Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
cikgu syah_solehah

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 22 jam, 14 minit yang lalu
nishazainal: 5 hari yang lalu
sarahhanee: 10 hari yang lalu


Kenalkan Diri
Topik: Pelik ke hobi ni…???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kenalkan Diri
    »» Pelik ke hobi ni…???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Pelik ke hobi ni…???

puteri_BULAN
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3471
Posting: 135
Dari: bumi_ALLAH

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 09:25




Ana nak kongsi satu perkara…tak tahulah kot-kot bagi sahabat muslimah semua rasa hobi sebegini adalah suatu kebiasaan bagi orang perempuan terutamanya…biasalah kan…kita ni kan kaum yang prihati dan…teliti….

Ana ni sebenarnya jenis tak suka buang bekas-bekas barang kegunaan harian(yang dah habis)…contohnya botol bedak, syampu…shower gel…alat make-up yg tak terpakai….kadang-kadang ubat gigi yg sememangnya dah habis tu pun ana simpan gak…
Entahlah…rasa sayang pulak nak buang…
sebab bagi saya, kalau kita simpan barang ni, kita akan tahu berapa koleksi, ataupun dah berapa kali barang tu kita beli atau pakai kan…
Macam tahun lepas (1424h ) ana simpan botol2 shower gel jenama Johnson & Johnson , semuanya 6 botol…tu tak termasuk lagi jenama lain….

So, bagi sahabat muslimah kita yg ada iras-iras hobi seperti ana boleh kongsi cerita sekali ye…








Bookmark and Share




  Member Information For puteri_BULANProfil   Hantar PM kepada puteri_BULAN   Pergi ke puteri_BULAN's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 10:53




takdelah pelik sgt...
kalau ada ruang bolehlah simpan...
tuan puteri simpan kat mana brg2 tu???
tak penuh ke bilik tu???



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

puteri_BULAN
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3471
Posting: 135
Dari: bumi_ALLAH

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-04 11:18


Ana masukkan semua barang tu dalam kotak…kotak cap TV la….besar skit….
Dalam almari pakaian pun ada…


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_BULANProfil   Hantar PM kepada puteri_BULAN   Pergi ke puteri_BULAN's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-04 18:43




okla tu.. ingatkan hobi panjat dinding ke tadi..
tapi sayangla simpan dalam kotak aje.
kalau banyak ruang boleh susun cantik2 dalam almari ke..
selamat mengumpul ye
pastikan jangan jadi tempat lipas bertelur sudah.. hehe

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 03-04-04 21:17


pelik ke tu? takdelah pelik....ok ape...sebenarnye ana suke gak simpan bende2 cam tu , tapi klau mak ana nampak bising punye,...jadi ana tak simpanlah..tapi bende2 ni boleh dipakai semula klau ade projectkan...tapi klau kotak2 ana selalu simpan lagi2 kotak nestle cereal

-----------------
Sesungguhnya manusia itu diciptakan lemah. Maka bergantunglah kepada Allah kerana Dia sebaik-baik tempat bergantung.


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 09:37



tak peliklahh...mama ana selalu simpan barang2 lama. mula2 kami tak tahu...dah tu masa nak pindah,baru terkantoi rahsia dia hehehe


p/s-tapi bukan simpan botol2 bedak,shower gel atau shampo...cuma simpan baju2 lama,surat2 lama dab sebagainya

wallahualam

-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 12:46



pelik..? x laa... tu satu amalan berjimat-cermat..
ana pun sebelum ni suke simpan brg2 yg boleh recycle..
tapi x laa byk.. mane yg ana suke nak simpan.. ana keep laa..
cth.. bekas bedak yg dah abih.. ana potong separuh then.. decorate-balut.. jd tmpt letak pensil..gunting dll..
suke juge kumpul kotak2.. cth kotak ubat gigi..HILAL..tisu..kokorunch..dll.. bile urgent.. nak bg hadiah kat members.. gune laa kotak tu..
tapi.. laa ni.. dah byk sgt kotak.. em.. so ana dah buang.. he..he..

okla.. teruskan hobi puteri_bulan..


wsslm..

wahai tuhan kami, berikanlah rahmat kpd kami dr sisi-Mu & sempurnakanlah bg kami petunjuk yg lurus dlm urusan kami..Amin..
( Al kahfi-10)

[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2004-04-04 12:51 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_BULAN
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3471
Posting: 135
Dari: bumi_ALLAH

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 07:32


wau....kreatifnya cik simpLe_sHida kita....


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_BULANProfil   Hantar PM kepada puteri_BULAN   Pergi ke puteri_BULAN's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 10:23




erm.. masa zaman kanak2 dulu.. ana suka kumpul apa saja barang, tapi terhad pada yg bersaiz kecil. sebab ana suka simpan barang2 tu bawah bantal. salah 1 barang yg ana letak bawah bantal tu adalah pisau gillete(abah ana nak buang, ana kutip simpan). suatu malam tu.. adik ana yg just muda setahun dari ana, sibuk nak tidur kat katil ana.. nak dijadikan cerita, tangan dia ni tak reti diam.. duk meraba barang bawah bantal ana. tetiba.. dia menjerit. rupa2nya 3 jari dia terluka kena pisau gillete tu, dalam juga luka tu. terus abah ana bawak dia pergi klinik. huh.. teruk ana kena marah lepas tu.

sejak tu ler ana tak simpan lagi barang2 bawah bantal. sekarang ni yg ana kumpul just botol minyak wangi lama... unik, comel dan cantik dipandang.

p/s: agaknya klau ana still ngan hobi lama... apa yea yg ada bawah bantal skrg ni...
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 10:35


Quote:

On 2004-04-05 10:23, darul_numan81 wrote:


erm.. masa zaman kanak2 dulu.. ana suka kumpul apa saja barang, tapi terhad pada yg bersaiz kecil. sebab ana suka simpan barang2 tu bawah bantal. salah 1 barang yg ana letak bawah bantal tu adalah pisau gillete(abah ana nak buang, ana kutip simpan). suatu malam tu.. adik ana yg just muda setahun dari ana, sibuk nak tidur kat katil ana.. nak dijadikan cerita, tangan dia ni tak reti diam.. duk meraba barang bawah bantal ana. tetiba.. dia menjerit. rupa2nya 3 jari dia terluka kena pisau gillete tu, dalam juga luka tu. terus abah ana bawak dia pergi klinik. huh.. teruk ana kena marah lepas tu.



Ganasnya hobi kak alin...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 12:51




nakal juga alin nie..

kalau akak, akak pun suka simpan botol lama2 nie.. pastu bubuhla yang paling unik sekali kat dalam almari kaca.. kalau botol kaca biasanya akak conteng2 buat hiasan.. kalau botol plastik bubuh 'bintang'.. kalau kotak pulak selalunya buat balut2 hadiah kasi kawan.. hiasan ni bukan sekadar beli, yang terbuang pun boleh dibuat hiasan..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 22:23


fuh...kak lin hobi.... terkezut safa baca...
agak2nya la kak lin, klu akak teruskan gak hoby akak ms kecik dulu hingga skrg..penuh bawah bantal akak ngan pisau gillete tu ei...ntah2 dah penuh sampai bawah katil...

ana dulu pun suka gak simpan benda camni..terutamanya kotak2 hadiah yg kwn kasi..penuh kat atas almari...tp skrg dah xde dah.ummi ana dah buang...dia kata buat menyemakkan pandangan jer...



-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

dg_meow
WARGA RASMI
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3522
Posting: 7
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-04-04 00:11




saya pulak suka kumpul pembalut. tak kira la pembalut hadiah, pembalut coklat ngan gula2 pon ada. buat koleksi...he he


Bookmark and Share




  Member Information For dg_meowProfil   Hantar PM kepada dg_meow   Quote dan BalasQuote

cintarashidah
WARGA RASMI
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 3508
Posting: 11
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-04 13:12



Tentu puteri nie seorang yang rajin... Yelah...rajin mengumpul barang-barang cam tu... Bagus gak hobi nie.. Sampai bila agaknya hobi nie akan berterusan...? Kalau kreatif, macam-macam benda/kraf boleh dibuat.. Kan..?


Bookmark and Share




  Member Information For cintarashidahProfil   Hantar PM kepada cintarashidah   Pergi ke cintarashidah's Website   Quote dan BalasQuote

safiyah
WARGA RASMI
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2644
Posting: 2
Dari: uiam

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 14:36




same je macam hobi ana....lain sikit je...
ana suka kumpul kotal. tapi semua kotal yang come-comel...kotak sabun, minyak wangi, kotak ubat,kotak ape jua lah...sayang nak buang sebab comel...ana kumpul sampai member ana semua gelak kat ana...tapi tak kisah ana suka ape yang ana buat...

selagi ape yang kita buat tu betul ...teruskan jangan di kira pasaal gelakan orang luar..betul tak?


Bookmark and Share




  Member Information For safiyahProfil   Hantar PM kepada safiyah   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 09-04-04 17:10


Salam

Suka jugak simpan, simpan kotak sbb nye kengakdang pk ada guna gak kotak ni kot nanti nak bagi present kat sape2 ke. Mana nak tau terdesak tak dapat cari brg mahal2 yg siap berkotak, kot masa tu budget dah kureng skit so leh le pakai kotak2 tu isi benda yg kita beli tanpa kotak. Klaau kotak kasut lagi sayang sbb saya ni rajin simpan surat, kad2 org bagi, kat bawah katil tu belambak surat2 masa zaman sekolah (bukan surat cintan ekk) from kengkawan, kad2 good luck, simpan dalam kotak2 kasut. Tu pun sorok bawah katil takut nanti org tua marah. Kalau jumpe lam almari dibuang nye sayang je...
Actually adik saya pun same so kami sama2 sorok bawah katil yg mmg susah nak jumpe sbb kena angkut tilam dunlop dulu baru leh angkat katil tu.

Dulu suke simpan kotak susu yg beso tu, sbb leh buat tabung. Skang takde le.. tp ade gak terselit satu kotak tu yg still ade duit dlm tu. Tak berusik pun sbb duit tu duit dari Egypt. nanti dah ade rumah sendiri leh simpan lam almari cantik2 buat koleksi......


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

deq_mas
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 2379
Posting: 153
Dari: Brunei Darussalam

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-04-04 19:19




deq mas suka juga kumpul botol tetapi selalunya botol-boto; tu deq mas nodified balik dan jadikan perhiasan selalunya deq mas akan ukir dan warnakan balik botol tu tak pun deq mas hias menjadikan ianya satu botol perhiasan yang unik dan deq mas juga suka kumpul kad telephone.... so hobi tu takde ler pelik sangat cuma kejarangan ler kan... cuma hiaskan dan cuba buatkan ianyan menarik kerana barang yang ddikumpul bukan untuk di simpan tetapi untuk di pamerkan... ;o)

-----------------
-= Dalam Setiap Perkara Hendaklah Disertakan Dengan DUIT: di-Doa, U-Usaha, I-Istiqomah dan T-Tawaqal =-


Bookmark and Share




  Member Information For deq_masProfil   Hantar PM kepada deq_mas   Pergi ke deq_mas's Website   Quote dan BalasQuote

langsat01
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1272
Posting: 37
Dari: serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 01:45




pelik tu tidak la. Bagus la tu. mana tau boleh buat sesuatu dengan benda-benda yang di simpan tu. kalau saya suka simpan resit. dompet tu memang kembung je. entah kenapa sayang betul nak buang resit-resit tu. tak kiralah resit apa. nak kata hobi tak la jugak. tapi bila beli barang tu kita simpan la resit dia dalam purse pas tu bila nampak sayang lak nak buang. habisnya purse kita yang macam tong sampah hehehehe..


Bookmark and Share




  Member Information For langsat01Profil   Hantar PM kepada langsat01   Quote dan BalasQuote

white_cotton
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1550
Posting: 85
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 03:22




macam2 brg yerk yang sahabiyah ni suke kumpul. Ana pun memang suke kumpul brg and sometimes resit, cam langsat. Ana siap ader satu kotak kasut yang penuh dengan segala macam resit since ana sekolah menengah lagi.

Tapi ana sebenarnyer paling suke kumpul wrapping paper, especially yang a.e.i.o.u nyer design. Ana suke sangat tengok design kat wrapping paper turh. Setakat ni ana dah ader dalam 50 keping wrapping paper pelbagai corak, cume skang ni koleksi tak bertambah sangat sebab ana dah tak aktif membeli wrapping paper baru memandangkan mak ana dah bising.

So, hobi kumpul mengumpul-ngumpul nih tak de arr pelik sangat. Rasenyer nampak kreatif kot-sebab setiap orang ader reason yang tersendiri kenape die pileh untuk kumpul barang2 turh.

Try To Give You Warning
But Everyone Ignores Me
[Told You Everything Loud & Clear]
But Nobody's Listening

[ Posting ini telah di edit oleh: white_cotton pada 2004-04-13 03:24 ]


Bookmark and Share




  Member Information For white_cottonProfil   Hantar PM kepada white_cotton   Quote dan BalasQuote

eja_sutera84
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 11.03.2004
Ahli No: 3407
Posting: 44
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 17:33


minat jugak simpan koleksi lama nie tapi kalau saya minat simpan koleksi botol minyak wangi.......

-----------------
Dengan Cinta Kenal Pencipta
Dengan Cinta Kenal Rasulnya
Kerana Cinta Kenal Saudara
Bahagia Keluarga
Oh ...Indahnya Cinta


Bookmark and Share




  Member Information For eja_sutera84Profil   Hantar PM kepada eja_sutera84   Pergi ke eja_sutera84's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kenalkan Diri
    »» Pelik ke hobi ni…???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.079665 saat. Lajunya....