Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Dari Galeri
assalamualaikum..salam ukhwah bt smua :)..smoga hubungan kita sesama ISLAM akan kekal Selamanya

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 13 jam, 39 minit yang lalu
bintanghatee: 2 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: Rahsia sulit perempuan yang kaum adam boleh tau melalui pandangan....!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Rahsia sulit perempuan yang kaum adam boleh tau melalui pandangan....!!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh Rahsia sulit perempuan yang kaum adam boleh tau melalui pandangan....!!!

IIN
WARGA RASMI
Menyertai: 07.04.2004
Ahli No: 3535
Posting: 7
Dari: PJ

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 02:29


.
Rindunyer.............! dah lama tak masuk sini.sibuk ckitla.biasalah hidup penuh ngan dugaan,kenalah hadapinye dengan semangat yg kuatkan.....tak gitu kak??!!
Sebenarnye tujuan topik ni diadakan pasal adk nak tanye
rahsia dan maksud yg ada disebalik setiap inci tubuh wanita.adk dpt tau yg ada sesetengah kaum adam yg alim2 ni boleh `nampak' rahsia yg ada pd perempuan tu dr kwn2 adk.cthnyela 'ek yg dr tapak kaki lelaki blh tau pempuan tu dara ke tak n kesuburanya.yg adk x puas ati psal kenapa lelaki tau rahsia pempuan tu then dia tak nak bgtau kat kita suruh jaga n sbb musabahnye.setidak-tidaknye kita blh jg aurat kita ngan lbh baik!! bknnye ape,lelaki alim ni memangla slalu ada nasihatkan kaum hawa spy jg diri tp tak nak bgtau kita sbbnye.maklumlah bukan semua pempuan tau psal ni n adk ni tergolongle dlm group yg kekurangan pengetahuan....so adk nak mintak tolongla kalau kakak2 tau ngan lebih detail,bgla tau adk. setidak2nye adk ngan yg lain blh menjg diri ngan lbh baik....InsyALLAH. tolong ye....bknnye ape x sedapla adam tau rahsia kekurangan diri kita sedangkn kita ni jahil(ek...maaf) tentang diri sendiri dhlatu taknak bgtaulak!! ada lg nak ckp ni tp lupalak dah!hii....hii baru 19 tahun hidup kat dunia ni tp dh nyanyuk cam orng tua sampa i cni dulu.td xngantuk ni dh ngantuk plak.ok,wassalam..bye,tata...titi..tutu......


Bookmark and Share




  Member Information For IINProfil   Hantar PM kepada IIN   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 03:37


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah umi rasa bab tutup aurat yang disarankan oleh Al Quran dan Hadith mencukupi untuk mengelak dari telusan orang alim . Biasalah mereka kan alim sebab itu mereka tak nak beritau kerana nanti sudah tak ada ummmph (gurau ya. Sebenarnya Allah SWT dah beri Al Quran dan Baginda saw sebagai mursyid dan guru kita telah tunjukkan bagaimana wanita menjaga diri dengan menutup aurat. Rasanya tak perlu gusarkan wahai muslimah mukminah.
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

anizaku
WARGA RASMI
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3672
Posting: 3
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 08:45




Yang saya tahu, sedikit rahsia tapak tangan. jika tapak tangan seseorang mempunyai garis lurus melintang apabila dibengkokkan sedikit, ia bermaksud orang itu kebiasaannya pendiam, kurang kawan, penyabar tapi panas baran jika didesak berulang kali. orang ini kebiasaannya tak ramai kawan tapi rapat dengan beberapa orang kawan sahaja yang kebiasaannya mempunyai garis lurus yg sama di tapak tangannya. jika mereka berkawan, ia akan kurang berselisih pendapat kerana mereka sangat memendam perasaan agar tidak menyakiti hati orang lain.

Kira orang ni bersifat defensive dan resesif. Orang mcm ni kurang rapat jika berkawandengan orang yg tidak mempunyai garis lurus di tapak tangan.

Tapi ni semua bukan rahsia sulit hanya untuk kaum wanita. Tapi ia dijadikan tanda bagi kaum adam mencari pasangan hidup yang akrab. Rahsia ni saya tahu daripada abang angkat saya, seorang ustaz di Negri 9. wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For anizakuProfil   Hantar PM kepada anizaku   Pergi ke anizaku's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kemuliaan
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 2391
Posting: 68
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 13:21




memang tu...kat muka pun ada melambangkan rahsia diri kita....banyak lagi...cuma kita semua x berusaha untuk ketahuinya...yang ana nak sampaikan.......tolongla ikut segla perintahNya sebaiknya...

-----------------
hamba ALLAH
kuli DAKWAH


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kemuliaanProfil   Hantar PM kepada nur_kemuliaan   Quote dan BalasQuote

aysha
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 24.04.2003
Ahli No: 456
Posting: 62
Dari: seremban,ng 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 15:58



hmmm....rasanya cukuplah kalau kita menjaga diri dan maruah dengan menutup aurat dan mengikut segala garis panduan yg tlh Allah perintahkan.itulah hikmah yg terembunyi disebalik suruhanNya itu.begitu juga hikmahnya bila Allah menetapkan pada lelaki yg mahu meminang melihat muka n 2 tapak tgn.sebab ape yg saya tahu,dari situlah rahsia yg tersembunyi pada diri seorang wanita. sayapun ada gak belajar benda2 camni tapi takdelah percaya 100% walaupun kengkadang terkena batang idung sendiri. apepun cukuplah jika kita memahami bahawa setiap yg Allah tentukan ade hikmah disebaliknya...


-----------------
ukhwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah


Bookmark and Share




  Member Information For ayshaProfil   Hantar PM kepada aysha   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
WARGA RASMI
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 3688
Posting: 2
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 20:47




Ustazah ana cakap.....
Kalau urat tangan kiter berserabut,tandanya kiter tak subur.

null


Bookmark and Share




  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
WARGA RASMI
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 3688
Posting: 2
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-04 20:47




Ustazah ana cakap.....
Kalau urat tangan kiter berserabut,tandanya kiter tak subur.

null

-----------------
belajar di SMK Agama Segamat


Bookmark and Share




  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

YusraInsyirah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3673
Posting: 24
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-05-04 07:44


takut larrrr camnih


Bookmark and Share




  Member Information For YusraInsyirahProfil   Hantar PM kepada YusraInsyirah   Pergi ke YusraInsyirah's Website   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-05-04 11:45



ana pun tahu sikit...kat muka..kat tangan...kat kaki...cuma ana tak tulis...kalau nak, boleh pm ana
wallahualam,wassalam

-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 03-05-04 12:37




Ada jugak tau pasai ni.. tapi pernah kawan bgtau, ini bukan ilmu perempuan, so, kalau kita belajar sedalam mana pun perkara ni, kita susah nak ingat kesemuanya. Raanya mmg ye.. sbb saya ade gak belajar dan tgk kitab2 lama ttg i'rab perempuan ni.. tp... mmg tak ingat la. Setakat tau basic2 macam muke n tapak tgn tu biasa la kan. Tapi yg terlebih2 pnting tu mmg susah skit. sbb ilmu ni bukan takat tu je.. byk lagi. Cume laki je yg mudah mengingati sbb mereka perlukan mende ni...

Sbb tu le mcm kata ummimq tu, tutup aurat mcm yg diperintahkan oleh Allah tu.. insyaallah le tutup byk perkara. Tapi muke mmg le susah nak sorok.. cumanya, mcm mana diorang nak tgk kalau kita tak bg usha kan...

[ Posting ini telah di edit oleh: nuarii pada 2004-05-03 12:37 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

YusraInsyirah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3673
Posting: 24
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-05-04 14:46


saja nk tau larr kan..kalo guys leh tau kitenye yg sulit2 tuh..kita yg gals nih camne lak...ade gak kerr ilmu nk tau pasal guys nih lak...


Bookmark and Share




  Member Information For YusraInsyirahProfil   Hantar PM kepada YusraInsyirah   Pergi ke YusraInsyirah's Website   Quote dan BalasQuote

IIN
WARGA RASMI
Menyertai: 07.04.2004
Ahli No: 3535
Posting: 7
Dari: PJ

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-05-04 01:02


Quote:

On 2004-05-04 14:46, YusraInsyirah wrote:
saja nk tau larr kan..kalo guys leh tau kitenye yg sulit2 tuh..kita yg gals nih camne lak...ade gak kerr ilmu nk tau pasal guys nih lak...


AS'KUM.
Betul tu!!! iin sokong jugak tp actually, iin lebih berminat nak tau pasal hal2 perempuan.tak kisahla kalau hal ini lebih penting untuk lelaki seperti yg diberitahu.biarlah....walaupun ilmu ni bkn utk perempuan tp apasalahnyerrrrr........kalau kita TAHU???!!! ni kan jugak psal kita kaum hawa....?! ingat ke...tak ingat ke..., tu lain cite terpulanglah pd individu tu sendiri.iin ucapkan TERIMA KASIH bebnyk pd yg memberi kate2 nasihat yg berhikmah pd iin n lln...tq a Lot.............!!! iin harap pd sesiapa yg tau serba sedikit tu marilah berkongsi...saje nak tau....
JGN SEGAN-SEGAN........! bye2 n Wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For IINProfil   Hantar PM kepada IIN   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 06-05-04 04:47




ermm... ana tak de ilmu mengenai ini.. tapi dahulu sahabat ana pernah cakap kat ana.. (muslimin dan dier pun ader juga blaja bende2 camni) dier kata, jagalah aurat sebaik mungkin... jgn lupa pakai stokin... jaga pandangan...
ana rasa, muslimin yang tahu ilmu2 ni pun tak leh bacer kita muslimah kalo kita tak benarkan... masud ana... kalo kita jaga bebetul, tutup elok2.. insyaAlah... terpelihara..

-----------------
ya ALLAH, hamba-Mu ini memohon pandangan rahmat dari-Mu


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

subuhku
WARGA RASMI
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 1538
Posting: 4
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-05-04 04:44



Sebenarnya ada rahsia disebalik luaran wanita .Sbb syariat hanya membenarkan lelaki melihat aurat wanita semasa tujuan merisik dan meminang dibenarkan melihat pada muka wajah dan 2 tapak tangan.Sbb nya ada rahsia disebalik anggota tersebut yg penuh unik.Tp bagi mereka yg tau perkara ini biasanya hanya digunakan utk pengetahuan sendiri atau dlm urusan mencari jodoh.Kerana apa tidak boleh dihebahkan? Sebab nya ialah perkara tersebut tidak boleh menjadi hukum kepada org awam yg tidak berkeperluan utk mengetahui,ditakuti akan menjadi fitnah kepada wanita yg dilihat anggota nya itu.Sbb itu kalau setengah masyarakat wanita arab di mekah apabila keluar rumah wanita tersebut akan memakai jilbab,sarung tangan dan stokin apa bila diluar,tetapi bila dipinang atau dirisik oleh lelaki hanya dibenarkan melihat pada wajah dan 2 tapak tangan sahaja.Cerita ini pernah diceritakan oleh ustazah saya yg mmg berasal dripada Mekah dan beliau apabila mengajar akan memakai jilbab dan sarung tangan.Sebenarnya ada cerita disebalik bibir wanita,mata wanita,alis mata,bulu kening,jari jemari ,tapaknya tebal atau tidak ada kisah.Sbb itu jika dikaji ttg tubuh manusia ini Allah mmg telah menjadikan tubuh manusia ini dgn sesuatu yg cukup unik sekali yg terlalu susah utk difikrkan oleh manusia bagaimanakah manusia itu dapat dijadikan.Indahnya islam itu.Oleh itu usah khuatir muslimah semua atas perkara tersebut,sbb ramalan itu tidak semestinya tepat dan tidak boleh dihukumkan.cuma kena berhati2 sahaja.Mungkin dikalangan muslimah pernah ditenung oleh lelaki dengan tenungan yg tajam dan tiba2 selepas lelaki itu merenung dia akan tersenyum kerana apa?Sbb nya sesuatu yg dia ketahui.Terdapat satu kisah dmana dzaman Saidina Umar Al-Khatab ada seorang wanita yg sedang berjalan tiba2 terjatuh sehingga menampakan aurat dkakinya pada paras buku lali dan semasa wanita itu terjatuh ada org kafir yg melihat kejadian itu dan mentertawakan wanita tersebut sehingga wanita rasa malu dan telah melaporkan hal itu kepada Umar.Lantas Umar telah mengarahkan sikafir itu memohon maaf kepada wanita itu jika tidak sikafir itu akan diperangi oleh tentera Umar sndiri dan akhirnya sikafir tersebut telah meminta maaf kepada wanita tersebut.Kesimpulan cerita itu bagaimana tingginya martabat wanita semasa zaman Rasul dan sahabat sehinggakan aurat wanita itu terdedah pada paras buku lali sahaja Umar telah mengisytiharkan perang kepada org kafir tersebut.Maknanya ada sbb kenapa aurat wanita perlu dijaga dengan sebaik mungkin kerana ada kisah tertentu pada setiap anggota wanita.Oleh itu dlm surah An-Nur dlm ayat yg panjang Allah telah mewajibkan wanita menutup aurat dri hujung rambut hingga hujung kaki kerana sbb nya.Sekelian waallah allam


Bookmark and Share




  Member Information For subuhkuProfil   Hantar PM kepada subuhku   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 15-05-04 10:59


Sebenarnya ilmu ni bukan tak boleh dipelajari oleh org perempuan.. tetapi, ianya ilmu utk org lelaki. Bukan tak boleh dipelajari .. boleh.. tapi saya ambil pengalaman dr kwn yg pernah dapat ilmu2 ni sampai satu tahap Allah buka hijab org2 lain kat dia. Dia mmg boleh baca sesiapa sahaja tgkpada wajah. Tp dia kata, kita ni perempuan, takkuat mana dalaman kita sbb ilmu ni bukan utk suka2 nak tgk org.. atau nak main2. Akhirnya dia kata kalau tak payah tau pun tak apa. Tak rugi.. Sbb bg dia dah tgk je org tu tau macam mana... dia tak selesa juga sbb kan lebih elok kalau kita nak cuba dalami seseorang dgn mengenalinya...

Masa tu kami punyala nak tau, yela at least kononnye nak tau kelemahan kita kat mana. Lagi satu kelemahan perempuan ni suke mencari dan menyelidiki org lain, nak tanak kita kena akui hakikat ni, sbb tu susah sikit perempuan nak dapat ilmu macam ni. kalau org lelaki menggunakannya utk cari jodoh yg mana bersesuaian. bukan bermaksud dia akan menolak segala kelemahan yg didapati dr pompuan tu.

Saya dulu amat berminat ilmu ni, sampai dah tahap dapatkan buku Tajul Muluk yg kuning tu kat kedai yg org susah nak cari. Buku2 lain usahnak cakap la saya dapat.. Tapi, nak mempelajarinya bukan semudah disangka. dan kita takkan tahu nak nilai melalui tubuh seseorang. Jenuh saya cuba belajar. kalau basic tu mungkin boleh. itupun belum tentu kita dapat menilai ketepatannya..... Kalau salah i'rab kita, tak ke jadi fitnah pada org tu. Biasanya perempuan lebih guna emosi dari akal tanpa kita sedari.
wallahua'lam terpulanglah pada yg nak terimanya atau tidak. Kalau kita dapat ilmu tu dr Allah sendiri mungkin kita mampu utk memikulnya..


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

IIN
WARGA RASMI
Menyertai: 07.04.2004
Ahli No: 3535
Posting: 7
Dari: PJ

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-04 16:34


Quote:

On 2004-05-15 10:59, nuarii wrote:
Sebenarnya ilmu ni bukan tak boleh dipelajari oleh org perempuan.. tetapi, ianya ilmu utk org lelaki. Bukan tak boleh dipelajari .. boleh.. tapi saya ambil pengalaman dr kwn yg pernah dapat ilmu2 ni sampai satu tahap Allah buka hijab org2 lain kat dia. Dia mmg boleh baca sesiapa sahaja tgkpada wajah. Tp dia kata, kita ni perempuan, takkuat mana dalaman kita sbb ilmu ni bukan utk suka2 nak tgk org.. atau nak main2. Akhirnya dia kata kalau tak payah tau pun tak apa. Tak rugi.. Sbb bg dia dah tgk je org tu tau macam mana... dia tak selesa juga sbb kan lebih elok kalau kita nak cuba dalami seseorang dgn mengenalinya...

Masa tu kami punyala nak tau, yela at least kononnye nak tau kelemahan kita kat mana. Lagi satu kelemahan perempuan ni suke mencari dan menyelidiki org lain, nak tanak kita kena akui hakikat ni, sbb tu susah sikit perempuan nak dapat ilmu macam ni. kalau org lelaki menggunakannya utk cari jodoh yg mana bersesuaian. bukan bermaksud dia akan menolak segala kelemahan yg didapati dr pompuan tu.

Saya dulu amat berminat ilmu ni, sampai dah tahap dapatkan buku Tajul Muluk yg kuning tu kat kedai yg org susah nak cari. Buku2 lain usahnak cakap la saya dapat.. Tapi, nak mempelajarinya bukan semudah disangka. dan kita takkan tahu nak nilai melalui tubuh seseorang. Jenuh saya cuba belajar. kalau basic tu mungkin boleh. itupun belum tentu kita dapat menilai ketepatannya..... Kalau salah i'rab kita, tak ke jadi fitnah pada org tu. Biasanya perempuan lebih guna emosi dari akal tanpa kita sedari.
wallahua'lam terpulanglah pada yg nak terimanya atau tidak. Kalau kita dapat ilmu tu dr Allah sendiri mungkin kita mampu utk memikulnya..



iin nak ucapkan terima kasih bebanyk sbb bg serba sedikit penerangan tang menda ni...tq,wslm


Bookmark and Share




  Member Information For IINProfil   Hantar PM kepada IIN   Quote dan BalasQuote

IIN
WARGA RASMI
Menyertai: 07.04.2004
Ahli No: 3535
Posting: 7
Dari: PJ

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-04 16:41


Quote:

On 2004-05-11 04:44, subuhku wrote:

Sebenarnya ada rahsia disebalik luaran wanita .Sbb syariat hanya membenarkan lelaki melihat aurat wanita semasa tujuan merisik dan meminang dibenarkan melihat pada muka wajah dan 2 tapak tangan.Sbb nya ada rahsia disebalik anggota tersebut yg penuh unik.Tp bagi mereka yg tau perkara ini biasanya hanya digunakan utk pengetahuan sendiri atau dlm urusan mencari jodoh.Kerana apa tidak boleh dihebahkan? Sebab nya ialah perkara tersebut tidak boleh menjadi hukum kepada org awam yg tidak berkeperluan utk mengetahui,ditakuti akan menjadi fitnah kepada wanita yg dilihat anggota nya itu.Sbb itu kalau setengah masyarakat wanita arab di mekah apabila keluar rumah wanita tersebut akan memakai jilbab,sarung tangan dan stokin apa bila diluar,tetapi bila dipinang atau dirisik oleh lelaki hanya dibenarkan melihat pada wajah dan 2 tapak tangan sahaja.Cerita ini pernah diceritakan oleh ustazah saya yg mmg berasal dripada Mekah dan beliau apabila mengajar akan memakai jilbab dan sarung tangan.Sebenarnya ada cerita disebalik bibir wanita,mata wanita,alis mata,bulu kening,jari jemari ,tapaknya tebal atau tidak ada kisah.Sbb itu jika dikaji ttg tubuh manusia ini Allah mmg telah menjadikan tubuh manusia ini dgn sesuatu yg cukup unik sekali yg terlalu susah utk difikrkan oleh manusia bagaimanakah manusia itu dapat dijadikan.Indahnya islam itu.Oleh itu usah khuatir muslimah semua atas perkara tersebut,sbb ramalan itu tidak semestinya tepat dan tidak boleh dihukumkan.cuma kena berhati2 sahaja.Mungkin dikalangan muslimah pernah ditenung oleh lelaki dengan tenungan yg tajam dan tiba2 selepas lelaki itu merenung dia akan tersenyum kerana apa?Sbb nya sesuatu yg dia ketahui.Terdapat satu kisah dmana dzaman Saidina Umar Al-Khatab ada seorang wanita yg sedang berjalan tiba2 terjatuh sehingga menampakan aurat dkakinya pada paras buku lali dan semasa wanita itu terjatuh ada org kafir yg melihat kejadian itu dan mentertawakan wanita tersebut sehingga wanita rasa malu dan telah melaporkan hal itu kepada Umar.Lantas Umar telah mengarahkan sikafir itu memohon maaf kepada wanita itu jika tidak sikafir itu akan diperangi oleh tentera Umar sndiri dan akhirnya sikafir tersebut telah meminta maaf kepada wanita tersebut.Kesimpulan cerita itu bagaimana tingginya martabat wanita semasa zaman Rasul dan sahabat sehinggakan aurat wanita itu terdedah pada paras buku lali sahaja Umar telah mengisytiharkan perang kepada org kafir tersebut.Maknanya ada sbb kenapa aurat wanita perlu dijaga dengan sebaik mungkin kerana ada kisah tertentu pada setiap anggota wanita.Oleh itu dlm surah An-Nur dlm ayat yg panjang Allah telah mewajibkan wanita menutup aurat dri hujung rambut hingga hujung kaki kerana sbb nya.Sekelian waallah allam




iin ucapkan terima kasih krn sudi berkongsi pengetahuan n juga nasihat yg diberi...tq,wslm


Bookmark and Share




  Member Information For IINProfil   Hantar PM kepada IIN   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 26-03-06 09:58


Ustazah ana pernah cakap kalau kita tengah datang bulan, kaum lelaki boleh bau sesuatu yang lain pada orang yang 'tu' sebab kaum lelaki tak ada bau begitu.
And lagi satu, kalau kalau warna badan kita berdasarkan warna pergelangan tangan kita bahagian dalam. Tak tau lah sama ada semua ni betul atau tak, ana hanya beritahu apa yang ana pernah dengar...Maaflah kalau tak betul.


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA RASMI
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 6293
Posting: 13
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 13:08


tapi ana kadang-kadang terkeliru....bolehkah kita mendalami ilmu ini??


Bookmark and Share




  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 30-03-06 19:31


Tak boleh, sebab ustazah ana cakap ilmu ini Allah bagi secara semulajadi kepada kaum lelaki. Hanya kaum lelaki yang mengetahui rahsia2 seperti ini. Ingat! Lelaki sangat peka dengan kita!


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Rahsia sulit perempuan yang kaum adam boleh tau melalui pandangan....!!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082599 saat. Lajunya....