Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
keadilan yang ada pada seseorang laksana sebentuk mutiara . Meskipun yang empunya telah mati , mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya ..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Dari Galeri
with my friends in DKU

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Ukhwah
Topik: 1st time pakai tudung...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» 1st time pakai tudung...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh 1st time pakai tudung...

an_nurif
WARGA RASMI
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 2855
Posting: 7
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 11:15






sahabat2 semua jom kita kongsi pengalaman...
bila 1st time sahabat semua pakai tudung?

semua org mesti ada pengalaman sendirikan?
jom kita kongsi sesama......

thanx

________________________~~______________________

DIMANA BUMI BERPIJAK

DISITU LANGIT DIJUNJUNG

_______________________~~________________________



null


Bookmark and Share




  Member Information For an_nurifProfil   Hantar PM kepada an_nurif   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 15:52


warahmatullahi wabarakatuh..

First time.....lupa la...jap...nak ingat balik..
Ha...start umur 6 tahun ana start pakai tudung...Alhamdulillah, until now..

Tapi, macam biasa la...masa tadika & darjah 1 tu...time pegi tadika & sekolah je pakai tudung, kat luar pulak...kejap pakai kejap tak.. Tapi, masuk darjah 2.....ayah ana tegur...waa!!Malu sangat!!Terus pakai tudung tak kira di mana berada (means bila ada muslimin la...)

STRIVE FOR ISLAM
Wassalam...

-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq menjemput..ziarahilah jasadku..


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

adneen
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 3553
Posting: 84
Dari: darr an naim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 16:26




First time pakai tudung kt sekolah mase darjah 4.Tu pon sbb ustazah ugut.."esok kalau awak tak pakai tudung sy letak tempurung atas kepala.."so,keeseokannya terpaksa la pakai tudung tp bile abis kelas ustazah tu,bukak balik..alhamdulilah,start form1 dah ade kesedaran untk tutup aurat sampai la skrg..


Bookmark and Share




  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 23-04-04 18:31




First time pakai? Kalau betul2 first time tu time tadika itupun masa majlis penyampaian hadiah sbb masuk nasyid kononnye. Tadika saya tu bukan tadika islam pun. So mmg tak pakai tudung masa tu.

Lepas masa hati nak pakai tu masa drjah 3. Tu pun mmg nak pakai, suruh mak buatkan. Tapi biasa le memula pakai, celum celam org kata. Masa panas bukak. Kadang-kadang membe cina yg rapat tarik2 sampai bukak tudung tu. Kami mmg main kasar sikit.

Dan nak kata betul2 skit tu masa drjah 4 dah masuk sekolah agama. (tukar sekolah) Tp balik rumah kadang2 keluar takpakai tudung. Mak ayah takpernah paksa. Tapi alhamdulillah kami adik beradik tak payah kena paksa pun. Atas kesedaran sendiri. Sebab tgk mak pakai, kita terikut kan.. itula dikatakan role model.

Kiranya kalau ikut umur saya la paling lmbt pakai tudung dlm adik beradik sbb tadika bkn tadika agama. Tp tak pe, sekurang2nya masa kecik penah merasa pakai skirt. Bila dah besar takle rasa teringin sgt.. kekeke...


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-04 23:48




ana start pakai tudung sejak dr kecik lg....xigtla umur brape...tp klu xsalah ms umo 5 thn...n..sampaila skrg...dan sampai akhir hayat ana..insyaAllah....

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 24-04-04 03:20


sy stat pakai tudung masa darjah 2.tu pun pakai buang.pastu cikgu marah,dia cakap kalo pakai,pakai terus,kalo tanak pakai,jangan pakai.ehehe pastu terus pakai.
and stat pakai tudung lengkap masa form 4 sbb masuk mrsm.kalo tak,macam2 stail ade pakai..ehehe zaman muda2 le katekan ehehe


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 00:42



Ana mula pakai tudung masa tadika, tapi masa tu pakai tudung kat sekolah ajelah.. Biasalah tu.. kanak2 ribena lagi.
Start darjah tiga baru ana pakai tudung bila berjalan2 tapi kalau orang datang rumah masih tak pakai tudung lagi.
Semasa darjah 6 tak silap ana yg ana mula pakai tudung di luar dan juga semasa tetamu datang.
Ana mula memakai tudung labuh pula semasa di Tingkatan Satu, bila dah mula pakai tudung labuh di sekolah terus biasakan di mana2....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 00:51




start mase kecek2 dulu tp pakai buang punye la heheh

tp klu gi kuar tak pakai la..

start dari dajah pat klu kuar pakai tudung..tp klu ade owang datang umah buat dek jeh [apela..]

mase skolah rendah dulu start pakai dajah dua kot...pastu sampai skang...alhamdulillah...



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 10:25


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah seronok baca kisah anak-anak yang sudah menutup aurat sejak kecil lagi. Allah izin umi hanya dapat hidayah Nya masa umur 21 tahun di semester dua kat uitm shah alam dulu. Masa tu memanglah kalut suasana di mana amatlah payah untuk menutup aurat. Alhamdulillah Allah selamatkan ummi masa tu. Masa tu trend pakai tudung macam macam kekadang gelihati juga ... ada tu ala batman (tudung labuh) dan ala robin (scarp saja). apapun suasana dulu pakai tudung adalah beza dengan sekarang. dulu pakai tudung bermakna tinggal yang haram terus. tapi kini tudung sekedar uniform dan bila-bila boleh dibawa ke mana mana saja (tudung tak jadi hal punya). Kini kita lihat dalam tv yang tengok senario live pun pakai tudung ... yang pergi konsert pun pakai tudung dan yang buat maksiat pun pakai tudung... alahai .. semoga Allah pelihara kita agar tidak menganggap tudung sebagai uniform tapi adalah maruah wanita Islam.
wallahuta'ala a'lam bissawab
wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 11:26




ana plak pakai tudung sejurus selepas dilahirkan...
tutup dgn kain selimut agaknya...



tak ingat pakai tudung time umur berapa...
masa kecik2 dulu pi mengaji pakai selendang...
selendang yg ikat belakang...
selepas mengaji pun pakai gak...
masa kecik tu biasalah...
kejap pakai kejap tak...
tak istiqamah lg...
tp, selalu pakailah, sbb dah terbiasa...

ana ni pakai tudung berperingkat2...
1. pakai selendang kecik yg ikat belakang tu...
2. pakai tudung 3 segi yg ada manik2 kat tepi tu, selempang ke belakang...
3. dah tak selempang ke belakang, tutup bhgn dada...
4. pakai jilbab, tak berapa labuh sgt...
5. time sek men... sek agama so, pakai tudung labuh... menjadi kebiasaan sampai sekrg...
6. sekrg ni pakai tudung bulat... kdg2 pakai tudung turki yg labuh...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-04 16:17



em.. imbas kembali detik..lalu..zmn silam...
ana pakai tudung dr tadika lg..
kalu x silap.. mule bergiat cergas..ops.. mule bertutup sejak thn 3 .maybe..
terkenang kembali.. zmn sek rend. ana masuk larian 100m..200m di sek.. tudung masuk dlm baju.. takut terbang melayang-layang..di angkasa raya..
till darjah 6.. apa2 acara.. ana akn do the same way..
he..he..




-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 12:33




ermm.. pertama kali pakai tudung...?? kalo ana tak lupa, 1rst time pakai tudung masa umo 4 tahun.. tu pun maser pi jenjalan je la... mase tadika pun, pergi sekolah mmg pakai tudung, tp biler ader sukan, ilang pulak tudungnyer.. bak kata ukhtia hanan: "kanak-kanak rebina"

kalau nak diikutkan, bebetul punyer pakai tudung... maksudnyer.. biler ader org dtg kt umah pun pakai (cam skrg nih), maser darjah 4... sebab dah kene tego ngan ummi.. sejak itulah ana begini..

-----------------
ya ALLAH, hamba-Mu ini memohon pandangan rahmat dari-Mu


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

cyanne
WARGA RASMI
Menyertai: 26.04.2004
Ahli No: 3660
Posting: 8

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 16:58



firts..paka...tudung..tabika
tapi kalo tk pakai tudung raser cam tk dak rambut plak
so sebati la tudung ni kt kepala
lagipun wajib benda nii


Bookmark and Share




  Member Information For cyanneProfil   Hantar PM kepada cyanne   Pergi ke cyanne's Website   Quote dan BalasQuote

epiphyllum
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 66
Posting: 141
Dari: bumi mesia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-04 23:34


heh 1st time pakai tudung ek.. hmm pakai mase nk pi tadika laa..
pastu stat pakai kuar umah mase jah satu sbbnye.. ade skali tu kuar umah x pakai tudung pastu t'sempak ngan mlmh BA.. da aa garang mlmh tu.. esok tu kt klas die bising haaa sape yek smlm mlmh jumpe x pakai tudung tu.. haa tu la stat takut da nk kuar x pakai tudung.. hehhhe
da kna sound baru aaa nk pakai..
sampai la skang.. insyaAllah

-----------------
[IMG]http://animegifs.free.fr/games/streetfighter/page1/streetfighter-05.gif[/IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For epiphyllumProfil   Hantar PM kepada epiphyllum   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-05-04 12:11




Hemmm...
first time pakai tudung mase umur 12 thn... ayah yang pakse pakai tudung tuh... mase tuh nangis-nangis taknak pakai tudung... rimaslah.. tak reti pakailah... bosanlah... kawan tak pakai pun... mcm mcm pikir... sumer tuh alasan bg kat ayah... tapi ayah taknak dengo... ayah pakse gak pakai... sampailah sekarang... maklumlah mase tuh masih lagi kanak2... tak pikir mane baik dan buruk...


Bookmark and Share




  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

bakteria_yang_cute
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2003
Ahli No: 2757
Posting: 4
Dari: Cyberjaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-05-04 14:08


Menarik jugak topik ni. Saya pun nak cerita pengalaman bertudung nih. Saya mula pakai tudung masa darjah 3. Tu pun masa gi sekolah agama jer bertudung. Kat johor kan ade sekolah kebangsaan ngan sekolah agama. Bila masuk sekolah menengah... waktu sekolah jer saya bertudung. Masa sukan apa sume tudung ilang.
Kire start pakai tudung keluar rumah bukan hanya pada waktu sekolah... masa form 4.. tu pun kengkadang ke kedai tak pakai. Mak saya bising jugak sebab dah beso2 masih tak bertudung. Tapi saya ni nakal sket dan degil.. depan mak jer pakai tudung.... jauh sket dari rumah.. saya cabut tudung tuh. Bila balik umah... pakai semula sebab takut mak marah. Nakalkan saya.
Bila dah abis sekolah... dan sambung diploma.. alhamdulillah barulah saya bertudung sepenuhnya... takde bukak2 dah. Insya-Allah saya akan teruskan pemakaian tudung ni sebaiknya dan mendidik anak2 saya supaya memakain tudung pada usia muda seperti kalian semua. Insya-Allah


Bookmark and Share




  Member Information For bakteria_yang_cuteProfil   Hantar PM kepada bakteria_yang_cute   Quote dan BalasQuote

kinobaik
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 5251
Posting: 23
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 12:55


kino start pakai tudung darjah 2 [sekolah kebangsaan ar] kat sekolah je.
pakai tudung bila keluar umah gi jenjalan jauh: darjah 4.
pakai tudung betul2 bila keluar umah n org dtg: darjah 6.


-----------------
We are the youth
Let us Bring Islam Back
We did it in the past
So let us do it again


Bookmark and Share




  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

GhaizahNorazra
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 5328
Posting: 46

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 13:41


Mula2 pakai tudung sekolah rendah...dalam darjah 4....pastu pakailah sampai skrg....


Bookmark and Share




  Member Information For GhaizahNorazraProfil   Hantar PM kepada GhaizahNorazra   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 4996
Posting: 27

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-05 17:40


...
saya mula pakai tudung waktu darjah dua.... puas juga mak pujuk kata saya comel bila pakai tudung...yelah, masa tu kat kelas sy sorang jer pakai tudung. mula pakai tudung bila kuar rumah waktu darjah lima... dan terus pakai sapai sekarang

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenankan.....


Bookmark and Share




  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Pergi ke puteriayahanda's Website   Quote dan BalasQuote

leogirl
WARGA RASMI
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 4818
Posting: 8
Dari: segamat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 19:42


assalamualaikum....
seronok dengar cite orang yang pakai tudung ni!macam2 kisah menarik yang boleh kita kongsi bersama-sama.....bukan suma orang mudah nak istiqamah pakai tudung ni......
Memula,start pakai tudung masa darjah 3. pergi sekolah dah kena marah dengan ayah bila tak pakai tudung.....tapi bebetol yakin dan tak buka2 lagi bila naik form 1. tapi bila tengok orag lain yang tunjuk aurat selalu jadi perhatian,teringin juga nak buka balik tapi ALLAH bagi juga kekuatan kat diri ini untuk terus istiqamah! Insyallah,biar pun tak selabuh mana tudung, yang penting hukum ALLAH di patuhi.......


Bookmark and Share




  Member Information For leogirlProfil   Hantar PM kepada leogirl   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» 1st time pakai tudung...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.091652 saat. Lajunya....