Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal.

-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
Assalammualaikum wbt.. salam ukhwah buat semua muslimah.. Moga ukhwah yang terjalin berkekalan dan dirdhai ALLAH

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 3 hari yang lalu
Laurenjoy: 31 hari yang lalu
jackurban: 32 hari yang lalu
porkalwais: 32 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: kemusykilan...HAID...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» kemusykilan...HAID...

Please Mendaftar To Post


Oleh kemusykilan...HAID...

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-04 22:10


Assalaamu'alaikum...

sutera nak tanya satu soalan...
andaikata kita dapati darah haid kita telah kering kira-kira jam 11 pagi...apa yang perlu kita lakukan?
maksud sutera time tu kita berada di office...sedang bekerja...kalu kita tak mandi...maknanya kita terlepas waktu zohor...
apa hukumnya?

sblm pergi kerja...kita dapati darah haid masih ada lagi...

sutera harap muslimah semua dapat terangkan permasalahan seperti ini.
sekian..

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-04 21:00


mmm...
takde sape ke boleh bantu masalah ni...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-03-04 00:10




erm..susah gak nak jawab soalan ni..
klau time break tengahari tu blk umah sempat tak?klau sempat blh mandi ngan solat kat umah.


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

inah_Qamariah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 710
Posting: 24
Dari: singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 10-03-04 19:13


Bismillah

A'kum kepada sutera
sepertimana yang ana pelajari, kita perlu menqada'kan solat tersebut selapas kita mandi hadas.

wallahu A'lam


-----------------
www.umairah-sh.blogspot.com


Bookmark and Share




  Member Information For inah_QamariahProfil   Hantar PM kepada inah_Qamariah   Pergi ke inah_Qamariah's Website   Quote dan BalasQuote

nurhafizah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2003
Ahli No: 1068
Posting: 6
Dari: bumi Allah.Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-04 23:03


..
Mengenai permasalahan sutera nie..
Ana cuba berkongsi setakat ilmu yg ana ada...
Apabila kita dapati haid kita sudah kering..misalnya dlm situasi sutera...sutera dapati yg haid sdh tiada pada jam 11,kita tunggu 3waktu sembahyg untuk meyakini haid betul sudah tiada..ini kerana kerapkali terjadi pada wanita kadg2 tiada dan sekejap pula ada sedikit..berdasarkan pada hadis Rasululullah SAW mafhumnya....
Saidatina Aishah menyrankan pada wanita haid agar memstikn haid sudah berhenti sehingga tiada lg kekuningan.kiranya betul2 bersihla...krn pada waktu itu ada seorang sohabiah yg confius dgn keadaan haidnya..sampai inginkn kepastian pd Rasulullah ttg ini..dan akhirnya Aishah tarik wanita tersebut dan menunjukkn bagaimana keadaan yg betul2 suci...kerana Rasululah sudah malu untuk mengulas panjg..
Jadi kesimpulannya..sebaiknya untuk langkah2 berjaga2 sutera pastikn dulu dlm 3waktu sembahyg,seandainya selepas maghrib sudah tiada sutera boleh mandi wajib...
Ana rasa itulah yg mampu ana kongsi bersama..
Seandainya ada salah dan silap tegurlah yea..
Allah lah yg maha mengetahui...
Ma'ssalamah


Bookmark and Share




  Member Information For nurhafizahProfil   Hantar PM kepada nurhafizah   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-04 22:14


terima kasih di atas info rakan2.
sedikit sebanyak boleh sutera jadikan panduan.
maknanya...kena qada' atau tidak solat tersebut?

ada 2 pendapat ni...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-04 22:05


sape lagi boleh bantu masalah ini???

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

nurani
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.03.2004
Ahli No: 3487
Posting: 90
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-04 18:12




Salam sejahtera buat sutera.. bagaimana? dah ada yg jelas belum? Alhamdulillah, saya bersyukur dan memang memuji sikap sutera yg ingin tahu ttg hukum wanita yg sebegini di mana ramai antara wanita sekarang tidak begitu menghiraukan hal sebegini, oklah..kat sini.. nurani ada nak kongsi sedikit pendapat, mudah-mudahan dapat membantu..

(Tidak ada perselisihan diantara ulama apabila wanita haid dan nifas telah suci darahnya dan telah pula mandi hadas serta waktu sembahyang masih ada sekadar satu rukuk, wajib baginya sembahyang. Rasulullah SAW bersabda: " Sesiapa yang dapat satu ruku’ dari sembahyang, sesungguhnya dia telah mendapat sembahyang itu" Riwayat Bukhari Muslim.
Hadis ini bermaksud sesiapa yang dapat kurang dari satu rukuk dikira tidak dapat sembahyang tersebut.
Jika dia telah bersuci dari darahnya dan waktu sembahyang yang ada tidak membolehkan dia bertakbiratulihram atau kurang dari satu rukuk seperti suci sebelum terbit matahari dan waktu yang ada sekadar takbiratulihram, menurut pendapat yang paling sahih ialah dia wajib bersuci (mandi) dan mengqada’kan sembahyang subuh itu kerana dia hanya mendapat satu juzuk daripada waktu sembahyang itu.) ( petikan dari soal jawab haid wanita).

Kesimpulannya.. solat itu wajib diqada’kan walau tertinggal waktunya disebabkan kesulitan2 tertentu, dan pastikan kita benar2 suci. Kalau tertinggal dua waktu..dua waktulah kene qada’ kerana kewajipan sembahyang itu dah ditaklifkan semula pada kita apabila kita dah suci dari haid.
Ok..mudah-mudahan akan dapat sedikit sebanayk pemahaman.. kalau masih ada yg tak pasti.. boleh lah merujuk pada buku2 soal jawab wanita dan soal jawab haid wanita. Dan carilah tempat yg sahih untuk bertanya apa yg tak faham..



Bookmark and Share




  Member Information For nuraniProfil   Hantar PM kepada nurani   Pergi ke nurani's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_hasanah
WARGA RASMI
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 4107
Posting: 9

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 13:00


maksudnya, kalau kita tunggu 3 waktu sembahyang, dan haid sudah tiada dalam ketiga-tiga waktu tu adakah kita perlu menqada kan semua ketiga-tiga waktu solat itu?


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_hasanahProfil   Hantar PM kepada sayang_hasanah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 19:55


!!! QUOTE !!!

maksudnya, kalau kita tunggu 3 waktu sembahyang, dan haid sudah tiada dalam ketiga-tiga waktu tu adakah kita perlu menqada kan semua ketiga-tiga waktu solat itu?



em.. kalau enti dah memang rasa suci waktu jm11 tu..
so.. enti tertinggal zohor.. asar..maghrib..
maka qada' laa solat tu..

tapi.. kalau masih ragu-ragu...tunggulaa sehingga suci
baru mandi..

kalau ana.. ana surekan dulu..
kalau dah sure.. ana akan qada solat yang tertinggal..

wallahualam.... :roll:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_hasanah
WARGA RASMI
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 4107
Posting: 9

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 09:23


time kasih...apa pun..kita buat apa yang paling diyakini dan terbaik..moga selalu di bawah keredhaanNya...


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_hasanahProfil   Hantar PM kepada sayang_hasanah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.068111 saat. Lajunya....