Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Membantu orang yang terlanda kesukaran dan menghiburkan orang di dalam kesusahan bererti menebus dosa-dosa besar
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Dari Galeri
gambar ni semasa saya berada di office..:)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: Petua mencari calon suami..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Petua mencari calon suami..

Please Mendaftar To Post


Oleh Petua mencari calon suami..

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-01-04 18:35


CALON SUAMI

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjiNya pasti" Itulah sedikit dari bait2 lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yg sering bermusim dan sayangnya yg tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dlm memilih pasangan. Andainya sikit drpd cinta itu hendak diberi pada seseorang yg boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang...

1-Kuat agamanya.
Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yg kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yg tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-Baik akhlaknya.
Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara.

3-Tegas mempertahankan maruah.
Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah
Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros
Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya
Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulan
Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya.
Rakan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab
Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya utk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab

10-Tenang wajah
Apa yg tersimpan dalam sanubari kadang2 terpancar pd air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.

p/s: Berbahagialah kamu jika dicintai calon yang demikian sifatnya...

wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-02-04 20:47


Quote:

On 2004-01-31 18:35, darul_numan81 wrote:
p/s: Berbahagialah kamu jika dicintai calon yang demikian sifatnya...



Memang bahagia kak alin.. terima kasih atas info ni..
Moga kita semua bertemu dengan suami yang soleh dan juga berjaya menjadi isteri yang solehah...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 17:44




Quote:
Moga kita semua bertemu dengan suami yang soleh dan juga berjaya menjadi isteri yang solehah...



Amiiiin...Yaa Rabbal A'lamiiinn...
Terima kasih Kak Alin atas info ini ye..dah jumpa calonnya ke belum? hehehe...


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

Raihanah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2144
Posting: 47
Dari: singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-03-04 13:42




Baru2 ini, makcik ana ada bercerita ttg seorg pemuda kpd ana( ibu pun ada pada waktu tu). Dia adalah seorg pengikut ustaz yg ana belajar. Makcik ada ceritakan ttg dirinya dan hasrat makcik utk jodohkan ana dgn pemuda tu.
Dari apa yg diceritakan , ana rase dia seorg pemuda yg...alhamdulilah.....
Makcik ceritakan dlm suasana yg santai( tak serius) tapi ana macam dapat rasakan kesungguhan nye...
Ibu tak byk bersuara hanya tanya elok ke?
Sejak dari tu, persoalan ni sentiasa bermain di fikiran ana...
Sejauh ni blum ada urusan rasmi......
Dah minta pentunjuk...... Sejauh ni alhamdulilah....



Bookmark and Share




  Member Information For RaihanahProfil   Hantar PM kepada Raihanah   Quote dan BalasQuote

epiphyllum
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 66
Posting: 141
Dari: bumi mesia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-04 14:30


Quote:

On 2004-03-25 13:42, Raihanah wrote:


Baru2 ini, makcik ana ada bercerita ttg seorg pemuda kpd ana( ibu pun ada pada waktu tu). Dia adalah seorg pengikut ustaz yg ana belajar. Makcik ada ceritakan ttg dirinya dan hasrat makcik utk jodohkan ana dgn pemuda tu.
Dari apa yg diceritakan , ana rase dia seorg pemuda yg...alhamdulilah.....
Makcik ceritakan dlm suasana yg santai( tak serius) tapi ana macam dapat rasakan kesungguhan nye...
Ibu tak byk bersuara hanya tanya elok ke?
Sejak dari tu, persoalan ni sentiasa bermain di fikiran ana...
Sejauh ni blum ada urusan rasmi......
Dah minta pentunjuk...... Sejauh ni alhamdulilah....





huhhu ape agi.. kasi je a green light..
echeche..
tp jgn lupe bykkan b'doa

gewd luck!


-----------------
[IMG]http://animegifs.free.fr/games/streetfighter/page1/streetfighter-05.gif[/IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For epiphyllumProfil   Hantar PM kepada epiphyllum   Quote dan BalasQuote

eja_sutera84
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 11.03.2004
Ahli No: 3407
Posting: 44
Dari: kota tinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-04 18:00


Insyallah semoga kita semua mendapat calon suami yang tersenarai oleh kak alin

-----------------
Dengan Cinta Kenal Pencipta
Dengan Cinta Kenal Rasulnya
Kerana Cinta Kenal Saudara
Bahagia Keluarga
Oh ...Indahnya Cinta


Bookmark and Share




  Member Information For eja_sutera84Profil   Hantar PM kepada eja_sutera84   Pergi ke eja_sutera84's Website   Quote dan BalasQuote

roselynda
WARGA RASMI
Menyertai: 24.03.2004
Ahli No: 3458
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-04 11:24


mmm....memang bahagia kalau dicintai oleh orang seperti itu.tapi........macam mana kalau si dia tu suami orang???


Bookmark and Share




  Member Information For roselyndaProfil   Hantar PM kepada roselynda   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-03-04 12:06


semua org nak suami yg mempunyai ciri2 tersebut... jadi, perlengkapkanlah diri kita terlebih dahulu agar mempunyai ciri2 yg sama... kita nak dpt yg baik kan... so, kita perlulah mendidik diri kita terlebih dahulu... agar serasi dan seimbang...

tentang percintaan dgn suami org pulak, seelok2nya elakkanlah... tidak dinafikan lelaki yg bertitlekan "suami org" mmg pandai menjaga hati wanita, caring, bertanggungjwb, dll... so, kenalah berhati2 agar tak terjebak dlm perangkap mrk... namun ada juga yg benar2 ikhlas... buatlah solat istikharah utk mendptkan kepastian... jika ditakdirkan anda bermadu, kenalah terima...


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

roselynda
WARGA RASMI
Menyertai: 24.03.2004
Ahli No: 3458
Posting: 9
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-04 09:10


mm...terima kasih kak atas pandangan tersebut.saya setuju.


Bookmark and Share




  Member Information For roselyndaProfil   Hantar PM kepada roselynda   Quote dan BalasQuote

puteri_BULAN
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.03.2004
Ahli No: 3471
Posting: 135
Dari: bumi_ALLAH

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-04 08:10


...

payah nak cari benda baik dalam dunia akhir zaman ni...

sama2lah kita berdoa....semoga kebahagian memayungi alam rumahtangga kita nanti....insya-Allah


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_BULANProfil   Hantar PM kepada puteri_BULAN   Pergi ke puteri_BULAN's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 29-03-04 16:30


moga ada insan yang sebegini...


Bookmark and Share




  Quote dan BalasQuote

kak_yongju
WARGA RASMI
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 3539
Posting: 12
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-04 12:07



ERMMMM. mcm mana yer nak cari suami mcm tu..sapa boleh tolong kak yong carikan
acah jer


Bookmark and Share




  Member Information For kak_yongjuProfil   Hantar PM kepada kak_yongju   Quote dan BalasQuote

aireen
WARGA RASMI
Menyertai: 27.12.2006
Ahli No: 7168
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-01-07 11:34


bestkn dapat suami macam 2. alhmdulillah sekarang eila pun dah jumpa orang yang sesuai. sekarang masing2 dengan usha ke arah e2. harap-harap jdoh didekatkan... Amin.. sama-sama la rakn hanan mendoakan eila eh.. :)


Bookmark and Share




  Member Information For aireenProfil   Hantar PM kepada aireen   Quote dan BalasQuote

farhah_ar
WARGA RASMI
Menyertai: 09.01.2007
Ahli No: 7208
Posting: 6
Dari: Pontian , johore

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-07 22:39


amin... amin ... hopefully semua muslimah di dunia ini insyaAllah juga kepada mereka yang kembali ke pangkal jalan aminnn... Ya Allah perkenanan kan hambu ini dan muslimah seluruh dunia mendapat suami yang diberkati yang baik untuk agama , iman ini ~mohon mengundur diri--> harap Allah pilih dan jodoh kan nothing dengan bakal suami yang sebegini~


Bookmark and Share




  Member Information For farhah_arProfil   Hantar PM kepada farhah_ar   Pergi ke farhah_ar's Website   Quote dan BalasQuote

muslimat_89
WARGA RASMI
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 7045
Posting: 13
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-07 13:30


Ya ALLAH kau kurniakan lah kami seorang suami yang akan memimpin kami ke syurga-MU... AMIN.......

Apa pun lelaki-lelaki yang baik untuk wanita-wanita yang baik...

Renungkan.........


Bookmark and Share




  Member Information For muslimat_89Profil   Hantar PM kepada muslimat_89   Quote dan BalasQuote

amnamadina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 6958
Posting: 26
Dari: pasir gudang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 20:34


Ya Allah..kurniakanlah cintaMu kepada kami..jadikanlah orang yang menyintaiMu menyintai kami..dan jadikanlah kami menyintai segala sesuatu yang membawa kepada kecintaanMu...Amiinn..


Bookmark and Share




  Member Information For amnamadinaProfil   Hantar PM kepada amnamadina   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-07 16:13





ya ALLAH.. moga ku dipertemukan dengan insan yang dapat membimbingku ke jalan MU.. amin..amin..
ehehehe... :-di :-di :lol: :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.055775 saat. Lajunya....