Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sedekah adalah ubat mujarab, dan amal perbuatan manusia dalam kehidupan ini akan berada di hadapan matanya di waktu ajaln
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Dari Galeri
Gambar kenang -kenangan di Pantai Matrouh

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
bintanghatee: 3 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: nak beli komputer/laptop?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» nak beli komputer/laptop?

Please Mendaftar To Post


Oleh nak beli komputer/laptop?

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-04 16:26




salam, sape-sape yg nak beli komp or laptop leh le tanye saye, yg 2nd pun ade i;allah..... harga yg berpatutan. Kalau ragu-ragu survey dulu.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 20:26


erm..aah,minat jugak.tapi bukan sekarang la..cadangnyer nak beli laptop tapi tak tahu banyak pulak pasal brand2 yg tahan lama n yg best..dengarnya dell,toshiba ke ek? ape cadangan nuarii ? nuarii ni jual komputer ker? eheh kasik la tips2 best nak carik komputer..tapi kalo bleh bawah RM5000 aa..tak mampu den mahal2 sangat nih..hehehe tengkiu!!


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-04 11:20


Salam...

Bukan saya, tp husband, boley le skit2 kalo nak tanye. Yg tatau saya tanye kat husband. Mmg selalu saya promote kat kawan2 yg mmg kebetulan tgh cari mende ni.

Nak laptop yg bukan 2nd ke? Haritu tgk ade le yg 3rb lebih ke 6rb lebih.. nanti la saya tgk list dia yg the latest ekk.. Toshiba tu mmg ok pun. Yg 2nd dapat la seribu ke 2 ribu laptop tu. Nanti saya cek balik senarai harga terkini sbb selalu berubah harga ni.

Wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-04 11:20


Salam...

Bukan saya, tp husband, boley le skit2 kalo nak tanye. Yg tatau saya tanye kat husband. Mmg selalu saya promote kat kawan2 yg mmg kebetulan tgh cari mende ni.

Nak laptop yg bukan 2nd ke? Haritu tgk ade le yg 3rb lebih ke 6rb lebih.. nanti la saya tgk list dia yg the latest ekk.. Toshiba tu mmg ok pun. Yg 2nd dapat la seribu ke 2 ribu laptop tu. Compaq , IBM pun ok gak. Nanti saya cek balik senarai harga terkini sbb selalu berubah harga ni.

Wassalam.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 14-04-04 17:38


..oo gitu rupenyer,ade ejen lain kat belakang ek..ehehe erm..kalo gitu leh tak kasik tips harddisc laptop yg sesuai,ape2 je la pasal laptop for home use yg bes2..sbb malas nak survey sendiri.akan survey sendiri tapi bukan skarang.so nak mintak nasihat.tengkiu!!


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-04 21:20




kalau nak yg simple2 1Ghz hard disc pun ok dah. Lagi besar geganye lagi elok le kan. Adat le tu. Ram nye plak biasa 128mb pun dah elok. Dan tgk gak pada processornye. kalo pentium or Via kira bagus le. Celeron ni bukan tak elok tp skang ni org pakai pun nak laju je. Biasanye org akan tgk faktor2 tu dulu kalo nak beli. Disamping tengok pada accessori nye, dan jenamanya. Kdg2 jenama ni yg membuatkan ianya lebih mahal. Tp biasa le kan yg berjenama ni le biasa nye tahan skit. Tapi bukan bermakna yg tak berjenama tu takde yg tahan dan elok. Terpulang pada individu tu. Ade ape lg nak tanye?? Insyaallah saya cuba bantu.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 18:22


erm..RAM 128Mb tu dah kire bagus sangat..laju giler aa hehe..erm,accessories tu caner..cam applications dia ke atau cam CDRW tu sumer?kalo campur cdwriter sumer tu mahal tak?yg tu optional kan?antara external or internal disket drive mane mahal lagik.accessories tu tak paham sangat la mende..kasik contoh leh tak?sbb tanak nanti kalo dah beli rupa2nya pc kite takde mende yg agak2 perlu jugak tu..kene la pulak gi update la..mende la..mende2 tekno ni cepat je berubah skang nih..nak le jugak uptodate ekeke


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 15-04-04 22:43


ooo.. nak sekali sume lengkap la ni. nak sekali cd writer ekk. Yg tu nanti kena tanye le hubby akak dulu. Kot la dia ade suggestion camne nak beli yg betoi2 lgkap punyer kan.. eh, webcam ke tanak sekali ke?


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

wida_smiley
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 38
Posting: 69
Dari: Kelana jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 17:16



wah best nih..ada kwn saya tgh carik pc atau laptop ndhand..yg murah lagik bagus..brapa yer..harga laptop atau pc yg plg murah..

web cam tuh brape ringgit..haa lagi satu thumb drive ada tak..
skang ni harga thumb drive dah mahal blk la kan..dulu beli rm 68 jek..skang harganya dah mencecah ke 200 inggit...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For wida_smileyProfil   Hantar PM kepada wida_smiley   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 16-04-04 20:03


Salam...

notebook kalau yg 2nd baru2 ni ada kawan saya beli jenama Compaq pentium III rm 2000 dpt dah. Termasuk Modem. Monitor 14.1" Ram 128mb. Hard Disk 6gega.

Kalau nak murah lagi dalam RM1500.00 Ada gak jenama IBM 390e. Yg tu Hard disk dia 4Gb. Pentium II n monitor 13.3". Kecik sikit. Kot suke yg jenih kecik ke. Sekali modem gak tu. Tapi tatau lak kadang2 harga turun naik. So, kalau ada information terbaru kot ade yg lebihhh murah saya bgtau.

Kalau pc tu, nak murah n 2nd banyak jugak. Baru-baru ni sepupu saya beli yg bukan 2nd pun dlm 1000 lebih je dah skang ni. Tp yg tu celeron la. Kalau yg 2nd rasanya ade lg murah. nanti saya tanye suami saya n mintak price list dari dia.

Thumb drive tu saya tak tau lg rege terkini. Webcam pun. Actually saya pun nakbeli gak webcam ni. Tp tak smpat nak survey yg mana murah. Skang ni nak cr murah je kan. kekekek...


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 21:35


hehe..wala..webcam? gitu2..eheh canggih sangat..sy ade dah webcam cikai..tapi kalo internal webcam lagik bes nih..cam nak guna laptop utk bisnes pulak ek..hehe padahal nak memain kat umah jek,penghilang kebosanan..hehe..ape2 yg baik aje la cik nuarii ok..untuk pengetahuan kiter jugakk..


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-04 08:37


Ok..

Ni nak bg price list paling murah yg the latest punye. Yg ni Notebook 2nd punye price, kalau nak paling murah jenama

Toshiba model Portece 3110CT (super slim) - dlm Rm 1600/= [ PII300-Pentium II / 192mb Ram / H.Disk 6Gb / Monitor 10.4" / FDD/CD/mODEM 56k ]

Compaq paling murah model 1700 - Rm1440/= {PII 300 / 64mb Ram / 6Gb H.Disk/ 10.4" monitor / FDD/CD / 56kmodem}

IBM - model Thinkpad A22M - Rm2900/= [ PIII 1G / 128mb Ram / H.Disk 20Gb / 14.1"Monitor / DVD/CD/ 56k/10/100]

Ibm ni ade yg ni je so tu jele price dia.

ok.. tu yg paling murah... Warranty utk 2nd ni 3 bln je n kalau sape2 nak beli kena tmpah awal (kot la nak guna awal) sbb notebook ni kena book 3 hr sblm amiknye. Lainle yg bukan 2nd. Sbb 2nd ni terhad je ade.

Ttg Thumb Drive pulak, price dia dlm Rm 165 -Rm 285. Kalau wireles tu area Rm 300 lebih.

Webcam dapat le dlm rm90 tu.

Ni saya bg price termurah ni dulu.. kang penin lak banyak2...

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 21-04-04 17:32


erm..byk gak pilihan sebenarnya ek..kalo camni kene tengok seniri komputer tu,baru leh puas ati..hehe anyway,tengkiu nuarii !!


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 21-04-04 18:21


same2...

mmg eloknye tgk sendiri le. br pueh ati kan.


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

al_hafizahgirl
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1012
Posting: 33
Dari: Banting, Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-07-04 12:38


camana nak dapatkan?anti nak poskan ke?

-----------------
"Sebaik-baik manusia adalah yang tidak meninggalkan akhiratnya kerana dunianya dan tidak berpenat lelah kerana manusia..."
-Riwayat Al-Khatib


Bookmark and Share




  Member Information For al_hafizahgirlProfil   Hantar PM kepada al_hafizahgirl   Pergi ke al_hafizahgirl's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-09-04 12:11




thumb drive rasernye dah murah..

mm tgk kapasiti gak...saya beli 128 dgn rege rm75..ok la tuh..

jap centrino je ke yg bole gune tenet rate2 [wireless]

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.069894 saat. Lajunya....