Array
Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-03-2024  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Cabaran sebenar bukan bagaimana hendak menguruskan masa tetapi bagaimana hendak menguruskan diri kita

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Maisarah99
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13727

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..

  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 456 hari yang lalu


Dari Dapur
Topik: :: Kek Coklat Gebu Berhias Walnut ::


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Dari Dapur
    »» :: Kek Coklat Gebu Berhias Walnut ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: Kek Coklat Gebu Berhias Walnut ::

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:40



Bahan-Bahan:


5 biji telur - disejukkan
200 gm tepung
30 ml air sejuk
1 sudu kecil pelembut kek
60 gm coklat parut/urai
179 gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
60 gm walnut - cincang
1 sudu kecil serbuk penaik
200 gm mentega


Cara menyediakannya:

Masukkan telur, tepung, air, pelembut kek, gula kastor dan serbuk penaik ke dalam mesin pengadun. Pukul dengan kelajuan yang tinggi sehingga gebu.

Di dalam bekas lain, pukul mentega dan esen vanila hingga gebu.
Kemudian tuangkan adunan mentega ke dalam adunan telur dan adun sebati.

Lapikkan bahagian dalam acuan dengan kertas minyak. Kemudian tuangkan adunan.

Taburkan walnut dan coklat di bahagian atas kek.

Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180°C selama 30 minit.




[ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 18:01 ]


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:44





:: KEK COKLAT TINIE ::



Bahan-Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan minyak sayur
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 sudu teh soda
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur




Cara menyediakannya:

Masukkan semua bahan kering dan gaul sehingga sebati.
Kemudian masukkan semua bahan basah dan kacau.
Masukkan telur setelah semuanya cukup sebati, kemudian boleh dibakar.




[ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 18:00 ]


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:48



:: KEK COKLAT PUTIH ::


Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
21/2 cawan gula
11/2 cawan mentega
6 biji telur - diambil kuningnya sahaja
4 biji telur - diambil putihnya sahaja
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh serbuk koko
11/3 cawan air
11/2 sudu teh soda bikarbonat

Bahan untuk aising:
250 ml susu pekat
180 ml air panas
250 gm gula halus
70 gm serbuk koko
70 gm tepung jagung
60 gm mentega
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila


Cara menyediakannya:


Kek Sponge

Pukul mentega dan gula hingga kembang dalam mangkuk bersaiz besar.

Masukkan telur, pukul hingga kembang.

Satukan tepung dengan serbuk koko dan soda bikarbonat.

Masukkan campuran tersebut ke dalam mangkuk diselang seli dengan air.

Bakar adunan sehingga masak.
Cara Membuat Aising:

Cairkan semua bahan kecuali mentega.

Kacau hingga pekat. Kemudian masukkan mentega. Hias bahagian luar kek mengikut citarasa anda.


[ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 17:56 ]


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:50



:: KEK COKLAT CIP TANPA TELUR ::

Bahan-Bahan:
375 gm tepung gandum - diayak
150 gm mentega
150 gm gula perang
75 ml susu segar
400 ml air
80 gm coklat cip
30 gm serbuk koko - diayak
40 gm kulit campuran
2 sudu teh madu
2 sudu teh serbuk penaik - diayak
1 sudu teh soda bikarbonat - diayak



Cara menyediakannya:

Campurkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan.
Satukan mentega, gula, madu dan air di dalam periuk.
Kacau di atas api perlahan selama 5 minit.
Angkat dan biar sejuk.
Masukkan campuran tepung tadi secara berselang-seli dengan susu segar.
Gaul rata kemudian bubuh coklat cip dan kismis.
Ratakan adunan ke dalam tin empat segi 22cm yang dialas kertas kalis minyak dan sapukan mentega.
Bakar pada suhu 190° C selama 1-1 1/4 jam.



[ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 18:02 ]


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:52




:: KEK COKLAT NUR ::


Bahan-Bahan:

Gambar Sekadar Hiasan
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
2 biji telur
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil b.powder
1 cawan minyak masak
2 botol kecil serbuk koko
1 cawan air panas



Cara menyediakannya:

Masukkan 2 biji telur, 2 cawan gula dan 1 cawan minyak dan kisar di dalam pengisar.

Gaul tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan serbuk koko. Selepas itu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi.

Masukkan air panas dan bakar sehingga masak.


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:54





:: KEK COKLAT MOIST ::


Bahan-Bahan:
250 gm mentega
250 gm tepung naik sendiri
150 gm tepung gandum
500 gm gula halus
6 biji telur
1 cawan koko Van Hounten
3/4 cawan air
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh pewarna coklat - jika suka


Bahan untuk Topping
Colat masakan
2 sudu susu tepung
1 sudu mentega
1/2 cawan air
Sedikit gula



Cara menyediakannya:

Cairkan dahulu air dan koko (kalau nak senang gunakan pengisar - tetapi pastikan pengisar bersih dari cili dan sebagainya).
Ayak tepung naik sendiri dan tepung gandum bersama soda bikarbonat.
Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan telur, perasa coklat dan vanila.
Selang selikan tepung dan koko yang telah dicampurkan dengan air tadi. Bakar selama 1 jam.
Topping dibuat secara "double boiled".

Pesanan: Kek ini agak besar sesuai untuk keluarga yang besar. Dijamin sodapppp.





Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 17:55




:: KEK COKLAT BERSUSU ::


Bahan-Bahan:
1 cawan minyak masak
1 cawan koko vokcolant
1 cawan susu cair
1 cawan air suam
2 biji telur ayam
1/2 bikarbonat
1/2 tepung penaik
2 cawan tepung gandum
1/2 esen vanila
2 cawan gula - yang telah dikisar


Cara menyediakannya:
Mula-mula masukakn minyak, gula dan telur pukul sehingga sebati.
Kemudian masukkan susu cair bersama koko tadi dan putar sehingga adunan menjadi sebati.
Kemudian masukkan air suam pukul sehingga sebati dengan bahan tadi.
Akhir sekali masuk tepung penaik, bikarbonat,esen vanila dan tepung.
Pukul hingga sebati. Andunan kek coklat ini memang lembut sikit.
Bakar dalam suhu 300 darjah.

Selamat mencuba.




Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:03




:: KEK COKLAT HITAM MANIS ::


Bahan-Bahan:
250 gm tepung naik sendiri
250 gm buttercup
250 gm gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Secubit baking powder
125 gm air masak sejuk
60 gm serbuk koko


Cara menyediakannya:


Pukul gula bersama buttercup.
Masukkan telur sebiji demi sebiji.
Masukkan susu, vanilla dan pukul lagi. Masukkan air.
Ayak tepung bersama serbuk koko dan baking powder.
Masukkan tepung ke dalam bancuhan buttercup tadi. Kacau hingga sebati.
Masak dalam oven 180'F selama 45 minit sehingga 1 jam.




Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:05




:: KEK COKLAT LOG ::


Bahan-Bahan:


¾ cawan koko
2 sudu besar gula
½ cawan air suam
Sedikit serbuk penaik
80 gm tepung
½ sudu teh serbuk penaik
5 biji telur
3 sudu besar gula
Sedikit manik gula dan ceri untuk hiasan


Cara menyediakannya:


Cairkan koko bersama air suam. Kemudian, campur serbuk
penaik bersama gula.
Pukul telur bersama 3 sudu besar gula hingga lembut
dan campurkan dengan adunan koko.
Tuangkan di dulang swiss roll dan bakar selama 20
minit.
Setelah itu, gulungkan kemas-kemas dan bentukkan
seperti ranting.
Kemudian tuangkan coklat cair di atasnya. Hiaskan
dengan manik-manik gula dan ceri merah.
Akhir sekali sejukkan kek.




Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:07




:: KEK MOCHA COKLAT ::


Bahan-Bahan:
190 gm mentega
120 gm gula pasir
120 gm tepung naik sendiri
40 gm serbuk koko
3/4 sudu teh serbuk penaik
150 ml air
1 1/2 sudu teh esen peppermint
3 biji telur
Sedikit coklat - untuk hiasan

Bahan untuk Krim:
200 gm gula halus
100 gm mentega
1 sudu teh susu pekat
1 sudu teh esen peppermint
Sedikit air panas


Cara menyediakannya:

Tepung, serbuk koko dan serbuk penaik diayak bersama.
Pukul mentega dan gula pasir hingga berkrim dan kembang.
Pukul telur hingga kembang dalam sebuah mangkuk lain.
Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan mentega.
Masukkan tepung naik sendiri, serbuk penaik, serbuk koko, air dan esen. Gaul adunan hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan kek. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180C selama 1 jam.
Apabila kek telah sejuk, satukan sebuah bahan krim dan pukul hingga sebati. Sapukan pada kek hingga rata. Letakkan bebiji coklat di atasnya.


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:08




:: KEK COKLAT WALNUT LOG ::


Bahan-Bahan:
250 gm mentega
370 gm tepung naik sendiri
250 gm tepung gandum
250 gm walnut cincang
125 gm serbuk koko
170 ml susu pekat
4 biji telur
Krim putar
Sedikit serbuk coklat - untuk hiasan


Cara menyediakannya:

Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul.
Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri dan serbuk koko. Pukul hingga sebati.
Masukkan pula walnut dan susu. Adun hingga sebati. Tuangkan ke dalam acuan loaf yang telah disapu dengan minyak. Bakar sehingga masak.
Potong kek kepada beberapa bahagian. Lapiskan dengan krim putar dan satukan kembali. Akhir sekali sapukan keseluruhan kek dengan krim putar dan taburkan serbuk coklat ke atasnya.


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:09




:: KEK COKLAT YOGURT ::


Bahan-Bahan:
125 gm tepung kek
¼ sudu teh soda bikarbonat
45 gm serbuk koko
125 gm mentega lembut
170 gm gula kastor
2 biji telur
250 ml yogurt
125 ml whipping krim


Cara menyediakannya:

Tapiskan tepung, serbuk kok dan tepung penaik. Kemudian masukkan pula tepung yang
ditapis bersama-sama telur, mentega, gula dan pukul hingga kembang.
Sediakan acuan dan sapukan mentega terlebih dahulu pada dulang pembakar. Tuangkan
adunan dan bakar pada suhu sederhana. Apabila sejuk, belah kek menjadi dua dan
sapukan krim di atasnya.


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:11




:: KEK COKLAT MEGA ::


Bahan-Bahan:

60 gm serbuk koko
200 ml air panas
250 gm mentega
100 gm gula halus
4 biji kuning telur
200 gm tepung kek
40 gm tepung jagung
1 camca serbuk tepung penaik
1 camca perisa vanila
4 biji putih telur
100 gm gula halus
150 gm jem strawberi


Bahan untuk Aising Coklat:

100 ml susu
70 ml krim
50 gm gula
50 ml air
50 gm sirap glukos
300 gm coklat pahit- dicairkan


Cara menyediakannya:

Larutkan serbuk koko bersama air panas untuk dijadikan pes koko.
Tepung jagung, tepung kek dan tepung penaik diayak bersama.
Pukul mentega bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan serbuk vanila dan kuning telur satu persatu. Campurkan juga tepung berselang seli dengan pes koko.
Putih telur dipukul bersama gula halus sehingga kembang.
Seterusnya kaub balikkan putih telur dan tuang ke dalam acuan bulan 9 inci. Bakar pada
suhu 180C selama lebih kurang 1 jam.
Setelah sejuk, belah kek kepada 2 lapisan dan sapukan jem strawberi pada lapisan ke dua. Tangkupkan kembali kek tersebut. Akhir sekali, hiaskan kek dengan aising coklat.


Cara membuat Aising Coklat

Didihkan susu, krim, gula air dan sirap glukos. Kemudian masukkan coklat dan kacau hingga sebati keduanya.





Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:14




:: KEK COKLAT NUGAT ::


Bahan-Bahan:

6 biji telur
170 gm gula halus
15 gm ovalette
1 camca perisa vanila
1/2 camca garam
115 gm tepung kek
20 gm tepung jagung
30 gm serbuk koko
50 gm mentega - dicairkan


Cara menyediakannya:

Tepung kek, tepung jagung dan serbuk koko diayak bersama.
Putar telur, gula ovalette, serbuk vanila dan garam hingga pekat dan kembang. Kemudian
masukkan campuran tepung perlahan-lahan.
Seterusnya kaub balikkan mentega cair dan tuangkan dalam acuan bulan 9 inci. Kemudian bakar pada suhu 180oC selama lebih kurang 30 minit.
Setelah sejuk, belah kek kepada 3 lapisan. Sapukan kastad coklat pada setiap lapisan.
Akhir sekali hiaskan kek dengan krim putar bercoklat.


Bahan untuk Krim Putar Bercoklat:

200 ml krim putar
100 gm coklat pahit -diparut halus


Cara membuatnya:

Putar krim hingga kembang dan kaub balikkan parutan coklat.
Bahan untuk Kastad Coklat
150 gm serbuk kastad segera
350 ml susu
150 gm pes kacang hazel/nutella


Cara membuatnya:

Campurkan serbuk kastad segera dengan susu dan hingga larut.
Kemudian masukkan pes kacang hazel dan gaul hingga keduanya menjadi sebati


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-03-04 18:16




:: KEK LAPIS COKLAT ::


Bahan-Bahan:

15 biji telur
230 gula halus
150 gm tepung gandum
375 gm mentega
¼ tin susu pekat
½ sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh ovelet
7 biji putih telur
1 sudu teh perisa vanila
100 gm coklat parut


Cara menyediakannya:

Pukul kuning telur, gula, ovalet, tepung dan serbuk penaik hingga kembang. Kemudian
pukul pula campuran mentega, susu serta perasa vanila hingga kembang. Juga pukul putih telur hingga kembang.
Campurkan mentega ke dalam putih telur ke dalam kuning telur dan kacau hingga rata. Sediakan acuan 7" x 7" yang disapu mentega terlebih dahulu.
Kemudian, masukkan 2 lapis adunan yang kosong dan 2 lapis ditabur coklat. Bakar pada api sederhana hingga habis adunan.


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-04 16:15




uih banyaknyer kek coklat... emmm yummi...

cik snowangel ni pakar masak kek coklat ek...



Bookmark and Share




  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.064026 saat. Lajunya....