Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-05-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Apabila ilmu dan amal ibadah tidak membuahkan akhlak yang mulia , ertinya ilmu dan amal itu tidak ada nilainya di sisi allah dan manusia..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
salam ukhuwah dari mencari sinar ilahi nama panjangnyer heheheh... nama singkatnya MencariSinar...bertemu dan berpisah kerna Allah swt.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 19 hari yang lalu
harith: 33 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: mengubati kekecewaan


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» mengubati kekecewaan

Please Mendaftar To Post


Oleh mengubati kekecewaan

nor_hafizah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 2997
Posting: 6

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-04 13:46


assalamualaikum...
ana ada masalah bab-bab hati dan perasaan ni...so, ana telah digolongkan sebagai seorang yang telah kecewa. masalahnya..kini, ana tak boleh tumpukan pada pelajaran. Ana telah cuba..tapi kurang berdaya...apa yang mampu ana buat sekarang ni hanyalah taqarrub ila Allah dan terpaksa menyibukkkan diri dengan aktiviti2 yang menyeronokkan diri walaupun anan telah redha dengan apa yang terjadi.
Bolehkan sahabih bantu ada ayat2 atau doa2 untuk menghilangkan kekecewaan ini dan diberikan semanagt agar ana dpt berjuang di jalannya??
wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For nor_hafizahProfil   Hantar PM kepada nor_hafizah   Quote dan BalasQuote

nieda
WARGA RASMI
Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 2902
Posting: 1
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-04 15:44


assalamualaikum...

buatsaudari...ana ada satu poem yg ana dpt dr shbat ana.....
ana harap saudari dpt memahami nya...

everday we was awaken with another chance in life...
whatever good things that happen to you,enjoy it..
but...don't hold too tight to it..
treat it as surprise in ur life...
whatever bad things that happen to you..
don't feel too sad or despair...
in the end..in might not be a total bad things to you..
if u understand this..u will find that life must be easier...

utk saudari..ana harap agr saudari sentiasa mengingati dan meyakini bahawaALLAH itu sentiasa ada bersama kita.. wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For niedaProfil   Hantar PM kepada nieda   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-04 15:07


Wa'alaikumussalam wrwb
Assalamu'alaikum wrwb
Alhamdulillah berat mata memandang berat lagi bahu memikulkan anakanda. Jadikanlah solat dan sabar sebagai teman (mafhum ayat Al Quran) serta didiklah diri agar dapat mengatasi sebarang masalah yang mendatang termasuk keciwa itu. InsyaAllah anakanda boleh sekiranya anakanda fokus pada al iman billah wal ukhuwwah fillah dan juga mencari hikmah disebalik apa yang telah berlaku ke atas diri anakanda. cubalah ya .
Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrwb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 24-03-04 07:51




saya juga boleh digolongkan dlm masalah yang sama..saya terlalu kecewa hingga pelajarang pun aga terabai...kenapa mereka kaum lelaki sanggup buat begini pada kita...apa salah kita pada mereka?


Bookmark and Share




  Quote dan BalasQuote

halawatul_iman
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 79
Posting: 19
Dari: Perth

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-04 21:12


assalamualaikum....

pada ana, jgn letakkan kesalahan 100% kepada lelaki krn maybe kita pun ada salahnya..

ana teringat satu hadis yg berbunyi,"cintaila insan yg kau cintai dgn sekadarnya kerna kelak engkau mungkin akan membencinya pula..dan sebaliknya.."

so, kita sebagai muslimah, jgn mudah utk mberikan segalanya sebelum ada ikatan yg sah..kerana bila tak menjadi, tu yg sakit tu..cukup la sekadarnya..

dan cuba try test utk terima keadaan tu..memang la berat mata yg memandang, berat lg bahu yg memikul BUT u have to try to convince urself that ALLAH is WITH U..walaupun laki tu dah takde, tapi kasih sayang tetap ada pada kita..

24 j, 7 hr dlm seminggu, 30 hr dlm sebulan, 365 hari atau mudah citernye..setiap masa dan setiap detik pandangan ALLAH tak pernah lepas utk kita..

ana minta maaf jika ada tersalah kata atau terkasar bahasa..

ni sekadar nasihat utk diri ana dan diri anti..


Bookmark and Share




  Member Information For halawatul_imanProfil   Hantar PM kepada halawatul_iman   Quote dan BalasQuote

nishanor
WARGA RASMI
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1799
Posting: 3

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-04 13:24



kecewa? belajar terima hakikat... redha dgn ketentuan Allah..
setiap yg berlaku pasti ada hikmah yg tersembunyi di sebaliknya...
cuba kita fikirkan secara positif..
mungkin bukan dia tercipta untuk awak..
jaga diri,hiasi peribadi...
Perempuan yg baik untuk lelaki yg baik...
tumpukan pada pelajaran,dekatkan diri dgn Allah..
Allah uji dgn kesanggupan kita saja...

walauapapun yg berlaku hidup mesti diteruskan...
perjalanan hidup ini masih terlalu jauh...





Bookmark and Share




  Member Information For nishanorProfil   Hantar PM kepada nishanor   Pergi ke nishanor's Website   Quote dan BalasQuote

shiro_grin
WARGA RASMI
Menyertai: 25.03.2004
Ahli No: 3468
Posting: 17
Dari: Somewhere i belong.

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-04 13:47


waa'laikumusalam wrt nor_hafizah..
erm memanglah selagi kita dinamakan manusia hati dan perasaan ini tak terlepas drpd dilukai dan dikecewakan.
tetapi yg penting sejauh mana kita menanganinya ..
saya ingat lagi tagline neh :
kalo mengharap kepada manusia .
suatu hari nanti manusia akan mengecewakan kita,
tetapi berharaplah pada Ilahi kerana Dia tidak mungkin sesekali mengecewakan hambaNya.
sesungguhnya Dia Maha Mengetahui apa yg terbaik tuk hambaNya..
tabahkan hati melalui hidup yg penuh cabaran kerana dugaan dan cabaran drNya menguji sejauh mana hakikat keimanan hambaNya itu..


Bookmark and Share




  Member Information For shiro_grinProfil   Hantar PM kepada shiro_grin   Quote dan BalasQuote

puteri_BULAN
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3471
Posting: 135
Dari: bumi_ALLAH

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-04 08:20


...

petua paling mujarab ialah.....

selalulah baca Al-Quran...lakukanlah setiap hari(esp selepas/sebelum masuk waktu subuh & maghrib) jika tiada keuzuran...insya-Allah ianya penawar bagi hati yg kegelisahan....

istiqamahkan ilmu ALLAH....


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_BULANProfil   Hantar PM kepada puteri_BULAN   Pergi ke puteri_BULAN's Website   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 09-04-04 20:54


Doa menghadapi tekanan


اللهم إنى أشكوا إليك ضعف قوتي و قلة حيلتي و هواني على الناس

Allahumma asyku ilaika dha’fa quwwati wa qillata hiilati wa hawaani ‘alannas

“ Ya allah sesungguhnya daku mengadu padamu akan kelemahan upayaku, kurangnya helah ku dan hinanya aku di kalangan manusia..”


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.062858 saat. Lajunya....