Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang hebat ialah orang yang sederhana dalam kata-katanya tetapi hebat dalam tindakannya

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Dari Galeri
salam ukhwah...ni gambar ana di rumah...bersama sahabat ana ummu..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu
uzmawahida: 13 hari yang lalu
fayyzah: 25 hari yang lalu
bintanghatee: 32 hari yang lalu


Petua Berharga
Topik: petua atasi masalah keputihan dan angin badan...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Petua Berharga
    »» petua atasi masalah keputihan dan angin badan...

Please Mendaftar To Post


Oleh petua atasi masalah keputihan dan angin badan...

honnney_mk
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 2916
Posting: 23
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-04 12:29




muslimah sekalian....
ade tak sesiapa kat sini yg ada petua...
nak atasi masalah keputihan ... dulu... honney terbaca.. caranya... minum air pegaga.... betul ke pegaga.... tapi dah tak ingat sgt... takut salah nanti... penyakit lain pulak yg datang....

jadi sesiapa yg pernah terdengar petua pegaga nie... atau ada petua2 lain... cerita la sikit ye... nak hilangkan atau kurangkan masalah keputihan...

keputihan ... dikira macam najis jugak kan.. sebelum berwudhu' ... nak sembahyang... kena bersihakan dulu kan... jadi... kalau dapat atasi... insyaallah... mudah la sikit kita nak kerjakan ibadah....

pastu.. ada tak sesiapa yg ada petua nak hilangkan angin dlm badan ... tak kira la petua moden ke.. tradisional ke... tak kesah la... tq ye...



-----------------
"medan bercakap lebih besar daripada medan amal, medan amal pulak lebih besar daripada medan jihad"...


Bookmark and Share




  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Quote dan BalasQuote

anas
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 832
Posting: 18
Dari: um,kl

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 10:55


senang je nak atasi masalah ni caranye yg pertama sekali ambik daun sirih yg agak tua skit dlm 3 atau 4 helai,pastu ramas2 skit daun tu,and then rendamkan semalaman dalam segayung air,gunakan air rendaman daun sirih tu utk cuci kemaluan setiap kali selepas buang air ataupun masa mandi.saya dah cuba petua ni and ianya memang betul2 berkesan.bile air rendaman tu dah abis,bolehlah buat air sirih yg baru.saya syorkan setiap muslimah sekurang2nye ada menanam pokok sirih ni sebab ianya sgt penting utk seseorang yg bergelar perempuan.petua ni juga dalah salah satu petua awet muda utk perempuan jika diamalkan setiap hari.

-----------------
kucing_comel


Bookmark and Share




  Member Information For anasProfil   Hantar PM kepada anas   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 13:39


em.... ni malu nak tanya.

Keputihan tu macammana ek???? Serious tak tau.... harap ada yang sudi bagi tau.....

ana biasa dengar orang menghadapi masalah keputihan. tapi tak tau apa dia....


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 13:42


ops lupa... petua hil;angkan angin dari badan....

kawan-kawan ana bagi tau, minum air hali. means kita rebus halia, then minum airnya. takpun kat kedai jamu adajual serbuk hali. boleh campur ngan air lain... ana ada dengar boleh makan pil. ana lupa nama pilnya. nanti ana tanya sahabat ana tu....


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-04 15:57




keputihan itu adalah sejenis cecair yang keluar sebelum dan selepas kedatangan haid.. namun adakalanya ia melebihi dari sepatutnya.. adakalanya ia berlarutan untuk seminggu dua.. kebiasaanya keputihan akan keluar sehari dua sebelum kedatangan haid.. sekiranya berlaku masalah keputihan, selain daripada petua yang diberikan, jamu keputihan juga elok diambil, antara jamu yang sedia ada, mustika ratu dan sari ayu serta beberapa jenama lain yang sedia ada dipasaran...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-04 14:57


Oooo... apa pulak beza keputihan and air wazi????? Sama ke lain????


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

anas
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 832
Posting: 18
Dari: um,kl

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-04 10:08


utk hilangkan angin dr dalam badan,boleh jgk amalkan makan buah pala.trylah.

-----------------
kucing_comel


Bookmark and Share




  Member Information For anasProfil   Hantar PM kepada anas   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 2916
Posting: 23
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 04:00




lama dah ana tak masuk.....

byk dah petua ..... terima kasih yer...

anas:
kalau guna daun sirih masa nak cuci tu,.... tak bahaya ke..? tak de ke kesan2 sampingan... luka ke...

istisafa:
oh... makan jamu ....

em... apa ye bezanya ... keputihan ngan wazi... kalau keputihan.. ana tau la... kalau wazi.. ana tak tau..
siapa2 yg tau... tolong la jelaskan ye.. ok...

tq semua....





-----------------
"medan bercakap lebih besar daripada medan amal, medan amal pulak lebih besar daripada medan jihad"...


Bookmark and Share




  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Quote dan BalasQuote

anas
WARGA RASMI
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 832
Posting: 18
Dari: um,kl

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 09:15


ini adalah jawapan utk pertanyaan dr honnney_mk,pembetulan ye,cuci dengan air rendaman daun sirih,bukan dgn daun sirih,faham!!

-----------------
kucing_comel


Bookmark and Share




  Member Information For anasProfil   Hantar PM kepada anas   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 10:33




nak tanya..

seperti ada yg kata td, keputihan kene dicuci sebb dia najis masa nak solat. boleh trangkan skit..?? jadi maksudnya tiap kali nak solat kene masuk toilet?

-----------------
"Maka Allah lah Pelindung yg terbaik dan Dia jugalah yg paling Penyayang di ntara yg Penyayang" (Yusuf : 64)


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

humaira81
WARGA RASMI
Menyertai: 15.09.2003
Ahli No: 2436
Posting: 13
Dari: Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-01-04 13:45


assalamualaikum..

Ttg keputihan ni , setahu ana ia sama taraf dengan najis pertengahan( mukhafafah) . Maksudnya , kita kena cuci setiap kali hendak solat. Memang dengar agak berat , tetapi ianya bertujuan menjaga kemaslahatan kesihatan kita juga. Apatah lagi hendak mengadap ALLAH ,kenalah betul- betul suci dan bersih ...


Bookmark and Share




  Member Information For humaira81Profil   Hantar PM kepada humaira81   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 11:40




Quote:
Soalan:
Ustaz saya ingin bertanya apakah perbezaan air mani dengan air mazi dan mungkinkah ia boleh bercampur menyebabkan kita perlu mandi wajib apabila kita lihat telah keluar air mazi. Boleh kita sembahyang tanpa mandi wajib jika kita pasti yang keluar itu air mazi?

Abdullah, Melaka
Jawapan:
Air mani keluar dari orang lelaki dan juga orang perempuan. Bezanya air mani lelaki berwarna putih manakala air mani perempuan berwarna kuning. Antara air mani dengan air mazi pula ada perbezaannya. Air mani lelaki keluar secara memancut dengan beberapa kali pancutan. Keluar pula disertai dengan kelazatan. Baunya seperti tepung yang diuli atau bau putih telur yang direbus.
Air mazi pula adalah air yang keluar dari kemaluan yang berwarna putih jernih dan biasanya keluar apabila seesorang itu naik syahwat ketika berkhayal, melihat orang perempuan, menonton filem-filem seks dan lain-lain. Ia tidak akan keluar secara memancut. Air mani dan air mazi boleh jadi bercampur antara satu sama lain khasnya selepas selesai melakukan persetubuhan, kerana itu yang terlibat hendaklah mandi wajib.

Dalam keadaan biasa mazi sahaja yang keluar tidak air mani. Jika seseorang syak adakah yang keluar itu mani atau mazi, maka ia hendaklah membuat pilihan berdasarkan yang diyakininya. Jika yang diyakini yang keluar itu adalah air mani hendaklah ia mandi wajib, tetapi jika diyakini yang keluar itu adalah mazi cukuplah dibasuh alat kelamin dan dibersihkan pakaian yang terkena air mazi itu.
diambil petikan dari www.darulnuman.com



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-01-04 18:45


Terima kasih atas penerangan adik2 semua ye...

Sekurang2nya kita dapat membantu sahabat2 kita dan sama2 mencari jawapannya...

-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

mazidah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 27.11.2008
Ahli No: 9456
Posting: 148
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 07:50


Alhamdulillah..jumpa topik ni..baru-baru ni ada beli produk Cosway manjakani bentuk pil dari Indonesia..makan 2 biji 3 kali sehari..nampak ok juga..


Bookmark and Share




  Member Information For mazidahProfil   Hantar PM kepada mazidah   Pergi ke mazidah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 11:01


Ibu saya kata,banyak makan kobis juga boleh menyebabkan keputihan.. Lagipun kobis juga menyebabkan angin dalam badan.


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 11:06


salam..

keputihan... saya tak pasti caranya
tapi saya memang kuat angin dalam badan...

apa saya buat... kalau mandi saya gemar guna ice cool shampoo _de_ bella. saya sapu syampu tu di badan dan dikepala. urut2 sikit.. memang dan2 keluar angin.sakit kepala pun alhamdulillah jadi reda sikit.

lepas itu.. saya minum air halia. titik saja halia tu dan campur air panas. memang menjadi. tapi untuk ibu mengandung dan baru bersalin.. jangan amalkan. anak kawan saya alami kuning yang teruk sampai jejas hati disebabkan pengambilan halia yang berlebihan
[ Telah diedit oleh: nur_kamar pada 09-01-09 11:07 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

mazidah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 27.11.2008
Ahli No: 9456
Posting: 148
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 11:08


Dulu akak suka makan kobis...sekarang dah tukar ke kangkung pula!


Bookmark and Share




  Member Information For mazidahProfil   Hantar PM kepada mazidah   Pergi ke mazidah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:48


Oh.. kangkung ye.. kobis tu boleh saja makan tapi takmo lah banyak-banyak dan janganlah selalu diamalkan.. itu yang mak saya bagitahu lah.. hehe..
kalau angin dalam badan ni banyak sangat,boleh jadi sakit kepala.. so bila dah sakit kepala tu jangan amalkan urut di bahagian tengkuk sebab boleh akibatkan gout pula.. hurm ni pun mak saya bagitahu.. :sopan:


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:53


erk!

tak boleh ek

allah.. patut lah sekarang ni dah rasa sengal sengal kat lutut ni. mak akak pun dah sampai tak larat nak jalan sebab sakit lutut


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.066281 saat. Lajunya....