Oleh |
:: Kek Coklat Gebu Berhias Walnut :: |
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:40
Bahan-Bahan: 5 biji telur - disejukkan 200 gm tepung 30 ml air sejuk 1 sudu kecil pelembut kek 60 gm coklat parut/urai 179 gm gula kastor 1 sudu kecil esen vanila 60 gm walnut - cincang 1 sudu kecil serbuk penaik 200 gm mentega Cara menyediakannya: Masukkan telur, tepung, air, pelembut kek, gula kastor dan serbuk penaik ke dalam mesin pengadun. Pukul dengan kelajuan yang tinggi sehingga gebu. Di dalam bekas lain, pukul mentega dan esen vanila hingga gebu. Kemudian tuangkan adunan mentega ke dalam adunan telur dan adun sebati. Lapikkan bahagian dalam acuan dengan kertas minyak. Kemudian tuangkan adunan. Taburkan walnut dan coklat di bahagian atas kek. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180°C selama 30 minit. [ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 18:01 ]
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:44
:: KEK COKLAT TINIE :: Bahan-Bahan: 1 cawan tepung gandum 1 cawan gula 1/2 cawan serbuk koko 1/2 cawan minyak sayur 1/2 cawan air panas 1/2 cawan susu cair 1/2 sudu teh soda 1 sudu teh esen vanila 1 biji telur Cara menyediakannya: Masukkan semua bahan kering dan gaul sehingga sebati. Kemudian masukkan semua bahan basah dan kacau. Masukkan telur setelah semuanya cukup sebati, kemudian boleh dibakar. [ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 18:00 ]
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:48
:: KEK COKLAT PUTIH :: Bahan-Bahan: 2 cawan tepung gandum 21/2 cawan gula 11/2 cawan mentega 6 biji telur - diambil kuningnya sahaja 4 biji telur - diambil putihnya sahaja 1 sudu teh esen vanila 1/2 sudu teh serbuk koko 11/3 cawan air 11/2 sudu teh soda bikarbonat Bahan untuk aising: 250 ml susu pekat 180 ml air panas 250 gm gula halus 70 gm serbuk koko 70 gm tepung jagung 60 gm mentega 2 biji kuning telur 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh esen vanila Cara menyediakannya: Kek Sponge Pukul mentega dan gula hingga kembang dalam mangkuk bersaiz besar. Masukkan telur, pukul hingga kembang. Satukan tepung dengan serbuk koko dan soda bikarbonat. Masukkan campuran tersebut ke dalam mangkuk diselang seli dengan air. Bakar adunan sehingga masak. Cara Membuat Aising: Cairkan semua bahan kecuali mentega. Kacau hingga pekat. Kemudian masukkan mentega. Hias bahagian luar kek mengikut citarasa anda. [ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 17:56 ]
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:50
:: KEK COKLAT CIP TANPA TELUR :: Bahan-Bahan: 375 gm tepung gandum - diayak 150 gm mentega 150 gm gula perang 75 ml susu segar 400 ml air 80 gm coklat cip 30 gm serbuk koko - diayak 40 gm kulit campuran 2 sudu teh madu 2 sudu teh serbuk penaik - diayak 1 sudu teh soda bikarbonat - diayak Cara menyediakannya: Campurkan tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan. Satukan mentega, gula, madu dan air di dalam periuk. Kacau di atas api perlahan selama 5 minit. Angkat dan biar sejuk. Masukkan campuran tepung tadi secara berselang-seli dengan susu segar. Gaul rata kemudian bubuh coklat cip dan kismis. Ratakan adunan ke dalam tin empat segi 22cm yang dialas kertas kalis minyak dan sapukan mentega. Bakar pada suhu 190° C selama 1-1 1/4 jam. [ Posting ini telah di edit oleh: snowangel pada 2004-03-04 18:02 ]
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:52
:: KEK COKLAT NUR :: Bahan-Bahan: Gambar Sekadar Hiasan 2 cawan tepung gandum 2 cawan gula 2 biji telur 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil b.powder 1 cawan minyak masak 2 botol kecil serbuk koko 1 cawan air panas Cara menyediakannya: Masukkan 2 biji telur, 2 cawan gula dan 1 cawan minyak dan kisar di dalam pengisar. Gaul tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder dan serbuk koko. Selepas itu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi. Masukkan air panas dan bakar sehingga masak.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:54
:: KEK COKLAT MOIST :: Bahan-Bahan: 250 gm mentega 250 gm tepung naik sendiri 150 gm tepung gandum 500 gm gula halus 6 biji telur 1 cawan koko Van Hounten 3/4 cawan air 2 sudu teh soda bikarbonat 1 sudu teh esen vanila 2 sudu teh pewarna coklat - jika suka Bahan untuk Topping Colat masakan 2 sudu susu tepung 1 sudu mentega 1/2 cawan air Sedikit gula Cara menyediakannya: Cairkan dahulu air dan koko (kalau nak senang gunakan pengisar - tetapi pastikan pengisar bersih dari cili dan sebagainya). Ayak tepung naik sendiri dan tepung gandum bersama soda bikarbonat. Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan telur, perasa coklat dan vanila. Selang selikan tepung dan koko yang telah dicampurkan dengan air tadi. Bakar selama 1 jam. Topping dibuat secara "double boiled". Pesanan: Kek ini agak besar sesuai untuk keluarga yang besar. Dijamin sodapppp.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 17:55
:: KEK COKLAT BERSUSU :: Bahan-Bahan: 1 cawan minyak masak 1 cawan koko vokcolant 1 cawan susu cair 1 cawan air suam 2 biji telur ayam 1/2 bikarbonat 1/2 tepung penaik 2 cawan tepung gandum 1/2 esen vanila 2 cawan gula - yang telah dikisar Cara menyediakannya: Mula-mula masukakn minyak, gula dan telur pukul sehingga sebati. Kemudian masukkan susu cair bersama koko tadi dan putar sehingga adunan menjadi sebati. Kemudian masukkan air suam pukul sehingga sebati dengan bahan tadi. Akhir sekali masuk tepung penaik, bikarbonat,esen vanila dan tepung. Pukul hingga sebati. Andunan kek coklat ini memang lembut sikit. Bakar dalam suhu 300 darjah. Selamat mencuba.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:03
:: KEK COKLAT HITAM MANIS :: Bahan-Bahan: 250 gm tepung naik sendiri 250 gm buttercup 250 gm gula halus 3 sudu besar susu pekat manis 5 biji telur 1 sudu kecil esen vanilla Secubit baking powder 125 gm air masak sejuk 60 gm serbuk koko Cara menyediakannya: Pukul gula bersama buttercup. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Masukkan susu, vanilla dan pukul lagi. Masukkan air. Ayak tepung bersama serbuk koko dan baking powder. Masukkan tepung ke dalam bancuhan buttercup tadi. Kacau hingga sebati. Masak dalam oven 180'F selama 45 minit sehingga 1 jam.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:05
:: KEK COKLAT LOG :: Bahan-Bahan: ¾ cawan koko 2 sudu besar gula ½ cawan air suam Sedikit serbuk penaik 80 gm tepung ½ sudu teh serbuk penaik 5 biji telur 3 sudu besar gula Sedikit manik gula dan ceri untuk hiasan Cara menyediakannya: Cairkan koko bersama air suam. Kemudian, campur serbuk penaik bersama gula. Pukul telur bersama 3 sudu besar gula hingga lembut dan campurkan dengan adunan koko. Tuangkan di dulang swiss roll dan bakar selama 20 minit. Setelah itu, gulungkan kemas-kemas dan bentukkan seperti ranting. Kemudian tuangkan coklat cair di atasnya. Hiaskan dengan manik-manik gula dan ceri merah. Akhir sekali sejukkan kek.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:07
:: KEK MOCHA COKLAT :: Bahan-Bahan: 190 gm mentega 120 gm gula pasir 120 gm tepung naik sendiri 40 gm serbuk koko 3/4 sudu teh serbuk penaik 150 ml air 1 1/2 sudu teh esen peppermint 3 biji telur Sedikit coklat - untuk hiasan Bahan untuk Krim: 200 gm gula halus 100 gm mentega 1 sudu teh susu pekat 1 sudu teh esen peppermint Sedikit air panas Cara menyediakannya: Tepung, serbuk koko dan serbuk penaik diayak bersama. Pukul mentega dan gula pasir hingga berkrim dan kembang. Pukul telur hingga kembang dalam sebuah mangkuk lain. Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan mentega. Masukkan tepung naik sendiri, serbuk penaik, serbuk koko, air dan esen. Gaul adunan hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam acuan kek. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180C selama 1 jam. Apabila kek telah sejuk, satukan sebuah bahan krim dan pukul hingga sebati. Sapukan pada kek hingga rata. Letakkan bebiji coklat di atasnya.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:08
:: KEK COKLAT WALNUT LOG :: Bahan-Bahan: 250 gm mentega 370 gm tepung naik sendiri 250 gm tepung gandum 250 gm walnut cincang 125 gm serbuk koko 170 ml susu pekat 4 biji telur Krim putar Sedikit serbuk coklat - untuk hiasan Cara menyediakannya: Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul. Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri dan serbuk koko. Pukul hingga sebati. Masukkan pula walnut dan susu. Adun hingga sebati. Tuangkan ke dalam acuan loaf yang telah disapu dengan minyak. Bakar sehingga masak. Potong kek kepada beberapa bahagian. Lapiskan dengan krim putar dan satukan kembali. Akhir sekali sapukan keseluruhan kek dengan krim putar dan taburkan serbuk coklat ke atasnya.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:09
:: KEK COKLAT YOGURT :: Bahan-Bahan: 125 gm tepung kek ¼ sudu teh soda bikarbonat 45 gm serbuk koko 125 gm mentega lembut 170 gm gula kastor 2 biji telur 250 ml yogurt 125 ml whipping krim Cara menyediakannya: Tapiskan tepung, serbuk kok dan tepung penaik. Kemudian masukkan pula tepung yang ditapis bersama-sama telur, mentega, gula dan pukul hingga kembang. Sediakan acuan dan sapukan mentega terlebih dahulu pada dulang pembakar. Tuangkan adunan dan bakar pada suhu sederhana. Apabila sejuk, belah kek menjadi dua dan sapukan krim di atasnya.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:11
:: KEK COKLAT MEGA :: Bahan-Bahan: 60 gm serbuk koko 200 ml air panas 250 gm mentega 100 gm gula halus 4 biji kuning telur 200 gm tepung kek 40 gm tepung jagung 1 camca serbuk tepung penaik 1 camca perisa vanila 4 biji putih telur 100 gm gula halus 150 gm jem strawberi Bahan untuk Aising Coklat: 100 ml susu 70 ml krim 50 gm gula 50 ml air 50 gm sirap glukos 300 gm coklat pahit- dicairkan Cara menyediakannya: Larutkan serbuk koko bersama air panas untuk dijadikan pes koko. Tepung jagung, tepung kek dan tepung penaik diayak bersama. Pukul mentega bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan serbuk vanila dan kuning telur satu persatu. Campurkan juga tepung berselang seli dengan pes koko. Putih telur dipukul bersama gula halus sehingga kembang. Seterusnya kaub balikkan putih telur dan tuang ke dalam acuan bulan 9 inci. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 1 jam. Setelah sejuk, belah kek kepada 2 lapisan dan sapukan jem strawberi pada lapisan ke dua. Tangkupkan kembali kek tersebut. Akhir sekali, hiaskan kek dengan aising coklat. Cara membuat Aising Coklat Didihkan susu, krim, gula air dan sirap glukos. Kemudian masukkan coklat dan kacau hingga sebati keduanya.
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:14
:: KEK COKLAT NUGAT :: Bahan-Bahan: 6 biji telur 170 gm gula halus 15 gm ovalette 1 camca perisa vanila 1/2 camca garam 115 gm tepung kek 20 gm tepung jagung 30 gm serbuk koko 50 gm mentega - dicairkan Cara menyediakannya: Tepung kek, tepung jagung dan serbuk koko diayak bersama. Putar telur, gula ovalette, serbuk vanila dan garam hingga pekat dan kembang. Kemudian masukkan campuran tepung perlahan-lahan. Seterusnya kaub balikkan mentega cair dan tuangkan dalam acuan bulan 9 inci. Kemudian bakar pada suhu 180oC selama lebih kurang 30 minit. Setelah sejuk, belah kek kepada 3 lapisan. Sapukan kastad coklat pada setiap lapisan. Akhir sekali hiaskan kek dengan krim putar bercoklat. Bahan untuk Krim Putar Bercoklat: 200 ml krim putar 100 gm coklat pahit -diparut halus Cara membuatnya: Putar krim hingga kembang dan kaub balikkan parutan coklat. Bahan untuk Kastad Coklat 150 gm serbuk kastad segera 350 ml susu 150 gm pes kacang hazel/nutella Cara membuatnya: Campurkan serbuk kastad segera dengan susu dan hingga larut. Kemudian masukkan pes kacang hazel dan gaul hingga keduanya menjadi sebati
|
snowangel
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 18.12.2003 Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung
|
Posting pada: 04-03-04 18:16
:: KEK LAPIS COKLAT :: Bahan-Bahan: 15 biji telur 230 gula halus 150 gm tepung gandum 375 gm mentega ¼ tin susu pekat ½ sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh ovelet 7 biji putih telur 1 sudu teh perisa vanila 100 gm coklat parut Cara menyediakannya: Pukul kuning telur, gula, ovalet, tepung dan serbuk penaik hingga kembang. Kemudian pukul pula campuran mentega, susu serta perasa vanila hingga kembang. Juga pukul putih telur hingga kembang. Campurkan mentega ke dalam putih telur ke dalam kuning telur dan kacau hingga rata. Sediakan acuan 7" x 7" yang disapu mentega terlebih dahulu. Kemudian, masukkan 2 lapis adunan yang kosong dan 2 lapis ditabur coklat. Bakar pada api sederhana hingga habis adunan.
|
lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG Menyertai: 11.02.2004 Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia
|
Posting pada: 05-03-04 16:15
uih banyaknyer kek coklat... emmm yummi... cik snowangel ni pakar masak kek coklat ek...
|