Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandaiannya, dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar akhlaknya
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: harith
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13726

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
Dua wajah muslimah APRIL, Hanan (17/4) dan SimPle_SHIda(18/4)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: epal buah ajaib menurunkan berat badan


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» epal buah ajaib menurunkan berat badan

Please Mendaftar To Post


Oleh epal buah ajaib menurunkan berat badan

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 15:30




pada wanita yang mementingkan penampilan serta mahu kelihatan sihat dan ramping..tahukah anda, epal merupakan buah buahan yg mampu menurunkan berat. makanlah epal setiap hari dan tubuh akn terhindar dari penyakit.....
***************************************************

menurut penelitian US Apple Assosiantion pd thn 1992, epal berupaya membantu tubuh wanita mempertahankan kadar estrogen pd saat monopous. gangguan penyakit pd saat menopous, seperti ancaman jantung dan kerapuhan tulang kerana rembesan hormon estrogen yg berkurangan boleh dicegah dgn zat yg terdpt dlm buah epal.

selain itu zat fitokimia di dlm epal akn berfungsi sebagai antioksida yg melawan kolestrol jahat(LDL, LOW DENSITY LIPOPROTEIN), yg berpotensi menyumbat pembuluh darah. ini krn antioksida yg terkandung didlmnya akn mencegah kerosakan sel-sel atau jaringan pembuluh darah.pd ms yg sm antioksida akn meningkatkan kolestrol baik(HDL, HIGH DENSITIT LIPOPROYEIN) yg bermanfaat utk mencegah penyakit jantung dan pembuluh darah.

tdk hny itu, kandungan pektin (serat larut yg terkandung dlm buah-buahan dan sayuran) telah terbukti mampu menurunkan kadar kolestrol di dlm darah. sebuah penelitian membuktikan dlm epal terdpt asid D-glucaric yg mampu mengurangkan kolestrol sehingga 35%.

sebuah kajian di Finland thn 1996 membuktikan zat fitokimia dpt mengelakkan seseorg terkena serangan penyakit.selain itu, fitokimia yg terdpt pd kulit epal ini, menurut sebuah penelitian di Cornell University Amerika Syarikat, bermanfaat mengelakkan pertumbuhan sel kanser usus sebyk 43%.

epal jg mengandungi kandungan serat yg amat tggi, iaitu sebyk lima gram tuk setiap sebiji buah epal yg berukuran sederhana besar. jumlah ini lbh tggi drp kandungan serat berassakan bijirin. serat ini bermanfaat utk melancarkan percernaan dan menurunkan berat badan.

selain itu masalah sembelit yg biasanya menghantui golongan yg gemar berdiet kini tdk menjd masalah lg jika buah ini dimasukkan kedlm menu haria anda. meskipun bermanfaat mengatasi sembelit, buah epal juga berkhasiat tuk redakan cirit-birit seperti mana yg diterangkan oleh Miriam Polunnin edlm bukunya bertajuk Healing Foods. menurut buku tersebut, epal sgt bermanfaat sbg ejen pencernaan. buah ini hampir tanpa lemak dan kolestrol sehingga sesuai sekali dimasukkan sbg menu bagi wanita2 yg ingin berdiet.jadi, apa tunggu lagi....?

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 16:18




Waaahhh....banyaknya khasiat dan kebaikannya!!
Tapi kakyong tak minat sangat la makan epal... ...
kakyong minat buah limau....sebab tu la badan kurus....banyak asid dan masam...huhuhu...(nak tambah berat badan sebenarnya... )

-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-01-04 23:19


tak sangke eh, pd sebiji epal tu ade bnyk khasiat nanti ana nak beli lah epal utk dijamah setiap hari....dpt kuruskan bdn ni... kuruskan bdn antare new yr's resolution ana......hihihi


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 12:41




semoga namirah berjaya ya... tapi jangan amal separuh jalan sahaja.. kena kuat semangat..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 14:24


wah!!! bestnya...
mmg suka mkn epal pun...
tapi berat tak turun2 pun...
hehehe...
kena kurangkan makanan lain kot...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 08:48




selain dari menurunkan berat badan, amalan memakan epal selalu akan membuatkan kulit muka lembut macam kulit epal.. itu kata orang tua - tua

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 10:24


kak salina.....ana rasa kalo nak berat badan tu turun, agaknya akak kena makan buah epal aja kot....!

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 12:56


kalau mkn buah epal shj...
kurus keringlah akak agaknya...
isk...
taknak sampai mcm tu...
nak turunkan berat dlm 5 kg je...



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

HeartBrokenkiD
WARGA RASMI
Menyertai: 04.10.2003
Ahli No: 2592
Posting: 11
Dari: Anak Jati Kuala Lumpur
KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 17:45




makan epal pun kenyang.
ana tiap² hari makan sebiji buah epal. sebiji makan sendiri, sebiji bagi classmate sape² yg nak tak rugi,, sedap pulak tu... (ana tak penah pulak terfikir nak diet ni, makanan sedap semua ana pulun hehe.. seb baik tak gemuk.. hehe..)

wallahu a'lam.. wassalam..

-----------------
[Bertemu Dan Berpisah Kerana Allah]

^_^' Nihlah @ heartbrokenkid
»Bertemu & Berpisah Kerana ALLAH«


Bookmark and Share




  Member Information For HeartBrokenkiDProfil   Hantar PM kepada HeartBrokenkiD   Pergi ke HeartBrokenkiD's Website   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-01-04 18:31




Quote:
Tapi kakyong tak minat sangat la makan epal... ...
kakyong minat buah limau....



Samalah dengan ana..hehehe..


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

BAIKsss
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 3330
Posting: 113
Dari: Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 11-03-04 00:50


sy minat epal hijau n limau...bes2


Bookmark and Share




  Member Information For BAIKsssProfil   Hantar PM kepada BAIKsss   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.060977 saat. Lajunya....