Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI...
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
Ukhuwwah Fillah mahabbah warahhamah mardhatillah

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: Adakah anda akan luahkan isi hati anda???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Adakah anda akan luahkan isi hati anda???

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah anda akan luahkan isi hati anda???

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 08:57


Assallammualaikum...rakan2....dah lama saya x online dan timbulkan topic topic hangat.....Allhamdulilah...saya ok just lately ni saya terlalu busy...dgn kehidupan seharian comitment pada keluarga,sahabat dan pelajaran...nasib baik blum kahwin lagi kalau tak...entahla macamana...mudah mudahan Allah permudahkan urusan saya...InsyAllah...kadang tuh makan pun lupa...Anyway saya nak ucapkan tahniah pada sahabat kita; saudari saleha yg telah mendirikan masjid dgn suami tercinta...semoga berkekalan hingga ke akhir hayat....
OK di sini saya nak buka..topic yg agak hangat.....erm apa akan anda lakukan jikalau anda dah terjatuh cinta pada sahabat lelaki anda...walaubagaimanapun batas2 pergaulan anda tetap terkawal...dan malangnyer lagi ...dia telah pun melanjutkan pelajaran ke seberang laut....sedih bukan...tapi kalau dah jodoh takkan kemana kan?? Tapi kita nak jugak tau apa perasaan dia..utk kepastian....okla sampai di sini dahulu...saya mengharapkan cadangan dan idea bernas dari anda semua...terima kasih kerana membaca topic saya kali ini...Wasssallam


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 10:09




hai orange...
lamanya tak nampak online...
selamat dtg kembali...

kena tgk kesesuaian umur jugak... kalau terlampau muda, tak perlulah tergesa2... bersabarlah dulu dan tumpukan pd pembelajaran... jika sayalah yg mengalami perkara tersebut, saya akan luahkan... tp, kenalah bersedia dgn jwpn lelaki tersebut... bersedia utk kecewa... dan jgn terlalu mengharap...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 29-04-04 11:37




Hmm... kalau saya la, mungkin akan merisik melalui org terdekat dia yg kebetulan kawan dgn saya. Merisik dia tu dah ade org ke tak. Then... nakluah tu saya ni jenih payah skit, tp kalau dia pun masih belajar.. kita pun masih belajar... lg susah le kan, sbb.. byk benda nak pk selain cintan ni. Tunggu dan lihat kalau betul la jodoh kita ngan dia, mungkin banyak kebetulan terjadi antara kita ngan dia. Kena pastikan kita ni jugak, betul2 jatuh cintan ke? Sedangkan dalam usia mude... kadang2 tu minat pun boleh dikelirukan dengan cinta.

Sekiranya perasaan tu masih kukuh atau lebih mendalam dalam jangkamasa 2 3 thn... mungkin betul le cinta.. itu testing la kan.
Tp kesimpulannya, ape2 pun.. kalau saya yg minat, saya takluah direct kat dia. Bila masa sesuai dan dalam masa2 tertentu... mungkin ade org boleh tlg , selidik latarbelakang sebenar.. dan dia jenih suke org macam mana. Kalau ciri2 tu takde pada kita.. nampaknye kita bukan pilihan dia. Tp kalau ade terselit ciri2 tu kat kita... kita buat plan dgn org tgh yg tlg kita tu suggestkan kat dia kalau2 dia boleh pilih kita sebagai contoh utk lihat reaksi dia bile dia pk diri kita. Sama ada dia nampak berat atau .. dia bagi peluang utk berfikir. Kalau nampak macam ok je.. walaupun ambil masa nak pk.. mungkin cerah le kan masa depan.. kalau sebaliknya.. undur dirila nampaknya.

Dalam taktik ni.. org tgh yg kawan kpd kita n dia tu kena betul2 boleh dipercayai. Jgn sampai bocor lak kita yg 'upah' dia suh jd perisik antarabangsa. Sbb sesetengah lelaki ni.. tak suke mende ni bermula dari perempuan. Lebih suke dia yg mule.. depends pada org...

Benda macam ni.. dah biasa dah berlaku di sekitar saya masa saya belajar dulu. Taktik macam ni biasanya yg jd org tgh adalah kawan2 yg dah kawen atau bertunang. Nampaknye banyak yg berjaya. Takkurang jugak yg tak berjaya.. tp peratus nye sikit sgt.
Kalau still takde respon, baikle pilih org yg betul2 nak kat kita. Itu lebih baik kan... Biar kecewa awal2..


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

YusraInsyirah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2004
Ahli No: 3673
Posting: 24
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-04 17:48


assalammulaikum..
teringin nak mencelah utk topik ini...sebenarnya pengalaman saya hampir sama.. jatuh hati pada si dia yang dh pun ke oversea.. hari pertama dia menjejakkan kaki ke rantau orang saya luahkan perasaan saya melalui email.. tak nak mengharap..biar hubungan kami jelas..tapi jawapan yang saya terima negatif..dia pernah terluka dan tak nak ade sesiapa yang terluka lagi..walaupun dia admit yang perasaan sayang pada saya ade jugak di hatinya..mula2 saya agak sukar untuk terima hakikat nie..malu pun ade tapi alhamdulillah die terima benda nih dengan baik dan masih anggap saya sebagai sahabat dia..dan alhamdulillah sampai ke saat ini hubungan persahabatan kami masih ukuh, kami selalu berkongsi cerita dan masalah dan lebih tepat lah saya katakan dia orang pertama yang saya cari kalau ade prob..kadang2 dia call saya dari sana..antar poskad tapi bohonglah kalau saya katakan perasaan saya pada dia dah hilang..tapi tu larr...segala-galanya di tangan Allah..jika ditakdirkan hubungan kami atas dasar persahabatan sampai bila2 saya redha..


Bookmark and Share




  Member Information For YusraInsyirahProfil   Hantar PM kepada YusraInsyirah   Pergi ke YusraInsyirah's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 544
Posting: 28
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-05-04 15:17




tak payahlah nak bercinta...


-----------------
ku biarkan kalam berbicara..meluahkan hasrat di jiwa..agar terubat segala keresahan di jiwa..bibir tidak perlu berkata...bila hati sudah mula berbicara...&l


Bookmark and Share




  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

qatrunnada
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2160
Posting: 34
Dari: kerian

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 02:16


assalamualaikum...
tiba-tiba je rasa macam nak luahkan perasaan kat sini...iyelah...sbb perasaan ni tak pernah pun siapa yg tahu..waktu kat sekolah lama dulu saya ada minat kat seorang pelajar muslimin ni...tp tak luahkan pun...dr gaya yg dia tunjuk..tahulah saya bahawa mungkin dia juga menyimpan sedikit perasaan terhadap saya..bulan puasa tahun lepas...saya ada letak note kecil atas meja dia suruh dia jadi imam solat sunat tarawikh malam tu...rasa macam tak sangka memang dia yang jadi imam malam tu...tp skrg...dia dah keluar dr sek tu..dan saya pun dah keluar juga...macamana nak buat ye?? bolehke saya jumpa ngan dia lg??tolonglah saya...


Bookmark and Share




  Member Information For qatrunnadaProfil   Hantar PM kepada qatrunnada   Quote dan BalasQuote

bidayahtul
WARGA RASMI
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 3634
Posting: 12
Dari: Marang

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 09:12



sayapun pernah alami perkara yang sama cm qatrunnada...minat pd seseorag,tp rs cm diepn minat kt kite...
dlm bab ni,sy xpernah luahkan..saya yakin pd janji Allah, klu kite jg hbngan kite dgn Allah,insyAllah,Allahpn jg hbngn kite ngan manusia..so, sy pendamkan saje...lgpn, mmg jenis sy, jenis yg pendam prasaan..tp dlm ms yang same,slalu berdoa agr dpertemukan dgn die kembali seandainya itu jodoh saya, dan dperjauhkan dgn die andainya itu bkn jodoh kite.. alhmdulilah, jike bnr niat kite ikhlas, Allah akan tolong... Allah selalu bersama org yang sabar...berdolah bnyak2 yekkk... xslh kite berdoa dpertemukan jodoh dgn die....
-------
berbalik pd solan orange td...
sy rs jwpn yang same dgn jwpn datas dr saye... tp tpulang pd sifat dan pendirian msg2...ln org, ln gayanya...
okey,2jeeee


[ Posting ini telah di edit oleh: bidayahtul pada 2004-05-16 09:15 ]


Bookmark and Share




  Member Information For bidayahtulProfil   Hantar PM kepada bidayahtul   Pergi ke bidayahtul's Website   Quote dan BalasQuote

wardati80
WARGA RASMI
Menyertai: 02.03.2004
Ahli No: 3351
Posting: 8
Dari: Kerteh

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 16:19



tak salah kita mulakan..dan bersedialah dengan kekecewaan


Bookmark and Share




  Member Information For wardati80Profil   Hantar PM kepada wardati80   Quote dan BalasQuote

haha
WARGA RASMI
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 961
Posting: 6
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-04 18:51


assalamualikum..sy pun tergerak nak m'ceritakan pengalaman sendiri...first sekali,,,klu rasa diri cukup kuat tuk terima sebarang keputusan dri dia nanti...luahkanlah perassAAN TU...sekiranya x sanggup rasa pedihnya...jgn mulakan..sabar dlu...kandang2 tu terus kan dgn berkawan sahaja adalah lebih baik...jgn letakkan harapan yg terlalu tinggi...sekiranya masing2 masih lg muda..dan panjang lg perjalanan hidup...better berkawan dlu....kita x tahu aper yg akan berlaku...hari ini, esok...dan lusa...setipa lelaki mempunyai pemikiran yg berbeza...mungkin dia boleh terima kita...dan mungkin x boleh terima kita lebih dari seorang kawan ...ada yg boleh terima kita..tetapi x dpt memberi komitmen pda kita....katanya masih banyak yg dicari tuk melengkap kan diri dlm hidup....masing2 mempunyai pendirian dan matlamat tersendiri... itu terpulang pada kiter macam maner nak handle masalh tu...yg penting jgn terlalu mengharap...jgn meletakan harapan yg tinggi....boleh kita yg mulakan dulu...tapi bersedialah segala kemungkinan....apa2 yg kita lakukan kerana Allah..insyaAllah akan berakhir dgn kebaikan...klu ada jodoh x kemana...apa2 pun jgn membelakang kan Allah...


Bookmark and Share




  Member Information For hahaProfil   Hantar PM kepada haha   Quote dan BalasQuote

Akane7
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2004
Ahli No: 3762
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 13:52


hahaha suke tapi x dan nak cakap ekk? ala, terus terang je la, mmg pon kene sedia, sedia ngan jawapan negatif dia, tapi at least kite dah cakap, baik cakap cepat, kalau lambat, kang mana tau dia pon suke kite ke...cam saya, saya rasa, dalam dunia ni, cewah...selama saya hidup la, nak kata saya minat org tu ramai la, nak kata saya cinta cume 2 org sahaja, pakwe ops silap, expakwe saya pon saya x berani kata yg saya cinta kat dia, paling tinggi pon saya berani kata saya sayang je, tapi yg saya sedar cume dua org je yg saya cinta, yg pertama, korg mesti kenal, nama dia Hakimi Harun, kuikuikui...cara saya mmg saya terus terang je, then kalau dia x suke x pe, saya admit..yg kedua ialah, kalau saya cakap pon korg x kenal punye, dia satu IPT ngan saya, saya mula2 minat dia masa saya sem 1,

dari perasaan minat sampai kepada cinta lama2...sem 5 baru dapat berkawan dgn dia, kawan je, bukan kapel...dgn dia pon saya terus terang, tapi saya x bernasib baik, lepas tu sem 6 dia diamkan diri, saya pon x paham...so dia dah senyap x kan saya nak bising lak, saya pon senyap la,paham2 sendiri la bila dia tukar no h/p x bagitau, x kan x paham lagi...

tapi saya x kisah at least saya dah luahkan dan saya pernah bersahabat dengan mereka itu...sbb saya jadikan Saidatina Siti Khadijah sebagai idola, sbb dulu, dia yg ngorat Nabi, last2 dapat, bes la kalau camtu, tu je la... yg penting ikut kata hati, kalau hati kite baik insyaAllah keputusan yg kite buat betol...so baikkan hati dulu sebelum ape2... bye..wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For Akane7Profil   Hantar PM kepada Akane7   Pergi ke Akane7's Website   Quote dan BalasQuote

acuzie
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2004
Ahli No: 3763
Posting: 15
Dari: Sungai Besar

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-04 16:02



Azie setuju tak salah bgtau yg kita suka kat s/body tapi biar kena caranya.Lagipun tak salah kan kalau lelaki tu mmg calon yg soleh.
Mmg Siti Khadijah yg meluahkan hasrat nyer dahulu,bukan Rasulullah tapi bukan cakap direct.Siti Khadijah minta bantuan sahabatnya yg sampaikan.
Terpulanglah nak guna cara apa sekalipun,yg penting tak melanggar syariat.


Bookmark and Share




  Member Information For acuzieProfil   Hantar PM kepada acuzie   Pergi ke acuzie's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih_82
WARGA RASMI
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 282
Posting: 7
Dari: uia,gombak

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 12:36


a'kum...
saje nak mencelah sket..saya ade gak pengalaman yang lebih kurang macam ni..perkenalan cuma sekejap tapi saya tak tau lah nape leh sayang sangat kat dia.kalau nak tau...peliknya saya tak ingat rupanya camne...sebabnya pernah jumpa sekali je...tapi yang saya jadi suka sangat kat dia sebab peribadi dan personaliti dia yang menarik dan insyaAllah pegangan agamanya kuat...
tapi baru2 ni dia msg kat saya dia dah tunang...memang frust sangat2..sebabnya dia pernah "push" saya walaupun dia dah bagitau kat saya yang dia dah ade someone...saya terima masa dia cakap macam tu...tapi paham2 je lah...perempuan bila dah kecewa...nangis je lah...tapi alhamdulillah saya masih dapat kawal perasaan ngan baik...pada Allah dan sahabat2 saya yang tersayang tempat saya mengadu..Alhamdulillah hati saya semakin tenang...
tapi pada hakikatnya...perasaan sayang yang bercambah dalam hati saya tetap mekar seperti dulu...saya masih mengharapkan pada dia...saya masih lom mampu nak lupakan dia..."HANYA TUHAN YANG TAHU..."
kadang2 tu saya berdoa dan mengharapkan satu keajaiban akan berlaku...jahat ke saya kalau saya terus berdoa yang saya tetap juga nak kat dia sedangkan dia dah berpunya?saya tak memandang ape2 pada dia...cuma yang mengikat hati saya pada dia sebab saya yakin dia dapat bimbing saya satu hari nanti...tapi tak tau lah kan...semuanya ketentuan Allah...
"sekiranyaku mendapat pengganti...kuharapkan insan sepertimu oh kasih...banyak membantu dan mendorongku...menjadi hamba yang taat kepadaNya...walau dirimu tiada lagi...tapi hatiku tetap kepadamu...kenangan bersamamu subur mewangi...takkan luput dari ingatan ku..."
"dengarlah rintihan hati ku ini Ya Allah...kau yang mentakdirkan sesuatu yang terbaik untukku..."

wallahu a'lam


Bookmark and Share




  Member Information For nurkasih_82Profil   Hantar PM kepada nurkasih_82   Quote dan BalasQuote

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-06-04 14:14




memang benar Siti Khadijah antara contoh yang boleh digunakan.. tapi kene ingat.. status kita berbeza.. siti Khadijah sudah menjadi janda waktu tu.. dan kita ni masih tahap anak dara... status ekonomi kita pun tengah suam suam kuku lagi...

bagi yang masih belajar, kejar dulu kejayaan.. insya Allah jodoh, tak ke mana. jangan risau, amik pengalaman orang yang dah bergraduat, , habis belajar, dah kerja tetap, mak ayah tak suruh bercinta dulu, tup tup, terus je suruh kahwin.. kan nampak mudah laluan tu.... jadi kita wanita yang berkat....



-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.075792 saat. Lajunya....