way,. kulit akan lebih rata. :) 8-)
[ Telah diedit oleh: nafisah pada 18-09-05 21:16 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 24-09-05 22:23


pakai lah loreal loose powder...lagi 1 mkan vitamin c elok untuk kulit yang berminyak dan bermasalah...selamat mencuba!!


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 08:47


cuba pencuci muka ni..HIMALAYA..insyaAllah ok..lagi pun 100% herba ingredient..chemical less...


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 17:08


ana amalkan vitamin C & vitamin E memang bagus untuk kulit kita...dan kita juga kena bijak dalam memilih set cleanser untuk muka kita...pnjagaan muka memang amat penting...lagi 1 perkara yang memang ana amalkan...sebelum ana mencuci muka....ana terlebih dahulu memakai oil makeup remover...barulah cuci muka rasa bersih saja...:)banyakkan air suam ok..:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-02-08 17:12


sesiapa yang ada masalah kulit muka boleh merujuk pada ana..insyallah mana yang boleh ana bantu,ana akan cuba bantu ok...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-02-08 02:02


honey..promote jangan tak promote..HEHE


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 17:12


yup...semestinya...ehhehehe...dismping itu jugak...ana nak bantu wanita-wanita yang kat luar sana yang ada masalah muka...dan sesiapa yang memerlukan khidmat makeup tunang atau kawin,boleh pm ana ok..:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» Muka berminyak...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080269 saat. Lajunya....